Luchtbrug voor slachtoffers geweld in Suriname

47

PARAMARIBO, 30 dec – Brazilië heeft een legervliegtuig beschikbaar gesteld voor slachtoffers van het geweld in Albina. Brazilianen die zijn overgebracht naar Paramaribo maken bij mondjesmaat gebruik van de gelegenheid. Tot nog toe hebben nog geen twintig zich opgegeven.

De groep mag direct vertrekken. Volgens de Times of Suriname zijn vier gewonden naar Brazilië overgebracht met de eerste vlucht. “Als nog meer Brazilianen te kennen geven het land te willen verlaten, staat het vliegtuig tot hun beschikking”, zegt ambassadeur José Luis Machado e Costa. Het transport is al kort na het oproer vrijgekomen. Dat gebeurde na intensief bilateraal contact.

Intussen willen beide landen haast maken met het reguleren van het migratiebeleid. Het illegale verblijf van duizenden Brazilianen in Suriname is al lang een doorn in het oog. “Toch leveren de Brazilianen een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Surinaamse economie. Dat sommigen de wet overtreden is buiten kijf en daar willen wij in de toekomst aan werken, samen met de Surinaamse regering”, aldus Machado e Costa.

47 REACTIES

 1. Hoe minder illegale buitenlanders hoe meer klagende, jaloerse, afgunst hebbende, werklustige, marrons aan de begeerde banen ingezet kunnen worden. MOOI. Dit arbeidslustige, ijverige groep gaat een prachtig toekomst tegemoet.

  Dit had al jaren geleden moeten gebeuren. Straks kunnen chinezen, hindoestanen, brazilianen in bedrijven van Marrons gaan werken. De belangrijkste groep van Suriname krijg nu uiteindelijk zijn zin en zal de belangrijkste bijdrage gaan leveren aan de economie van Suriname.


  Maak melding

 2. Het is goed dat de Braziliaanse regering over zij die een verblijf en werkvergunning hebben kommert, maar de illegale wat gaat men met deze groep doen is het niet tijd dat Suriname en Brazilie” dit probleem oplossen want ik zie het niet in dat deze mensen voor de opbouw van Suriname zouden bijdragen.Suriname moet een beetje harder optreden, zij die illegaal het land binnen komen moet men zoals vele landen dat doen een paar maanden opsluiten en dan uitwijzen ten koste van hun staat.


  Maak melding

 3. “Toch leveren de Brazilianen een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Surinaamse economie. Dat sommigen de wet overtreden is buiten kijf en daar willen wij in de toekomst aan werken, samen met de Surinaamse regering”, aldus Machado e Costa…………………………………………………U ziet het hoe die man het voor zijn eigen mensen opneemt….dat hoeft men niet van Ronald Vniemand te verwachten…Hij laat jouw dat anderen jouw met wortel en tak uitroeien.

  Maar als Opa Ronald wijs genoeg is vraagt hij deze man heel beleeft zijn mensen mee te nemen naar huis.
  Anders moeten zij maar gepost worden en dat is minder…….Want wijzer en rijker worden wij echt niet van deze mensen en de STAAT ook niet.
  Misschien die schurken boeven bende van FRONT maar dat is geen SURINAME.


  Maak melding

 4. Dit is meer dan een vingewijzing naar de Surinaamse autoriteiten toe.

  Met hun honderden miljoenen bevolking zijn zij best wel in staat om ons met dat handje vol mensen hier, zonder slag of stoot in de Atlantische-Oceaan te drukken.

  Niet voor niet wordt er een legervliegtuig ingezet.

  Kijk maar hoe wij omgaan met onze eigen bloed van overzee. Schandelijk!


  Maak melding

 5. Dus je bent illegaal mag je mag zelf kiezen of je weg wil??
  Dit is toch geen beleid .
  Dit soort problemen zullen we vaker krijgen als de regering niks gaat doen aan de illegaliteit van deze mensen.
  Waarom denk je dat men de meeste brazilianen die een feit plegen in Suriname nooit oppakken ??omdat men allemaal illegaal zijn , en dus geen gegevens en naam van ze bekent zijn bij de overheid..


  Maak melding

 6. Het illegale verblijf van duizenden Brazilianen in Suriname is al lang een doorn in het oog.

  “Toch leveren de Brazilianen een wezenlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Surinaamse economie.
  aldus Machado e Costa

  ook dit kan in mijn land gebeuren.de verhouding tussen deze beide landen mag hierdoor niet vertroebelt worden.

  alweer een klap in het gezicht van de president en in het bijzonder de minister van justitie en politie.

  Chandrikapersad Ceta-Bever Santokhi.
  ben je nog niet gevlucht.


  Maak melding

 7. Het is al jaren een gaos in ALBINA.
  Er wordt weinig door de overheid voor de bewoners gedaan.De Brazillianen roven ons land leeg , en de meeste zijn ook nog illegaal in het land.De overheid laat dit ook al jaren oogluikend toe.Albina is al jaren een verwaarloosde grensstad , ga je naar de overkant bij de fransen ziet het er veel netter uit als Albina.Ook vindt ik het een grote schande dat ALBINA geen brandweer kazerne heeft, nu wordt er weer iets aangedaan.Er moet meer worden gedaan door de overheid voor de bewoners van ALBINA zoals de bouw van volkswoningen projecten voor de ontwikkeling van ALBINA.
  Avast een fijne jaarwisseling en hopelijk gebeurt er eindelijk wat voor de bevolking van ALBINA.


