Na Albina: het vingerwijzen op zijn Surinaams

38

PARAMARIBO, 28 dec – Het verwijten kan beginnen nu het geweld is bedaard in Albina. Uiteraard zijn er lieden die het al zagen aankomen. Volgens Caprino Allendy, ondervoorzitter van het parlement, was justitie nalatig. Al ruim een half jaar terug waarschuwde zijn politieke partij tegen bandeloosheid en sociale ontwrichting in het oostelijke grensgebied.

“Maar daar is nooit echt op gereageerd”, zegt Allendy. Vooral in het Marrondorp Papatam zou een complete wild west heersen. Door goudkoorts gevatte Brazilianen maken er de dienst uit. Dit is ook gerapporteerd door minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling. Dus had justitie ruim de tijd om maatregelen te treffen. Dat moet nu meer dan ooit.

Zaken op hun beloop laten zal alleen maar nog meer ellende wekken. “Het komt erop neer dat er een latente spanning bestaat tussen Marrons en Brazilianen. De Brazilianen komen het land binnen zonder al te veel controle of toezicht van de overheid. De wijze waarop zij omgaan met de binnenlandbewoners is niet altijd even fair”, aldus Allendy. Onder meer moet het immigratiebeleid strenger worden.

38 REACTIES

 1. Volgens Caprino Allendy, ondervoorzitter van het parlement, was justitie nalatig. Al ruim een half jaar terug ….Deze man moet gewoon zijn huichelbek dicht houden en uit de regering stappen…Hij is hoofd verantwoordelijk dat zijn eigen mensen en soort genoten (lotgenoten)een domme achterlijke en op een zeer beestelijke wijze behandeling krijgen van FRONT.


  Maak melding

 2. “Het immigratiebeleid moet strenger worden” hoor ik al jaren. Maar wat wordt er met dat advies gedaan? Het immigratiebeleid naar bepaalde groepen (Brazilianen en Chinezen) wordt juist versoepeld.


  Maak melding

 3. Ik ben het absoluut meer eens dat illegalen eruit moeten en het werk overgenomen MOET worden door werloze Marrons. Mijnen, landbouw, wegenbouw. Desnoods onder enige dwang, anders zal het probleem niet opgelost worden. Werken en/of scholing onder dwang wie niet wil meewerken moet gestraft worden. Ook marrons die het binnenland in vluchten uit angst om te werken, dienen dan opgespoord te worden.

  Anders blijft dit groep achtergesteld al dan niet door eigen schuld. En zullen zulke gruwelijke taferelen zich blijven herhalen. Suriname is wereldnieuws dezer dagen op een zeer negatieve manier. De regering moet preventieve maatrelen nemen. Dit heeft men door eigen schuld zover laten komen want de tekenen waren er al volgens mij sinds de democratie weer zijn herintrede deed. Van sommige groepen wordt er teveel getolereerd.

  Bovendien zal het me niet verbazen als zij op het matje geroepen wordt door Brazilie, China of het internationale gemeenschap.

  En als de onervaren, onbekwame, Surinaamse regering het niet alleen kan, moet het maar hulp gaan vragen aan de VN, USA, EEG o.i.d…

  Zonder een harde aanpak zul je dit chronisch recidiverend probleem houden. Er moet een mentaliteits verandering plaatsvinden, ook al zal het onder dwang moeten gebeuren.


  Maak melding

 4. Schuld!

  De schuld doorschuiven naar Justitie is heel gemakkelijk, meneer Allendy. Waarom niet zeggen dat de overheid waar jij deel van uitmaakt heeft gefaald? Justitie heeft schuld, Brazilianen en Chinezen hebben schuld en de bewoners van Papatam zijn lievelingen. Dat zal de zaak zeker oplossen.
  Hoe kan een Braziliaan de dienst uitmaken in een dorpskern? Hoe zit het dan met de vele dorpshoofden?


