Suriname moet bezinnen op houding tegen natuur

13

PARAMARIBO, 2 jan – Suriname zal zich moeten bezinnen op de eigen houding tegenover de natuur. Dit stelt het Comité Christelijke Kerken, CCK. De aanpak nu kan alleen maar leiden tot catastrofes. Dat was kortgeleden nog duidelijk te merken.

De menselijke catastrofe in Albina is voor een groot deel te wijten aan eigen falen. “Er zijn duizenden Brazilianen hier die, gedreven door goudkoorts, maar inhakken op de natuur”, zegt CCK-bestuurslid en dominee Edgar Loswijk. Media en andere bronnen hebben vaker verslag gedaan van de manier waarop de Brazilianen tekeer gaan. Hele plakken bos worden omver gestoten op zoek naar goud.

Ook verandert ontgonnen gebied in maanlandschap. Minstens even erg is de ontwrichting van plaatselijke gemeenschappen. Dat is Albina en omgeving al jaren het geval. Door het gebrekkige overheidsgezag ontstaat al makkelijk de indruk dat het er een free for all is. “Het is nodig het gezag te handhaven, willen wij de vrede bewaren”, aldus Loswijk. In CCK zitten onder meer de Moravische EBG en de Rooms-Katholieke kerk.

13 REACTIES

 1. eerst zien dan geloven/wanneer het kalf verdronken is,dempt men de put.

  naar de schijn begin men nu eindelijk verstandelijk te worden.de regering heeft van dit land een free for all gemaakt. bandeloosheid fierst hoogtijd,de politieke leiders zijn heel veel aan het volk verschuldigd.en zijn nu verplicht dit goed te maken.

  laat men de districten en de binnenlanden gaan pionieren om te weten te komen wat er allemaal schorst bij de bevolking.en niet te vergeten in groot paramaribo eerst er een ware markt aan verdovende middelen.

  de bandeloosheid is overal te merken,als de regering dit niet snel aanpakt,dan ben ik bang voor nog grotere problemen in de toekomst.
  regering je bent gewaarschuwd.


  Maak melding

 2. Zij de organisaties nu eindelijk wakker geworden, ik hoop dat de gehele bevolking nu ernstig gaat aandringen op maat-regelen om het vernietigen van de natuur tegen te gaan.
  Ook de oppostitie moet zich weren in de DNA voor het behoud van ons bos en milieu.
  Voor de NDP geldt dat, als men propageerd dat men nieuw beleid wil introduceren, dan dient zij als partij constand er op te hammeren tot dat iedereen wakker geschud is
  en de coalitie zodanig onderdruk is gezet en de benodigde maatregel heeft getroffen.
  De ndp moet weten dat de tijd voorbij is voor de buitenlandse hout-maatschappijen om grote stukken bos te krijgen voor hout kap of om wat dan ook te produceren. Alles moeten wij als surinamers zelf beheren en ons bos zo min mogelijk aantasten. Van hout kunnen wij meubels ,kozijnen enz. maken en exporteren. Andere grondstoffen waar-over wij beschikken, dienen wij onder ons beheer te plaatsen. Met buitenlandse kennis als wij die ontberen zorg-dragen voor zelf ontwikkeling; van de ontginning en werwerking van de grondstoffen tot hoogwaardige-producten. Verder het stoppen van alle illegale activiteiten in het binnen land m.b.t. goudwinning behoort tot de prioriteiten van een transparant bestuur, en vooral de rechten van de lakale bewoners respecteren. Wat gebeurt met ons visserij sector waar blijven de in komsten, wij zouden alleen al aan die sector miljarden moeten verdienen. OOk hier geldt onze eigen vloot in zetten en de vangst verwerken en exporteren, daar kunnen wij goede werkgelegenheid en inkomsten uit halen. Tevens de bosbouw, de landbouw en de visserij zijn de sectoren die duurzaam kunnen worden ingezet. voor de landbouw hebben wij genoeg oude plantages en voor de visserij 400 km kust en open wateren. De bosbouw kan gezamelijk met de mijnbouw als wij niet hoeven te delen met een buitenlandse maatschappij in gezet worden om de duurzame activiteiten te financieren. Dit alles gaat een degelijke organisatie vereisen en zal er op neerkomen hard werken en slimme technologie toepassen zals zonne-energie en nagaan wat voor grondstoffen wij allemaal nog in onze bodem zitten, om snel te onwikkelen naar grotere hoogten.

  dank u


  Maak melding

 3. Eindelijk een opmerking die de kern van de zaak raakt..

  Maar als onze heilge lijders iets van aantrekken is een ander verhaal..