  Maak melding

 8. NR.8 Bigaman,

  Jij hebt gelijk, Marrons moeten gratis volkswoningen krijgen van de staat en zijn belastingbetalers. De rest moet voor zijn woning keihard werken met bloed, zweet en tranen. Moooi zooo. Het gaat de goede kant op. God Bless Suriname.


  Maak melding

 9. @7: Nou, geef me liever die rovende en plunderende djoeka’s maar, zij leveren nog hun steentje bij aan de economie, ipv die Brazilianen die alleen maar van werken houden..


  Maak melding

 10. Een hoop gelul.
  Sedert wanneer zijn Marrons bereid hard te werken? Ze zijn jaloers op wat anderen hebben, maar zijn te lui om hun poot uit te steken en het zelf te verdienen.
  Zo gemakkelijk om de regering de schuld te geven van je eigen falen.
  De Joden werd het ook verweten, dat zij het brood uit de monden stootte van “hardwerkende” Duitsers. Nogmaals: GELUL!!! Dat heeft de geschiedenis keer op keer bewezen.


  Maak melding

 11. in het verleden hebben deze zelfde brazilianen miljoenen aan wapens geleverd aan een beruchte partij voorzitter in paramaribo wapens die zijn gebruikt op mij volk te onderdrukken en vermoorden dus het licht eraan welke vinger jij bedoeld wijsvinger of de middelvinger?
  hoe korzichtig en dom moet je zijn om dit als een klap in het gezicht van de surinaamse regering te zien iedere land in de wereld bekommert zich over zijn landgenoten over zee als ze de mogelijkheden hebben.


  Maak melding

 12. Deze man geeft toe dat Brazilianen zich ook schuldig maken aan criminaliteit. Hij beweert zonder enige vorm van onderzoek of bewijs dat zijn volk de Sur. economie spekt en ze mogen ook nog eens kiezen of ze komen of gaan.(nogmaals de marron daders moeten gestraft worden).Nee, ze vernielen het oerwoud, trekken bij alles hun wapens en dragen het goud illegaal weg. Hoor je Sur. regering roepen tegen Balkenende dat Nederland in haar handjes mag klappen met de suri’s die hier wonen? Denk je dat Sur. daar ongestraft mee wegkomt?? Bemoei je met je eigen rotzooi zullen ze tegen ons zeggen. Balkenende heeft niet eens tijd voor Venetiaan als hij hier is. Maar he! in Sur. mag iedereen het werk van onze waardeloze president over komen nemen en hem de les lezen. Heeft hij al een toespraak gehouden? Wat gaat hij doen om te voorkomen dat het land uit elkaar valt? Albina, dat is nu gebeurd, het enige dat men nog kan doen is deze gasten verzuipen of zo. Maar onze burgervader heeft ook een taak. Wat een sukkel, sorry hoor.

  Deze gasten gaan niet terug (blijkbaar is het in Sur. toch niet zo slecht, omdat ze in Braz. in de vavelas woonden en dat leven was pas echt kl*te! en dat defensieve en aggresieve gedrag nemen ze mee naar Sur.met alle gevolgen van dien.

  Grts


  Maak melding

 13. vergeet niet dat de brazilianen in Frans
  Guyana geen poot aan de grond krijgen.
  Het Franse vreemdelingen legioen gooit ze
  met helicopters de grens weer over.Ik heb daar een documentaire over gezien op T.V.
  Een vreemde ontwikkeling als je in deze situatie een militair toestel op je eigen bodem duld.Als het zo doorgaat wordt
  ,en daar waarschuw ik echt voor,Suriname binnen 15 jaar geannexeerd door brazilie.Er zijn er nu al meer dan 50000. Als er nu geen maatregelen worden genomen,worden wij net zo straatarm als Brazilie,en is onze natuur helemaal vergiftigd door al het kwik dat deze cowboys in onze rivieren achterlaten.
  Begrijp goed ik heb ook Braziliaanse familieleden ,maar ik ben bovenal Surinamer.
  Wees niet blind voor deze ontwikkelingen.
  Bert.


  Maak melding

 14. Wat in Albina is gebeurd zag ik al aankomen,in het binnenland voornamelijk Benzdorp daar hebben onze marronbroeders het voor het zeggen.Als ze 1 Braziliaan zien word ie zonder genade kapot geschoten.Deze zelfde Brazilianen roven als raven en hebben geen genade.Heb zelf in Antino een geval meegemaakt waar een Braziliaan in dienst van een van onze marronbroeders zijn baas in koelen bloede doodschoot om 600 gram goud.Ja dan gaan onze mensen wel het recht in eigen handen nemen.


