Rouwdienst in Suriname voor overleden ex-president

26

PARAMARIBO, 5 jan – De overleden oud-president Johan Ferrier zal worden herdacht tijdens een speciale kerkdienst. De dienst in de Hervormde Kerk in Paramaribo vindt gelijktijdig plaats met de begrafenisplechtigheid in Nederland. Afscheid nemen in Nederland is mogelijk.

Het stoffelijk overschot wordt opgebaard in het gebouw van de Surinaamse ambassade in Den Haag. Johan Eliza Ferrier schopte het van onderwijzer tot laatste gouverneur
en eerste president van Suriname. Hij was tussendoor ook directeur van de Billiton Maatschappij Suriname. Merkwaardig genoeg is er in Paramaribo geen tastbaar aandenken te vinden.

Alleen een padvindersgroep, de Ferrier-Oranjedassers padvindersgroep, vond ooit eerbetoon op zijn plaats. Volgens oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin heeft Suriname gefaald: “Hij heeft nagenoeg alle politieke topfuncties bekleed naar volle tevredenheid. Ik vind het daarom jammer dat hij is heengegaan zonder ergens een blijk van waardering terug te zien.”

26 REACTIES

 1. Zoveel waardering hoeft hij ook niet te verwachten. Als oprichter van de NPS heeft hij achter de schermen een nogal dubieuze rol gespeeld bij de onafhankelijkheid van Suriname. Als Gouverneur van Suriname was hij voor de regering Den Uyl de belangrijkste adviseur. En juist die rol moet eindelijk eens onderzocht worden. De schuld van de onafhankelijkheid wordt onterecht in de schoenen geschoven van Aron en Bruma, want de man achter de schermen was niemand minder dan JOHAN FERRIER. Hij is de hoofdschuldige over de teloorgang van ons zo geliefd Suriname. Zonder de coup van Desi Bouterse was hij tot aan zijn dood President van Suriname gebleven, een machtsbelusteling pur sang. Vreemd dat er geen gedenkteken voor hem in Suriname is? Nee, want ook de NPS heeft hem uiteindelijk uitgekotst. Ook de aanhangers van deze partij trokken massaal richting Nederland. Het Surinaamse volk heeft de ellende aan slechts een man te danken: onze laatste Gouverneur en eerste President van Suriname Johan Ferrier.


  Maak melding

 2. Waarom,Waarom moet deze man in Nederland begraven worden,ja waarom.

  Omdat het zo goed gaat met suriname, vertrekken(vluchten)onze leiders voor gezondheid of gaan rentenieren in nederland.
  Switi Sranan,nanga mofo,ma no nanga hati.
  Deze mensen moeten nu stoppen met hunne emotioneel gepraat en een serieuze stap terug maken.

  Venetiaan/regering moet alle buitenlandse politieke partij,dat wil mee doen met de verkiezing in suriname op donderen.Alleen in mijn land kunnen dit soort calamiteiten plaats vinden.
  Weg met die duizendpoten en houdt suriname schoon van de elite landverraders in het buitenland.

  Er is degelijk een peiling gehouden i.v.m. de onafhankelijkheid van suriname,de NPK van Arron heeft dit met glans gewonnen tegen de anti propaganda van de combinatie van de VHP.waarin mannen zaten als de heer J.Lachmon, J.Adhin,F.Essed,J.Rens,J.Sedney enz. tegenover de NPK:H.Arron,E.Bruma,W.Soeminta, de man die doorslaggevend heeft gewerkt is niemand minder dan de heer G.Hindori.

  Het surinaamse volk heeft toen bewust gekozen voor de onafhankelijkheid,en alle negatieve gepraat ten spijt.
  Het volk heeft bewust gekozen voor de N.P.K. en niet voor de V.H.P.combinatie
  Als de N.P.K combinatie had geluisterd naar de heer J.Lachmon,dan was suriname nooit onafhankelijk geworden met zijn assimilatie politiek. Terwijl deze juist bezig waren met hunne hokjes politiek en H.Arron met een tweepartij stelsel.

