In Oost-Suriname zijn mensenrechten geschonden

81

PARAMARIBO, 29 dec – In Albina zijn mensenrechten geschonden, misdaden gepleegd tegen de menselijkheid. Dit zegt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie in de nasleep van het oproer in de oostelijke grensplaats. Als onder meer Caprino Allendy, ondervoorzitter van het parlement en coalitiegenoot, anders beweert is dat alleen maar politiek gemotiveerd. Met de realiteit heeft dit niets te maken.

Beweren dat naar een groter plaatje gekeken moet worden, slaat dus nergens op. Feit is dat er is verkracht, geplunderd en er vandalisme is gepleegd. “Tegen hen die dit als politieke daad willen zien, zeg ik: als uw moeder of zuster daar was, had ik u willen horen”, zegt Santokhi. Er was geen andere keus dan rigoureus op te treden. Leger en politie hebben ruim dertig mannen gearresteerd.

Ook is humanitaire hulp geboden aan de ruim honderd slachtoffers, meer Brazilianen en Chinezen. Een groot deel is intussen overgebracht naar Paramaribo. De militairen en politieagenten blijven voor onbepaalde tijd. “We willen niet rusten voordat de laatste crimineel is aangehouden. We zijn het verplicht aan de rechtsstaat, alle vreedzame bewoners van het binnenland en onze buurlanden”, aldus Satokhi.

81 REACTIES

 1. “Als onder meer Caprino Allendy, ondervoorzitter van het parlement en coalitiegenoot, anders beweert is dat alleen maar politiek gemotiveerd. Met de realiteit heeft dit niets te maken.

  Beweren dat naar een groter plaatje gekeken moet worden, slaat dus nergens op. Feit is dat er is verkracht, geplunderd en er vandalisme is gepleegd. “Tegen hen die dit als politieke daad willen zien, zeg ik: als uw moeder of zuster daar was, had ik u willen horen”, zegt Santokhi.”

  zie je wel hoe de ene neger het voor de andere neger opneemt?

  een schaamteloos volk zijn het die marrons.


  Maak melding

 2. what’s next na deze afrikaanse toestanden??
  Joegoslavische (opdeling), Israelische (hoog hek om Marowijne, want ze dragen toch niks bij aan de opbouw van het land! of miscchien Braziliaanse waar ze doodeskaders hebben om dit uitschot op te ruimen! niemand zal ze missen..


  Maak melding

 3. Het recht moet zege vieren en de daders moeten zwaar worden gestraft ! Dit is gewoon afschuwelijk wat er is gebeurd en het is niet goed te praten ! Het Braziliaanse volk kijkt mee , dit voorval is op het journaal op de Braziliaanse TV gekomen .. Schandalig !


  Maak melding

 4. Beste mensen,

  Laten we de dingen niet uit het verband rukken.
  Feit is dat deze Brazilianen en Chinezen
  toegelaten zijn door de regering(laten we dat nietvergeten)
  Iedereen(behalve de regering)kan op zijn tien vingers nagaan dat dit een keer gaat escaleren en om dan marrons te bestempelen als een schaamteloos volk is mijns inziens niet fair en dan heb ik me nog zacht uitgedrukt!


  Maak melding

 5. Goed dat je de daders arresteert, maar op jou ministerie zijn er ook mensenrechtenschenders en ordinaire dieven die gewoon vrij rondlopen.
  Wat doe je daaraan dan ? meneer SANTHOKIE ??

  IS DIE COCAÏNE AL TERECHT , EN WEET JE AL WELKE VAN DIE LEDEN VAN DE A-TEAM HET GESTOLEN HEBBEN MENEER SANTHOKIE ????????

  ZO ZIE JE WEER HOE DIE ENE HINDUSTAAN HET VOOR DE ANDERE OPNEEMT.

  EEN SCHAAMTELOZE VOLK ZIJN HET DIE HINDUSTANEN


  Maak melding

 6. ik zou graag een deskundige aan het woord laten,om de gasten op dit net een definitie te geven over het neger zijn.want velen maken een denkt fout en trekt domme conclusies.

  koelie associeert men ook met hindoestanen zijn.de aangeleerde of traditionele gewoontes moet men hier niet gaan gebruiken om anderen te beschuldigen.

  in feite zijn alle donkerkleurige mensen negers,zelf de hindoestanen.ik heb echt geen moeite mee als iemand tegen mij zegt dat ik een neger ben.en dit ben ik ook,met hart en nier.


  Maak melding

 7. Goedzo Santhokie,

  Kun je nagaan dat er in het Parlement ook andersdenkende, beestachtigen zijn, die dit willen goedpraten, ongelooflijk. Het zal toevallig je moeder, zus of dochter zijn die verkracht en gegangbangd wordt. Mischien is het een heel gebruikelijke gewoonte in deze cultuur waartoe Caprino Allendy toebehoort. Het gebeurt in de oerwouden nog steeds waarschijnlijk. Maar in de stad en beschaafde wereld is dit niet toegestaan zonder toestemming van de vrouw. Als je medelijden hebt met de daders biedt je toch je eigen familieleden aan, is toch heel normaal bij jou!!!

  De criminelen moeten keihard met zeer zware straffen, sobere gevangenissen aangepakt worden, om het een lesje te laten zijn hoe je in een normale maatschappij moet gedragen. Vraag eventueel hulp aan Brazilie hun weten wel hoe ze met zulke mensen moeten omgaan. Als de politie het niet alleen kan moeten, legereenheden ook permanent ingeschakeld, ingezet worden, voor de rust, orde, veiligheid, wetshandhaving.

  De Surinaamse wetten moeten voor iedereen gelden wie of wat je ook bent. Ik zou het absoluut niet erg vinden als de sharia op sommige zware criminelen toegepast zou worden. Zeker voor wat betreft roof, verkrachting en moord.

  Een burger mag op zijn minst van zijn land en regering verwachten dat hij en zijn gezin veilig kan slapen en leven.


  Maak melding

 8. Tijd is nu aangekomen om met politici af te rekenen, die niet een gezond menselijk verstand hebben en leven als beesten en/of zulke daden proberen goed te praten. Dan denk ik dat Bouterse toch het goede voorbeeld heeft gegeven met het afranselen van dit soort tuig in het openbaar, want blijkbaar is het voor deze soort wel nodig, behalve het moorden wat ook op zijn conto staat. Met de komende verkiezingen dient het volk eerst naar zuivering te eisen om corrupte en halfgare van de lijst te verwijderen, anders blijft het een bananenrepubliek. Alle tuig terug naar slavernij tijd als straf laten werken voor alle surinamers, zal goed zijn voor de deviezen en de ontwikkeling van het land en de bevolking. Arabische straffen invoeren kan misschien voor een decennia goed zijn voor Suriname om uit dit moera’s te komen. Vriendjes politiek moet nu afgelopen zijn, want ieder burger heeft recht op hetgene wat ze verdienen te krijgen. Begin met herinvoering van oude straatnamen en de rest wat te gronde is gericht, dan pas verder goed opbouwen. nieuwe dingen nieuwe namen, zo kun je op stevige fundering verder opbouwen. Venetiaan is het niet waard om langer op zijn positie te blijven. Een eerlijke staatshoofd had allang wat actie ondernomen. Mensen kom in actie en stuur hem weg, ga massaal de straat op en eis onmiddelijke aftreding, Venetiaan is door te zwijgen medeplichting aan deze verkrachtingen en plunderingen enz. Hij is een boef en baas van de beestachtigen in de huid van een soort mens. Weg met Venetiaan en NU, NU, NU of nooit zullen jullie nazaten rustig leven, omdat je het zwijgend goedkeurt.
  Rajender (29-12-2009)


  Maak melding

 9. Nr 1 is een walgelijke vieze vuile racist, die bij elk nieuwsbericht een racistisch getinte discussie tracht te ontlokken. Hij/zij denkt dat op subtiele wijze te doen, maar is zo doorzichtig als mijn autoruit. Maar Ik hoop dat de verstandige mensen er niet op ingaan en hem negeren. En als je er op ingaat, maak je dan a.u.b. niet schuldig aan hetzelfde, maar wijs hem tenminste op zijn walgelijke tekortkoming. Hij denkt dat zijn mening belangrijk is, maar is zelf zo stom om te kunnen begrijpen dat hij achterlijk overkomt, en dat zijn mening altijd teniet wordt gedaan door zijn racistische uitlatingen. Achter de pc is het lekker gemakkelijk he, maar ik durf te wedden dat jij er 1 bent die als het er op aankomt meteen met poep in de broek er bij staat, en geen woord kan uitbrengen. Types zoals jij zijn gelukkig door de wetenschap al geanalyseerd als de grootste bangerikken die op deze aardkloot rondlopen. Zo, en nu heb je weer voer om te gaan schelden en discrimineren maar het deert mij niet, want ik sta er boven. Veel plezier en geniet ervan!!