  Maak melding

 5. Ik snap Caprino Allendy helemaal. het probleem is nl, die lakse regering anno 2009 zou of zal nooit ene donder doen, natuurlijk wisten ze wat er speelde, het kalf is nu toch versopen, nogmaals hoor, wat ik al eerder zei, die gasten had je nooit in huis moeten laten, nu zit je met de gebakken peren
  alhoewel er is toch een oplossing, wel iets grof maar goed,stuur die miltairen er naar toe, en schiet ze weg, geweld gebruiken dan maar, dit houdt anders niet op, die gasten spelen nu toch de baas in onze Sur keuken

  Sorry voor mijn harde woorden
  Mag toch gezegd worden

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 6. Zit Allendy niet in het wetgevend orgaan in Suriname? Zyn party is 100% debet aan deze situatie, want de heren waren altyd tegen een verhoogde politie en militaire eenheid in Moengo en Albina.


  Maak melding

 7. Dus onze lijders wakker worden en niet op je lauweren rusten ook alendy en consorten..

  Dit allemaal met dank aan onze aller geliefde ronny..Begin deze meneer op te sluiten in santo..


  Maak melding

 8. Heeft onze precident al gereageerd..

  Is het parlement al spoed bijeengekomen onderleiding van onze voorzitter el somo..

  Wat is de reactie van deze lijders…

  Wat gaan ze nu doen voor het land volk…

  Blijven stelen en niks ondernemen brengt meer en meer ellende tot de verkiezingen..

  sranang mangg…


  Maak melding

 9. De wijze waarop zij omgaan met de binnenlandbewoners is niet altijd even fair”, aldus Allendy

  Moet je daarom bandeloosheid goed praten? Moet je accepteren dat jou lotgenoten andere vrouwen verkrachten.
  Moet je op afstand lopen zeiken en vertellen dat dit stond te gebeuren zonder dat jou politieke partij een standpunt inneemt of zelfs geen moeite doet om dit voorziene geweld met alle macht in te dammen?
  Caprino Allendy en jou eigen parlement en politieke partij vormen een nog groter probleem die eerst moet worden opgelost.
  Want eer het ene probleem kan worden opgepakt (bandeloosheid) moet eerst het groter probleem (overtuigen dat niets doen om een probleem te verhelpen een probleem is) worden opgelost.


  Maak melding

 10. De regering heeft kennelijk steeds geen antwoorden nog daden bij grote vraagstukken; overstroming in het binnenland, grensconflict guyana, vertrek biliton, west-suriname, goudzoekers/garimpeiroskwestie, grondstoffen explotatie, enz, enz.


  Maak melding

 11. bij waterkant net is er iets mis
  de pagina van 25 dec 09 (rellen in albina)krijgt men een error met de mededeling,dat de pagina niet is gevonden.

  die verhaaltjes moet de regering en de d.n.a leden,gewoon achterwege laten.dit hebben ze zelfs in de hand gewerkt.men luistert niet graag naar het volk.een stelletje egoïsten zijn dat.

  ik hoop,dat deze nu minder zullen babbelen en daden stellen.dit heeft suriname nodig en geen personen die ons knollen voor citroenen willen verkopen.vooral de minister van justitie en politie.deze was continu bij de persmedia om zijn geweldigheid te tonen.en waar is deze nu.


  Maak melding

 12. Allendy vergeet even te vertellen dat zijn partij debet is aan deze wantoestanden,hebben de berovingen die plaats vinden op de weg naar Albina ook te maken met de Chinezen en Brazilianen?Neen en nogmaals neen het zijn zijn soort die, die weg onveilig maken sinds zijn partij met Brunswijk op het politieketoneel zijn verschenen.Echt waar die minkunkels maken het binnenland en de stad erg onveilig,ze gaan zelf zover om onroerendgoed te stelen,ze betrekken gewoon een woning ,die door hardwerken verkregen is,en om dat gespuis eruit te krijgen is a hell of a job.


  Maak melding

 13. Vinger wijzen en blijven wijzen….maar waar is schone vinger dan…heeft schone vinger…….pijn om nooit meer te wijzen……of zit schone vinger alweer één of ander slim dom ding te bedenken.

  Kijk daarom bepaalde site no wan mi…..want ik raak de ander precies waar hij liegt en bedriegt en anderen dom zit te houden en het ook zo blijft houden.

  Weet u nog toen men zogenaamde onderhandelingen begon…..over en rond Albina.

  Ik zeg je het was helemaal niet nodig……die hele jungle commando(JC) was gevlucht en leed verschrikkelijk veel pijn door domheid en achterlijkheid om eigen mensen te komen doden.

