Surinamers halen herinneringen op aan Johan Ferrier

9

Op maandag 4 januari is Johan Ferrier in zijn slaap overleden. Noraly Beyer, Romeo Hoost, Ellin Robles, Urwin Vyent en Jetty Mathurin halen herinneringen op aan Johan Ferrier. Dit is te zien op www.mtnl.nl in het filmpje ‘In Memoriam’. In deze in memoriam video hoor je de goede herinneringen die deze bekende Surinamers aan hem hebben.

“Hij was een vader des vaderlands”, zegt Noraly Beyer als reactie op het overlijden van dr. Johan Ferrier. Ellin Robles noemt hem: “Een bruggenbouwer, dus acceptabel voor alle etnische groepen in Suriname, (…) en een beetje koloniaal.” Jetty Mathurin: “Gouverneur Ferrier, (…) dat heeft met de koloniale tijd te maken. Maar dat is zoals ik hem heb meegemaakt in Suriname.” Urwin Vyent: “Ik vind dat Ferrier ook een standbeeld verdiend op het Onafhankelijkheidsplein van Suriname, zodat hij bij een jongere generatie bekender wordt.”

Ferrier was de laatste gouverneur van Suriname toen het land nog een kolonie was van Nederland. Hij werd na de onafhankelijkheid in 1975 de eerste president van de Republiek Suriname. Een groot staatsman waar veel Surinamers goede herinneringen aan hebben.

Zie het filmpje op www.mtnl.nl.

9 REACTIES

 1. Mooie woorden en ook treffend,
  het mooiste vind ik moreel ethisch waarden dat hebben wij voor 1980 heel hoog gehouden ja. als je ziet dat een deel van onze bevolking achter mensen aanlopen die niet weten wat moraal etisch waarden zijn dan bloed mijn hart. een deel van de surinamers weet niet wat dat betekend moreel ethisch waarden anders loop je ze achter mensen aan die zware misdaden hebben begaan.


  Maak melding

 2. Gecondoleerd medesurinamers. De enige waarachtige Surinamer uit de Surinaamse staatsmacht is heengegaan. Helaas, en heel jammer dat in 35 jaren tijd niet 1, niet éé’n persoon in de Sur politiek wat iets heeft geleerd dan wel overgenomen van deze bruggewnbouwer ; de enige echte bruggenbouwer. De mensen uit de Sur politiek die ook bruggenbouwer worden genoemd hebben de bevolking alleen maar misleid voor eigen gewin. Ik schrok wel van een heel uitspraak van die venetiaan ; door te kiezen voor wonen in Ned, heeft Ferrier de hoop op een beter toekomst voor Suriname voorgoed de grond ingeboord !!! Hahahaaa, jaja, dus vene geeft eindelijk toe dat hij nooit en te nimmer de Surinaamse bevolking perspectieven heeft kunnen bieden, een betere toekomst. Vene geeft eindelijk zichzelf een brevet van ongeschiktheid.

  Mijn vriend DU, het verderfelijke moraal in de Surinaamse politiek is niet door Bouterse uitgevonden, maar al sinds 1969 begonnen. bouterse is gewoon er mee doorgegaan, en helaas heeft hij er een onvergeeflijke misdaad aan verbonden. Maar immoraliteit in de Sur politiek is begonnen in 1969, en bestaat tot heden nog. Zolang de nps en de vhp nog bestaan als etnische partijen, en daardoor anderen ook etnische partijen oprichten, is er geen hoop voor Sur. Het is nog nooit voorgekomen dat etnische politiekvoering een land tot ontwikkeling brengt. De “” mooie dingen “‘ die je nu in Suri ziet, is schijnwelvaart, dankzij drugsdollars, schenkingen, bedelpartijen, onwikkelingshulp. Corruptie, etnische politiek, regelarij, criminelen in DNA, geen land op deze aardbol kan daarmee tot ontwikkeling komen. Helaas. we hebben een surinamer nodig a la Johan Ferrier !!


  Maak melding

 3. Geachte heer Hoost,

  En zo achterhalen wij telkens weer stuk voor stuk, wie de verraders en/of subsidie afhankelijken binnen onze gemeenschap zijn, die als het ware huiveren, wanneer zij in het kader van het Bewustwordingsproces de ‘waarheid’ voorgeschoteld krijgen.

  Zogenaamd streven zij naar “vrijheid” in het belang van zichzelf en hun gemeenschap, in het kader van de Afrikaanse Holocaust (Slavernij). Vieren zij op 1 juli met brede mond en in vol Afrikaans ornaat, Keti-koti met ons mee. Werpen zich vervolgens vooral tijdens verkiezingen met de nodige minachting op, als zogenaamde “belangenbehartigers” van de Afrikaanse-Surinaamse gemeenschap. Maar blijken tegelijkertijd aan handen en voeten gebonden te zijn in het web van hun subsidiegever en/of aan neokoloniale bolwerken in de samenleving. Om i.s.m. het racisme onze gemeenschap wetend of onwetend dieper de modder in te duwen. Waarbij achteraf blijkt, dat het uiteindelijk om het ‘eigenbelang’ en dat van hun opdrachtgevers gaat. Wie houdt wie voor de gek! En met zulks houding in een dergelijke situatie, behoren wij hoe dan ook uiteindelijk mee af te rekenen. Als ze dat nou leuk vinden of niet.

