Johan Ferrier, eerste president Suriname overleden

37

OEGSTGEEST/PARAMARIBO, 4 jan – Johan Ferrier, de eerste president van Suriname, is in de nacht van zondag op maandag in Oegstgeest overleden. Dat heeft zijn dochter aan de Wereldomroep meegedeeld. Ferrier zou op 12 mei 100 jaar zijn geworden. Ferrier begon als onderwijzer, aanvankelijk in het binnenland van Suriname en later in Paramaribo.

Hij was in 1946 een van de oprichters van de Nationale Partij Suriname. In 1968 werd Ferrier gouverneur. Dat bleef hij 1975,toen de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Ferrier werd de eerste president van de republiek Suriname.

Op 13 augustus 1980,een half jaar na de coup onder leiding van Desi Bouterse, trad Ferrier af en vestigde hij zich met zijn gezin in Nederland.

Johan Ferrier was op 25 november 2009 nog op de receptie van de Surinaamse Ammassade in Den Haag. Zie ook dit filmpje:

37 REACTIES

 1. Ferrier heeft een hoge leeftijd bereikt, zonder meer, de welgemeende condoleances aan zijn familie, hij gaat de geschiedenis in als de eerste president van de Republiek
  Suriname, was geen sterke persoonlijkheid
  en duidelijk was dat ie kort na de coup in 1980 het veld moest ruimen
  He rest in peace

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 2. Wat een mooie leeftijd heeft deze man bereikt.Ik condoleer zijn familie en het Surinaamse volk. Persoonlijk heb ik een goede herinnering aan hem.


  Maak melding

 3. Helaas, helaas, een ieder is gekomen om weer echt weg te gaan…ti di yu… tamara mi…..Het gaat je goed…..Bar odi…en waka bun.
  Moge God uw ziel rust geven.
  Familie en vrienden sterkte.


  Maak melding

 4. Condoleances aan de familie. Er is werkelijk een GROOT SURINAMER overleden.

  Wat echter meteen opvalt, is het niveau van de huidige machthebbers in Suriname in vergelijking met deze zo juist overleden staatsman. Een deel van hen is door de rechter gevonnist voor ongewenste intimiteiten en verduistering, anderen hebben het bedenkelijke niveau van vechtersbaas in zowel het parlement als op het voetbalveld, tegen weer anderen lopen internationale arrestatiebevelen en weer anderen zitten momenteel in het gevang voor verduistering en wit/was praktijken.

  Dit geconstateerd hebbend, valt heel SCHRIJNEND het verschil op met Johan Ferier; altijd een eenvoudig mens gebleven ondanks zijn zeer hoge graad van geciviliseerheid.

  Vraag: zou het nog wat worden met de hierboven beschreven machthebbers in Suriname?
  Antwoord: vul het zelf maar in!


  Maak melding

 5. Sterkte voor alle mensen die meneer Ferrier van dichtbij kennen.

  Een pionier is heen gegaan….

  Rust zacht, amen.

  Nazima Shaikh
  Nijmegen
  Nederland


  Maak melding

 6. Ik condoleer de familie,nabestaanden en Suriname met het verlies van een van de grote zonen van ons land.Hij heeft in zijn lange leven heel veel en de echte geschiedenis van Suriname geschreven met Ups en Downs.van een verre neef Lohrasil Wrijfsteen.


  Maak melding

 7. Een voorbeeldige man.Een groot verlies In surinaamse kringen mijn voorbeeld.Ik zal hem missen.
  Rust zacht.
  Ik wens zijn nabestanden en geliefden veel sterkte toe


  Maak melding

 8. Sterkte aan de fam. Ferrier met het heengaan van deze markante man van Suriname. Hij heeft zijn werk gedaan. Het is nu aan ons , om hem daarin te volgen, waneer het om Suriname gaat. Het is aan ons, om hem reden tot tevreden lachen te geven vanuit de hemel waneer hij naar zijn land en zijn volk zal kijken. Sterkte allemaal, namens Ra Pengel en de gehele mArt crew in Amsterdam.


  Maak melding

 9. Ferdinand Hossenbux

  Ferdinand ben jij het ?
  Oud sport commentator ! RobinHood aanhanger ?

  Ook gecondoleerd .
  Ik ben wel benieuwd of de eerste President van Suriname , in SURINAME begraven zal worden of in Nederland !

  Krachti ; Costerstraat .


  Maak melding

 10. mijn god!!Ja wij als mens hebben over een aspect geen medezeggenschap. DEZE dus.Mijn oprechte condoleances aan de fam.meer in het byzonder voor zijn neef inSu )mijn) ex docent lich opv en VOORBEELd in de sport Robby


  Maak melding

 11. Van harte gecondoleerd. Deze grote Surinaamse zoon behoort met staatseerbetoon aan de Surinaamse schoot der aarde te worden toevertrouwd, voor bewezen diensten aan dit land- en volk.