  Maar als echte Suri’s “” toen””goede mensen….hebben wij hen niet met wortel en tak vernietigd……nee wij hebben hen naar 10 schone vinger laten lopen om erbij te zijn…zogenaamde vrede………….was niet wijs natuurlijk…….maar…. verslagen domme schurken doden is niet wijs dacht men toen.(moeilijk…verslagen niet doden nu ook niet)……Maar wat denk jij dat schone vinger gedaan heeft daarna…toen hij macht rook……Hij begon behoorlijk smerig te worden smerig en dom.

  Die man kreeg de macht heeft nooit zijn redlips laten trillen richting gemeenschap Suriname…..b.v….mensen bevolking laten wij het land vanaf nu opbouwen….Laten wij naar vooruit streven voor een ieder…naar een toekomst voor heel SURINAME.

  Dat heeft hij niet gedaan….maar die smeerlap kwam direct met verwensingen….IK ZAL DE BOEL MET WORTEL EN TAK UITROEIEN(militairen)enz.enz.

  KIJK WAAR HIJ VANDAAG AAN DE DAG IS…nergens heeft een NPS’ers die op Opa Ronald lijkt iets in de economie te brokkelen….puur door eigen wortel en tak vernietig beleid…zonder enig streven naar welvaart voor zichzelve(steekpenning om anderen te misleiden) en daarmee bewust zijn eigen soortgenoot te beduvelen die op hem lijken.

  ……DAN HEEFT HIJ DE DURF OM ANDEREN TOESTEMMING TEGEVEN DIT TE KOMEN VERSTERKEN….door van alles en nog wat te importeren zelf de gelegenheid geven aan coaltie genoten om mensen te importeren.

  Nu krijg je te horen ze lui zijn ze willen niet werken en ook niet streven naar vooruitgang.

  Maar al het geld (door criminaliteit) dat zij bij elkaar sprokkelen moeten zij brengen naar uitbuiters….en let op niet alleen de buitenlander.

  Dus u kunt nu begrijpen>>>>> geen uitbuiters die op jouw smerige geld zitten te loeren……….Geen criminaliteit…en een rustige stad en dorp.

  DOMHEID EN HEBZUCHT VAN ANDEREN ZET ANDEREN AAN TOT CRIMINALITEIT.

  DAAROM….Opa Ronald en de NPS werken keihard aan dit systeem.
  Door rommel beleid domheid van FRONT zit heel wat op Su.. te wachten.


  Maak melding

 14. @NATIONALIS , de regering heeft geen antwoord over de overstromingvraagstuk omdat de regering dammen laat bouwen zonder zich vooraf door deskundigen laat informeren. Alle dammen zorgen op den duur voor grote overstromingen en aan de andere kan voor verdroging.
  Maar ja, de overheid “DENKT” dat ie milieubewust bezig is met “duurzame” en “schone energie.” Het is duidelijk dat de overheid geen kaas gegeten heeft van milieukunde, noch van milieubeheer!

  Er wordt nu al aan een tweede dam gewerkt. Dammenbouwers verdienen er goed aan, en de regering laat zich leiden door de zakkenvullers op dit gebied!
  De regering wil niet naar de deskundigen van deze complexe materie luisteren.

  De regering is zeer kortzichtig bezig op het gebied van milieu. Dit brengt grote problemen met zich mee voor de toekomstige generaties.
  De toekomstige generaties zullen voor de gevolgen van deze STOMME en ONDOORDACHTE beslissingen moeten opdraaien en ze moeten oplossen.

  Het probleem wordt verschoven naar toekomstige de generaties, laf he?


  Maak melding

 15. @NATIONALIS,en daarnaast heb je ook een minister die de ene goudmijn na de de andere laat openen als hij voor de ene goudmijn niet genoeg geld binnenkrijgt. (dan open je toch een andere? Goud genoeg).
  En dit, noemt men “besturen”.


  Maak melding

 16. @NATIONALIS,en daarnaast heb je ook een minister die de ene goudmijn na de de andere laat openen, als hij voor de ene goudmijn niet genoeg geld binnenkrijgt. (dan open je toch een andere? Goud genoeg).
  En dit, noemt men “besturen”.