  Maak melding

 10. Santo heeft gelijk. In plaats van deze aktie af te keuren en zich te ontfermen over de slachtoffers kraait Caprino Allendy allerhande stupiditeiten uit, waaruit blijkt dat ze deze aktie goedkeurt. Wat een schaamteloze vertoning.


  Maak melding

 11. “Als Caprino Allendy, ondervoorzitter van het parlement en coalitiegenoot anders beweert, is dat alleen maar politiek gemotiveerd”.
  Leesteken verplaatsen en het leest lekkerder.

  Het tekent de Surinaamse politicus om zulk soort misselijkmakende zaken te gebruiken om stemmen te winnen. Allendy maakt deel uit van de regering dus moet hij zijn hand eerst in eigen boezem steken. Mensen die op hem en Brunswijk stemmen verpesten het oosten van Suriname al geruime tijd. Overvallen, berovingen, wegversperringen, busjes van ex TRIS militairen overvallen en beroven, bang maken van toeristen, vrouwen lastig vallen en eigen rechter spelen. Dat zijn activiteiten die zijn stemmers al jaren plegen dus heeft meneer Allendy geen recht van spreken.

  Is het parlement door ondervoorzitter Allendy opgeroepen om met spoed bijeen te komen? Neen! Hij zit maar met zijn dikke vingers te wijzen naar anderen die schuldig zijn en tegelijkertijd zit hij zijn lieve Papatammers te verdedigen.


  Maak melding

 12. Het is niet goed te spreken wat Surinamers daar in papatam hebben gedaan, maar doordat we een klein land zijn met te veel rassen en achterstand in ontwikkeling hoor je zulke uitlatingen.
  Stel je nauw voor dat een Surinamer een Braziliaan had gedood in Brazilie of in China dan waren er veel meer doden gevallen.
  Degene die over ras praat moet zich gaan orienteren in Brazilie dan gaat hij anders piepen.


  Maak melding

 13. |Schoon drinkwater,gif-vrije omgeving is ook een mensenrecht. Wanneer die jaar op jaar geschonden wordt door illegalen waarbij de regering niet optreedt, dan is het de lokale bevolking die er op de eerste-plaats last van heeft, het recht om recht te zetten wat krom is. Over de methode die gebruikt is kan men verschillen,maar dat het effectief is gebleken valt niet te twisten. Want nu zien wij dat de regering versneldt allerlei maatregelen afkondig om ook de illegalen aan te pakken. Niemand wil verkrachting en moord,
  Maar ook niet van de leef-gebied van een ander. Tevens de marron laten zich niet behandelen zoals de brasilianen van afrikaanse afkomst in brasil, de marron heeft veel meer waardigheid en laat niet met zich sollen. Ik hoop dat de regering de mensen betrekt bij het opzetten van een veiligheid organisatie in het gebied. Dat de marron samen met de rest van de bevolking zorgdaagt voor rust ,ontwikkeling en veiligheid.


  Maak melding

 14. raj ik ben het 100% met je eens.

  en het is toch niet te geloven dat er zoveel onschuldige slachtoffers zijn gevallen.
  het lijkt me verschrikkelijk als al die oerbewoners met kapmessen en bijlen achter je aan lopen. roven plunderen vernielingen, waar een ander heel hard voor moet werken is in enkle telen met de grond gelijk gemaakt. en nog eens waar een ieder vrouw voor vreest.
  dat de vrouwen in dit soort gevallen altijd de klos zijn, is bekend. het zal je moeder, vrouw of dochter zijn….dat wil niemand mee maken. ik kreeg kippevel toen ik de woorden van santokhi hoorde. dan moet je toch even nadenken als je een gezin heb, en er gebeurt zoiets dicht bij huis. en deze marons zijn echte baarbaren totaal geen respect voor andere.
  het lijkt me een hele moeilijke klus om deze mensen uit elkaar te houden. want ze lijken allemaal opelkaar (nete ala cow blaca).
  het word echt hoogste tijd dat er word ingegrepen tegen deze soort. als men er te lang mee wacht dan moeten we toch rekenning mee gaan houden dat het op africa begint te lijken.
  hele zware straffen oplegen en hoop dat de regering zijn ogen open doet want het gevaar ligt echt om de hoek. daar bedoel ik mee, de brazilianen.

  sterkte aan de slachtoffers.

  pengel


  Maak melding

 15. 1…In Albina zijn mensenrechten geschonden, misdaden gepleegd tegen de menselijkheid.
  …..NIEMAND ONTKENT DAT..1…dode naar het gedrag van Sjantitoki geen mens

  2…..Als onder meer Caprino Allendy, ondervoorzitter van het parlement en coalitiegenoot, anders beweert is dat alleen maar politiek gemotiveerd….Domoor…Sjantitoki

  2a….jullie denken het is bos ze bekijken het maar.
  Die Caprino is een behoorlijke domoor om met jouw in één coaltie te zitten.

  3..Met de realiteit heeft dit niets te maken.
  3a..Het is een droom Sjanti-toki..maar straks werkelijkheid.

  4.Beweren dat naar een groter plaatje gekeken moet worden, slaat dus nergens op.

  4a.Feit is dat er is…In het verleden deze zelfde mensen gebruiken om aan de macht te komen….om ze nu te laten doden als dankbaarheid.

  Sjantitoki blijf dom doen straks verliest recht en wet…democratie…..dus de politiek….dan krijgen zij steun van de anderen(binnenland bewoners) dan ga ik jouw ogen zien en hoe hard jij gaat moeten lopen blijf maar dom doen denkende anderen dom te kunnen houden…stel corruptelingen.

  Su is geen moer vooruit gegaan jullie hebben zich lopen verrijken met smeergeld van buitenlanders….zelf KHAN moest het gelag betalen.
  Alleen met drugs boys weet jij om te gaan om ze later te verkopen.


  Maak melding

 16. ok je bent boos! Dat begrijp ik.
  Je wilt wraak nemen op de moordenaar, niet verstandig, maar zelfs dat begrijp ik.
  Maar waarom moet je in Godsnaam vrouwen verkrachten en chinezen beroven. Kan iemand van jullie boslandcreolen dit aan mij en de rest van de bevolking uit leggen? Wat voor denkprocessen maak je door dat je weerloze vrouwen wilt vernederen?
  Is dat omdat je ze anders niet kan krijgen en dat zit je dwars?
  Is dat omdat je met een minderwaardigheids complex rondloopt en dit de enige voor de hand liggende heroische daad is?
  Is het omdat de scholen je discrimineren en je niet naar Adek kan?
  Is het omdat de rest je in een hoekje stopt en je nooit meer van je leven vooruit kan komen?
  Wat is dit voor fenomeen.
  Het is wel uitermate tekenend voor het land waar ik ben opgegroeid met hoogstaande ethische normen en moraal, naar het walgelijke moraal dat nu heerst in grote delen van Afrika. Ik schaam me voor mn land en ik schaam me voor mn volk. Loekoe fa oen fadong. A san dies go tjaar wan hebie na oen tapoe. Gado ne sribi!


  Maak melding

 17. Wel Raj, als je met een paar nichten, tantes en zussen een hotel opzetten in Belem worden jullie allemaal zeker verkracht, want ze vinden jullie(man zowel vrouw)heel lekker.
  Vraag effe aan de tourtonnelaan…Jullie komen uit een kasten gemeenschap. Daar heeft Suriname geen boodschap aan.

  Het lastig om steeds over rassen te praten. Suriname is pas 35 jaar oud. Het rassenprobleem lost zich pas na een eeuw op zonder inmenging van rascistische landen als nederland, china en india of hun nakomelingen.

  Maar ja, in Suriname kan je geen hindostaanse hitler hebben om die negers in gaskamers te gooien. Die hundostanen kunnen alsnog terug naar india als ze niet met anderen kunnen samen leven.

  wij gaan het samen moeten oplossen!!!


  Maak melding

 18. Ik krijg sterk het idee dat Santhoki nu bigiman aan het spelen terwijl zijn eigen diensten sterk gefaald hebben cq de eerste uren alles op zijn beloop hebben gelaten.

  Santhoki lijkt al zijn verontwaardiging te richten op de marrons maar hoe zit het met de criminele Brazilianen die daar illegaal zitten? Wat gaat hij daar aan doen? Volgens mij heeft hij nu een hoop illegalen bij elkaar in een kazerne dus meteen uitzetten zou ik zeggen.