  Wij moeten juist blij zijn,dat suriname onafhankelijk is geworden van de bloedzuigers en hunne elite surinaamse onderdrukkers,de apartheidspolitiek heeft het volk juist gesplitst gehouden.wie kent nog de eigen zwembaden,scholen,tennisbanen,recreatieoordenen veel meer van de blanken en een groep elite srananman,de zogenaamde basjas.

  Tragische,maar MAMA SRANAN SA WINI.

  Dit echt niet bedoeld voor de overleden heer Johan Ferrier.want de gouverneur wist toen ook niet,dat er sprake was over de onafhankelijkheid van suriname.


  Maak melding

 3. Al die “KL…zakken” die de onafhankelijkheid hebben gewild gaan in Nederland dood. Een aantal die nog in suriname thans voor het zeggen hebben zullen er volgen.


  Maak melding

 4. Laatste Goveneur, Eerste president…topfunctie etc…en hij wordt in Nederland begraven?
  Shame or not…

  Staatsbegrafenis in Suriname ? Waarom niet?
  Wie het weet , mag het zeggen.


  Maak melding

 5. Ja, hij heeft geen waardering nodig met een Nederlandse nationaliteit en ook begravenis in Nederland????? Nederland vond hij te lief. Had hij hart voor Suriname dan zou hij daar in het graf moeten rusten. Sorry, hij was toch geen echte president met hart en nieren verbonden aan Suriname.


  Maak melding

 6. Wat een ophef beste mesen.

  Laat de heer Ferrier in vrede rusten,en als het zijn wens was om naast zijn wederhelft begraven te worden,die in Nederland is begraven, then just let it be.

  Waarom op deze wijze zaken over de overledene heen spuien?
  Ook al mocht hij fouten hebben gemaakt. . .dat is nou eenmaal menselijk. Wie heeft er in heel zijn/haar leven geen fouten begaan?

  May the man Rest In Peace na een welbesteed leven.

  God bless Sranang.


  Maak melding

 7. Respectloze reacties. Deze zouden uiy respect voor oud-president Ferrier moeten worden verwijderd.
  Zijn jullie die wrok over de onafhankelijkheid na bijna 35 jaar nog niet kwijt? Er zit iets fundamenteels mis in jullie structuur. Er zijn ook nog andere oplossingen. Ik vraag mij af waarom jullie die niet uit proberen, want zonder jullie zal het gezelliger zijn op deze aarde.


  Maak melding

 8. De heer Wijntuin kletst uit zijn nek, want het is nooit te laat voor een eerbetoon aan dr. Ferrier. Ik hoop niet dat zij van die goedkope methode gebruik maken, door een bestaande weg of straat naar hem te vernomen. Voor deze Srananman zou iets nieuws gecreerd moeten worden. Een standbeeld moet sowieso, maar ook zou gedacht kunnen worden naar de oprichting van een nieuw instituut dat de naam van Ferrier moet dragen of vernoem de Universiteit naar deze gezaghebbende man. Ferrier is een staatsman, een van de weinige die Suriname kent.


  Maak melding

 9. Waar blijft tenminste het respect voor de nabestaanden?Die harde meningen kunnen ook in een later stadium,na het rouwprces geventileerd worden!


  Maak melding

 10. zijn dochter kathleen bakt voor de surneds en de aanpassing voor de immigratiedienst ook niks in het cda/2e kamer. alleen op prinsjesdag kan ze met een hoed oplopen. ze kan beter de klm stewardess pak aantrekken; dan is ze beter behulpzaam als wij op vakantie gaan met klm naar suriname..of winkelen met haar grote vriendin rita verdonk.


  Maak melding

 11. Mee eens flexa,
  Deze president heeft zijn volk de rug toegekerd tijdens en na de coup.Vanaf toen is hij in mijn ogen tot het nul punt gedaald.
  In mijn ogen was hij niets meer en niets minder dan een meeloper,meeeter van zijn blanke basja`s.De vent is nooit meer naar Suriname teruggekeerd een in geld van de verlaten Surinamers profiterende, zg ex president kwalificeer ik hem die lafaard.
  Alhoewel sommigen gaan zeggen niets dan goeds over de doden,mooi niet.


  Maak melding

 12. Alle ex-Surinamers hebben hun geboorteland de rug toegekeerd. Nu Suriname opgebouwd is door “echte”Surinamers willen wij dat verraders geeerd worden.