  Maak melding

 17. De druppel was dat de jongen die vermoord werd 1400 euro te goed had bij de Braziliaan die hem vermoord heeft. De Braziliaan had geen zin om te betalen en stak de ander tijdens het gevecht dood. Ik hoor niemand zeggen dat deze Marron zijn geld gewoon terug wilde hebben. Is dat zo raar dan? Daarnaast vind ik wel dat de imbecielen die zo tekeer zijn gegaan opgesloten dienen te worden en dat de sleutels weggegooid moeten worden.


  Maak melding

 18. Eigenaar van de hotel, restaurant, cambio, vakantiehuisjes, een pompstation en loodsen dat vernietigd is van een Hindoestaan, Gafoerkhan! Wat heeft dat met Brazilianen te maken? Nu meer werklozen, geen toeristen en armoede. Waarom hebben ze een hekel aan Hindoestanen en Chinezen. Brazilianen zijn harde werkers en Suriname heeft ze hard nodig. Het goud dat de Brazilianen aan Suriname verkopen is meer dat Suriname Van Canada en Amerika krijgt. Jalourse marrons zullen nu echt pinaren en is hun eigen schuld. Waar gaan ze levensmiddelen nu kopen?


  Maak melding

 19. De geschiedenis over de Brazilianen kennen wij allen, maar dat deze mensen die de belangen van het land moeten behartigen niet hun werk doen hebben wij geen begrip voor.Ik heb het eerder gezegd dat je als buitenlander Suriname zo kan binnen komen en alles wat je wil kunt meenemen zonder dat er wat tegen je ondernemen wordt.Deze gasten die aan het goud graven zijn vinden zeker Suriname fantastisch,je hoeft zeker geen belasting te betalen alles wat je vind mag je zeker houden en je gaat als alles goed gaat rijk terug naar je geboorte plaats.Dat er onderlinge strijden uitbreken onder de gouddelvers is niets nieuws dat is altijd zo geweest dat vertelden mijn vader mij als kind.Als het land niet drastisch wat onderneemt zal heel gauw geen goud meer te vinden zijn en dat al deze mooie rivieren heel verpest zijn en dat duurt niet meer lang.


  Maak melding

 20. wat gij zaait..dat zult gij oogsten !!!

  de oude politiek van verdeel en heers ;
  dat werpt nu z’n zure vruchten af.
  wacht maar af, dit is de trailer van de hoofdfilm ; premiere in april/mei.
  produced by nps/vhp, directed bij lonnie/somo


  Maak melding

 21. @nr 7
  De Braz. overheid was lang blij dat ze deze gewelddadige vavela- lui en hun prostituees kwijt was. Die komen ze echt niet halen en als dat wel gebeurd, gaan ze niet mee.Wedden?


  Maak melding

 22. Waar was de GROTE LEIDER Ronnie Brunswijk om zijn achterban aan te spreken dat dit gedrag niet past?

  Of denkt hij ook (net als de district secretaris van Marron afkomst)van “Ai laat mijn stamgenoten zich uitleven”?
  een district secretaris die zelf deelneemt aan de plunderingen en rellen.

  Zegt genoeg over het nivo van iemand die op zo’n post werkzaam is tegenwoordig in SME.

  Wanneer straks niet marrons massaal stoppen met investeren in Albina zal men weer roepen dat de rest van de gemeenschap hen discrimineert.

  Ik kan mij wel voorstellen dat anderen (niet marrons) zich wel 10x bedenken in marron gebied te investeren. Dan maar je geld in Para, Coronie of Nickerie investeren.

  Laat Allendy, Brunswijk, Amofo en anderen dan maar in hun gebied investeren in winkels en dergelijke. Kijken of hun zaken dan met rust worden gelaten bij de volgende marron uitbarsting.

  Zij die wijs zijn (en geen marron zijn) moeten er zeker goed over nadenken of zij daar hun zaken denken te moeten opbouwen.