  Maak melding

 15. sorry; er zijn teveel brazilianen in suriname die daar illegaal goud roven; dus alle moengonezers en albinaiers gebruik en verwijderd zoveel mogelijk brazilianen het land uit, en het liefst ook de politie korps suriname opruimen, want die werken alleen voor hielen zuiger venetiaan. het is met lede ogen aanzien hoeveel auto,s dagelijks canawapibo passeren richting illegale goud mijnen.


  Maak melding

 16. Wij van Afrikaanse afkomst zij de gene die de beschaving hebben gebracht in deze wereld.
  Dat komt doordat wij de eerste mensen waren in de wereld. Zelf het schrift komt uit afrika,Ethiopia en dat is aan de hindoestanen door-gegeven. Dus de hindoestanen zij de kleine broeders zij zijn uit de Afrikaners voort-gekomen ,en naar hun omgeving geformd net als ieder ander volk in deze wereld. Maar natuurlijk de leerling overtreft de meester en zo hoort het in de natuur. Dat is ten minste als ze goed hebben geleerd hoe zij met moeder aarde moeten omgaan en repect moet tonen voor andere zielen. Dat is helaas niet het geval doordat het kasten-systeem de mens onderdrukt en denegreed, verder heeft india veel natuur vernietigd, zo erg dat de tijger bijna niet meer kan leven omdat steeds meer mensen hun gebied in-nemen. Nu wil de kleine broeders chinees en hindoestani van uit azie naar sur. komen om grote gebieden open te kappen om een soort gewas te beplanten in de naam van ontwikkeling. Maar wij die een hogere beschaving hebben moeten tegen hen zeggen, ga terug en breng uw eigen land in orde en denk niet alleen aan geld de natuur is belangrijker anders kunnen wij straks niet meer ademen en wat hebben wij dan aan het geld als wij allemaal dood zijn. let wel de winti spreekt, Wij moeten ons oerwoud beschermen en daar-voor moeten wij iedereen aanpakken die het komt vervuilen. Dit gegeven is niet voor de bosland bewoners van belang maar voor de hele mensheid.


  Maak melding

 17. Wat kunnen de SurNeds toch klare taal spreken,maar goed zij weten als geen ander hoe het is om beschimpt te worden,ze zijn in de hollanders hun ogen niets anders dan pooiers,messentrekkers,steuntrekkers,drugsdealers enz.enz.,geen wonder dat ze nu hun trauma`s op de Brazillianen en Chinezen projecteren.Hoe dan ook,de buitenlanders in Suriname krijgen niets kado illegaal of niet,zij verzetten tenminste bergen werk,kan men niet over de Sur.buitenlanders in Nederland zeggen die kregen alles in de schoot toegeworpen en hebben niet hoeven te werken toen ze hier neerstreken.Ik heb geen respekt voor ze,natuurlijk zijn er uitzonderingen,maar wel voor de Suri`s die naar Amerika zijn geemigreerd die moesten werken tot dat ze erbij neervielen en hebben het gemaakt,ook heb ik respekt voor de Chinezen en Brazillianen in Suriname,ze werken zich het apezuur en zie wat er over hun wordt getypt door de profiteurs uit Nederland.
  Ik heb het idee dat het de SurNeds geen sikkepit kan schelen als het Suriname goed zal gaan door de buitenlandse ondernemers, want Nederland kan absoluut niet zeggen dat de Ned.economie gegroeid is door de Surinamers ,wel hebben de Spanjaarden,Italianen Marokkanen en Turken daar aan bijgedragen,dan kunnen ze niet meer opsheppen als ze in Sur.met vakantie zijn,over alles hebben ze commentaar,zelfs over de SLM-airbus wordt er minachtend gereageerd.Komen jullie maar op met je gescheld,als de waarheid neergetypt wordt over jullie,want daar zijn jullie beregoed in.

  Mooi gebaar van de Brazilliaanse overheid,ben benieuwd als Suriname dat ook zal doen als Geert Wilders de allochtonen,ook de Surinamers,het land zal uitjagen.


  Maak melding

 18. Is die militaire vliegtuig leeg naar Suriname gevlogen of zijn er militairen in het binnenland van Su. gedropt.Frankrijk en Bras. hebben heel veel belangstelling voor Marowijne. Suriname wordt a.u.b. wakker je bodemschatten zijn zeer gewild.


  Maak melding

 19. Mensen, Brazilie heeft het Surinaamse schuld bij hun kwijtgescholden. het gin om honderden miljenen. Brazilie Zou wapens leveren en militaire steun bieden aan Suriname in die ruzie met guyana.

  Dus daarom gooit Suriname de Brazilianen niet masaal het land uit. Dat kan je ook zien met de chinezen. Suriname is china ook miljoenen schuldig vandaar dat we worden overspoeld met chinezen.

  Wat hieruit blijkt is dat Suriname meer lijderschap en bestuur moet tonen en niet die poppenkast van de DNA.


  Maak melding

 20. Ay mi gado, san o psa now :1).op de landskaarten van Brazilie, zie je geen ‘buurland’ Suriname 2).hun doodseskaders komen uit de (militaire) politie 3).een B-legervliegtuig komt B.ophalen in Aibina ? >>> nee, nee, nee : het kwam het gebied verkennen !.En die stomme SME-authoriteiten hebben dat niet door. Yo si a libi libi ba takru now drape.