  Geen sprake van. Te i wang bita, no swa you fesie.

  Een echte leider vlucht niet door een simpele coup, maar herstelt democratie door hard op te treden.


  Maak melding

 13. @ nummer 2,
  wat probeer jij ons in hemelsnaam wijs te maken met jou reaktie ??
  als jij goed ben geinformeert dan zal jij moeten weten waarom ferrier suriname heeft verlaten er loopt vanaf 1980 een zeer RODE draad door onze geschiedenis opvallend is de naam van 1 persoon die naar voren komt de man die ervoor gezorgd heeft dat het bergafwaarts gaat met ons land ferrier is na zijn studie terug gegaan naar suriname om zijn schouders onder de opbouw van ons land te zetten het is ze ook gelukt want wij leefden vreedzaam naast elkaar met normen en waarden en respect voor elkaar er was goed onderwijs goede medische voorziening en de jeugd was voorzien van goede voozieningen suriname was een voorbeeld in het caribisch gebied sterke munt goede gezonheidzorg en niet vergeten de democratie .in de jaren tachtig is alles wat deze mensen hebben opgebouwd vernietig door een stelletje avonturiers met een militaire opleiding op zak nu plukken wij de zeer zure druiven van die periode. een dag voor ferriers zijn vertrek uit suriname sprak hij profetische woorden, hij drukte de militairen op het hart niets te doen waarvoor zij zich als surinamer zouden moeten schamen. deze woorden spreken boekdelen.@ muriel het is dom en een grote schande en grove leugen om deze man verantwoordelijk te houden voor de terloorgang van suriname echtwaar.de man die verantwoordelijk is voor de teloorgang van ons land is door velen van jullie heilig verklaard.


  Maak melding

 14. Volgens mij had Ferrier tot aan zijn dood nog de Surinaamse Nationaliteit, maar goed
  trek ik nog na!!! en waar die man begraven wordt of zo, maakt zijn familie uit, en wellicht wou ie hier te ruste gelegd worden
  Wel frapant ja dat Arron en Lachmon hier in
  Ned kapot gingen, nu Ferrier.
  Vene loek boeng, no kong dja moro
  tang pe joe de!!!

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 15. Hij was de eerste zwarte gouverneur ook de laatste gouverneur in kolonie Suriname werd de eerste President in Republiek Suriname.Waarom zou deze man niet in Suriname begraven worden? Dat is een probleem van zijn familie die vinden dat hij in Nederland begraven wordt.In Suriname zou hij met grote eer begraven worden en zeker een ieder zou de aandacht aan hem geschonken hebben.Ik zeg het nogmaals het zijn altijd de families die het te zeggen hebben.


  Maak melding

 16. @DU en anderen die Ferrier zo ophemelen. Probeer in de Nederlandse archieven maar achter te komen wie het advies aan Den Uyl heeft gegeven om Suriname onafhankelijkheid te verlenen. Ferrier is nooit meer teruggegaan naar zijn Suriname, omdat hij boter op zijn hoofd had. Ik vind het heel sneu voor Aron dat hij de schuld krijgt van de coup. Maar zowel als Gouverneur en als President van Suriname had Ferrier meer macht dan menigeen denkt. In feite was hij achter de schermen de machtigste man van Suriname vanaf het begin van zijn Gouverneurschap. Ik denk dat Venetiaan hoe zwak hij ook mag overkomen een veel transparanter President is dan Ferrier ooit is geweest. Venetiaan houdt het volk bij elkaar, Ferrier dreef het volk uit elkaar. Dat is het grote verschil tussen deze 2 Presidenten. Ik ben geen aanhanger van Venetiaan omdat hij veel te soft is, maar van hem mogen ze een standbeeld oprichten. Pas na zijn Presidentschap zullen zijn critici hem roemen om zijn bijzondere kwaliteiten: jezelf op de achtergrond houden en alles in dienst stellen van het volk. Venetiaan is en blijft de strijd aangaan met Desi Bouterse, Ferrier droop af met zijn staart tussen zijn benen en het volk in die moeilijke tijd vertwijfeld achterlatend. Een echte leider staat voor zijn volk en vaderland, tot aan zijn dood ! Waarvan akte.


