Surinamers moeten meer eten van eigen bodem

25

PARAMARIBO, 22 dec – Surinamers zouden het tot hun missie moeten maken meer voedsel te consumeren van eigen bodem. Dit zegt minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. In verhouding tot wat het land kan opleveren aan voedsel wordt veel te veel ingevoerd. Je reinste verspilling.

Per jaar komt ongeveer honderd en zeventig miljoen dollar aan buitenlands voedsel binnen. “Dit betekent zo’n vijftien miljoen dollar per maand. De vraag is of tenminste een deel niet te vervangen is door eigen producten”, zegt Raghoebarsing. Het zou een hele besparing betekenen. Maar ook de lokale werkgelegenheid en kwaliteitsbewaking behoeven een flinke boost. Het zou wel een nationale inspanning vergen.

In landen als Italië en Curaçao is het al gemeengoed. Dat merken toeristen nog het meest als dienstverleners zoals taxichauffeurs lokale waar aanprijzen. Suriname moet die richting op. “Slogans als Sranan Sani Wi Sani (Wat Surinaams is, is van ons, red.) en Vertrouwen in Eigen Kunnen (lijfspeuk van Staatsolie, red.) moeten meer worden gepropageerd”, aldus Raghoebarsing.

25 REACTIES

 1. Geloof in eigen kunnen is een slogan uit het Revo-tijdperk en werd voor elk (staats)bedrijf gebruikt.O.a Para-industrie`s en Patamacca.Voor wat betreft voedsel heeft min.Raghoebarsing volkomen gelijk.In Nederland willen vooral Surinamers,Surinaamse groenten e.d. eten hetgeen,naar mijn mening,juist fout is.Het nederlandse klimaat vraagt juist om zoveel mogelijk Nederlands te eten om meer weerstand voor het daar heersende klimaat te verkrijgen.In Suriname is dat juist omgekeerd om juist MEER Surinaams te eten.Zelfs voertuigen worden gemaakt voor de tropen of het koude klimaat.Mensen die hoog in de bergen (2000 meter en hoger) in b.v. Peru wonen krijgen het ook moeilijk wanneer ze lager komen wonen.


  Maak melding

 2. Het is inderdaad zonde, wanneer je zoveel onbenutte land hebt, je niets ermee doet.
  170 miljoen per jaar is 1.7 miljard in tien jaren aan voedsel, onnodig, importeren. Dit geld had beter besteed kunnen worden aan massaal landbouw waarbij je eigen voedsel hebt en ook nog kan exporteren. Hoeveel werklozen hadden dan werk, met dit geld. Waarom kost een blikje bruine bonen 7 a 8 srd. Gewoon omdat we niet doordenken en mischien lui zijn.

  Er zijn maar weinig soorten voedsel te bedenken die Suriname niet zou kunnen produceren. Ook veevoer en biodiesel is een optie.

  Kopen is makkelijker als planten. Maar de gevolgen op lange termijn zijn economisch gezien niet zo gunstig. Zeker niet als je het zelf kan produceren. Alleen maar geldverspilling.


  Maak melding

 3. Ik geef de minister van LVV groot gelijk,maar hij moet ook zien dat al deze vergunningen voor het import van levensmiddelen uit het buitenland worden begrensd.Men is te vrij kostelijk geweest met het verlenen van import vergunningen.Waarom wordt de landbouw niet uit gebreid zoals het in vele landen het geval is? Het gebrek aan voedsel in de wereld is groot en Suriname kan een van deze voedselproducenten worden tenzij deze minister hard aanpakt en probeert de slechte gewoonten van de mensen te veranderen.


  Maak melding

 4. Als de Surinaamse overheid er meer aan zou doen om het eigen product boven het geimporteerde te prefereren, zou dat al minstens de helft van de bevolking tot het eten-gebruiken van het eigen product stimuleren.
  De importvergunningen worden toch gul verstrekt. In de periode dat vanwege deviezen-crisis weinig geimporteerd mocht worden hebben wij toch allen het eigen produkt op zeer creatieve wijze gebruikt. Voor een land rijk aan zoveel voedsel met mogelijkheden verbaasd het mij telkens in de supermarkten bijna uitsluitend buitenlandse produkten aan te treffen. De reactie van menig op vakantie zijnde buitenlander is dan ook een van verbazing.
  Ik vraag me dan ook eerlijk af, vanwaar deze weelde voor een zogenaamde arme bevolking.
  Het beperken van deze import lijkt mij het eerste begin om de balans in deze weer te herstellen.
  Als het niet te verkrijgen is gaaan we automatisch over op het vaak veel gezondere eigen produkt. Minister steek de hand in eigen boezem en in die van uw collega.
  Dan besparen jullie weer een heleboel deviezen die voor de volksgezondheid en volkshuisvesting besteed kan worden.
  Lijkt mij in ieder geval een zinvoller plan.
  en vergeet niet met uw colega te overleggen hoe de kwaliteit van onze produkten verbeterd kan worden om zo de export hiervan te bevorderen.
  Het surinaams produkt verdient het.