  Maak melding

 21. Mi mati Beri,
  Yu e dormindo bung dipi! Die Brasileiros zijn sinds jaar en dag bezig met deze annexatie. Centro Estudu Brasileiro aan de L.Vriesdelaan staat er niet voor de kat z’n snor. Zelf heb ik i.v.m. studiedoeleinden aan de militaireschool”Material Belicu” drie nieveaus portugees gedaan.

  Terwijl nu 15 Brazilianen huiswaarts keren met die zogenaamde luchtbrug, lopen 1.500 alweer de grens over naar Suriname.


  Maak melding

 22. Troost je maar meneer DU-Hoost, van die DDB-trauma zul je kennelijk van jou levensdagen niet meer afkomen. Heel veel sterkte in ieder geval aangezien Boutista’s op geen enkele wijze voornemens zijn om dit mooie land te ontvluchten zoals jij.


  Maak melding

 23. Hap! Hap! Hap!

  Een hap naar boven en alle drie de Guyana’s behoren tot Brazilie. Nog even, en het is zover. Braziliaans Guyana gaat het heten.

  U mag drie keer raden welk groot land het voor zijn (voormalige) kolonie gaat opnemen en durft te vechten voor de verlossing.
  Ik help u een handje: Frankrijk en Engeland.
  Nederland zal zoals altijd “neutraal” zijn.
  De Engelsen gaan zelfs zo ver dat ze alle Braziliaanse voetballers in het Britse Koninkrijk over de grens gooien.
  Franse oorlogsfregatten liggen in no time aan de noordkust in de Atlantische oceaan, terwijl de “Prins Maurits” in Rotterdam ligt.

  De illegale en legale Brazilianen in Belem do Para(maribo) doen de economie in Suriname veel goeds. In hun eigen winkeltjes in groot Tourtonne, Maretraite, Gongrijp en de edele Prinsessenbuurt verkopen ze uitsluitend vanuit Brazilie geimporteerd spul: aroz, mais, linzi, pika, en het hete bregedelli.
  Hele dagen staan de barbeques aan in die buurten waar grote, uit Belem geimporteerde varkenslappen op liggen te braden. Ze gaan zelf zo ver om Braziliaans import bier te prefereren boven onze lekkere Djogo! Dan ga je te ver!
  Neemt u de tijd en ga met uw auto op een mooie zondagmiddag langs deze buurten dan ziet u de economie groeien. Het leeft er!
  Komt u daar niet in juni 2010 tijdens het WK in Zuid Afrika langs, want dan zijn enkele straten afgesloten. Dan moet u eerst visa betalen of een Braziliaans shirt aan hebben voor u er doorheen kunt.

  Ik kom daar vaak! Weet u; ik lijk op alles! Braziliaan, Peruviaan, Libanees, Afrikaan, Javaan, Koreaan, Hindustaan, Hollander, Turk, Irakees en Marokkaan. Maar het meeste bloed dat in me zit komt van een Indiaan.
  Ik kan voor alles doorgaan, zelf voor Japanner, maar helaas niet voor een Chinees.
  Die mensen zijn uniek in hun soort en ik hou van ze. Van hun spirit, mentaliteit, zorg, loyaliteit, werklust, handelsgeest, kracht, durf, kookkunst, geduld, spaarzaamheid en hun kunst om over heel de wereld te willen reizen.

  Als Surinamers die nog geen moer bereikt hebben jagen we twee wereldburgers ons land uit:
  De Chinezen als beste economen ter wereld en
  De Brazilianen als beste voetballers van de wereld.
  En wij(sommigen dan)zijn de beste, grootste luilakken die er bestaan. “Soso mofo!”
  Te lui om onze eigen aardappelen uit de grond te trekken of onze cocosnoten te plukken. Te lui om goud uit de grond te halen en te ongeduldig om te wachten tot die rijp is. Een grote mond opzetten en te bang voor een muskietenbeet in de rimboe.
  Mijn kleine neef heeft het een tijd gedaan.
  Goud zoeken in de rimboe. Toen hij na drie weken thuis kwam vond hij een onderbroek van de buurman in de wasmand. Hij werd ziek, kreeg malaria, bilharzia, Golera, kortom alle ziektes die op een a eindigen.
  Op een morgen zei de buurman vanuit zijn dagelijkse hangmatstand: “ga je niet meer weg?” Nou, dat waren zijn laatste woorden. De volgende dag werd de buurman begraven.

  Behalve de Braziliaanse ambassadeur, vindt ik dat wij Surinamers eigenlijk blij moeten zijn met de Brazilianen en de Chinezen. Waarom? Wij doen zelf niets, geen ene moer met ons land en laten het oud worden tot het verrot. En als een ander het wil ontplooien, ontginnen, bewerken en verbouwen dan komen we met onze verhalen van onze voorouders.
  Ook ik heb mooie Afrikaanse en kei trotse Indiaanse voorouders, maar ik leef sinds vandaag in 2010.
  En vanaf vandaag hou ik danook dit Forum voor gezien.


