Multinational onverbiddelijk tegenover Suriname

32

PARAMARIBO, 22 dec – Multinational Alcoa stelt zich onverbiddelijk op wat betreft het tarief voor geleverde energie. Volgens minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen moet het volle pond worden betaald voor energie geleverd vanuit Afobakka. Dat trekt de betalingsbalans met de multinational compleet krom.

Van verrekening voor ontgonnen bauxiet is nog nauwelijks sprake. “Ik heb tot vervelen toe per brief en tijdens gesprekken geprobeerd de zaak binnenskamers op te lossen”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Alcoa houdt vast aan het contract uit 1999, waarin de verrekening is geregeld. Nu wordt per maand zo’n zeven miljoen dollar betaald. Dus houdt Suriname niets meer aan de export van aluinaarde (verwerkt bauxiet, red.) over.

Alcoa krijgt het product als het ware gratis door de lage marktprijs. Voor Suriname is dit een onhoudbare situatie. Rusland vindt het contract supernadelig. De energieprijs wordt steeds via de dieselprijs berekend en dat over een periode van vijf jaar. Het is niet ondenkbaar dat Alcoa zijn positie aan het versterken is nu onderhandelingen lopen over bauxiet- én goudwinning.

32 REACTIES

 1. Dit zijn de gevolgen van slechte onderhandelingen en niets anders.Alcoa is groot en zij bestemmen over Suriname.Wil je zelfstandig zijn dan kun je maar zeggen loop maar naar de duivel.Koop eigen windmolen voor die bedragen die Suriname aan Alcoa betaald voor de elektra.


  Maak melding

 2. Daarom is het nu hoogtijd dat er sterke mannen en vrouwen als Chavez, aan de macht komen om alles wat KROM is RECHT te trekken.

  Suriname onderhoudt anderen (multinationals), terwijl Surinamers aan het creperen zijn. Loop maar even door de straten van Paramaribo. De normen en waarden zijn door de Surinaamse armoede sterk aan het vervagen.

  Huur desnoods specialisten in om je te helpen met dit materie, maar ga niet elke keer weer een nieuwe mijn aanboren. Denk aan toekomstige generatie. Die moeten ook kunnen leven!


  Maak melding

 3. Heren, dat kan niet. Die stuwdam is al bijna met pensioen. Kijk hoelang ze ons al beroven. Dus als het ware krijgen ze die aluinaarde, goud en mischien diamanten voor niks omdat we energie krijgen. Luister minister, stuur ze allemaal weg en laat Brazilie een dam voor ons neerzetten, want dat kunnen de Brazilianen heel goed. Je moet als minister resuluut optreden.
  Weg met die Alcoa man…


  Maak melding

 4. Nou, dan moet Suriname ook “onverbiddelijk” worden tegenover hun.
  Of durft Suriname dat soms niet? Gewoon met gelijke munt terug betalen, en je nooit meer in een hoekje laten drukken, NOOIT MEER!


  Maak melding

 5. suriname moet nog meer op zen srepen gaan staan als dit bedrijf niet wilt schikken in het voordeel van Su dan verliest het maar zijn grond rechten om te mogen mijnen in Su


  Maak melding

 6. Rusland jij moet onmiddllijk deze boeven uit het land weg jagen alle contracten ontbinden..

  Als je dat niet doet ben je zelf een grote boef en je lijder vene..

  Jullie houden je eigen positie ten gunst van je zelf en belazeren iedereen..

  Weg met die schurken en golden star ook..

  We hoeven niks geen enkele grondstof gratis weg te geven..

  Laat die bauxiet en goud en hout voor onze klein kinderen als het toch niks oplevert..

  We kunnen gewoon nog altijd kasaba,bana,napie,vis, vlees eten zonder te importeren..

  Bovendien als deze gasten weg zijn wordt het land ook niet vergiftigd en vervuilt..

  Dus zo spoedig als mogelijk weg met die boeven..


  Maak melding

 7. de minister is bezig na vier lange jaren gewacht te hebben met beschuldigingen te slingeren.de president zou allang moeten optreden tegen deze waardeloze mini-ster.

  het is weer duidelijk gebleken,dat men steeds bezig zijn met partij politiek i.p.v. s`landsbelang.

  de regering wijdenbosch bedoelt de mini-ster rusland.dit kan zelfs een koe van zondag uitvinden.blijft maar met je huichelachtig gezicht maar treuren,de engel Gabriël komt zeker met een oplossing!!!!!!!!??