  God zij met SME


  Maak melding

 23. Ja mensen,het moet eens raak zijn met dit alles wat deze mensen die weinig met het surinaamse belang te maken hebben,en zo ook de buren.Als ik na 30 jaar terug wil om mijn land te helpen opbouwen,omdat ik nu de now how heb,na studie en ervaring, dan moet ik aan 40 toelatingseisen voldoen,en een ander die komt en gaat en plundert,verkracht,steelt,overvalt en vermoord maar aan een stuk door, en wat wij Surinamers alleen maar horen dat er dit ,of dat moet gedaan worden.Realiteits te kort schieten wij als Surinaamse volk.Ik he het idee dat de Regering pas in gaat zien als het volk de hef in eigen handen gaat nemen,want mijn motto is ook ,OOG om OOG.een burgeroorlog heeft zich in ons Suriname nog niet voor gekomen,is dit waar de Regering op zit te wachten soms.????????????????Ik heb niets meer dat alleen medelijden vanuit het diepste van mijn hart voor deze mensen die hiermee te maken hebben,en zo vele zijn verloren.KRAKTI DJI OEN ALLA,NA NING FOE ANANA.GRT


  Maak melding

 24. No.27,kan je ook zeggen van:De Surinaamse regering was toen ook heel blij dat ze hun criminelen en prostituees kwijt waren ,die naar Nederland vertrokken,want ze barstten er hier van,Zeedijk,Geleenstraat.Dus steek eerst je hand in eigen boezem voordat je zulke taal tegen de Brazilianen gaat uiten.


  Maak melding

 25. Eigenaar van de hotel, restaurant, cambio, vakantiehuisjes, een pompstation en loodsen dat vernietigd is van een Hindoestaan, Gafoerkhan! Wat heeft dat met Brazilianen te maken? Nu meer werklozen, geen toeristen en armoede. Waarom hebben ze een hekel aan Hindoestanen en Chinezen. Brazilianen zijn harde werkers en Suriname heeft ze hard nodig. Het goud dat de Brazilianen aan Suriname verkopen is meer dat Suriname Van Canada en Amerika krijgt. Jalourse marrons zullen nu echt pinaren en is hun eigen schuld. Waar gaan ze levensmiddelen nu kopen?

  Hardewerker
  ………………////////……………/
  Hardewerker jij ziet zaken fout…deze mensen zijn gebruikt en misbruikt…maar met niks wijzer nog rijker geworden.
  Wat men voor ze achtergelaten heeft is iets waarmee zij alleen maar kunnen rommelen en frommelen tot dat zij de gevangenis in belanden…zie het resultaat.

  Maar dat is niet alleen in Oost-Suriname…Over het geheel land krijg ik het gevoel dat men deze mensen dieper het oerwoud wil doen laten verdwijnen…(NPS)systeem werken voor anderen eigen mensen laten voor wat het is er is GEVANGENIS…die staat op ze te wachten…zo denkt de NPS’er…maar jij ziet het ook wat die denkwijze voor ze achtergelaten heeft zij hebben geen MOER…..alleen GOD regen en zon.

  Waar gaan ze levensmiddelen nu kopen?…..maak jij niet druk…laten zij zelf winkel opzetten en elkaar verkopen…laat ze planten en koop bij ze…dan ga jij zien hoe eerlijk een mens is en kan zijn.
  De Blakaman is niet lui….maar domme achterlijke politieke voeding heeft vele van hen zeer dom gemaakt….bedelen….en als het niet lukt stelen….komt door waardeloze corrupte achterlijk kerels die zich BIGI MORO DIN staat te noemen….maar economische niks te brokkelen heeft…..Wat is dat DOM OF GEK…i’ja.


  Maak melding

 26. Ik heb de tijd genomen om alle reaktie over dit zeer trieste en verwerpelijk gebeuren te lezen wat mij opvalt is dat iedereen wat roept maar dat er weinig mensen tot de kern van dit probleen gaan een paar hebben het naar mijn mening heel goed verwoord de grootste deel van de reaktie slaan de plank volledig mis en proberen op een heel goedkope manier te scoren.dit probleem doet zich al tien tallen jaren voor iedereen keek de andere kant op nu wij keihard met de neus op feiten worden gedrukt weet iedereen wat de oplossing is maar zo werkt het niet, de binnenlandse bewoners zijn stelselmatig door iedereen in suriname achtergesteld vooral de politiek er word neergekeken om op deze mensen ze worden gestigmatiseerd de politiek laat zich in het binnenland zien waneer de verkiezing naderd om daarna niets van zich te laten horen tot de volgende verkiezing naderd en nu zit de gehele surnaamse samenleving met een probleem dat structereel is veroorzaak door alle regeringen die suriname heeft gekend.deze landgenoten van onz zitten ook met de trauma van een zeer wrede binnenlandse oorlog die heel diepe sporen heeft achtergelaten bij dit deel van onze bevolking de binnenlandse oorlog kent alleen maar verliezers en getraumitiseerde mensen die nooit een vorm van professionele hulp hebben gehad stel je eens voor dat je als kind ziet hoe jou familie moeder vader broer zus word afgeslacht door een leger die jou moet beschermen dat gaat niet in jou koude kleren zitten. mijn advies aan alle surinamers is laten wij dit probleem als één samenleving één volk te lijf gaan en het samen tot oplossing brengen dat zijn wij verplicht aan de toekomst van dit mooi land suriname. dit mijn reaktie tang bung .