  Onze moderne ‘gemanumitteerden’ (zogenaamd ‘vrije slaven’ ter beschikking zijnde van een meester). Die slechts met ’toestemming’ in actie mogen of kunnen komen. Of tenzij er subsidie tegenover staat, anders niet. Veel gebrul, weinig progressie, haast een mensenleven in Nederland woonachtig en merkwaardig genoeg van oude politieke huize afkomstig (NPS,VHP en PSV). Alwaar zij eens per zoveel jaren op “audiëntie” mogen. Terwijl zij als zogenaamde “strijders”, zich telkens weer gewoontegetrouw van hun verantwoordelijkheden blijven onttrekken. Om hun weg te blijven vervolgen, alsof er niets aan de hand is. Ondanks dat zij weten wie de ‘ideologische daders’ zijn en met wat voor ‘intenties’, deze daders met hun medewerking proberen te bereiken. Slechts ter achterstelling van onze gemeenschap. Dit inruil voor onder andere een ‘kruimel subsidie’.

  http://www.youtube.com/watch?v=fDQ8QnnX820&feature=related

  En mocht deze subsidie voor hun organisatie op een gegeven moment ingetrokken of niet meer verstrekt worden, dan staan zij hopeloos als kinderen in hun poepluiers. Verwarrend in uitzichtloosheid en jammerend in hun wieg rond te wriemelen, alsof zij geen kant meer opkunnen. Schandelijk! En dati meki den tori fu wi, no kan man waka na tapu wan leti fasi!

  Niet anders als wat wij reeds geruime tijd in o.a. de politiek in Amsterdam- Zuidoost en in de Surinaamse Migranten Omroepwereld waarnemen.Oppostunisme.

  Mensen die voor een ‘kruimel’ hun eigen broeders, zusters en kinderen in de ‘uitverkoop’ gezet hebben. Die bijvoorbeeld nu nog een Emil Wijntuin als hun grote idool zien en Ronald Venetiaan als hun goeroe beschouwen. Maar zelf nimmer een poot hebben uitgestoken, zelfs publiekelijk nimmer wat van gezegd hebben, om enigszins te kunnen voorkomen, dat het standbeeld van wijlen Henk Arron in een achtertuin van een koloniaalgebouw in Paramaribo geplaatst werd. Dat het object over Anton de Kom naakt op een openbare plein in Amsterdam-Zuidoost afgebeeld werd. Of dat wijlen Johan Ferrier, nota bene de ‘Eerste President’ van de Republiek Suriname in het buitenland begraven wordt i.p.v. in eigen land.

  Omdat waar er geen subsidie tegenover staat, dat hun interesse absoluut NIET aanspreekt. “Laat anderen het maar opknappen”. Case close.

  Vandaar ook dat zij het nimmer aangedurfd hebben, om publiekelijk hun smoelwerk open te doen, in de pen te kruipen of enig voortouw hiertegen te nemen. Tenzij het ‘slechts’ gaat om het ‘vernietigend’ uithalen naar een soortgenoot of diens belang. En wanneer anderen het in het kader van het Bewustwordingsproces wel aandurven, om de ‘Haat van een President’ (de huidige President van Suriname)aan de kaak te stellen, dan blijken zij de eersten te zijn, die dan wel in de voorste linie durven te lopen, om de discussie daarover uit “voorzorg” mede te helpen voorkomen.

  Terwijl de geschiedenis, o.a. de Afrikaanse Holocaust, de Eerste en zowel de Tweede Wereldoorlog, d.m.v. duizenden zelf miljoenen doden, meerdere malen bewezen heeft, hoe ‘zelfvernietigend’ zulks een gedrag zich op langertermijn kan manifesteren. Hypocrisie.

  http://www.youtube.com/watch?v=btzUvOS7_dY&NR=1

  De weinigen, voor zover wij het ons nog kunnen herinneren, die dat eerder wel deden hun mond open te doen, waren hoe dan ook de heer Owen Venlo, lid PvdA en NPS Nederland, tegen de plaatsing van het standbeeld van wijlen Henk Arron in een achtertuin in Paramaribo. In een radio programma van Damsko Radio (Radio Tamara Amsterdam) op 30-04-2006.

  Radio Mart en Radio Mighty in Amsterdam, en Radio Stanvaste in Rotterdam. Dhr. Iwan Leeuwin van de politiek organisatie Groen Links, dhr. Frank Mansro van de Humanistische Partij en mevrouw Yvette Lont van de Christen Unie Amsterdam-Zuidoost. Dit n.a.v. de protesten tegen het Anton de Kom object in Amsterdam-Zuidoost. De Bewustzijnsbeweging DyaDya Man en de Stichting Opo Sranan te Amsterdam ten slotte i.s.m. het comité; ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’.