  Voor zover de feiten nu spreken heeft een Braziliaan gemoord en de marrons niet. Tenzij al die lijken in de rivier nog gevonden worden maar daar heb ik nog niets over gehoord. Daarmee wil ik de plunderingen en aanrandingen door marrons (voor zover die laatste bewezen worden) niet goedpraten, integendeel. Maar we moeten wel alle feiten in hun juiste samenhang zien.

  Zie ook reactie van de ABOP:
  http://www.abop-suriname.net/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=6


  Maak melding

 19. “Beweren dat naar een groter plaatje gekeken moet worden, slaat dus nergens op. Feit is dat er is verkracht, geplunderd en er vandalisme is gepleegd.”
  sowieso is dat een feit, maar het is nu de vraag hoe ze dit soort gebeurtenissen voortaan zoveel mogelijk moeten verminderen.

  Volgens mij moet men beginnen om die zgn. marrons (dat woord vind ik trouwens belachelijk) meer te behandelen als “human beings” i.p.v. elke x hen te beschouwen als minderwaardig.


  Maak melding

 20. Nu moeten die lijders als alendy en soort genoten w.o. onze ronny niet met allerlei c.u.t verhalen komen..
  De afgelopen vier jaar dat zij aan de macht zijn hebben ze geen donder voor het hele sme volk gedaan,dan maar zijn eigen zakken gevuld.
  Hoeveel werk gelegenheid hebben ze alleen in marowijne gecriëerd laatstaan in nickerie of elders in het land..
  Hoeveel ontwikkeling hebben ze gebracht denk alleen maar aan die obé die ligt te verroten in patamaka..

  Welke djoeká wil werken.Ze hebben allemaal een on-min vermogen kaart en een uitkering van pa lanti..
  Stelen en verkrachten is de normaalste zaak voor deze landgenoten..Bijna al djoekás hebben meerdere vrouwen,niks op tegen,maar verzorg ze dan ook en die ontelbare kinderen..

  Het is dat die 80 duizend US$ is uitgelekt wat hij gekregen heeft van de cheneze regering om voor het volk iets optebouwen,maar heeft deze in eigen zak gestoken..

  Waar is de rest wat niet bekend is geworden..

  Er staat nog heel veel te wachten voor de verkiezingen,meneer el vene maak je borst maar nat..
  Begin alvast een paar dozijn emmers te plaatsen.. voor de laatste druppel..


  Maak melding

 21. sheriff wil zijn verantwoordelijkheid zoals gebruikelijk niet op zich nemen ,en schuift het alweer naar de gevolgen van slecht justitie beleid, want voor veiligheid is hij momenteel de aangesproken persoon ongeacht hindoemang, moslimmang , blakamang of ingie of boedamang maakt geen flikker uit
  sheriff en vene zijn eind verantwoordelijk voor deze chaos,zij zijn de hoogst aangewezen figuren, wanneer het om veiligheid en orde handhaving gaat.zij hebben gefaald en moeten aftreden! dat de marrons geen lieverdjes zijn is bekent,maar de Brazilianen zijn zeker geen koekjes,deze groep Brazilianen voeren al geruime tijd criminele illegale praktijken uit helpen de wateren en het bos van Suriname sterk te vervuilen en dragen een belangrijke deel van het goud naar Brazilië. men praat nu alleen nog over gewelddadigheden tegenover in papatam vertoevende Brazilianen niet meer over de aanleiding, en over het broeinest van criminaliteit, losbandigheid en sociale chaos die reeds lang de overhand heeft ,is bar weinig tegen uitgevoerd .dit alles heeft kunnen plaats vinden omdat de overheid dus het beleid van santokie heeft gefaald!!!
  weg met santokie,en de rest,ze maken van Suriname een ware bananen republiek.

  en tegen de racisten
  en ; kruip terug waar jullie vandaan komen


  Maak melding

 22. Ik ben het niet vaak eens met Santokhi, maar in deze ben ik het 1000% met hem eens. Deze criminelen moeten met wortel en tak uitgeroeid worden. Dus militairen en politie daar blijven al duurt het 100 jaren lang.

  Natuurlijk zal ‘Ellendig’ het opnemen voor zijn mensen. Dat is nou precies waar etniciteit begint te spelen. Men neemt het altijd op voor mensen die op hen lijken zonder stil te staan bij het probleem zelf.
  Achterlijke houding van Ellendig.


  Maak melding

 23. Sorry meneer Raj.

  Probeer dit niet op de rasistische tour te brengen. Ik ben er zeker van dat het overgrote deel van de marrons het gebeurde afkeurt.
  Het is heel erg wat gebeurt is en de schuldigen moeten gestraft worden.


  Maak melding

 24. Venitiaan, dit is mannentaal. Mag u echt een voorbeeld aan nemen. Durven op te treden. Tegen Santhoki zeg ik; heel veel wijsheid en laat je niet door politieke invloeden leiden. Als wij als Surinamers dit toelaten, is het eind zoek. Straks kunnen wij ook niet veilig in Paramaribo vertoeven. Deze mensen moeten weten dat zij zich ook moeten neerleggen bij wet- en regelgeving.


  Maak melding

 25. Ik hoop dat ik de laatste ben die op Raj reageer. Dit soort lieden hebben geen voedsel nodig maar haat naar anderen toe om zich goed te voelen. Zij sterven niet maar vervagen en hun lichaam vergaat in tegenstelling tot de mensen die zij haten niet tot stof maar lost op. Alleen zij en God weten waarom zij zich superieur voelen.

  Deze kwestie dient net als heel veel andere problemen van een jong land, bestudeerd en aangepakt worden. Draag toch realistisch oplossingen aan inplaats van dom te raaskallen.


  Maak melding

 26. Inderdaad beschamend was het commentaar van Allendy, proberen recht te praten wat krom is. Plunderen, brandstichten en verkrachtingen zijn nooit goed te praten.

  Allendy, kijk eerst eens kritisch naar je eigen achterban.


  Maak melding

 27. Raj

  Ik zou graag willen dat je al deze Marrons niet over een kam scheert en tot feiten van het gebeurde blijft, want je schijnt mij te racistisch in plaats van met gezonde argumenten voor de dag komen.Suriname is een multi cultureel gemeenschap en in deze gemeenschappen bestaan er altijd problemen die vaak niet gemakkelijk te handhaven zijn.Het verkrachten van kinderen en vrouwen dat zijn daden die streng gestraft moeten worden.De daders moeten voor het gerecht komen te staan.