  Maak melding

 27. Suriname is een wilde westen geworden je kunt het land binnen zonder dat men wat tegen je doet.Voor de Brazilianen is het de Eldorado en het Parimameer.Dit zijn nu de feiten van een slap immigratiebeleid.Probeer Brazilie” binnen te lopen op zoek naar goud dan kan je worden dood geschoten of je gaat de bak in.Surinamers moeten om hun rijkdommen waken want anders zijn het anderen die ze weg dragen zonder een cent voor te betalen.Je kunt China niet in zonder visa er bestaan geen mogelijkheden als buitenlander daar werk te zoeken de buitenlanders die daar werken zijn personen die door een buitenlandse firma daar gestuurd zijn.Wil je een firma op zetten dan moet het met een Chinees.Doet de regering niets tegen deze stroom van goud en geluk zoekers dan is er meer te verwachten van het geen dat gebeurd is.


  Maak melding

 28. Ik denk dat na dit incident geen enkele hindoestaan, chinees, braziliaan het in zijn hoofd haalt om in marowijne te gaan investeren, het wordt nog meer pienaren daar dus en nog meer staatssubsidies zoals gewoonlijk..

  Laten de afrikanen en zijn nazaten daar maar gaan investeren, als er geplunderd moet worden dan kunnen ze ook voelen hoe het is.


  Maak melding

 29. Hoewel ik niet meer wou reageren, kan ik het toch niet laten.

  Het beroven, verkrachten en moorden door deze lui heb ik telkens aangekaart.
  Mensen zoals as o.a. Das dachten mij de les te kunnen lezen door te beweren dat niet alleen marrons dit soort fratsen uithalen.
  Zo dom ben ik ook weer niet om dat te denken.
  Als ik de reacties van Das lees over dit gebeuren, ze zijn niet mals en terecht.

  Dat er mensen zijn die deze gebeurtenissen kunnen begrijpen, het sloeg als een bom in, in mijn hersenpan.

  Maar na de decembermoorden van 1982
  heb ik geroepen dat Suriname nog meer te wachten staat.
  De decembermoorden zijn een vloek geweest voor mijn geboorteland.
  Na deze moorden heb je de binnenlandse oorlog gehad in november 1986. Het verhaal van Moiwana, wie kent dat niet.

  Vliegtuigramp in 1989. Ik was toen ik het bericht hoorde op de radio a.h.w. verlamd.

  En nu weer in december dit afschuwelijk gebeuren.

  Wat staat Suriname nog meer aan ellende te wachten.
  Ik hoop van harte dat dit het allerlaatste mag zijn.


  Maak melding

 30. Beste Prema,

  Ik wil je echt niet de les lezen hoor. Wie ben ik! Meestal zitten we op een lijn dus begrijp ik niet waarom je dit vindt. Ik heb ook nergens op het forum geschreven dat anderen dit soort praktijken ook uithalen. Ik zou niet weten wie in SME dit soort plunderpraktijken ooit gedaan heeft. Weet jij het?

  Prettige jaarwisseling straks.


  Maak melding

 31. Geeft toe dat Marrons op roverspad gaan. Geeft toe dat ze niet tevreden zijn met hun eigen vrouw. Waarom roven ze alleen bij Chinesen en Hindoestanen? Marrons hebben de gouden kippen geslacht en nu moeten ze gras eten. Jammer dat Marrons geen landbouwers zijn en jammer dat ze eigen drinkwater met kwik vervuilen. Straks gaan ze pinaren, huilen en komen die kaiman tranen uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.