  Maak melding

 8. Da mag Suralco vertrekke het is mooi genoeg geweest.
  Al moete whij het doen met valle en opstaan het gaat lukke…..NDP had jullie gewaarschuwd ma jullie wilde toen niet luistere.


  Maak melding

 9. Ja dat gaan ze doe, omdat ze onze rijkdommen niet zomaar meer kunnen weg dragen. We weten al dat ze niet alleen bauxiet meenamen maar ook andere groedstoffen zoals goud en andere zaken. Ze vinden deze minister niet prettig he. We schelden de Chinezen uit, maar liever hen dan die blanken die ons al eeuwe onderdruk hebben gehouden en on tot on economische in de greep willen houden.
  Die Chinezen willen onze grondstoffen kopen tegen een eerlijke deal, maar die Amerikanen willen het beroven.We krijgen geen enkele ontwikkeling van hun hoor.
  Ze gaan geen stadions, wegen en brugen voor ons bouwen.
  De Chinezen wel
  We moeten dan voor ontwikkeling kiezen


  Maak melding

 10. nu gaan ze ons in onze eigen vet gaar bakken.
  wat rusland te wachten staat is om de directeur van ebs te ontslaan en een ter zake kundige daar te zetten die onze positie kan versterken.geen enkele multinational komt ons huis in orde maken dat is onze verantwoordelijkheid. geen nieuwe goud contract gaat de verlossing brengen die het volk nodig heeft.als nu de noodzaak van het staatsolierecept niet duidelijk is,
  ja rusland wees een leider en haal dat goud zelf naar boven als je dat niet kan vraag jharap je te helpen. no sheng.
  het volk heeft veel noden.
  breek alle contracten open het is onze bauxiet.laat ze betalen voor het dumpen van afval laat nniet alleen je tanden zie maar ook dat je zelf in staat bent het land naar welzijn te leide. wordt een zoon van mamma sranan. wees een patriot het volk gaat van je houden.
  krakti brada


  Maak melding

 11. DE WERKELIJKE BETEKENIS VAN
  “WESTERSE ONTWIKKELINGSHULP”
  (‘CORRUPTIE’)

  ‘Corruptie’ is zo oud als de mensheid zelf.

  In ontwikkelingslanden heeft het de benaming ‘CORRUPTIE’ en in de Westerse (ontwikkelde) landen wordt de benaming ‘WITTE-BOORDEN-CRIMINALITEIT’ gebruikt. Een ander woord daarvoor echter is namelijk, ‘RECIPROCITEIT’ wat betekent:

  ‘gelijke behandeling over en weer’.

  Reciprociteit komt in de volgende drie vormen voor:

  1. ‘Positieve Reciprociteit’: Het belangeloos iets voor een ander doen, wat in de Republiek Suriname binnen de gemeenschap en elders vaak voorkomt, ZONDER van diegene te verwachten, dat die daar iets in ruil voor jou terug hoeft te doen.

  2. ‘Balans Reciprociteit’: Iets voor iemand doen, maar WEL verwachten, dat diegene weer het zelfde voor jou terug doet. Vb.; Iemand iets geven met de mededeling, dat je het van diegene terugverwacht.

  3. ‘Negatieve Reciprociteit’: Een ander iets geven met de veronderstellende gedachte, dat je als het ware ‘meer dan’ het dubbele ervoor terugkrijgt. Dit geldt merendeels voor de Westerse landen, in hun (economische) relatie tot zogenoemde ‘Ontwikkelingslanden’, de zogenaamde ‘Derde Wereldlanden’.

  Onder andere daardoor zijn deze Westerse landen zo welvarend geworden, door arme landen miljoenen aan zogenaamde ‘Ontwikkelingshulp’ te bieden. Om vervolgens op langer termijn uiteindelijk zelf veel rijker van te worden. Dit door in ruil voor deze zogenaamde ‘Ontwikkelingshulp’, bijvoorbeeld goedkope concessies van grondstoffen bij deze regeringen in zogenaamde ‘vriendschappelijke relaties’ af te dwingen. Grondstoffen bestaande uit o.a.; goud, diamant, titanium, bauxiet, aardolie en alle nodige natuurlijke hulpbronnen, waar zulks een ontwikkelingsland over beschikt.