  Maak melding

 5. quote:”Het zou wel een nationale inspanning vergen”.

  In mijn optiek niet alleen “inspanning”, maar vooral nog een mentaliteitsverandering, oftewel Cultuuromslag.
  Wat niet wordt geïmporteerd kan ook niet worden geconsumeerd. Dus als “iemand” zijn vriendjes geen vergunningen meer geeft om buitenlandse producten te importeren, kunnen de lokale ondernemers aan de slag met binnenlandse producten.
  Enne, let U wel op al die chemische bestrijdingsmiddelen waarmee het voedsel wordt bespoten.
  Eerst brainstormen met uw collega van de vergunningen en daarna pas ageren.
  Voorlopig is “laten halen is beter”, de slogan, het is up to you minister….


  Maak melding

 6. Nu al voorspelbaar dat er ontelbare reacties zal volgen.Het zal ook niet ophouden, want de constatering van de minister dateert van lang terug. Als PLOS en later LVV minister had hij deze kennis wel in zijn mars moeten hebben. Als VHP-er hoorde hij te weten de belangen van de agrarische sector goed in de gaten te houden. Nu vlak voor de verkiezingen is het je reinste onzin.Jammer. Ik kies deze keer voor een alternatief partij.


  Maak melding

 7. Voor de verkiezing wordt thi wakker na de verkeizing slaapt thij wheer.

  Whe kenne deze onzin van al die SANTI strooiers…..Laat die man oprotten dit soort dingen hadden wij ruim 10 jaar eerder nodig…en in eens ziet hij een gat voor zich zelve als propaganda……..Ga en lieg en bedrieg je zelve en laat dit netjes voor anderen nu zit jij te huichelen…………SLECHT MENS.


  Maak melding

 8. geachte minister,
  u degradeerd de lijfspreuk van staatsolie.
  geloof in eigen kunnen moet door u gedemonstreerd worden door export van onze groente te stroomlijnen en alle opstakels op te ruimen dat is geloof in eigen kunnen.
  door te boer te laten verdienen en alle uitbuitende aktoren uit te schakelen.
  you got the power.doe wat met de rijkdom die mamma sranan ond gegeven heeft.toon leiderschap. als u niet weet vraag het maar no sheng.
  odi


  Maak melding

 9. Wat wil je als sinaasappels,watermeloenen, advocado,s enz. uit suriname duurder zjn dan geimporteerden?

  1 Surinaams sinaasappel kost ongeveer 25 Euro-cent in Suriname.

  Weet Raghoebabbelsing wel waarover hij babbelt?


  Maak melding

 10. eindelijk begint bij iemand het verstand te dagen, wat import en export inhoud, kennelijk geen algemene economie of bedrijfs economie genoten om een staats begroting te kunnen opstellen..


  Maak melding

 11. “Late hale!”

  De “late hale” mentaliteit onder het Surinaamse volk moet verdwijnen. Daar kan de overheid veel toe betekenen door de vele importvergunningen te herzien en waar nodig in te trekken. Als je in de supermarkt de keus hebt tussen 5 soorten tomaten sardien waarvan niet een uit Suriname zelf, dan zal het importgebruik altijd hoog zijn.
  Import van Vlees is niet nodig! Subsidieer kippenfarms en varkensfarms voor eigen gebruik.


  Maak melding

 12. Deze werkwijze van zelf-voorziening moet altijd een speurpunt zijn, en niet aan het einde van de regeer-periode met deze voorneming te komen. De minister moet beleid formuleren om suriname economisch weerbaar te maken, maar al die tijd is deze minister de handels-belangen van zijn partij-genoten voorrang gegeven. Dus een goede minister stelt aan het begin van zijn regeer periode prioriteiten vast om de surinaamse producenten te stumileren naar een hogere produktie voor land en volk. Conclusie deze minister is niet te vertouwen.
  Dank u


  Maak melding

 13. suriname is altijd een importerend land geweest.geen enkele regering in suriname heeft ooit moeite genomen om dit heuvel op te lossen.

  het volk moet gewoon gemotiveerd worden dan komt het vanzelf.voor de zoveelste keer weer,niet praten maar handelen of moet suriname geregeerd worden door een dictator.

  ik ben al moe en kotsmisselijk van al die geweldige verhalen van de regering venetiaan.MI WERI KEBA.AI BOI dem man disi eweri yu lolo fu tru.een stelletje nietszeggend mini-sters plus de assemblee leden.


