Fundamentele besluiten voor Suriname in 2010

7

PARAMARIBO, 31 dec – Suriname heeft een reeks vergaande besluiten te nemen in 2010. De toekomst van economie en samenleving hangt in grote mate af van het vermogen een geschikte balans te vinden. Goede raad is duur, zeker onder druk van de tijd.

Dit gegeven zal zeker merkbaar zijn de komende maanden. Onder meer wacht 25 mei als de kans zich voordoet een nieuw parlement te kiezen. De samenstelling zal bepalen wat voor regering Suriname krijgt en meer nog, hoe de toekomst wordt ingedeeld. In Suriname heeft de overheid immers nog steeds in grote mate zeggenschap over het individuele leven. Daar verandert voorlopig weinig aan.

Toch moet nog voor mei een aantal doorslaggevende besluiten vallen. Ambtenaren kijken reikhalzend uit naar het vervolg op het Fiso-waarderingsbeleid. In een verkiezingsjaar zijn Surinaamse leiders niet geneigd ambtenaren tegen de haren in te strijken. Aan de ene kant is deze intro op loonaanpassing beloofd. Anderzijds waarschuwt het IMF tegen het inflatiespook.

Een uitdaging is dit sowieso en al helemaal in een land waar verkiezingsjaren bekend staan als bonustijd. “Alles kan in een verkiezingsjaar”, pleegt Jan Modaal te zeggen. Of dit opgaat voor nieuwe contracten met multinationals valt te bezien. Vooral de rijke goudaders genieten intense belangstelling. De volgende regering en de samenleving binden of niet aan de omstandigheden van nu is nog zo’n netelige overweging.

7 REACTIES

 1. Zeggenschap!

  De overheid heeft in Suriname in grote mate nog steeds de zeggenschap over het individuele leven van de Surinamer. Waar of niet waar?
  Waar, omdat de overheid door corruptie de vooruitgang van haar bevolking flink tegen houdt.
  Niet waar, omdat de overheid haar bevolking niet voldoende en doelmatig kan beschermen.
  Veiligheid is een van de voornaamste rechten van de mens en dat moet door de overheid geboden worden.

  Suriname is toe aan nieuw bloed. Gemengd bloed om zo te zeggen. Met andere woorden moet Suriname een kabinet hebben dat geleid wordt door mensen die geen ras of kleur kennen. Een robotachtig parlement dat geen rekening moet houden met de wensen van de achterban. Een gezichtsloos parlement dat er alleen maar zit om zaken te behartegen. Dan zegt u gelijk een zakenkabinet, toch?
  Juist! 51 Fransen, 51 Chinezen, 51 Bakras, 51 Amerikanen, 51 Noren, Zweden, Finnen, Ijslanders die geen familie in SME kennen.
  Want wij kunnen het niet zelf!

  Net zo lang onze politiek wordt verziekt door het etnisch stemmen en denken, net zo lang zal Suriname de vooruitgang van haar bevolking tegen houden. Krabbenmentaliteit, jaloezie, beschuldigingen en zwartmakerij zijn naast ’t “bigi mofo” gedrag de grootste oorzaken van stagnatie.
  De bevolking helpt mee om haar vooruitgang tegen te houden door op onnozele lieden in de samenleving te stemmen.
  Wat dat betreft is de bewering dat “je krijgt wat je bent” een terechte als het om de Surinaamse politiek gaat.

  Open uw ogen Surinamers en laat het genante etnisch denken en stemmen achter de rug.
  Want dat is de grootste struikelblok tot economische vooruitgang. Stem allen DOE!

  Door het etnisch stemgedrag is het mogelijk dat er een corrupte Javaan, een frauderende Hindustaan, twee Moorddadige creolen en een grondstelende Chinees in onze regering terecht komen. En de corruptie viert hoogtij omdat we de coalitie moeten beschermen.
  Shame on us!
  Het gaat u goed met uw zeggenschap in 2010.


  Maak melding

 2. Een bevolking krijgt de regering die het verdient! Eenheid, eenheid, eenheid, dat is de sleutel tot succes voor Su. Helemaal in een land waar mensen geen belangen behartigen voor jouw omdat ze niet op jouw lijken. Onder chaos is het nog nooit iemand gelukt succes te boeken. Je zal eerst rust moeten hervinden. Met andere woorden; wil je slagen moet je oprecht samen willen werken met de ander (ongeacht diens levensovertuiging, etnische achtergrond in de breedste zin des woords) en de eigen belangen opzij zetten. Gun de ander ook een beetje licht in de ogen


  Maak melding

 3. En wie gaat die vergaande besluiten nemen in 2010? De eventuele nieuwe regeringsploeg? Of de oude? Gezien het tempo waarin regeringsbesluiten genomen worden denk ik dat het zelfs de regering na 2015 nog niet lukt. Of ben ik te pessimistisch? Of je nou door de hond of de kat gebeten wordt, dat is om het even. Aan het begin van het nieuwe jaar worden er altijd goede voornemens verzonnen. We benne benieuwd. En neemt u vooral mijn bedenkingen niet kwalijk.


  Maak melding

 4. In Suriname was net een PAGARA festival waar de bevolking vrolijk 2010 instapt.
  Roep alle brada”’s (hind, cre, jav en de rest) op nieuwe partijen te gaan stemmen.
  Want stemmen straks weer op de huidige partijen is weer 4 jaren stress en puinhoop.
  Dan heeft stemmen in Suri geen waarde.
  Laat ik een oproep doen wegens geen andere keuze om op Bouta te stemmen.
  Een ieder zal dan onder strengere maatregels van Bouta dienen.
  Ik hoop dat hij van alle bevolkingsgroepen mensen omzich heeft waar het landsbelang oprecht en eerlijk wordt behartigt.
  Zodat men eind 2010 een kluerrijke Bouta Pagara kan laten knallen.

  roy


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.