  Maak melding

 28. Ik ben benieuwd of op de hoogte is als het gaat om verscheidene culturen in Suriname en hun gewoontes of cultuur. Voorheen, dan heb ik het over het zestiger jaren en begin zeventiger jaren, waren de gebieden in met name Oost Suriname, waaronder Moengo en Albina, de meest veilige gebieden om er heen te gaan. Vandaag is het anders. Moet men zich afvragen hoe dat zover heeft mogen komen, in negatieve zin wel te verstaan. Ik ben sowieso geen tegenstander van wie dan ook. Zeker niet de Brazilianen met hun onbekommerde levensstijl, wat dat is ook een kunst op zich. Met de reactie no. 1, ben ik het totaal oneens. Men heeft het over dat die neger het voor die andere neger op neemt. Ik zou zeggen gelukkig maar. Want die persoon (om beleefd te blijven) en zijn soort-denkenden zouden het helemaal niet in hun hoofd halen om dieper naar de oorzaken op zoek te gaan en zullen dat ook nooit proberen. We hebben het hier over een bevolkingsgroep, om ze even gemakshalve zo te typeren, die de afgelopen decennia en daarvoor steeds genegeerd is. Ook door hun eigen mensen op de koop toe, vaak uit de hoofdstad afkomstig. Voornamelijk nakomelingen uit deze groep zijn regelrecht in de criminele hoek geduwd of daar neer gezet. Er is in feite geen verschil met de mensen of negers of creolen uit bijvoorbeeld Paramaribo en omstreken. Het enige verschil is dat deze mensen constant gedupeerd -, gediscrimineerd – en genegeerd zijn met name. Het stamt allemaal uit de slavernij periode en de koliniale tijd later. De stadsmensen, waaronder hun eigen broeders en zusters, de stadscreolen, hebben de kloof steeds groter gemaakt in plaats van te helpen dichten. Het getuigt van een grote drive en interesse om te willen overleven dat deze mensen hun gezicht nu meer en meer in de stad Paramaribo met name, terecht laten zien. Mensen die uit racistische motieven en kotzichtigheid op deze mensen willen blijven neerkijken in plaats van om ze bij te staan, behoren in mijn optiek tot de achterlijken en/of a-socialen en hebben geen recht van spreken. Vanuit het binnenland, heeft een forse bijdrage geleverd om het democratiseringsproces in Suriname op gang te helpen krijgen. Velen van hen hebben het zelfs met de dood moeten bekopen. Men heeft naaste families, vrienden, kennissen noem maar op moeten verliezen, totale ontwrichting. Dat zijn de feiten. Politiek heeft men nu eens eindelijk het initiatief genomen om hun gezicht echt letterlijk en figuurlijk te laten zien, ondanks dergelijke vernederingen, welke men nog steeds dag in, dag uit, moet ondergaan. Zie de smerige en vuile reacties tegenover deze groep, vanuit onze eigen bevolking. Vooral degene die racisme hoog in hun vaandel denken te mogen dragen, zonder ontmaskerd te worden. Niemand heeft het recht om tegen deze mensen zo tekeer te gaan. Laten wij onze handen in eigen boezem steken en trachten stuk voor stuk af te komen van onze vooroordelen over deze groep mensen binnen de Surinaamse gemeenschap. Ze zijn een zeer essentieel deel. Het siert de parlementarier die het voor ze op neemt, zijn eigen mensen. Meer dan terecht, ondanks wat er is gebeurt en geen weldenkende het goed keurt. Ik hoop dat wij eindelijk eens trachten te relativeren en begrijpen wat men, in dit geval deze parlementarier bedoelt. Het is een groep die bewezen heeft de handen in eigen boezem te durven steken als het moet. Daar hoeven anderen, vooral niet de hypocrieten, men nu niet zogenaamd zich in te hoeven mengen, aangezien men nooit die liefde en interesse naar deze mensen toe getoond heeft. Hun structuur en (sociale)cultuur zouden andere Surinamers en ook anderen als in deze wereld zelfs ten voorbeeld kunnen worden gesteld, om een humanere wereld te creeren. Ik zou willen zeggen laten de stadsmensen van hun soort vooral niet doen of zij opeens van een ander planeet vandaan komen -het zijn en blijven gewoon ook jou eigen mensen. Ik zou zeggen trap niet in de tweedracht en afscheiding die men teweeg tracht te brengen vanuit welke hoek dan ook. Het moment is daar om van onze kant te laten blijken dat zij niet alleen staan, voor de zoveelste maal. De minister van Justitie en Politie zou ik willen verzoeken om niet over het hoofd van deze mensen naam te willen maken en een show op te voeren. Ik adviseer hem juist dieper naar het probleem en de oorzaak op zoek te gaan en de feiten proberen te herkennen en erkennen. Maar niet als een of andere wolf uit de hoek komend, zogenaamd de les te willen lezen. Want dan zou hier de pot de ketel verwijten. Niemand praat goed wat er is gebeurd. De beschaving vanuit het binnenland heeft tijden bovenaan gestaan, als het ging om normen en waarden. De binnenlandbewoners moeten gewoon de kans worden geboden om zich te hervinden. Daar zijn ze mans genoeg voor. Door het steeds negeren, denigreren, stigmatiseren, discrimineren etc. hebben wij hun respectabele cultuur om zeep helpen brengen. Men heeft bewezen voor zichzelf op te komen, gezien zij in het verleden verhoudingsgewijs op zichzelf waren aangewezen en haast op geen ziel konden rekenen. That’s the reality and truth. De politici die deze mensen vertegenwoordigen hebben een taak: Blijf achter je mensen staan, want de rest is geen sier beter. Los uw probleem op de eerste plaats zoveel mogelijk zelf op. Later bij andere gelegenheden mogen ze dan meepraten. Bij voorbeeld als het om het wel en wee van uw mensen gaat, kortom om de welvaart van hen. Dan moeten en mogen ze eindelijk, die het zo vaak hebben laten afweten, een grote mond hebben en opstaan en eindelijk laten zien hoe het hoort. Laat dit een eye-opener zijn. Sterkte aan de buitenlanders, met name en Brazilianen en Chinezen. En van hier uit mijn oprechte medeleven en condeleances aan ook de Surinaamse binnenlandbewoners. De hele Surinaamse gemeenschap als geheel is er hier debet aan aan mag zich wat van aan trekken. Tell it like it is. Kow tak’ lek’ fa de. Wan bun jari nanga nen’ foe Gado.


  Maak melding

 29. De uitspraken van Santokhi zijn bedoeld voor zijn achterban en om politieke en financiele steun te krijgen van met name Chinezen.Natuurlijk keur ik af wat er gebeurd is.De daders mogen mijn inziens levenslang krijgen of verbannen worden naar Siberie.De Surinaamse regering moet contracten met Rusland afsluiten om dit soort lieden minimaal 25 jaar lang in Siberie op te voeden.Maar men vergeet ook dat men tientallen jaren in Suriname de mensenrechten van de boslandbewoners vertrapt.Vreemdelingen hebben in Suriname meer rechten en aanzien dat de boslandbewoners.Dit gaat Suriname heel duur komen te staan.Dit is nog maar het begin.De regering in Suriname is gewaarschuwd.

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 30. De Albina tragedie.
  Sedert de afloop van de binnenlandse oorlog moet het duidelijk zijn voor een ieder die richting Moengo en verder geweest is, dat orde herstel dringend noodzakelijk was. Zelf heb ik diverse autoriteiten hierover gesproken en mijn bezorgdheid geuit. Metname over de taferelen aan beide zijden van de Marowijne, dus de grensplaatsen Albina en St. Laurent du Maroni. Ik hoop dat beide regeringen stappen zullen ondernemen om alles maar dan ook alles onder controle te brengen en dat vooral douane, politie en leger, vanuit een degelijk en strak plan van rechtshavingsherstel te werk zullen gaan in samenwerking met de Fransen. De gebeurtenissen van de afgelopen week wijzen er op dat de Sur autoriteiten nog steeds net als in febr 1980, nog steeds schitteren in het onderschatten en volstrekt verkeerd inschatten van de bezwangering van omstandigheden door gebeurtenissen welke tot erupties leiden. Er heerst in heel Marowijne geen orde, geen gevoel van wetgeving en ook is het zo dat het erg onduidelijk is welke wetgeving geldt. De binnenlandse oorlog is voorbij en wat nu gebeurt is het gevolg van verwaarlozing door de regering. Misschien dacht men dat die bosnegers zich zelf wel zullen uitroeien. Ik ben het met Caprino Allendy eens : het grote plaatje, het totale wat hiertoe heeft geleid, is de oorzaak en de voornaamste schuldige is de landsregering. Men heeft gefaald en geen durf getoond om de orde te herstellen en dit speelt al vele vele jaren. Laten we hopen dat Santhoki zich niet wederom beperkt tot het rennen achter de feiten doch dat hij zal weten te regeren met vooruitzicht en dat hij zich niet allen laat spannen voor het karretje van de regering die het district Marowijne al jaren lang negeert. Ik zou graag zien dat Santhoki het verdrag voor de rechten van de mens in kijkt en toets hoeveel verdragsbepalingen al jaren worden overtreden door de regering zelf door niet te voldoen aan de voorwaarden waar ook de mensen van Marowijne recht op hebben. Het ongelimiteerd en ongecontroleerd toestaan dat alles en iedereen die maar wil zich in Marowijne kan vestigen om goud te zoeken etc, zorgt al jaren lang voor een enorme revaliteit. Dit heb ik al vele malen voorgehouden aan politici in Sur. Net als in febr 1980. Toen zei de toenmalige onderminister van Defensie Willemszorg tegen mij dat ik teveel mijn fantasie op hol laat slaan omdat ik hem er op wees dat de zaak uit de hand gaat lopen. Nu ook weer : regering van Suriname, zie de realiteit onder ogen en neem gepaste maatregelen. Marowijne is een free for all en dat zal ongetwijfeld leiden tot hevige confrontaties. Caprino Allendy, je hebt groot gelijk. Laat je geen praatjes vertellen door Santhoki. Zijn beeld is beperkt tot afzonderlijke incidenten, die weliswaar niet goed te praten zijn maar wel het gevolg zijn van de heersende toestand welke door de regering in de hand is gewerkt. De omstandigheden zijn in feite door falend beleid in het leven geroepen en kunnen daarom al niet zo eventjes op zich worden beoordeeld. Regering van Suriname wordt wakker en neem alstublieft uw vernatwoordelijkheid jegens Marowijne.
  Roy Bottse.


  Maak melding

 31. de bluffie Santhokie wil nu scoren.
  Santhokie ga liever kwekie kwekie vangen mang.
  Tijdje geleden kwam je ook met heel veel pombarie dat Meneer Bouterse met een terroristisch aanslag zou plegen is Suriname.
  Laat de djoeka,s met vrede en rust leven in het binnenland.
  Zorgeij maar eerst de moordenaars, die dagelijks gepleegd worden in Paramaribbo en mensen niet beroofd worden.
  En als er geen kwekie kwekie tijd is dan zeker tijd van bata om te planten.
  Trek terug van politiek aub.
  roy


  Maak melding

 32. Apen zijn het en deat zullen ze ook blijven. En laf dat ze ook zijn: vrouwen verkrachten. Maar Su mag trots op zich zelf zijn. Vanaf nu horen we ook tot de apenlanden in Afrika waar vrouwen massaal worden verkracht. Maar onze Su record kan niemand meer verbreken: 20 vrouwen op 1 avond verkracht. Die Blanke Nederlanders hebben gelijk dat ze neerkijken op Su. NL wordt tenminste niet geregeerd door een stel apen waar apen het recht in eigen handen nemen.