  Het overige deel, zelfs de zogenaamde militanten strijders en welbespaakten onder ons, zwegen angstvallig als het graf. Waren zelfs in geen velden te bekennen. Of hadden toen (het i-Nova Onderzoeksrapport-2006/Monument Anton de Kom, was nog niet bekend geworden), al die tijd intussen verraad gepleegd. Kennelijk mede vanwege onvoldoende historisch bewustzijn. Enkelen hebben intussen onder druk van de publieke opinie, hun verontschuldiging aan de gemeenschap aangeboden.

  Gespleten persoonlijkheden, die zich door de jaren heen slechts ‘geestelijk’ ontwikkeld hadden of hebben, tot ‘rasopportunisten’ en/of professioneel getinte subsidiejagers. Onwaarachtig, onbeschaamd en tevens vanwege hun donkere huidskleur belast met een minderwaardigheidsgevoel. Intussen een onlosmakelijk deel geworden van een ‘krabbencultuur’. Om zich vervolgens op te werpen als spreekbuis voor onze gemeenschap. Een houding waarvan vooral Surinamers van Afrikaanse komaf, momenteel ernstig onder te lijden hebben. Maar kennelijk schijnt ook dat hen tijdens hun “jacht” absoluut niet te deren.

  http://www.youtube.com/watch?v=SrIdlBAdwGg

  EBU-Akademiya is GEEN politieke organisatie, maar een ‘Bewustwordingsbeweging’.

  En wie ontmaskerd moet worden, zullen wij ook ontmaskeren. En wachten wij geduldig af, totdat zij zich vanwege “gewetenswroeging” of opgrond van ‘Bewustwording’,
  zelf bij ons aanmelden.

  WANT GEEN VOLK KAN TOT VOLLE WASDOM KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT.

  (Citaat van Cornelis Gerard Anton de Kom/1898-1945)

  http://www.youtube.com/watch?v=KXz-Jxt7Jp4&feature=related


  Maak melding

 4. Er zijn idd ook niet veel noemenswaardigheden te vermelden wat betreft hun bijdrag vanuit NL.
  Sommige op het forum zouden een keertje een fundraising party moeten organiseren om hun prive oorlog eindelijk uit te voeren…


  Maak melding

 5. Meneer Vyent je hebt het over een standbeeld
  voor Ferrier, loop je niet vooruit op zaken of ben je anderen vergeten die wellicht ook een standbeeld verdienen, bedoel ik maar zo,
  we zullen zien, Suriname is al een klein land
  stel je voor over een tijd heb je op elke oekoe zoiets, denk a torie

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 6. Denk toch na mensen. Die man is met z´n gezin naar Nederland gevlucht. Wat heeft ie daarna voor de Surinamers gedaan?
  Standbeeld voor hem? Ik denk dat Suriname heeeeel veel andere zaken heeft dat meer aandacht vereist. Wakker worden aub!


  Maak melding

 7. Geachte heer Hossenbux (reactie # 5),

  Inderdaad kunnen wij ons in uw reactie vinden. Opdat wij de geschiedenis van de Republiek Suriname NIET meehelpen manipuleren. Door te doen alsof anderen voorheen nimmer bestaan hebben.

  Ook hun bijdrage aan de ‘Politieke Onafhankelijkheid’ van de Republiek Suriname, zal hoe dan ook meegewogen moeten worden, in de beoordeling van de kwaliteit van onze vrijheid en dat van onze kinderen.

  En dan denken wij onder andere aan de heer Ir. George Dewinderpersad Hindori. Een dapper Surinaamse strijder, die het ‘Nationaal Belang’ boven het ‘partij politieke belang’ stelde. Waardoor mede dank zij hem, nota bene als enige VHP-er in die tijd, de Republiek Suriname op 25 november 1975 uiteindelijk onafhankelijk werd van het Koninkrijk der Nederlanden.

  GEACHTE HEER GEORGE HINDORI,

  WIJ VAN DE BEWUSTZIJNSBEWEGING EBU-AKADEMIYA EREN U NIET ALLEEN, MAAR BEDANKEN U VOORAL,
  IN LIEFDE EN IN STRIJD,

  IN HET BELANG VAN ‘WAARACHTIGE VRIJHEID’ IN HARMONIE EN WELVAART,

  VOOR ALLEN.

  http://www.rtsuriname.org/huldiging-gdhindori.pdf


  Maak melding

 8. @ onbewuste akademiya.
  jij bent in één woord gestoord jij haat nederland en alles wat blank is toch woon jij hier ik zou zeggen rot dan maar lekker op naar bouterse of afrika dan ben jij eerlijk maar zolang jij hier in dit land woond en gebruikt maak van alles wat dit land jou te bieden heeft dan vind jou retoriek hypocriet en niet serieus, en dit nog ik hoor jou niets zeggen over de man die met behulp van buitenlandse diensten mijn volk jaren heeft onderdrukt en heeft vermoord je ben jij ben niet eerlijk maar laffe demagoog


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.