  Maak melding

 24. iedereen die in dit land legaal woond is beschermd door de wet en de grootste deel surinamers die hier wonen is in het bezit van de nederlandse nationaliteit dus wilders kan en mag niemand zomaar het land uitzetten dat doet de rechter in een beschaafd land als nederland.@ paraboi ga a.u.b jou huiswerk goed maken voordat jij koeterwaals hier klets die wapens zijn geleverd toen het militaire regime van bouterse aan het bewind was en in oorlog was met zijn eigen bevolking niets guyana, het is deze regering die keurig de schulden heeft afgelost en van een deel kwijdschelding heeft gehad van brazilie. over leiderschap gesproken een leider die zijn volk in stront heeft gedouwd en met toren hoge schulden achterlaat is naar mijn mening een heel slechte leider.


  Maak melding

 25. wat heeft paramaribo liever, rovende djoeka’s of hardwerkende brasilianen

  Prik
  …………..Zeer slecht dom mens deze Prik….men neemt en pakt al eeuwen alles van deze Afrikaans mens af…toch lopen jullie te liegen en de wereld te bedriegen dat zij niet willen werken…wat voor mens ben jij idioot Prik.

  Idioten als jouw zetten kwaad bloed figuren als jouw krijgen vroeg of laat de rekening gepresenteerd….dan ga jij lopen huilen en schreeuwen door eigen lieg en bedrieg mentaliteit.


  Maak melding

 26. Die Frans Gyanezen zullen nooit zo’idiote volk zijn om te zeggen dat ze onafhankelijk willen worden van Frankrijk. Suriname had dit ook nooit moeten doen. Zie wat de gevolgen zijn in 35 jaar. Alleen maar roof, massamoord, massa faillisementen, armoede, plundering, corruptie, totale chaos, wild westen situaties enz enz. Het ergste is dat de politie de schuld krijg van de berovingen, plundering en verkrachtingen. Het is makkelijk om iemand anders de schuld te geven terwijl je zelf met je piemel ongevraagd in iemand anders zat. Ik ga straks ook een bank beroven en zeggen dat het de schuld van de politie is omdat ze de bank niet goed hadden bewaakt.

  Zo dom, achterlijk en arrogant zijn sommige idiote mensen in suriname.

  Brazilie zal een oorlog met Frankrijk niet wagen omdat het financieel niet rendabel is. Plus die duizenden criminelen is het de moeite niet waard om ze in te lijven.


  Maak melding

 27. Maar die Afrikanen worden niet meer uitgebuit no.27.
  Zie maar Zuid-Afrika en Zimbaweh,hoe dan ook hadden de blanken een sterk en stabiel economisch land/en van gemaakt toch,zeg nou zelf wat is er van deze landen terecht gekomen sinds de zwarten aan de macht zijn?Niets en dan ook niets,ook daar tieren de berovingen,verkrachtingen en moorden hoog tij.Maw,idd een zwarte zal nooit vooruit komen,want ze hebben geen flauw benul van hoe van een land een sterk en stabiel land te maken.
  Zomaar zit je Prik uit te maken,maar ja dat is een zwarte eigen zo gauw de waarheid over zwarten wordt gezegd krijgt men een lading stom gezeik over zich heen.


  Maak melding

 28. Laat nog meert brazilianen naar suriname komen. Stuur de zg surinaamse regering naar huis. Laat suriname een provincie van brazilie worden en gooi alle hollanders, nieuwe chinezen en nieuwe India immigranten eruit.
  Geef alle surinamers de Braziliaanse nationaliteit. En geeft ons elk jaar een knal carnaval yeeeeeeeeaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhh


  Maak melding

 29. Suriname een mooi en heerlijk land.
  Vol van prachtige mensen en heel veel goeds.
  Duurzaam bos, Rijk aan bodemschatten en vredelievende mensen.
  Ja, jammer dat er weinigen zijn die dat weten en waarderen.
  Maar ook jammer voor velen die geen kop met verstand hebben.
  Die niet denken als mensen, maar als beesten.
  En ook handelen als beesten.
  Wie of wat een ander doet, handel met verstand.
  Je mag niet doooooooooddddeeeen.
  Denk eraan het komt terug…op de dag dat je het niet verwacht.
  Schade, moord, verkrachting zijn niet goed in GODS ogen.
  Als de natuur toeslaat, kan je niet terug vechten.
  Denk aan de overstromingen, denk aan de zware regens mensen.
  Wat bezielde deze koploze mensen.
  Agressie is erg gevaarlijk en laat je dingen doen waar je later spijt van zal krijgen.
  Wij zijn een, wat je dan ook ben; Americaan, Brasiliaan, Nederlander, Surinamer….etc
  Wij zijn mensen door God geschapen.
  Help liever, maar vernietig niet.
  Je maakt daardoor de grond vuil en onrein.
  Bloed vergieten en verdriet veroorzaken??
  JAMMER….Denk eraan GOD doet niemand kwaat, maar ziet niet graag dat het mooie wat hij heeft gemaakt onrein wordt.
  Wie is TOF?
  Degenen die helpen, vergeven, meeleven en liefhebben zijn TOF.
  Laten wij nadenken en agressie weglaten.
  Heb je naaste lief.
  Rijk elkaar de hand en zeg; “MI LOBI YU”.
  Gado na un fesi man a no de Feti man.