  Maak melding

 33. Het is tragisch wat er gebeurd is. Die marron jongeren zijn nu eenmaal wilde dieren in de stad. De ontwikkeling die naar ze toe gaan(zelfs in Papatam) kunnen zij ook niet waarderen. Hard werken hebben ze nooit gedaan en weigeren het nog steeds te doen. Op een makkelijke manier geld verdienen, daar gaat het ze om.Zie maar wat ze niet allemaal aan criminaliteit doen en op welke wijze.

  De regering in Suriname faalt volledig. Ze hebben nooit ontwikkeling voor deze groep gebracht en deze groep opgeleid tot goede burgers. Nu niemand ze vertrouwd en werk geeft en ze niet goed genoeg geschoold zijn voor betere banen waar goed geld te verdienen is doen zij maar dit soort daden. Dit is walgelijk, niet meer menswaardig. Wilde dieren groeperen zich en vallen de zwakkeren zo aan en dat zijn deze lui.

  Mijn medeleven aan de slachtoffers en de families ook awarie en zijn familie.

  God zij met u.


  Maak melding

 34. een koelie zou niet anders doen .
  feit is dat dit nooit had mogen gebeuren .
  de overheid had allang moeten ingrijpen want dit gebeurd niet over een nacht ijs .de overheid laat jan en alle man suriname binnen
  om ons land leeg te halen. hun eigen zak te vullen en de bevolking niet mee laat profieteren . dan kweek je alleen maar spaningen in het land met dit soort trieste zaken .gewoon triest laat iedereen zijn huiswerk doen voor we beginnen te ouwe hoer want veelmensen hebben boter op hun kom

  freedom


  Maak melding

 35. Vooropgesteld moord en verkrachting valt niet goed te praten.

  Sowieso is het vreemd dat racistische postings niet worden verwijderd, maar gewoon worden toegelaten op WK. Erg jammer is dat.

  Suriname is gedoemd te mislukken want er is geen eenheid, geen samenhang onder de diverse etnische groepen. Feitelijk heeft Suriname geruime tijd een falend, corrupt overheid.
  Men moet daar tegen in opstand komen en niet met de vinger wijzen en proberen een schuldige te identificeren bij escaleren van een issue. De beleidsmakers zijn verantwoordelijk. De illegale goudzoekers en Aziaten zijn een structurele ergernis in het land. Dat weet iedereen en men vindt dat goed zo. De overheid is er mee bekend maar doet er niks aan. Ze denkt namelijk dat het zo hoort.

  Met zoveel racisten in het land Suriname onder de Aziaten welke een kaste systeem gewend zijn en hanteren en denken dat het zo hoort, komt het nooit meer goed. Ook de niet Aziaten lusten er pap van. Hoe kunnen mensen zich zo superieur verheven voelen boven de rest! Hoogmoed komt voor de val.

  Schrikbarend is het als je de reacties leest op Waterkant. Je zou denken dat de Boslandcreolen het land besturen en verantwoordelijk zijn voor alle misstanden in het land. Nu ook weer is het de schuld van die mensen na de onlusten in Marowijne terwijl Suriname door een falende en corrupt overheid wordt geregeerd.

  Daar praten “die lui” niet over, echter het is per definitie de schuld van de mensen die hebben gevochten tegen de slavendrijvers, het Korps Rode Mutsen en voor hun vrijheid en dat van Suriname ten tijde van de slavernij. Toen waren ze nog in India.

  Djoeka betekent jodenpoep, een term voor die slaven die niet wilde vluchten maar liever slaaf was en de ontbering accepteerde en jodenpoep opruimde!! Deze gevluchte, opstandige slaven waar de Boslandcreool nakomelingen van zijn, waren altijd vrij omdat ze voor hun vrijheid hebben gevochten!


  Maak melding

 36. Roy Botse,

  Je hebt een punt,maar vergeet je niet de allergrootste zondebok in deze te noemen?NL,Brunswijk ,hij heerst over dat deel van Suriname,of ben jij ook zo bang voor hem?
  Brunswijk en Allendy,waren/zijn de aangewezen personen die hun soort in bedwang haddeen kunnen houden,maar zoals een ieder in Suriname weet,kan dat niet,want Brunswijk is nog steeds bezig met zijn illegale praktijken zelfs de politie durft daar niet op te treden,het lijkt daar wel Sodom en Gomara.En Die Santoki die de geschiedenis wil ingaan als big crimefighter laat het maar gebeuren,hij moet durven zijn smoel te openen tegen Brunswijk en zijn soort,want dan is deze geschifte regering history.
  Waarom vraag ik je ,uit Brunswijk publiekelijk zijn misnoegen over het gebeuren in zijn heimat niet?Allendy raaskalkt maar wat ,maar komt er niet openlijk voor uit dat zijn soort wilde beesten zijn en hebben huisgehouden tegen de Chinezen die eigenlijk niets met die ruzie te maken hadden.Lekker makkelijk he,je geld en waren binnen halen van mensen die door keihard werken zich staande probeerde te houden,komt ervan als Vene een pact met de duivel sluit alleen maar om zg te gaan regeren.Een collega zei tegen me,sorry hoor maar wat er daar gebeurt lijkt wel een Afrikaans gebeuren,je hebt gelijk zei ik,wat wil je die rioolratten zijn rechtstreekse afstammelingen van Afrikanen het zit ze in het bloed.


  Maak melding

 37. @Raj, de “blanke blonde hindoe” met “blauwe ogen”, heeft het ALTIJD over zijn negers, alweer. Wat zou ‘onze’ raj van Obama vinden? Ben benieuwd!

  Wat let je om naar “Hindoestanie” te verkassen?
  Daar in “Hindoestanie” is alles toch perfect voor alle KASTEN…

  (Ik bedoel natuurlijk India, he he)

  Wat kan die koeloe raj toch zeiken, man.


  Maak melding

 38. Het is allemaal grootpraats van Santokhi om deze bewoordeingen te gebruiken.Deze man heeft op vele fronten gefaald en doet nu alle moeite om zijn beschadigde imago te herstellen.De man doet een oogje dicht naar groepen die grof geld verdienen met drugshandel in Suriname.Deze groepen investeren het geld in winkels, hotels, bordelen, autobedrijven, bouwbedrijven,enz in Suriname. Ook Santokhi heeft zijn aandeel in deze duistere kant van de Surinaamse economie.

  De politie in Suriname die onder Santokhi valt is niet in staat geweest om mensen in Albina te beschermen.Men had het leger nodig om voldoende kracht te kunnen genereren.De oproerkraaiers moeten worden berecht maar de politici zijn gewaarschuwd. Doe wat aan de armoede van de marrons en verdrijf de mensen niet uit hun woongebieden tengunste van buitenlandse bedrijven.Het zijn maar enkele tientallen marrons die in opstand zijn gekomen.Straks zullen het tienduizenden zijn.Op meerdere plekken zullen er brandhaarden ontstaan en dan zal niet de politie en ook niet het leger in staat zijn om het land te beschermen.Ook de Indianen zullen in opstand komen omdat deze groep ook totaal geen rechten heeft in Suriname.

  C.M


  Maak melding

 39. Applaudiseren wanneer de minister zijn podiumtaal bezigt is 1. Het asfalt verlaten om de boeboesi in te trekken is een heel andere zaak.
  Per slot van rekening waren die coupplegers van 250280 ook maar simpele padvinders.

  Hangri sie skapu na tigri njanjang!


  Maak melding

 40. De regering is zeker fout bezig. Chinezen en brazilianen binnen halen terwijl er 50000 werkloze Marrons staat toe te kijken, langs de zijlijn.

  Zet alle Marrons aan het werk goudmijnen, bauxiet, landbouw, visserij, wegenbouw enz.enz.enz. Onder dwang. Vrijwillig zullen ze het nooit doen. Het is in het belang de veiligheid van Suriname en zijn volk. Mischien zal door hard te werken, een beetje beschaving tot hun doordringen. Hoe meer een mens werkt hoe minder tijd voor beesten.


  Maak melding

 41. Het zou van wijsheid getuigen als lieden als Raj en andere mensen die alles, maar danook
  alles over een rasistische boeg gooien worden geblokkeerd als er maar een greintje rasistische indicaties te besmeuren valt in een door hun gegeven reactie.