  Zulke ‘zogenaamde’ vriendschappelijk relatie tussen rijke (ontwikkelende) en arme (Ontwikkelings-) landen kunnen derhalve jaren duren, waarbij omkoping van politici en het zelfs meewerken aan het manipuleren van verkiezingen in deze arme landen NIET geschroomd wordt. Dit voornamelijk als verdedigingsmechanisme van Westers belangen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Titaandioxide

  In deze betekenis van het woord betekent ‘Reciprociteit’ een soort van diefstal, corruptie en zelfs misdaad, waarbij zelfs democratische regering gewelddadig worden omver geworpen, ter bescherming van Westerse belangen. Weliswaar is deze vorm CORRUPTIE politiek zeer geraffineerd, en dus zeer ‘doortrapt’.

  In bijvoorbeeld het Afrikaansland ‘The Gambia’ merkte de president van dat land op, dat via een van zijn ministeries aan een buitenlandsbedrijf een concessie was verleend voor het onder de wereldmarktprijs opgraven en naar het buitenland verschepen van een enorm hoeveelheid “zand”. Bij nader onderzoek van de president van Gambia zelf, bleek het hoeveel zand, titanium, ijzererts en zelfs uranium te bevatten.

  http://www.thegambiaecho.com/Homepage/tabid/36/articleType/ArticleView/articleId/1070/Default.aspx

  The Gambia behoort tot een van de armste landen van Afrika met een bevolkingsaantal van ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Gambia, officieel de Republiek Gambia, is een land in Afrika dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit een tamelijk smalle strook langs de Gambia-rivier. Gambia maakte ooit deel uit van het Ghanese Rijk.

  Gedurende de periode van de Trans-Atlantische Slavenhandel werden 3 miljoen mensen uit deze regio (West-Afrika) als slaaf naar de Verenigde Staten van Amerika verscheept. Hoeveel hiervan door Arabieren zijn verhandeld via de route door de Sahara is vooralsnog onbekend gebleven. Deze mensen werden als slaven aan Europeanen doorverkocht. Sommigen werden zelfs gevangen genomen in door het Westen zelf gecreëerde stammenoorlogen. Terwijl anderen werden verkocht wegens schulden of werden gewelddadig ontvoerd.

  In 1807 echter werd de Slavenhandel door het Koninkrijk Engeland afgeschaft. In 1889 werd in Europa overeenstemming bereikt over de Afrikaanse grenzen, waarbij Afrika als een taart in stukken werd gehakt en een iedere Westerse deelnemer haar ‘deel’ kreeg.
  Afrika werd toen de nieuwe benaming.

  Voorheen heette Afrika ‘Khamita’en Afrikanen Khamiten. Gambia werd toen een Britse Kroonkolonie.

  http://www.youtube.com/watch?v=mIb0ECkwpCg&feature=related

  De Slavernij ook wel de ‘Afrikaanse Holocaust’ genoemd, werd in The Gambia pas in 1906 afgeschaft. 1962 werden Algemene Verkiezingen gehouden en The Gambia kreeg Zelfbestuur in 1963. Op 18 februari 1965 werd de Gambia onafhankelijk van het Koninkrijk Engeland. De huidige president van Gambia is President Yahya Jammeh.

  Tijd dat de Republiek Suriname met haar enorme natuurlijke hulpbronnen en haar zogenoemde ‘vriendschappelijke relaties’ met buitenlandse multinationals en investeerders, hier lessen uit gaat leren. Dit in het belang van haar eigen toekomstige ontwikkeling in relatie tot haar economische groei en welvaart.

  http://www.youtube.com/watch?v=jqFW124WYGc

  Ps. Volgens internationale organisaties zou de Republiek Gambia NIET over mineralen of ander natuurlijke hulpbronnen beschikken en slechts aangewezen zou zijn op ’toerisme’.
  Blijkt recentelijk dat dit het land internationaal jarenlang was voorgelogen.