  In andere landen hoor je veel het gezegd…

  ” Eigen volk eerst “”


  Maak melding

 4. Geen land ter wereld met een democratische regering zou het toe laten dat vreemdelingen zo het land binnen komen en al de bodem schatten weg roven voor niets en nog bij zeer grote schade in het natuur achter laten.Het is nu tijd geworden dat Suriname aanklopt bij de Fransen om hulp want het blijkt dat Suriname het alleen niet kan,dat er een goud koorts heerst in de wereld betekend toch niet dat deze mensen de natuur het lands natuur helpen te verderven?
  Er moet hard opgetreden worden,liever de helft van het leger naar het oosten van Suriname om deze illegalen te arresten en hun aan de ambassades van hun land af te leveren.


  Maak melding

 5. Ik weet echt niet wie zij bedoelen….de staat(FRONT op dit moment) I’am Gold…de duizenden illegalen…of de arme Suri.

  Ik weet echt niet wat de kerk wil dom blijven en staan kijken hoe anderen zich verrijken.

  Ik zou zeggen dames/heren…met je bijbel onder jouw armen…mars go wroko…het bos in en ga werken voor een beter lot want die 5% van de winst is net genoeg om FRONT in stand te houden.
  Daarvan kan je niet vreten en geen enkele God komt bij jouw als je zit te wachten…door luiheid of domheid…..MARS GWI GO ZUKU NA GOWTU….fu gi yu piking njanjang en een behoorlijke dak boven jouw hoofd.
  Anders moet men maar een kust ontwikkelen om de kerk of de bijbel op te eten en dat gaat nooit lukken …WROKO…WROKO…no miki ding orie yu dong.


  Maak melding

 6. ik erger al decennia lang al om suri politiek en het geboorte grond. zolang het rotzooi uit het parlement door blijft gaan met het vernietigen van suriname op allerlei manieren en surinamers en surneds buitenspel zet met OPZET. de politiek heeft suriname op de uitverkoop gesteld om zonder de belangen van de eigen bevolking voorop te stellen. als buitenlander heb je in suriname het recht om helemaal uit je dak te gaan(tegen betaling(sjoekhoe-aan parlementariers). je zou zo dan eigen rechtertje willen spelen en ALLE brazilianen/canadeze en andere uitbuiters het land uit te zetten en als ze niet willen gehoorzamen, meteen de karabijn toepassen.. surinamers en werkgelegenheid aan hen komt altijd op de eerste plaats.


  Maak melding

 7. De Brazilianen hebben inmiddels een koekje van eigen deeg gekregen, want door de aanhoudende regen in het zuiden van Brazilië zijn er al ruim 50 doden gevallen door de zogenaamde “landslides”. Hoe dat komt? Mag u drie keer raden. Ontbossing.

  Die bossen staan er niets voor niets, ze houden in veel gevallen de modderstromen tegen. Kijk naar wat er b.v. in Griekenland en met name boven Athene is gebeurd. Door ontbossing kwamen volledige bergen naar beneden, met alle gevolgen van dien. Kijk naar Indonesië. Van hetzelfde laken een pak. Kijk naar het land van de grootste “ontbossers”: China. Een klein regenbuitje is al genoeg om hele dorpen te verzwelgen onder de modder.

  Willen wij dat ook in Suriname? Ik dacht het niet. Zolang er nog mensen zijn, en niet alleen de Brazilianen en de multinationals, maar ook onze eigen binnenlandbewoners die, in weerwil van wat velen beweren, de natuur langzaam maar zeker om zeep helpen, dan zal het niet lang meer duren voordat ook Suriname te maken krijgt met dit soort fenomenen.