  Dat de bosland- en stadscreolen zich vaker schuldig maken aan berovingen behoeft allang geen betoog meer. Zaak is dat alle Surinaamse (politieke)leiders, ouders en organisaties z.a. b.v. Naks zich sterk maken om deze groep meestal jongeren er bewust van te maken dat dit gedrag alleen maar nadelig werkt voor de groep als geheel. Ze moeten ervan door drongen zijn dat zij moeten studeren en/of hard moeten werken om het land vooruit te helpen.

  Aan de andere kant kan ook worden gezegd dat de hindostaan zich vaker en op zeer grote schaal schuldig maakt aan economische delicten en drugs misdrijven.

  Ik beperk mij wel tot de grote groepen bevolkingsgroepen omdat het geen zin heeft een vinger te wijzen richting deze of gene. Zaak is dat iederen moet werken aan de opbouw van het land en de problemen waarmee het land worstelt samen op te lossen.

  Raj moet beseffen dat met zijn mening zoals hij deze geeft hij misschien gelijk zou of zal krijgen van gelijk denkenden, maar dat hij met zo een mening alleen maar haat gevoelens onderling stumileert.

  Wij moeten als Surinamers samen op trekken, samen bouwen aan de opbouw van het land. Santokhi is geen minister voor of van de hindostanen Raj. Hij is een Surinaamse minister en niet anders.

  Suriname kan en mag niet worden opgesplitst in groepen, want de etnische politiek die bepaalde mensen als Raj propageren zal op den duur een ieder duur komen te staan. Suriname staat hierop niet te wachten.

  Ik roep vanuit deze plaats de bosland-en stadscreolen op het pad van de criminaliteit te verlaten en te gaan studeren. Ga werken want jullie merken toch dat jullie gedrag alleen maar schade toebrengt aan het imago van de groep waartoe jullie behoren.

  Politiek Suriname laat je stem horen en zorg ervoor dat de banden die ons binden inniger en sterker worden dan de banden die ons schijnbaar scheiden.

  lange leve de Republiek Suriname, swietie Sranang.


  Maak melding

 42. We konden erop wachten dat iemand Nederland erbij zou betrekken (paraboi). Helaas pindakaassoep, hier staat de Hollander helemaal buiten. Gefeliciteerd: Suriname heeft haar weer een zwarte bladzijde gecreeerd, toch verrassend dat het een rascistische is! Vooral omdat de Afrikaans-Surinamers zo graag de mond vol hebben over al het rascistisch onrecht hem/haar dagelijks werd/wordt aangedaan. Voor de volledigheid: de Businengee of Marrons wilde (begrijpelijk) geen contact met de Hollanders, er was dus geen sprake van negeren maar van met rust laten. En daarin heeft de braziliaanse media gelijk, de Businengee heeft zich een stukje planeet toegeeigend en wee degene die met hem tracht te delen. Trouwens als het de Hindoestanen vrij staat naar India te remigreren, dan mag datzelfde zeker gelden voor de Afro-Surinamer. Hoor dat Sierra Leone wel aardig is, kunnen ze nog handen gebruiken.


  Maak melding

 43. Aan een ieder die pogingen doet om het gebeuren in Albina goed te praten en allen die het in een racistische sfeer willen trekken. U allen bent schuldig hieraan. Het feit dat daar medemensen zijn mishandeld, verkracht en gedood door een stelletje barbaren. Santhoki heeft gelijk dat allen opgepakt en berecht moeten worden. Santhoki ga zo door you right en allen die anders denken en willen behoren tot de zelfde groep barbaren die zich geschuldig hebben gemaakt.


  Maak melding

 44. @5: PAPEGAAI, ben je wel zeker van je zaak dat het Hindustanen zijn geweest die die coke uit de kluis heeft gestolen?

  Niet zomaar dingens zeggen heh.
  Getuigt niets dan domheid meneer de valse waarheden.


  Maak melding

 45. @9: Maar uit de berichtgeving komt toch duidelijk naar voren dat de ene bosneger het voor de ander opneemt? En dat ze zich gewoon niet ervoor schamen! De waarheid is hard en doet pijn om aan te horen, maar ZO IS HET. Als ik naar het opvallend gedrag van een bep. groep wijst, dan ben ik gelijk een racist. Pijn, pijn pijn, dat doet het je. Goedzo.


  Maak melding

 46. @7: Weet jij wel dat er wordt gezegd dat zeker zeven brazilianen de rivier in zijn geduwd, gesprongen al dan niet verwond? Wat is er met hun gebeurd? Ze liggen zeker springlevend in hun hangmat ergens in 1 van die goudvelden..


  Maak melding

 47. Hoi,Hoi
  gaan we mekaar in de haar vliegen om een aantal
  illegale criminele brazilianen?
  nemen jullie aub de tijd om eerst erover na te denken alvorens reacties.


  Maak melding

 48. Mijn familie en ik zijn geschokt over het gebeuren op Albina (onze geliefde Marowijne district. Nou komen wij (familieleden) a.s. 1 januari bij elkaar en één van ons zei dat het erger is dan wij denken. Niets is goed te praten aan wat er is misgegaan. Maar wat is het toch erg alle commentaar van al die racisten die in Suriname wonen. Bah! Heel vroeger, ca. 40 a 50 jaar geleden was Albina een zeer vredig plaatsje. Iedereen ging vredig met elkaar om tot na de Revolutie is onze geliefde district Marowijne-Albina totaal veranderd. Naar mijn gevoel is Marowijne altijd al geweest voor de Indianen (al eeuwen)en Marrons! Wij hebben te verduren gehad, vooral wij Indianen! Kijk maar weer eens naar Galibi(de zandbank). Naar ik vernomen heb zijn het weer geen Indianen die daar zaken doen! Maar enfin,als het zo moet gaan? Ik ben het helemaal eens met Tata (nr. 22. Racisten, kruip terug waar jullie vandaan komen en laat Albina en de rest van de Marowijne met RUST.


  Maak melding

 49. Op de eerste plaats kunnen wij dit geval niet goed praten.Elk wandaad is te betreuren.Moge onze Here God al deze daders vergeven en de meeste mensen,die gereageerd(negatief en partijdig)hebben op dit artikel.Voor de slachtoffers en familie wens ik troost en kracht.Een compliment voor Ila die eerlijk heeft gereageerd.Laten wij elkander niet veroordelen maar te bidden tegen deze geest van agressie,die oorspronkelijk komt uit de afgoderij.Wordt vernieuwd van uw denken.Surinamers waar gaan wij nu naartoe?Denk aan het volklied en praktiseert het.Overheid wat doe je?


  Maak melding

 50. De reacties van de gestoorde NDP aanhang en de gestoorde racisten is op dit forum is net zo’n grote schande voor SME als de wandaden van de criminelen in Albina.

  @Roy Bottse
  Allendy was zijn handen in onschuld maar heeft ook tonnen wijsman op zijn hoofd. Welek bijdrage heeft hij geleverd? Waarin is hij al niet te kort geschoten? Nee zelfreflectie is nooit een sterke kant geweest in SME. Kritiek leveren, roddelen en draaine des te meer.


  Maak melding

 51. Het valt mij erg op hoe veel mensen Raj van racisme beschouwen. Dat is een gemakkelijke weg om niet te wijzen op culturele factoren binnen bepaalde etnische gemeenschappen hoe wordt omgegaan met geweld, respect voor vrouwen, agressie, vooruitkomen in het leven, arbeidsethos enz. Feit blijft dat in Afrika massa verkrachting binnen veel Negroïde gemeenschappen als normaal wordt beschouwd. En we weten allemaal dat de boslandgemeenschap een Negroïde gemeenschap is.
  Het niet mogen wijzen op de culturele factor waarom bepaalde gemeenschappen in de wereld wel vooruitkomen (China, India, Maleisië, Zuid Korea enz) en sommigen niet (heel Afrika!!!) is de grootste schande in deze tijd. Afrika gaat aan zijn eigen domheid, luidheid, seksueel gedrag, burgeroorlogen, verkrachtingen, enz ten onder. En aub niet er op wijzen dat het de schuld is van de Europese landen of die onzin van het slavenverleden. Dat is een zielig excuus die de Aziatische landen ook niet hebben gebruikt.


  Maak melding

 52. aibaja mensen tog die ik heb en vraag ,mag ik weten als de dokter heeft vast gesteld dat die (vrouwen)hoeren zijn verkracht en, hebben zij een verblijf verguning zo niet wat gebeurd dan met ze


  Maak melding

 53. @6: wat doet de leiders van de bosnegers dan in de regering? zij hebben zoveel macht dat ze de hele kabinet naar huis kunnen sturen, waarom dwingen ze bep. zaken niet af voor hun bevolking en district? in suriname hebben de politici patent erop om de schuld op anderen af te schuiven, terwijl zij als personen zelf de macht hebben om t zaakje een andere wending te laten geven. waarom doen ze het niet? waarom zit die kapherino zijn bev. groep in bescherming te nemen en de schuld op de anderen te schuiven, terwijl hij als persoon zelf wat aan de situatie van zijn volk kan doen? rara weet jij het antwoord op?