  Maak melding

 17. Alle ex-Surinamers hebben hun geboorteland de rug toegekeerd. Nu Suriname opgebouwd is door “echte”Surinamers willen wij dat verraders geeerd worden.

  No 12. Ben jij soms jullie crissis jaren vergeten, toen jullie voor een stukje brood voor 2 miljoen gulden moeten neertellen? Zonder onze paketten en nl valuta waren jullie nu er niet meer.

  jenny


  Maak melding

 18. Surinamers toch,…

  Wat een reacties…

  Vanwaar dit ongeremde ongenoegen,…

  Geadresseerd aan een heer,…
  de weledelgeleerde heer Dr Johan Ferrier

  Voor de meesten, een generatiegenoot van onze grootouders en overgrootouders…

  Ik denk aan een generatie fatsoenlijke, respectvolle weinig eisende mannen en vrouwen zondags getooid met hoge hoeden, anjiesa, ohrni of hoofddoek…

  Het is de eerste generatie surinamers die ons land hebben bevochten, …

  Met maximale inzet van kunnen en kwaliteit,…

  ook menselijk falen tot spijt…

  Deze generatie duidde elkaar nog aan met heer, mevrouw, broer en zus…

  De een op een kostgrond,
  De ander ventend op de fiets
  In de mijnen van Suralco
  Voor de klas en
  Op het kantoor
  zo vocht deze generatie voor ons

  voor ons, derde, vierde en jongere generaties die vanzelfsprekend bevangen zijn in de ruime keur aan ontwikkel en leef mogelijkheden, zonder dat je afkomst, achtergrond, opleiding, kleur, geur, geaardheid…

  Mijn verzoek aan alle inzenders om toch even stil te staan bij de tijdgeest waarin Dr Ferrier zich heeft ingezet, kijk eens terug naar bekenden uit uw eigen omgeving,…

  Wat zijn de mogelijkheden geweest, en waarom is het niet anders geweest.

  Waarom zo hard uithalen naar een pionier die ergens begon en de estafette stok heeft overgedragen / achtergelaten.

  Inzenders zorg ervoor dat je de estafette stok in handen krijgt als je in staat bent het als president van suriname beter te doen,…

  Inzenders laten wij deze oud president waardig herdenken, zoals wij daarin zijn opgevoed,…

  Dr J.H.E. Ferrier bedankt!


  Maak melding

 19. Jammer dat zo een groot zoon is heen gegaan,
  iedereen ge gecondoleerd,
  moge hij de eeuwige vrede krijgen wat hij gekoesterd heeft voor Suriname.

  Hij wordt hier begraven, maar ik weet zeker dat hij met zijn geest ook van suriname afscheid zal nemen.

  boeng wintie o waai inie sranang.