  Tan bun
  Mi lobi un

  Gadopikin


  Maak melding

 30. DAS,
  Jammer maar begrijpelijk.
  Ik heb hetzelfde besluit genomen, en sta er nog steeds achter. Misschien kan de drang om jouw mening te geven het soms overwinnen van de teleurstelling, en kun je in de toekomst het niet laten om zo af en toe toch even te reageren. Net als ik. Ik hoop het.


  Maak melding

 31. @ nummer 24,
  pinto jij hebt een groot gebrek aan intelligentie mi boi,ik neem jou niet kwalijk dat jij iedere dag de grootste onzin hier schrijft je kan niet anders de boutisita of hoe jij je zelf wil noemen die hebben dit mooie land suriname op rand van de afgrond gezet. pinto weet je wat mij opvalt bij jou jij kan niet tegen de waarheid als jij daarmee word geconfronteerd dan ga jij dom lullen en persoonlijk worden typisch de reaktie van mensen die dogmatisch denken blijf lekker in jou revo dogma.


  Maak melding

 32. DU,
  Waar bivakeer jij al een mensenleven lang? Jij bent niet in staat om ooit in Suriname te komen wonen. Onhoudt je dan ook van elk oordeel als het gaat om de Surinaamse zaak.


  Maak melding

 33. @nr. 19 Famke,

  Ik werd gegrepen door je posting en besloot jouw verhaal even goed door te lezen. Ik ben zo’n SuriNed en begrijp de frustratie van sommige Suri’s. Ik kan me voorstellen dat kritiek vervelend kan zijn. Ik reageer hier nu op met als doel je uit te leggen waar deze kritiek vandaan komt. Ik heb je bericht niet persoonlijk opgevat. hoop dat jij dat ook niet doet.

  UITKERING!
  Trouwens…ik heb nog nooit een uitkering gehad en ik heb elke cent van mijn studie/ huis etc zelf betaald en dat geldt voor vele Suri’s hier, althans die ik ken. (Ik woon ook niet in de Bijlmer, never have, never will (; ).

  De GROTE GW en DISSEN

  En wat GW betreft; Wilders heeft een grote mond, maar kan niets, daarvoor zitten we in een geciviliceerd land, de rechter bepaald dit soort dingen en niet politici.

  De meningen over Nederlanders (o.a bij jou als ik je verhaal zo lees) zijn net als die je over Suri’s opnoemde, gebaseerd op vooroordelen. Het grootste deel van de Ned. bevolking is niet racistisch, etc etc. Er is overal en altijd een vervelende, verbitterde kleine groep. Ik ben hier niet om het voor ze op te nemen, geloof me.Er valt veel te bekritiseren, tuurlijk!

  Sterker nog, ik ben in Suri ook vaak gedist door ja “medecreolen” op school. Ik zou te donker zijn tov hun (haha moest je hun zien), terwijl de joodse en javaanse kids in de klas zaten te kijken en te lachen hoe creolen elkaar het leven zuur maakten. Hoe is men in Ned dan anders?

  BOUNTY!

  Ik heb onlangs de ANWB gids gekocht over Suri. Ik heb het met veel plezier gelezen en zie het als een goed boek voor toeristen. Toch viel ik ergens over.
  Er stond een woordenlijst in: en de woorden blakabakra en of bounty stonden erin. M.i. zijn dit geen positieve woorden. Men heeft in Suri rondgereisd om het boek te maken en heeft de woorden daar geleerd. Waarom zouden we willen dat dit woorden zijn die grote groepen toeristen leren? Zijn we dan zo bitter? Zwarten in Am noemen elkaar nigger, totdat een blanke het overneemt,omdat die denkt dat het normaal is om te doen en dan gaan ze miepen. Maken Suri’s zich zelf niet schuldig aan het neerkijken op elkaar en anderen? Ik reis veel en heb aardig wat gidsen verzameld, maar scheldwoorden naar het eigen volk, ben ik niet eerder tegen gekomen.

  TROTS!

  In tegenstelling tot de vooroordelen zijn de meeste Suri’s wel degelijk trots op hun land. Suri’s dienen m.i. kritiek minder emotioneel en persoonlijk op te vatten en te geven en dat meer als iets positiefs te zien. Een volk dat geen kritiek duldt/ kan hebben, komt m.i. niet verder.
  Niemand wijst je op je fouten en je bljft in dezelfde molen draaien.
  Kijk maar naar onze politici.Voor welke durft men de hand in het vuur te steken dat ze eerlijk zijn?? Er wordt allang geroepen, we kunnen het wel alleen, maar zeg nou zelf…geen land kan het alleen. Het machtige Amerika zit in een gigantische crisis en heeft alleen maar schulden bij China.