  Maak melding

 54. @28: weet jij wat zo prachtig is aan de bosnegers? als een groepje bosnegers voor de zoveelste duizendste maal een hindustaan hebben beroofd, mishandeld, en/of vermoord en hun vrouw/dochters hebben verkracht, dan hoor ik jullie bosngers dat nooit afkeuren?! en men zegt: wie zwijgt stemt toe. het doet jullie niets. maar als een braziliaan een bosneger doodt, dan moet het hek gelijk van de dam zijn. in de ochtend van 25 december heeft, naar alle waarschijnlijkheid een (bos)neger een hindustaan doodgestoken om zijn gouden halsketting. waar ben jij dan gebleven met je afkeuring? of jouw soortgenoten? nergens heh. wat moet ik dan van jullie denken als jullie het o zo mooi propageren dat wij 1 volk moeten voorstellen? geef me en brik.


  Maak melding

 55. @35: een koelie is dat ene soort persoon die je vaker in de warenhuizen tegenkomt die zware dozen sjouwt. welk soort doet dat het meest? in de ochtend van 25 december is er een hindustaan door een neger doodgestoken om zijn halsketting. dit is ’t zoveelste geval van een actie van de (bos)negers tegen de hindustanen. hebben de hindustanen massaal hun jachtgeweren gepakt om pontbuiten, latour, sophiaslust, ephraimzegen, sunny point binnen te vallen en alles overhoop te schieten en hun vrouwen te verkrachten, gewoon puur om wraak te nemen?


  Maak melding

 56. @29: je kiest ervoor om crimineel te worden, vooral in een land als suriname waar niemand honger hoeft te lijden. om je gezicht ergens te wijzen getuigt niet van durf, het is de normaalste zaak in de wereld wil je je gezicht ergens gaan wijzen in een plek in je land. vooral voor de bosnegers die schijt hebben aan alles en iedereen, ook voor wet en recht. Wat zitten de parlementariers die door de bosnegers zijn gekozen, te doen voor hun eigen bevolking? Ze zijn er toch per slot van rekening daar gezet door hun achterban om hun belangen te behartigen? Waarom hebben ze in die 4 jaar tijd niet iets noemenwaardigs voor ze kunnen doen? Ik zie vaak dat jouw soort mensen zich in een slachtofferspositie gaan lopen aanmeten om hun wangedrag “goed te lopen praten”. ik wil erop wijzen dat er gewoon iets mis moet zijn met de bosnegercultuur. diezelfde cultuur die jij o zo geweldig loopt te propageren. God behoede de wereld dat de andere groepen hun gedrag/denkwijze/mentaliteit niet hebben overgenomen. we beginnen bv gewoon bij ’t gezin, dat de hoeksteen is van de samenleving. wat ga je krijgen als een man een vrouw bezwangerd met tien kinderen en ze aan hun lot overlaat? daar begint die ellende al! aangezien je ’t lot van je bosnegerbroeders en zusters ontzettend aantrekt, zou ik je advieseren om je energie niet hier te verspillen door allerlei verwijtingen naar het adres van derden te lopen maken, maak je handen uit de mouwen te steken en samen met een groepje bosnegers een stukje bos open te kappen en lekker aan landbouw te gaan lopen doen. Het kost je niet veel geld, slechts een houwer, tjap en omspitvork hebt je nodig en een beetje zaad en mest. zo zal je beginnen om samen met hun iets op te bouwen voor een beter leven LATER! Of richt een stichting op in die trant en ga ze stimuleren om wat van hun eigen leven te maken. Misschien ben jij hun grote daddy die ze zo hard missen (als kiespijn?)..


  Maak melding

 57. Feiten en mythen:
  Mythe: Marrons gedragen zich als machos,geweldenaars,moordlustigen,rover en verkeerscriminelen.
  Feit: Een groot percentage van deze groep is inderdaad machos, rovers en verkeerscriminelen.Men hoeft geen wetenschsppelijk onderzoek hieromtrent in te stellen. Ik ervaar het iedere dag: kijk maar naar de situatie aan de waterkant dicht bij de oude veerbrug, de saramaccastraat, de Oost-Westverbinding (van Commewijne en Marowijne. Maar als je dit zegt of schrijft wordt je uitgemaakt als RACIST.

  kokker


  Maak melding

 58. @36: Maar ik ben toch koelie voor jou?
  Dus “djoeka”.. hmm.

  Mijn vraag aan jou is: “Als er wekelijks een geval zou zijn waarbij een hindustaan of een groepje hindustanen jouw (bos)negersoort zou aanvallen en beroven, mishandelen en verkrachten, zou jij dan enige vorm van sympathie dan voor dat bevolkingsgroep dan kunnen opbrengen? Vooral als je een bep. leef- en gedragspatroon ziet dat niet spoort met de jouwe? en dan praat ik niet over hun eetgewoontes ofzo..


  Maak melding

 59. @42: om gezamenlijk iets op te bouwen heb je verschillende mensen nodig die gezamenlijk de een en dezelfde richting opkijken om zo gezamenlijk van niets iets te maken. wat heb je aan mensen die na een paar uurtjes werken al gaan lopen klagen dat hun bil hun pijn doet en dat ze honger hebben en dat ze naar huis moeten omdat ze morgen naar een feest moeten, etc etc.?


  Maak melding

 60. ►Nieuws Tools Vertel een vriend Print bericht

  Nationaal >
  Waterberg twijfelt aan massaverkrachting

  Geplaatst: 31/12/2009
  Paramaribo – Volksgezondheidminister Celsuis Waterberg wil de verhalen over massaverkrachting op Papatam, Albina, moeilijk geloven. De bewindsman zei dat hij afgelopen dinsdag met enkele dames sprak die beweren te zijn verkracht tijdens kerstnacht. Tijdens dat gesprek begreep Waterberg dat na hun aangifte er geen medisch onderzoek heeft plaatsgevonden. Intussen zijn er vier dagen verstreken.

  Minister Chandrikapersad Santokhi twijfelt in geen geval. Volgens de hoogste politieke man op Justitie en Politie zijn er al daders aangehouden. Een deel van de verdachten bekende volmondig.

  ▲ Boven
  Meer nieuws: 31/12/09
  /—/

  zie je, dit bedoelde ik nou..

  de ene neger neemt het voor de andere op.


  Maak melding

 61. neus ..neus…jouw kompanen…hebben deze mensen geleerd(gebruikt en misbruikt) hoe zij geweld moeten gebruiken…moorden doden verkrachten roven brandstichten…jouw kompanen liegers bedriegers….jij bent aanhanger van zeer zware criminelen oplichters…KIJK WIE JOUW MAATJES TOT DNA….VOORZITTER GEMAAKT HEBBEN….een schurk uit smerige moordernaars RAAD van BEVRIJDING……dan wat wil jij de wereld nu komen wijs maken…moordenaar jij. ROT OP….takru bigi NOSO yu.


  Maak melding

 62. No50,je zit totaal fout als je denkt dat het de inwoners van Suriname zijn die racistisch reageren,het zijn de zg SurNeds die zich daar aan schuldig maken.Ze hebben 1 ding heel goed geleerd van de blanken nl het racistisch denken terwijl ze zelf als buitenlanders gezien en behandeld worden hier in Nederland.


  Maak melding

 63. Mensenrechten!

  In het distrikt Marowijne zijn er wederom mensenrechten geschonden. Marowijne is wederom plaats delict net zoals tijdens de militaire bezetting.
  Heel veel is door Brunswijk en Bouterse vernietigd gedurende hun economische strijd.
  Het ging om wie rijker zou worden en niet om wie het land en de bevolking vooruit kon helpen. Economisch gewin!
  Ditzelfde gedrag te Albina vertonen de vernietigers, plunderaars, verkrachters en brandstichters. Plunderen en rijk worden van andermans zweet.
  Vernielen! Vernielen! Vernielen!