  Papo


  Maak melding

 20. Wij Surinamers mogen een ding toegeven: We gedragen ons vaak als stelletjes racisten onderling, jammer genoeg. Ik ben geen type die zich verschuilt achter wat dan ook, maar dit hebben we voor een groot deel kennelijk overgenomen van de Nederlanders, die vaak ook doorgaans racisten pur sang zijn. Zie wat je heden ten dage hier haast dagelijks ondergaat. Voor degenen die het woord pur sang niet kennen, dit betekent volbloed.
  We moeten niet lullen en/of ouwehoeren: Ferrier gaat de geschiedenis in als je het leuk vind of niet als een GROTE SURINAMER. Ik durf zelf te stellen als een Groot Persoon die onze wereld heeft gekend. Weinigen van ons is ons een dergelijk vermogen gegeven. Die man was een INTELECTUEEL en DIPLOMAAT van groot kaliber. Hij was niet iemand die z’n land verloochende, maar had zowat zijn eigen werkwijze en tact om anderen te bewegen en interesseren op een geruisloze wijze. Dat onderhield hij en was hij consistent in zijn aanpak. Die man was om het even te typeren, creool met voornamelijk een Negroide en Hindostaanse achtergrond. In zijn geval vooral van zijn leeftijdgenoten uit bekeken, viel hij letterlijk tussen wal en schip. Tussen die racistisch gestoelde partijen zoals vooral de VHP, maar niet te vergeten ook de NPS weliswaar in veel mindere mate. Daarom heeft hij nooit een gedenkwaardigs iets op zijn naam kunnen krijgen vanuit de politiek, waar het vandaan dient te komen. Hij zette zich in algemene zin in. Maar niet volgens die zogenaamde vervloekte achterbangedachte van ras, kleur en dergelijke rotzooi. Letterlijk een persoon om jaloers op te zijn, in gezonde zin welteverstaan. Suriname doet er goed aan deze MAN zo gauw mogelijk goed te eren. Wat weinigen konden, geen Nederlander (de zogenoemde allochtonen) en ook geen enkele Surinamer haast, kon Ferrier wel de kloof van Suriname en Nederland steeds helpen dichten en/of repareren zo u wilt. Voor een klein land als Suriname ( bewoners aantal) tegenover een land met zo een lange historie, historie van veel goed (technologische ontwikkelingen) maar ook van heel veel kwaad (zie slavernij met name) als Nederland, wist Ferrier zich goed en effectief te bewegen. Dit tot z’n laatste adem aan toe, dan ben je een HELE GROTE. Ondanks al die rovers en vaak misleiders in de politiek, die vaak het over lijken gaan niet schuwen. Degenen die vinden dat hij zich in Suriname moest laten begraven geef ik deels gelijk, maar tegelijkertijd begrijp ik ook waarom hij hier in Nederland begraven wordt. Hebben politici in Suriname zich over hem ooit bekommerd, zelfs niet tijdens z’n hogere leeftijd. Omdat wij Surinamers ons vaak gedragen net als de mensen (Nederlanders) die wij vaak verwijten dat ze racistisch zouden zijn. Vaak niet onterecht. We hebben zelfs vaak ook een racistische inborst. Onze president Ronald Venitiaan, die zich omsingeld weet door een hoop inferieure figuren, vanwege politieke overlevingsdrang, deze figuren (figuranten) weet in te sluiten en te omarmen, ziet zo’n GROTE ZOON van Suriname wel over het hoofd. Niet dat die man op 35ste is gestorven. Die man is toch 99 jaren oud mogen worden. Politici in Suriname hadden alle tijd om deze GROTE PERSOONLIJKHEID te eren. Je kan alleen blij zijn dat zoiets als mens op je pad komt. Waar is het verstand van Surinaamse politici, ook in Nederland trouwens, maar vooral Suriname gebleven? Kijk naar onze wereld, bijvoorbeeld naar het deel waar we voornamelijk vertoeven, Suriname en Nederland.. Merendeels inferieure mentaliteitloze politici, meest zwakke en povere, vaak principe loze lieden, bedriegers van het ergste soort, je kan je het bij lange na niet voorstellen. Het lijkt soms fictie, je waant je soms in een theater. Zo een persoon als Ferrier moet je toch koesteren. Dan bedoel ik niet wanneer hij op een nieuwjaarsreceptie of iets dergelijks verschijnt. Maar als men geen oog voor heeft, kan men het ook niet helpen. Het siert de Premier