  Maak melding

 14. De overheid geeft vergunningen uit om bepaalde goederen te importeren. Sterker nog een hogere belasting tarief hanteren voor geimporteerde goederen om de Surnaamse producten te beschermen.


  Maak melding

 15. De grotere supermarkten moeten bundelen en samen met de voedselindustrie eigen merken aan de man brengen. Een potentiele markt voor zo’n initiatief van 174 miljoen US laat je toch niet liggen.


  Maak melding

 16. Excellentie, u doet er goed aan om uw planters indringend te verbieden de groenten te bespuiten met verdelgingsmiddelen. Dat is de realiteit. Waarom is de lokale groente zo duur, ten opzichte van buitenlandse?


  Maak melding

 17. Surinamers moeten niks!

  Wat de wel overheid MOET doen (daar worden ze voor betaald )is, zorgen dat er toezicht er is op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op gewassen, en sancties opleggen bij normoverschrijding van het gebruikt ervan!!!

  Als je ziet hoe men in Suriname als bezetenen de gewassen vol sproeien, geloof je jouw ogen niet. Al bij de eerste hap in het product voel je jouw mond en keel branden. En dit houd maandenlang aan!
  De Surinaamse overheid moet steekproeven houden op groenten en fruit die verkocht worden in die vuile rattenmarkt in Paramaribo.
  Deze markt is pas gesloten wegens rattenplaag, maar er zijn nog meer onhygiënische en ongezonde toestanden aan de hand in en rond dat smerige rattenmarkt te Paramaribo.

  Ik ben van mening dat iedereen het beste zijn eigen gewassen kan verbouwen, zo weet iedereen wat hij eet.
  Laat de gewassenverdelvers hun eigen gif vreten en verbied het verkopen van deze kankerverwekkende producten in Suriname en buiten Suriname.


  Maak melding

 18. Als je denkt dat alleen Surinaamse gewassen bespoten worden met gif en de geimporteerde levensmiddelen gifvrij zijn. Dan moet je vooral geimporteerde produkten kopen. Vooral die chinese produkten die zijn biologisch geteeld!!!!!!

  Zelfs de duurste winkels en supermarkten hebben bespoten groenten, zonder gif kun je niet meer telen. Alleen moeten er regels, normen en wetten aan vastgelegd worden dan zou het moeten kunnen.


  Maak melding

 19. Juist, Suriname moet juist exporteren ipv importeren, ze moeten zorgen dat er geld binnenkomt ipv dat ze het juist uitgeven.

  In Suriname groeit alles en er komt genoeg regen om er voor te zorgen dat alles snel en goed groeit.

  Surinamers moeten ook niet naar de Albert Heijn ofzo gaan ze moeten hun eigen spullen kopen zodat het geld in Suriname blijft rollen.

  Surinamers kiezen voor buitenlandse produkten omdat dat een soort van status heeft, mn mars, ze maken alleen die buitenlanders rijk. Dus mensen denk na als je gaat winkelen, kijk eerst naar Surinaamse produkten.

  Fernandes enz moeten ook niet hun dranken door Coca Cola laten bottelen maar ze moeten het gewoon zelf doen en dan exporteren, gewoon flessen en blikjes op de boot op per vliegtuig.


  Maak melding

 20. Alsof het buitenland zit te wachten op Surinaamse gewassen die doordrenkt zijn met bestrijdingsmiddelen, en alsof het buitenland op zijn achterhoofd gevallen is.

  Men kan in laboratoria precies nagaan hoeveel chemicaliën op een gewas bespoten is. Mensen het is bijna 2010!

  De Wereldgezondheidsorganisatie heeft richtlijnen waarin staat wat de norm, lees NORM is. Deze norm mag niet overschreden worden, en de norm is al heel hoog!

  Maar ja, Suriname staat bekend voor wat het is, en doet. Voorbeelden genoeg.
  Surinaamse spelletjes zijn goed voor Suriname maar deze spelletjes worden niet in de rest van de wereld gepikt.
  Er zullen straks schadeclaims van miljoenen regenen als de Surinaamse overheid zijn verantwoording niet neemt, en niet doet wat er van een overheid verwacht wordt!


  Maak melding

 21. Valuta!

  In Suriname is het mogelijk dat winkeliers eisen om met valuta (Euro’s/dollars) te betalen, anders krijg je je waar niet.
  Zolang dit zo blijft, zal er meer geimporteerd worden dan nodig is. De overheid moet dit verbieden. Dan kunnen de importeurs hun waar niet betalen omdat de SRD niet uitvoerbaar is. Het gebruik van eigen produkten wordt hierdoor gestimuleerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.