  In geen enkel ander deel van Suriname zijn mensenrechten zo verschrikkelijk geschonden, los van de moorden in Fort Zeelandia. Zie bij voorbeeld Moiwana. Triest!
  Het wordt tijd dat de overheid daar er de shoffel doorheen haalt en doortastende maatregelen treft. Het detacheren van meer militairen en politie naar dit distrikt is meer dan ooit gewenst. Posten van politie of militairen op verschillende plaatsen vanaf Stolkertsijver geeft de gebruiker van dit gedeelte van de Oost-Westverbinding meer het gevoel van veiligheid. Er gaat heel veel toerisme via deze weg naar Galibi. Straks wil niemand er meer naar toe en is deze bron van inkomsten ook weer voor dit distrikt verdwenen.
  Dit Arme Marowijne is eigenlijk heel rijk, maar wordt door de verkeerde mensen bestuurd. Marowijne verdient beter dan alleen maar vernielingen.

  Meneer Allendy en Brunswijk dienen hun achterban te beschaven zodat ze zich als alle andere burgers gaan gedragen en aan de wet houden. Ook als ze Paramaribo bezoeken.
  Daarnaast moet de overheid de illegale garimperos uit het distrikt verwijderen.
  Werkgelegenheid ontplooien zal helpen, maar ik weet echt niet of dat het is waarop de Marron jongeren zitten te wachten.
  Voornaamste taak op dit moment voor de overheid is om veiligheid te garanderen in een van de mooiste delen van Suriname. Dat is een van de voornaamste rechten van de mens.


  Maak melding

 64. In Albina is er een einde gekomen aan het quasi broederlijk naast elkaar leven. Dat gehuichel tussen al die stammen in Paramaribo zal ook een keer aan zijn einde komen.

  Na die clash zullen wij te maken krijgen met de waarachtige Surinamer. Tot op dit moment huichelen wij wat onder mekaar. Niets is menens. Daar moet een einde aan komen. Niet goedschiks, dan maar…………..

  Ik heb mij doodgeschaamd bij de jaarsluiting van Justitie. Je zag er overwegend zij die op elkaar lijken in een land als Suriname?


  Maak melding

 65. Fred, je begeeft je op glad ijs. De marrons zijn door nederland te doen daar en ze noemen die brazilianen geen allochtonen. Je moet het niet erg vinden gezien het niet door jouw generatie is gepleegd maar wel door een paar globaliserende veroveraars enkele eeuwen geleden die toevallig blauw bloed hadden.

  Een land besturen met een heleboel rassen gaat lanzaam maar het kan.

  Fred, ben je zuid-afrika zo snel vergeten. Volgens de boeken keurde nederland het apartheid niet af. Zie ook het nederlands dat nog in zuid-afrika aanwezig is. Zuid-afrika met veel diamanten en Amsterdam als diamanten hoofdstad.

  Laat maar fred, een dagje zal je het wel begrijpen.


  Maak melding

 66. Brada nanga Sisa,

  Laten we de eer aan ons zelf houden en mekaar niet discrimineren.
  Overal is er wat. Bij elk ras heb je ruzie en vrede. bij elke ras is er wel iets.
  Dit zat er aan te komen. Laat die buitenlanders aub snel oprotten nar hun land.
  Hun bijdrage regionaal is te verwaarlozen.
  Ook de regering want die is deels debet en heeft flink gefaald bij de oontwikkeling van Mama sranang en haar kinderen.
  No go kari dati koellie , ndjoeka go fuck a zaak op.
  Wan People…


  Maak melding

 67. Een land waar relatief te veel wordt geinvesteerd in het opsporen van dieven dan aan innovatie van het onderwijs is gedoemd om door te gaan voor bananenrepubliek. Meer smaken zijn er niet. Suriname is een etnisch kruitvat, dat vroeg of laat zal uitbarsten!


  Maak melding

 68. @raj,
  In jouw reactie nr46 spreek je mij persoonlijk aan. Eigenlijk ben je geen antwoord waardig, maar ik moet je even 1 illusie armer maken. Je doet mij echt geen pijn hoor domoor!! Zelfs als ik een “neger” was zou ik je uitlachen en zielig vinden, dus dat doet er niet toe.

  Ik neem niet eens de moeite om mijn mening te onderbouwen want dat ben jij ook niet waardig.
  Neem maar weer een ramtahalletje om je zelf moed in te drinken voor je volgende reactie. Veel wijsheid toegewenst.


  Maak melding

 69. @ 60
  Als je zo gefrustreerd bent als jij, dan moet je dat botvieren op de regering, de makers van het beleid in Suriname en niet op negers/bosland(creolen)/marrons etc.

  Je laat werkelijk zien waar je van gemaakt bent. Je zou jezelf kunnen afvragen of je niet woont op een eiland. Als je een neger ziet de eerst volgende keer, moet je die aanvallen. Wellicht dat het je woede zal bekoelen of je kan de overweging maken te springen als je erg veel last hebt van ze.

  Jouw vraag is erg hypothetisch en ik heb geen glazen bol. Daarnaast scheer ik mensen niet over een kam op basis van handelingen van enkele rotte appels. Dat is niet aan mij besteed.

  Verder voel ik me niet en ik ben niet superieur verheven boven een ander zoals jij oh stevende ziel. Jij zegt: Vooral als je een bep. leef- en gedragspatroon ziet dat niet spoort met de jouwe? en dan praat ik niet over hun eetgewoontes ofzo..Daar ben jij van gemaakt.


  Maak melding

 70. @74: Waarom moet ik het afkeurend gedrag van de bosnegers op de beleidsmakers gaan lopen botvieren? Toen de Hindustanen pas uit India waren aangekomen en geen ontwikkeling hadden op het platteland, hebben ze door hard te werken op hun kostgrondjes, geld verdiend om zodoende hun kinderen een behoorlijke scholing/opvoeding te kunnen geven door ze naar de stad te sturen voor scholing. Zodoende zijn ze wat geworden in de maatschappij. Kunnen de (bos)negers dat in hemelsnaam ook niet doen?

  Een neger aanvallen? Als hij mij persoonlijk niets heeft aangedaan, dan val ik hem niet aan. Ik ga dat dierlijk gedag dat de bosnegers op Albina hebben vertoond, mij niet eigen maken, het zit niet in mijn genen. Ik denk nog als een mens.

  Verheven? Ik ben in elk geval geen mens die een 10 x een paar vrouwen zal gaan lopen bezwangeren en haar met de kinderen aan haar lot zal overlaten. Op zo een punt heb ik gelijk om me boven hun verheven te voelen. Zelfs in het dierenrijk zie je zo een gedrag zelden1!


  Maak melding

 71. @DjingDjing

  Met je reactie bevestig je precies wat ik stel. Stelletje zielige sukkels lopen er in SME rond.
  Laten we hopen dat ze niet in de meerderheid zijn. Mocht dat zo zijn dan vertrekken en dit jaar weer veel mensen en is de economie aan het einde van het jaar weer volledig afgebroken.


  Maak melding

 72. Ivm de mensenrechten die geschonden in Suriname hebben wij te danken aan de regering.
  Wat kan de mensenrechten activist over zijn eigen volk zeggen of is het niet hetzefde gebeurd tijdens de Moi wana 86.het volk als deze kan je niet veranderen, kijk om je heen vb Africa. Is er ooit wat veranderd? Tegenwoordig worden ze straatrovers verkrachters, dieven en alles genoemd welke in het Wetboek van Strafrecht voorkomt.Dus..
  in Frans Guyana hateren ze betere wetten en regels. Tijdens DD hadden moeten ze durven dit soort praktijken uit te voeren.


  Maak melding

 73. Ivm de mensenrechten die geschonden in Suriname hebben wij te danken aan de regering.
  Wat kan de mensenrechten activist over zijn eigen volk zeggen of is het niet hetzefde gebeurd tijdens de Moi wana 86.het volk als deze kan je niet veranderen, kijk om je heen vb Africa. Is er ooit wat veranderd? Tegenwoordig worden ze straatrovers verkrachters, dieven en alles genoemd welke in het Wetboek van Strafrecht voorkomt.Dus..
  in Frans Guyana hateren ze betere wetten en regels. Tijdens DD hadden moeten ze durven dit soort praktijken uit te voeren. groet


  Maak melding

 74. dit alles is gewoon weg SHIT
  Het is gewoon PUUR DISCRIMINATIE
  JULLIE MOETEN JE SCHAMEN BUITENLANDERS DIE HOEREN ZIJN EN BEWEREN DAT ZE VERKRACHT ZIJN GEWORDEN,WORDEN BESCHERMD.DAN MOET JE HUN GEZICHT ZIEN TAK SMA VERKRACHT DING.Het moest een djuka dame zijn die dit had gezegd in zo een situatie.Geloof niemand zo proberen haar te beschermen.Het is genoeg we moeten leren onze eigen mensen beter te waarderen dan die vieze vuile brazilianen en chinezen.En dat dit alles is begonnen met een moord die een braziliaan gepleegd had op een marron broeder die zelfde dag wordt helemaal niet gezegd.De mensen zijn op gekomen in het oosten,omdat voor er niets gedaan zou worden tegen die braziliaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.