van Nederland om Ferrier te betitelen als geweest zijnde, een Groot Staatsman. Niet omdat hij het zegt. Want vaak denken wij Surinamers vanuit een complex houding die wij vaak nog steeds met ons meedragen,als die Nederlander het zegt zal het zo zijn. Maar in dit geval gaat dat niet op. Ferrier was een Groot Staatsman, daadwerkelijk. Voor de volle honderd procent. Schakel jou racistisch gevoel uit dan kun je zien wie en wat Ferrier was. Wij Surinamers zitten daarmee. Noem een tweede Surinamer die tot zijn dood zo’n carrière heeft gekend. Een Surinamer of louter een persoon die zo WIJS en VERSTANDIG is geweest. Het is een enkeling dat gegeven. Vaak nobody. Ferrier was een INTEGER PERSOON.
  Even een citaat: Journalist en Suriname-kenner John Jansen van Galen typeert hem om die reden als de ‘Job Cohen van Suriname’. Dat meldt Radio Nederland Wereldomroep. Wat een misbaksel, zo’n journalist die dat schrijft. Deze man leeft met die veronderstelling alsof een Nederlander het per definitie het beter doet dan een Surinamer, of beter dan iemand die door het racistisch denken, zoals donker, zwart enz. wordt aangemerkt. Cohen werkt binnen een systeem omringd door slijmballen en gemuilkorfde hypocrieten. Anders kunnen ze het schudden. Vandaar de terugval van Nederland. Die gezonde tijd van Den Uyl en Van Agt is voorbij. Zo worden politici in stand gehouden, niet middels argumenten, overtuiging of kennis. Er zijn geen ras politici. Ze hebben zich zelve om zeep geholpen. Ze hebben die debiele erfenis en stommiteit van die ziekelijke Bush overgenomen, als je niet voor me bent, ben je tegen mij, dus mijn vijand. Politici bedienen zich van leugenachtige en valse invalshoeken. Zelfs degenen die beweren progressief en zogenaamd “rood’ te zijn volgen gemakshalve die trend. Hun verstand lijkt/is tot het nulpunt gedaald. Terwijl Jan Pronk wel zo eentje is met visie, drive, karakter, durf noem maar op. Ferrier duldde vriend en vijand. Er heerst een tendens en systeem om over andermans rug je doelen te bereiken. Deze journalist (slijmerd) is een regelrechte lafaard. Ik zou zelf durven zeggen een racist. Over Ferrier’s dode lichaam, bij Cohen in een goed blaadje te willen belanden. Smerig. Waarom is Cohen niet de Ferrier van Suriname aan het worden, bijvoorbeeld. Cohen moet zichzelf nog bewijzen. In mijn ogen ook niet de meest overtuigende politicus. Politici omringd door profiteurs, slijmballen en dergelijke, zullen nooit optimaal kunnen functioneren en zich ontwikkelen. Het is een schijnvertoning.. Politici die zich bewust laten bedonderen/besodemieteren en laten omringen door bedriegers , huichelaars omwille van carrière en macht, zijn niet echt maar kunstmatig. Het is een trend die Nederlanders en Nederlandse politici zetten, vaak naar buitenlanders toe, met name Surinamers om te moeten overleven. Surinamer worden geïntimideerd, gechanteerd en in of met hun carrière bedreigd.. En degene die aan meewerken en bereid zijn hand en span diensten te verrichten zijn de vrienden waar ik net naar verwees. Cohen, je (jullie) hebben het mis. Het zijn niet jullie vrienden niet, maar louter profiteurs. Ferrier kan nimmer met een persoon als Cohen worden verleken. Ofschoon ik het wel op termijn hoop voor Cohen, wat ik overigens betwijfel. Tenzij je een complex zou hebben en feiten wil verdraaien, dat zou ik misschien dan als legitieme reden kunnen zien. Zonder niet erbij te zeggen dat Cohen sowieso z’n kwaliteiten als velen zal hebben. In geval van Ferrier heb je het over uitzonderlijk. Een GROTE als Ferrier kent amper vergelijking. Of de slijm-.leugen- en bedrogmachine moet in gang worden gezet en op volle toeren draaien. Het ligt niet aan Cohen, maar degene die het doet. Volgens mij heeft Cohen ze wel op een rijtje en doorziet deze verleiding. Give THE MAN respect. Familie van de heer Ferrier gecondoleerd en allen die zich willen laten condoleren. Tell it like it is. Tak’ lek’ f’a de. Oeng tang bun.