  Maak melding

 12. ik heb toch al jaren geleden al gezegd, dat jullie surinaamse parlement niet intelligent genoeg zijn, goed voor jullie, je laat je eigen land systematisch uitbuiten en nu pas heb je het besef dat je fout bent. alle surinamers moet maar hun eigen zonnecel panelen op hun dak monteren voor warm water en stroom, genoeg zonlicht in suriname, ga door met onderhandelen; binnenkort moet je al je kleren ook inleveren bij alcoa om een beetje stroom te krijgen voor je tv en je koude cola voor de avond. ga zo door parlement, zo kom je altijd jezelf nog eens tegen.


  Maak melding

 13. Eigen huis!

  Contractueel is er veel mis tussen deze multinational en Suriname. Is het contract 10 jaar geleden getekend en duurt het nog tien jaar dan kunnen we de tent sluiten.
  In eigen huis laat Suriname Alcoa bepalen waar de bankstel en de TV moeten staan. Daar komt het op neer, toch?
  Juridische stappen sterk overwegen en het contract ontbinden of zoals Chavez heeft gedaan: confisceren!
  Dit contract leidt tot nog grotere armoe.

  We moeten zeker geen contract met Alcoa tekenen voor het winnen van Goud in het Nassaugebied. Ik vermoed dat Alcoa er nu al mee bezig is zonder dat onze overheid dat weet.


  Maak melding

 14. Suriname slaapt, ontwaak!

  een optie, Suriname kan nationaliseren en eigen industrieën oprichten, helaas aarzelt de overheid al decennia om zelf echte economische initiatieven te nemen door gebrek aan dynamiek.
  wat missen we dr. ir. Frank Essed!


  Maak melding

 15. Wie heeft dit contract opgesteld en is er verantwoordelijk voor. 1999, tien jaar later en het blijkt een strop te zijn.

  Hoelang is dit contract geldig? Alcoa dient zich aan het contract vast te houden. Het is een multi-national en die hebben als doelstelling: WINST EN CONTINUITEIT.

  Bedrijfsvoering is geen poppenkast.

  We moeten hiervan LEREN, het is geen vriendjespolitiek. Het bedrijfleven is een keiharde business, waar aandeelhouders alleen dividend wil zien.

  Aanbeveling: Zakelijk opstellen tijdens de Bauxiet/Goud onderhandelingen.
  Als Alcoa besluit te willen vertrekken laat ze dan gaan.

  In China, Brazilie en India zijn de concurrenten op de loer. Samen met deze bedrijven kan Suriname een joint-venture oprichten.


  Maak melding

 16. dus mini-ster Rusland is het duidelijk, niets tekenen en trouwens harder kunt u toch niet schreeuwen anders trekt Alcoa de beerput over steekpenningen bij de contract tekening uit 1999 open.Trouwens een Multinational die weet dat deze regering “GEEN BALLEN HEEFT” zal jullie nooit serieus nemen.Wacht maar tot na mei 2010 zullen we zien hoe ze zullen afdruipen uit Su. net zoals Billiton.Zoals “ONZE GOUD ” gratis wordt afgegeven zo gaat nu 2ONZE BAUXIET” gratis over de grens.”JULLIE DOMME APEN” in Front.


  Maak melding

 17. Het is goed voor suriname,zij worden nu met de neuzen op de feiten gedrukt. Multinationls komen naar ons land om ons leeg te halen, zij willen grootte winsten uit hun gedane investeringen. Wij zitten dan met de gebakken peren. Maar nu is er een nieuwe tijd en dat is geen contract vernieuwing voor die bloedzuigers,laat ze maar zelf bloeden weg uit suriname met dat soort bedrijven. Wat hebben wij aan als ze alles voor een appel en een ei weg dragen, de boel nationaliseren en laat ze oprotten!!!


  Maak melding

 18. Met die nota van Suralco is er hoegenaamd niets mis. Die Amerikanen zijn geen sinterklaas. Dat lanti niet markt konforme tarieven door wil- of kan berekenen is een heel andere zaak.


  Maak melding

 19. Dit kun je krijgen, als je meer vertrouwen stelt in het buitenland dan het eigene. Enige wat we nu nog kunnen doen is nagaan in hoeverre er gaten zijn in die overeenkomst, zodat die kan worden opengebroken!!


