Suriname ervaring rijker na klimaatconferentie

20

PARAMARIBO, 21 dec – Suriname is een ervaring rijker na de klimaatconferentie in Kopenhagen, Denemarken. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De topconferentie heeft dan weinig concreets opgeleverd, kleinere landen hebben des te meer hun standpunt bloot kunnen leggen. De grotere landen krijgen niet meer automatisch hun zin.

Suriname heeft keurig zijn bijdrage geleverd. Volgens Venetiaan is het dan ook logisch dat er speciale aandacht kwam van Brazilië. Beide landen kwamen overeen meer samen te werken bij de bescherming van het Amazone-woud. Er komen onder meer gemeenschappelijke programma’s voor training en bosbeheer. Het is een kwestie van partnerschappen sluiten, vindt Venetiaan.

Dat is één van de belangrijkste lessen uit de conferentie. Weliswaar heeft Suriname niet kunnen halen wat voorgenomen was. Voorlopig blijft het compenseren van ongerept gelaten bos een wenselijkheid. Suriname is niet te vinden voor het idee van de grote landen om het beheer over te laten aan internationale organisaties. Dat zou het opgeven betekenen van de eigen soevereiniteit.

20 REACTIES

 1. een teleurgestelde president mag niet blijven treuren,maar gewoon op eigenkracht suriname tot ontwikkeling brengen.suriname heeft zoveel te bieden.

  we zijn al moe van de struisvogel politiek van de n p s.wij willen nu daden zien en geen gepraat meer.


  Maak melding

 2. De Aarde huilt!

  Een Keniaans gezin van 4 personen stoot jaarlijks 1% Co2 uit.
  Een Nederlands gezin van 4 personen stoot jaarlijks 20% Co2 uit.
  Een Amerikaans gezin van 4 personen stoot jaarlijks 62% Co2 uit.
  En toch heeft het Keniaans gezin meer last van de opwarming van moeder Aarde.

  De kleine landen zoals meneer Venetiaan die noemt hadden weg moeten lopen van deze Top.
  Waarom? Omdat de rijke landen niet willen opdraaien voor de door hun veroorzaakte ellende. Als je daar blijft zitten en niets doet dan ben je net zo schuldig aan de ondergang van de Aarde.


  Maak melding

 3. een nietszeggende muis heeft gepiept tussen brullende leeuwen en verklaart vol trots dat hij ook geluid heeft gemaakt. En het surinaamse volk slikt stilzwijgend deze uitleg van basja vene.


  Maak melding

 4. Zo weer een stempel van een ander land in hun paspoort zodat ze later vol bravoure hun kleinkinderen kunnen bewijzen waar ze zoal naartoe zijn gereisd op staatskosten


  Maak melding

 5. Je zou heel veel respect afdwingen als onze opperhoofd, lijder,stamhoofd,volle emmer, had gezegd op die conferentie..;;

  Dames en heren,, vanaf heden leveren wij geen gratis,, goud,, hout,, bauxiet,,en vrouwen meer aan die rijke landen ten noorden van noord-amerika en aan europa..

  Dan hadden wij suris veel meer aan en konden wij zelf die grondstoffen bewerken tot eind producten en welvarend worden..

  Maar nu geven we alles weg ook onze vrouwen..

  á ketié kotié maar á dé eté..

  Wij zullen slaven blijven van de blanken..en ook van die chinezen..


  Maak melding

 6. Als je de reactie van el vene leest,dan hoefde hij niet naar kopenhagen aftereizen..

  Hij kom gewoon met Lula een afspraak maken en naar de koemakoema gebergte lopen via affobaka en daar al genietende van de schone lucht en millieu met deze Lula afspreken hoe zij onderling de co2 terug konden brengen tot 1,5 %..

  Zonde van al dat geld wat versplit is met die bijdrage van 50 personen wat toch al mislukt was….

  Maar ja over 5 maanden is het toch voorbij en nooit meer.

  Herinneringen zullen blijven in je nadagen als je die nog kan krijgen..


  Maak melding

 7. LS,

  Moet men voor het volgende naar de conferentie in Kopenhagen? :
  “Volgens Venetiaan is het dan ook logisch dat er speciale aandacht kwam van Brazilië. Beide landen kwamen overeen meer samen te werken bij de bescherming van het Amazone-woud. Er komen onder meer gemeenschappelijke programma’s voor training en bosbeheer”

  Ik heb gesproken,


  Maak melding

 8. Staat Suriname heeft keurig zijn bijdrage geleverd.Venetiaan liet alleen zijn witte tanden zien.dat was zijn bijdrage.
  Schande van zo.n brulaap, die Suriname inmiddels leeg laat kappen in de jungel door de chiniezen.
  Hij moet volgende naar Brokopondo gaan en niet meer in het parlement zitten.

  roy


  Maak melding

 9. ervaring rijker? wat doe je ermee? wat levert dit voor het volk op?soso bulshit!wat heeft het gekost? wees eerlijk,zeg maar dat het een leuk uitstapje was.


  Maak melding

 10. Wie kan mij vertellen welke politici wel een goede bijdrage heeft geleverd aan deze conferentie zelf de nederlandse delegatie heeft geen moer kunnen bereiken en maar zeiken over suriname.je kon het van te voren al bedenken dat het opniets zou uitlopen om een overeenkomst te bereiken met zoveel landen een aantal zijn er gekomen om terug te keren met grote zak geld maar zo werkt dat niet sinterklaas is allang voorbij mi boi .


  Maak melding

 11. Opa Ronald moet zich dood schamen…om de bevolking dit soort rotzooi te komen vertellen.
  Gewoon daar zitten uit je neus zitten peuteren en terug komen en vertellen wijzer geworden.

  Vertel dat u gewoon in Sinterklaas gelooft…en met zakken vol geld terug Suriname binnen zou komen(als de anderen DOM zouden zijn) als een niksnutter PIET HEIN…..kijkuit u zet aan tot ROOFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFFF.


  Maak melding

 12. Madjo, denk in de toekomst voor jongere surinaamse generaties.
  Is hun land straks zowel voor mensen van de stad als voor de djoeka,s.
  Nu krijgt binnenland al te maken met overstroming en het binnenland moet geen groene sahara worden.
  Plaatselijke bevolking in binnenland ;kom nu in opstand.


  Maak melding

 13. Het is in ieder geval goed om te horen dat hij onze bossen niet gratis weg geeft(al had hij hier meer voor mogen doen).
  voor de rest sta ik 100% achter de uitspraken van #2 & #5


  Maak melding

 14. Ik vraag me af hoe de handen wrijvende Surinaamse politici zich nu voelen, nu blijkt dat de verdeling van het beloofde 200.000.000.000 dollar niet meer doorgaat, omdat deze milieutop is mislukt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.