  SLM

  De redenen dat Suri’s kritiek hebben op bijv. de SLM is niet geheel onterecht. De tickets zijn er veels te duur en de oorzaak daarvan is dat er teveel personeel rondloopt, etc etc. Wij klagen er over, omdat wij het meest vliegen. Het toerisme stagneert al jaaaren en komt nu hopelijk echt op gang. Of ik daar trots op ben, natuurlijk.

  Stel je voor: als toerist voor 700 euri’s naar Zuid Afrika(11 uur vliegen) of elders of voor bijna twee keer zoveel naar Suri (en dan heb je geen verblijf), zeg het zelf.
  Ned trekt per jaar minstens 20 miljoen toeristen (nee ik hemel ze niet op het is ter illustratie), enig idee hoeveel geld dat is? Ja, de omstandigheden zijn anders dan in Sur, maar als we maar de helft van de Sur. bevolking aan toeristen in Suri zouden hebben, zou dat dan niet mooi zijn?
  Mag er dan geen kritiek worden geuit op het beleid?

  SuriAM!!

  Die SuriAm. waar je zo trots op bent, heel goed van je!! (dat mag natuurlijk).Ik ben trots op allen die iets bereikt hebben!!!Hulde aan hen. Maar… hoeveel van hen komen jaarlijks terug naar Suriname in vergelijking met de SuriNeds om daar hun centen uit te geven? ( ik dis ze niet).

  WE DOEN NIETS!

  Wil je me echt zeggen dat Surineds niets voor Suriname doen?
  Maw we kunnen voor de test een jaar lang ophouden om middelen/ geld te sturen en niet op vakantie gaan?!.

  PERSOONLIJKE DOELEN!

  Maar….boven alles. Ik ben eerst mens, eerst dochter, zus en nicht en tante en dan pas Suri. Ik kon uit elk ander land komen. Mijn doel op aarde is om iets te bereiken en later als ik moeder ben ervoor te zorgen dat mijn gezin in een stabiele omgeving kan opgroeien. Dat is mijn PLICHT!. Ergens waar ik niet in een dievenijzer gevangenis zit met een huis erin, maar de dieven wel. Waar mensen die rijden zonder rijbewijs in de cel belanden.Waar ik niet struikel over de viezigheid over straat. En als ik dat kan en die mogelijkheid heb, dan reis ik desnoods de halve wereld over om dat te bereiken. EN DAAR SCHAAM IK MIJ GEEN MOMENT VOOR.dan maar een verrader, een bounty, een surined,een suri-iets anders, etc etc. Ik denk dat hetzelfde voor zowel de Surineds als de SuriAms geldt.

  grts en gelukkig nieuw jaar

  Ila


  Maak melding

 34. @ pinto alias pinasie,
  kijk dit bedoel ik jou reaktie zijn altijd onzinnig en dom jij bent uit tokotoko getrokken mie boi. ik maak zelf uit waar ik wil wonen dat maak jij niet uit met jou dom en dogmitisch manier van denken.jij houdt niet van suriname als je van suriname houdt kan je nooit voorstander zijn van de ndp omdat deze mensen ervoor hebben gezorgd dat suriname voor jaren achteruit is gezet door hun catastrofale beleid pinto jij mist de intilligentie om dit te begrijpen jij reageert voorspelbaar en dogmatisch.


  Maak melding

 35. ga jij maar lekker bivakeren in ocer met bouterse en de rest van de kudde want verder als dat kom jij niet pinto,wiens brood met eet,diens woord men spreekt, op zijn surinaams zou het zo klinken wiens bruinebonen met rijst men eet diens taal men spreekt. pinto ga lekker feesten in ocer drink vrij zuip ze en verkoop jou ziel voor bordtje eten en parbo bieri.


  Maak melding

 36. DU alias Neus, laat het duidelijk zijn dat ik er geen zin in heb om met jou/jullie in polemiek te treden. Peuzelen jullie elkaar maar lekker op i.p.v. konstruktief met elkaar bezig te zijn.

  Sommige volksstammen zullen het ook nooit leren, het zit ze gewoon in het bloed.


  Maak melding

 37. Hallo skubi-DU,
  Wat maak je nou weer klaar?
  woond; de grootste deel; wilders; jij klets;
  guyana; kwijdschelding.

  Is dit nederlands? Mij niet verstaan meneer.
  Sosokek@yueskrifi!


  Maak melding

 38. DAS en AHE,

  Vindt het jammer. Helaas kan ik geen tel of email hier op het forum achterlaten. Zou graag in contact met jullie willen blijven.
  Denk er nog over na en blijf komen met je comments. Ik weet zeker dat er ooit een bijzondere moment zal komen waar iedere broeder en zuster hier op het waterkant forum een keer een overeenstemming bereiken.
  Tang Boen
  JMO


  Maak melding

 39. Theo

  Ik zou graag je bron willen weten waar je je info vandaan haalt.
  De Indiers hun Sanskriet stamt af uit Srilanka. Srilanka heeft het oudste Sanskriet geschrift die er bestaat.
  Ben er ooit geweest (vluchtelingenhulp) en heb hun rituelen mee mogen maken. You can feel the vibes.
  Het zelfde als mijn periode in Benin en Togo.
  Ook vibraties everywhere tijdens pre’s.
  Echte feiten zullen we nooit en never weten my friend.
  Peace and try to understand the world my Brother…