  Maak melding

 20. Alcoa is niet onverbiddelijk, alcoa speelt en (vies) spelletje. Alcoa is slim, sluw, alcoa weet dat ze met hun opstelling sr kan laten zwichten, Het is aan sr, of ze dit spelletje meespelen. Als Suriname zich ook onverbiddelijk opstelt heeft Alcoa geen poot om op te staan want het is surinaams rijkdom en alcoa wil het alleen maar stelen.
  De min. zegt zelf dat alcoa zijn positie probeert te verzekeren nu er ook goudwinning op het spel staat. Wel Sr weet dus nu wat te doen, nu er voor hen ook goud winning op het spel staat.
  Dit soort gedonder ga je altjd blijven krijgen als je eenmal foute contracten tekent. dus nu wakker worden aub!!
  Het is schaamteloos dat de min. zelf zegt dat het bauxiet voor gratis wordt weggedragen en verder dat ze niet overhouden aan de export!!. Man, en dit al heel mijn leven al. Hoe rijk had Sr niet kunnen worden. Is dit waar het front trots op is.
  Ik wil het moorden van 15 mensen niet bagatelliseren maar dit is toch veel erger lijkt mij. Hoeveel mensen zijn er al niet dood gegaan ( incl. zwangeren en neonaten) door ellende tgv armoede!! waar er bewust een keuze voor wordt gemaakt om daarin te blijven door je rijkdommen gratis weg te geven.
  Front go home!!


  Maak melding

 21. Maar waar is anders een contract voor ? Beide partijen moeten zich aan een contract houden. Is dit contract openbaar? Is het ergens op internet te lezen? En waar gaat het eigenlijk om ? De energie wordt toch uiteindelijk door de consument betaald.


  Maak melding

 22. Geachte redactie,

  “IN HET LAND DER BLINDEN IS EEN OOG KONING”

  Vandaar ook het ‘Bewustwordingsproces’:

  Hoe meer weten, hoe meer zien.
  Hoe meer spreken, hoe meer strijden.

  In de hoop ter ‘bevrijding’ van zichzelf, hun naasten en hun omgeving.

  De Natie in het bijzonder.

  Is wat wij hopen enigszins te kunnen bereiken,

  in naam van Anana.

  http://www.youtube.com/watch?v=z5OoPc6_eFE&NR=1&feature=fvwp

  Het is ‘nimmer’ te laat je idealen te verwezenlijk. Echter, ‘gevaar’ is altijd op de loer, daar ‘tijd’ NIET blijft staan.

  http://www.youtube.com/watch?v=cP6IGY5KnmQ

  Helaas merk je dat pas wanneer iemand het ‘licht’ heeft aangedaan en je vervolgens wakker wordt, om ten slotte te ontwaken in een klimaat van ‘ontwrichting’.

  Wat aangeeft hoe essentieel

  ‘Bewustwording’

  is.

  http://www.youtube.com/watch?v=jpv5grwRuK4&feature=related


  Maak melding

 23. Als aangegeven wordt dat wij achter lopen op feiten, anders gezegd “wij zijn gewoon achterlijk”, dan zijn wij op ons pik getrapt. Maarr het blijkt weer dat wij heel veel tekort komen. Ik wil verder niet ingaan op dit onderwerp, het maakt mij alleen maar verdrietig.


  Maak melding

 24. in het verleden was er een brutale militaire regime aan de macht in suriname de zogenaamde revo kliek die hebben geen poot uitgestoken om een eind hier aan te maken dus komen jullie hier geen awari domri spelen. dit soort problemen kan je alleen oplossen door goede en deskundige onderhandelaars aan het werk te zetten die zijn er ook te vinden tussen de surinamers hier in nederland maar zolang de surinamers in suriname een soort tingi bigi op na houden zullen wij achter de feiten aan lopen er moet een mentaliteitsverandering plaats vinden bij mij landgenoten ze moeten leren om hun land op de voorgrond te zetten en niet hun zak.het is 5 voor 12 .


  Maak melding

 25. Een zeer leerrijk stuk van Ebu Akademya.
  Door de verkiezing van Obama is m’n nieuwsgierigheid naar Afrika en Ghana in het bijzonder, toegenomen. Ik begrijp nu pas waarom ons in de schoolbanken, bewust zulke informatie is onthouden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.