  Ik vind bezinning een te gemakkelijke uitdrukking. Er zal aktie genomen moeten worden, en razendsnel ook. Het woord razendsnel komt alleen niet in de Surinaamse vocabulaire voor, alleen als het gaat om het stelen van andermans bezittingen. Het vernietigen van de natuur in het binnenland gaat al jarenlang door, zonder dat er op een of andere manier adquaat wordt gereageerd.

  Ik hoop dat het statement van de CCK de ogen en oren van de verantwoordelijke overheden zal openen. Ik denk echter: “A little too late!”


  Maak melding

 8. Ik heb al eerder gezegd illegalen eruit, eigen volk het werk laten doen. Desnoods onder dwang, wel betaald. Zoiets als een grote meubelmakerij kan van begin tot eindprodukt in Suriname opgezet worden, zo zijn er talloze manieren om iets op te zetten.

  Absoluut zijn er ook mensen die hun handen niet vuil willen maken met werken tegen een lage loon, dit groep moet ook keihard aangepakt worden.

  Dit is de beste oplossing.


  Maak melding

 9. Hier worden weer meerdere zaken op één hoop gegooit en zal er dan ok weer geen actie onder nomen worden.
  -1- Het probleem van kwik gebruik bij de goudwinning is een enorm en buitengewoon urgent milieu en volksgezondheidsprobleem. Feitelijk zijn we al te laat want honderde kinderen in het binnnenland zullen ziek worden, een minder levenskwaliteit kennen en voor hun tijd sterven. En ook al doen we vandaag iets dan nog zal dit jaren aan houden. Maar het kwik misbruik is niet iets wat alleen met brazilianen samenhangt. De overheid moet gewoon per direct een zware straf zetten op het voor handen hebben van kwik.
  -2- De bandeloosheid in het binnenland. Ja dat is zeker een probleem maar ook het lokale gezag heeft daar de hand in. Zij zijn het die vaak tegen betaling de consessies toestaan. Maak het de kapiteins, etc. gewoon duidelijk dat elke consessie anders dan met een uitdrukkelijke persoonsgebonden vergunning van de centrale overheid verboden is. En draag ze op om bij overstreding op te treden, en evntueel de hulp van de centrale overheid in te roepen. Zou een mooie oefening zijn voor de militairen.
  -3- De volkomen anarchie in Albina, e.o. Ja de wederopbouw ging waarschijnlijk te langzaam en er waren te weinig gezagsdragers, maar het lokale gezag, icl. basia’s, etc., is ook vreselijk te kort geschoten en dit moet aan hen duidelijk gemaakt worden. Onderliggend is het vervloekte sentiment dat iedereen voor zich zelf mag zorgen en halen wat er te halen valt en dat de overheid overal voor verantwoordelijk is. We moeten eindelijk eens op houden ons als verwende kinderen te gedragen en leren om eigen verantwoordelijkheid te dragen.
  De bijdrage van het CCK draagt hier niet in bij. Zij bevestigen slechts het beeld dat Lanti oveal voor moet zorgen. Dat we geen eigenverantwoordelijkheid hebben. Laten ze het stuk over de zilverlingen die Christus aan de jongelingen gaf nog eens goed na lezen en het begrip zelfreflectie en eigenwerkzaamheid eens opzoeken op google.


  Maak melding

 10. surinaamse regering mag meer controle uitoefen op dat grensgebied
  maar de reactie van theo ,zo dom als president mugabe van zimbabwe binnen paar jaar is de economie 200% gezakt en nu lye ze honger,zo mag suriname niet worden,alleen de djoeka”s die hebben geen hersen


  Maak melding

 11. januari 4
  die mensen in het binnenland hebben eeuwen daar gewoond zonder schade toe te brengen aan de natuur,sinds de brazilianen daar zijn gearriveerd is het binnenland veranderd in een modderpoel en wie van zijn land houdt gaat niet zeggen dat de djopeka’s de oorzaak is van al die ellende.gewoon eruit gooien
  geen land ter wereld mogen illigalen vrijspel krijgen alleen suriname
  dus mensen die djoeka’s uitschelden hebben totaal geen verstand


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.