  Maak melding

 40. reactie op Femke……

  Femke ik ben niet van het persoonlijke,maar jij roept om een reactie van mij…
  Hoe kom jij erbij dat Surinamers niks hebben bijgedragen aan de nederlandse economie?
  Dat is een leugen..!!!! ik weet dat jij weet dat..
  Waarschijnlijk ben jij een blanke dat je zulke taal uitspreekt maar maakt niet uit ik zie ook dat niemand van mijn mensen op jou wil of kan reageren dus ik doe het.
  Toen de blanken de macht hadden in de afrikaanse landen werden alleen de blanken,en de zwarte verraders erin bevoordeeld(zie maar de weggejaagde blanke boeren door BAAS Mugabe).Toen klaagde geen van jullie profituers over de slechte zwarte mensen!!! sinds jullie uit het land zijn gejaagd en geen zeggenschap meer hebben in dat land zoeken jullie om wanorde te stichten.
  Zimbabwe ligt in Afrika en niet in europa dus gewoon lekker oprotten,de rest is jullie zaak niet,echt niet.
  Je heb de waarheid over zwarte gezegd maar what about de waarheid over de blanken?
  Hoeveel keer hebben jullie volkeren moord gepleegd(Vietnam,Afrika,Irak,Afganistan).
  Hoe lang hebben jullie aan mensenhandel gedaan? Jullie in Nederland houden ervan om vinger te wijzen naar een ander,maar als we echt gaan kijken naar wie de barbaren zijn dan zijn jullie dat..
  Maak maar een lijst met gruwel daden en dan zal de WAARHEID spreken over de blanke ras.
  Dat jullie goed zijn in het leven van de leugen kan alleen erkend worden door mensen die zich terug trekken aan de levens leer van Babylonia(Europa,Amerika zeg maar gerust het westen).
  Na JAren lang geprofiteerd te hebben van het werk van de zwarte man(want jullie konden het niet zelf doen daarom Afrikanen verschepen) zou je eigenlijk zeggen dat ieder afstammeling van de slaven een vergoeding zou moeten krijgen voor het leven.
  Want zonder hun inspanning en zonder hun aanwezigheid zag jullie rijkdom er niet zo uit als de dag van vandaag..

  Op het ogenblik zijn er mooie dingens aan de gang onder een groep Surinaamse jongeren die besloten hebben loyaal te staan aan de voorouderen. en de gemeenschap word nog groter op dat gebied.
  Het word tijd dat we mensen met die Wilders praatjes zonder pardon elimineren(net zoals JULLIE dat bij ons hebben gedaan).
  Ik wacht met smart op je reactie Femke,want ook jij zal het zien meemaken en voelen welke straf er op jou te wachten staat.

  Allaahoe Akhbar….!!!! Allaahoe Akhbar…!!!!

  Radical Surinam Rebel says:
  Africa is our loyalty,its time to wake up Surinam people and know your enemie.

  Drop a bomb in all of them their heart…


  Maak melding

 41. Mensen het heeft geen nut om te reageren en de waarheid te spreken heb ik gemerkt.
  Reacties op mensen als Famke worden resoluut verwijderd.
  Hiermee heeft waterkant mij echt diep maar dan ook diep teleurgesteld.
  De blanken mogen op onze site komen en ons beledigen en wanneer een van ons opstaat en antwoord word onze mond gesloten.

  Waterkant je hebt hiermee diep ingeleverd bij ons,ik hoop dat meerendeel van het volk zich achter ons schaart. want dit kan niet

  Love and Respect for my Surinam people.

  and Fyah bon waterkant.net


  Maak melding

 42. Brodder (41),

  Zodra de drang er is zal ik mijn mening geven. Niet zo vaak als voorheen. Misschien zal het steeds minder worden of………..
  Thanks in ieder geval voor je attentie.
  Tang boeng!


  Maak melding

 43. @ pinto ,
  jij kan niet constructief bezig zijn mi boi verbeter de wereld maar kijk eers lekker zelf in de spiegel pinto jij bent niet consequent jongen dat is mij probleem met jou de ene keer mogen wij die overzee wonen niet bemoeien met wat in er suriname gebeurd maar in jou reaktie op nummer 4 heb je het wel over jou landgenoten overzee waar volgens jou schahandelijk mee word omgegaan jij ben net blad die met alle winden mee waait pinto als het jou maar goed uit komt om jou onzin kracht bij te zetten.ik heb een vraag aan jou waarom reageer jij nooit inhoudelijk en een beetje slimmer pinto laten wij vanaf nu constuctief met elkaar de discussie aangaan kijken als jij dat kan pinto. die houden we in pinto constructief. tang bung


  Maak melding

 44. Varma (46),
  Bedankt voor je steun. Het zoveelste verzoek. Ik voel me vereerd en denk dat ik er niet onderuit kom. Niet zo vaak als voorheen….maar toch.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.