  Maak melding

 21. @ T.R. Sleur

  Ik respecteer u mening en daarom slechts dit advies aan u.

  Als Gouverneur van Suriname en in die hoedanigheid als de vertegenwoordiger van de Kroon heeft Ferrier nagelaten Nederland te adviseren de onafhankelijkheid op te schorten. Dit in het licht van de toegenomen raciale spanningen (zowel politiek als sociaal) en de braindrain waarmee Suriname te maken kreeg. Hij als de belangrijkste adviseur van de Nederlandse regering had het advies moeten geven aan ALLE Partijen om een overgangsperiode in te lassen van zeg maar 10 jaar. In deze periode had Suriname van volledige autonomie naar volledige onafhankelijkheid kunnen transformeren.

  Dit advies is door Den Uyl ook gegeven aan de toenmalige Suriname regering, maar Ferrier heeft dit advies in de wind geslagen en zijn regeringsleider Henk Aron voor de ellende laten opdraaien. Slechts 2 dagen voor de onafhankelijkheid is er koortsachtig overleg hierover gevoerd tussen partijen en het grootste geheim is dat Nederland pas op de dag van de onafhankelijkheid overstag is gegaan. Denk maar eens na, de festiviteiten waren in volle gang, prinses (nu koningin) Beatrix was al in Suriname, maar het bleef spannend tot op het laatste moment. Kijk maar naar de archiefbeelden van de NOS van 25 november 1975 en je ziet de gespannen gezichten.

  In de archieven staat ook vermeld dat Ferrier al een grote voorstander was van onafhankelijkheid tijdens zijn periode bij Billiton. De toenmalige leider Jopie Pengel moest hiervan echter niets weten, die vond het prima zo. Maar de kans kwam met de relatief onervaren Henk Aron en de populistische Bruma. Met het overlijden van Jopie Pengel zag Ferrier zijn kans schoon en werd de drijvende kracht achter de NPK. Een Gouverneur dient loyaal te zijn aan de Kroon, zijn volk en vaderland, niet alleen aan zijn eigen partijbelangen. Nederland had eigenlijk nooit de oprichter van de grootste Surinaamse partij tot Gouverneur van Suriname moeten benoemen. Niet het verlenen van de onafhankelijkheid maar de benoeming van Ferrier tot Gouverneur van Suriname is de grootste blunder van Nederland geweest. Dus mijnheer of mevrouw T.R.Sleur, eerst zelf de feiten kennen voordat u anderen onterecht beschuldigt van het verdraaien van de historische feiten.


  Maak melding

 22. wie heeft jou geschopt nummer 12 ?
  mensen die hun leven hebben gegeven voor de terugkeer van de domocratie in suriname die minachten jullie en de daders worden door een stelletje kortzichtige druiloor heilig verklaard stelletje koeien .in 1980 hebben die boeven kliek van jullie laten zie hoe je een land naar bliksem kan helpen en die zure druiven plukken wij nu! er zal een tijd komen dat velen van jullie naar de tijd van deze echte surinamer als ferrier gaan verlangen echte integere mensen democraten in hart en nieren.


  Maak melding

 23. In principe ben ik iemand met mijn hart op de juiste plaats en ook op mijn tong als het nodig is,maar nu niet.
  Ere wie ere toekomt en laat de doden rusten vraag ik aan u allen,toon en heb respect,Waterkant wordt ook door de man zijn familie gelezen.
  Ik verzoek u allen eens waardig te zijn en waardigheid desnoods in stilte te tonen zodat de Autochtoon de eer niet alleen krijgt onze broeder de eer te hebben gegeven.
  Want een waardige President van Suriname,zou de familie moeten vragen om Dhr.Ferrier,een staats begrafenis in Suriname te geven,al zou het geweigerd worden door de familie.
  Het gebaar telt en zou nimmer vergeten worden


  Maak melding

 24. No.17, “zonder onze pakketten waren jullie er niet meer”typ je dat voor je familie of voor de totale Sur.bevolking?Ik hoop dat je bedoelt voor je familie die je lui gehouden hebt om pakketten te sturen dus typ aub niet in het algemeen.Want het overgrote deel van de Surinamer kreeg geen pakketten uit Nederland,maar hebben het overleefd dan hoe dan?Wat een valse hoogmoed uit je koker zeg,geven en erover heenvallen ?Moest no.12 op jouw pakketten overleven?Zo ja ,dat je dat zo hier neertypt getuigt van ,wees me dankbaar dat je nog leeft,dat doe je toch niet als je hulp biedt?Weer een bewijs dat de of te wel bepaalde Surinamers er prat op gaan dat ze hun FAMILIE,en niet de gehele Surinaamse bevolking,helpen met hun sooscenten uit Nederland.
  Voordat je me gaat uitschelden dat ik ondankbaar ben,ik woon en werk sinds 43 jaar in Nederland,ik hoef me familie in Suriname nergens mee te helpen omdat ze zelf hun kostje verdienen door dag en nacht keihard te werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.