  Maak melding

 12. Een groot Staatsman is heen gegaan. Condoleances aan de familie Ferrier, de Regering en het Volk van Suriname. Duidelijk is dat Ferrier kort na de Militaire Staatsgreep uit zijn geboorte land is vertrokken, daar hij weigerde de Grondwet te ontbinden en het Parlement te ontslaan. Dat noem ik een echte Staatsman, een die weigert om aan de pijpen van machtswellustelingen te dansen.


  Maak melding

 13. Een bijzondere persoonlijkheid, boeiend en inspirerend. Het voelt alsof ik hem persoonlijk heb gekend, daarom wens ik de familie van Johan heel veel sterkte.


  Maak melding

 14. ik condoleer op de eerste plaats de familie maar ook de hele surinaamse gemeenschap met het verlies van een bijzondere persoon , een Zoon van Suriname.


  Maak melding

 15. Ik wil middels deze weg de famillie van dhr. Ferrier condoleren met het heengaan van deze vooraanstaande Surinamer.
  Voor velen is hij een groot voorbeeld geweest.
  Ik kan me nog herinneren de momenten dat mijn geschiedenis leraar vol lof over dhr. Ferrier sprak.
  Sranan nanga Sranan people las wan bun kondreman.
  We zullen hem nooit en tenimmer vergeten.


  Maak melding

 16. Meneer Ferrier was daar bij de overgang naar de onafhankelijkheid van ons land en hij was het eens met de heer Arron dat suriname onafhankelijk moest worden. Ik herinner hem als een bizondere man van staat en altijd gerepecteerde persoonlijkheid. Namens de surinaamse bevolking bedanken wij u voor alles wat u voor ons mooie land gedaan heeft.
  Sterkte aan de familie.


  Maak melding

 17. RUST ZACHT,onze laatste gouverneur van àlle Surinaamse Nederlanders!
  Ik heb u (en ook uw vrouw) altijd bewonderd in uw ambt als gouverneur èn als eerste president van ons geliefd Suriname!
  Familie gecondoleerd.


  Maak melding

 18. Zijn ziel ruste in vrede. Van mij mag hij gerekend worden tot een van de grote zonen van Suriname. Vooral voor de wijze waarop hij als medeoprichter en architect van de NPS de doelen realiseerde. Helaas heeft de NPS toen en nu niet kunnen inzien dat grote bevolkingsgroepen als ondergeschikte moet dienen van de NPS. Chaotische ethnische toestanden is daarvan onder andere het gevolg.


  Maak melding

 19. Bij deze mijn condeolances aan de familie en nabestaanden,maar ook aan het volk van Suriname.
  Een groot man is heengegaan.

  wakka bun

  Saluut


  Maak melding

 20. 5 januari 2010.

  Johan Ferrier, de eerste president van Suriname is overleden. Op de tv in Nederland werd hij “de Surinaamse Vader des Vaderlands” genoemd omdat hij boven de partijen stond. Een oprechte waardering voor een bijzondere man.


  Maak melding

 21. Weneer mensen heengaan die het surinaamse volk hebben bedrogen opgelicht zeg maar die boeven dan zijn de reaktie hier niet te tellen maar waneer het gaat om iemand die zijn hele leven heeft gewijd om zijn volk te dienen een integere en eerlijk man dan krijgt deze grote zoon van suriname enkele condoleance. sorry hoor maar ik moest dit even kwijt.


  Maak melding

 22. hahhahahahhaahah DU zijn hele leven gediend voor de Surinaamse bevolking??Wie deze laffe ex-president?Hij heeft zijn volk de rug toegekeerd in tijden van hoge NOOD,is nooit meer teruggegaan om toch nog zijn excuses aan te bieden aan de verlaten bevolking,sorry hoor DU maar voor zo iemand kan ik geen grijntje respekt opbrengen en hij als zg grote zoon van Suriname wordt hier begraven hoe rijm je dat DU?Hij was niets meer en niets minder dan een laffe van het geld van het Surinaamse volk profiterende zg.ex-president.


  Maak melding

 23. Of er nu 1 of 2 reacties worden gegeven bij het heengaan van Dhr.Ferrier,dan nog wordt er aan hem gedacht.
  Aan hen die zelfs niet de waardigheid kunnen opbrengen om geen zaken aan te halen die er niet toe doen,wil ik zeggen,wee u.
  Een groot man is heengegaan en aan verdere negativiteit hebben zijn familie en nabestaanden geen zin,ook het niet het verwijzen naar anderen.
  Kijk zelf in de spiegel en vraag je af of jij die eer zal krijgen!!!


  Maak melding

 24. Mijn welgemeende condoleances aan de nabestaanden. Politiek en andere zaken worden op een bepaald moment heel erg onbelangrijk. Zoals nu.

  Eens zal de wereld ook voor ons stilstaan en dan is niets belangrijker dan de dierbare die alvast is gegaan. Velen van ons hebben dat ongetwijfeld al meegemaakt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.