donderdag, maart 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname maakt weinig haast met bauxietakkoord

Suriname maakt weinig haast met bauxietakkoord

-

Does Travel

PARAMARIBO, 18 dec – De regering is er niet op gebrand zo snel mogelijk een nieuwe overeenkomst te sluiten voor ontginning van bauxiet. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De markt trekt wel langzaam maar zeker aan. Toch is er meer tijd nodig om bepaalde mechanismen te doorgronden.

De wereld van grondstoffen en de markten waar die worden verhandeld zijn immers niet eenvoudig. “We willen niet te snel handelen, we kijken naar de ontwikkelingen rond aluminium en dan bepalen we wat te doen”, zegt Rusland. Dat gebeurt al enige tijd. Intussen gaan de onderhandeling met multinational Alcoa rustig door. Suriname staat op een actieve deelname in de operaties.

Vandaar ook de omzichtigheid. ”We hebben met Alcoa gesproken over deelname tot twee en twintig procent. Maar wij hebben nog te weinig ervaring en deskundigheid om de zaak te overzien. Zo zouden wij niet kunnen controleren of uitbreidingsinvesteringen op een bepaald moment wel verantwoord zijn”, aldus Rusland. Dus is het dubbel oppassen geblazen. “We willen goed inzicht.”

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

12 REACTIES
  1. er zijn genoeg Surinamers met kennis om dit te kunnen uitvoeren.

    Hetzij in Suriname zelf alsmede in het buitenland. Zoek ze op. Ajb geen vriendjes politiek.


    Maak melding
  2. Juist!
    En dat bedoelik nou met “we kunnen het niet zelf!” De know-how ontbreekt om investering in deze branche te controleren.
    Buiten Suriname zijn er wel kinderen van SME die dit wel kunnen. Ik ken er genoeg, maar die worden weggejaagd door mensen met een te grote mond.


    Maak melding
  3. Meneer rusland,jij bent minis-ter heb verstand van zaken, bezit kundigheid neemt personeel aan om je ministerie te dienen, die goed geschoold zijn en kundig zijn opdat gebied..

    Welnu wat belet jou om deskundige mensen aan te nemen die ook verstand van zaken hebben desnoods buiten sme om het goud – bauxiet gedoe beter te informeren beleidt te maken wat het beste is voor het land.

    Betaal die mensen een fatsoenlijk loon geef ze ook aandelen in die hele affaire en ontgin de grondstof zelf..je kunt het hele volk aandelen verkopen om aan de kosten te komen..

    Vergeet niet ,,, die grondstoffen zijn sme’s bezit eigendom van het land en de beste waarborg voor wie dan ook..

    Als ik dat zou bezitten,dan stond de wereld aan mijn voeten om zaken te doen..,,,maar dan wel voor minstens voor 50 % aandeel..tot eind product in het land..werk gelegenheid..

    Minder is niet mogelijk..het loopt niet weg..
    gebruik je verstand..eventueel denk aan je standbeeld na je heengaan..


    Maak melding
  4. Ik blijf het zeggen dat die Rusland een domoor is. ‘We hebben nog te weining ervaring en deskundigheid’ zegt die koe!

    Wel meneer Rusland er zijn genoeg Surinamers met een ander paspoort, maar met hart voor hun vaderland, die dit wel hebben. Waarom maken jullie nou daar geen gebruik van?


    Maak melding
  5. Het is een sector dat ons in leven houdt maar ook nekt omdat de overheid ook geen kontrole heeft over wat er uit de grond wordt gehaald door die gasten..,jammer
    We hebben ook geen deskundigen daarvoor. Suriname heeft alleen notarissen, advocaten en chinezen… Ze hoeven voor mij niet te tekenen.


    Maak melding
  6. Alcoa nieuws
    Het Amerikaanse concern Alcoa en Western Mining in Australië hebben een samenwerkingsverband. Alcoa is daarvan voor 60 procent eigenaar, terwijl Western Mining 40 procent in handen heeft. Hiermee zijn zij de grootste aluminiumproducent ter wereld. De twee concerns haalden met hun aluminium-, aluminiumoxyde- en bauxietactiviteiten vorig jaar een gezamenlijke omzet van 4,7 miljard dollar, wat neerkomt op 25 procent van de wereldmarkt. Hun raffinaderijen produceerden vorig jaar (2008)totaal 11,9 miljoen ton aluminium.
    Ook de chemische aluminiumactiviteiten van Alcoa in Nederland zijn productief. Alcoa Chemical heeft in Rotterdam een produktievestiging met honderd werknemers en in Moerdijk een vestiging die zich voornamelijk richt op de import. Daar werken dertig mensen. -Varma R


    Maak melding
  7. heb je hem weer waneer ga jij het hebben over al die kennis wat bouterse heeft vermoord op 8 dec en al onze kader die het land moesten vluchten voor de surinaamse pol pot bouterse.@ DAS


    Maak melding
  8. [omdat de overheid ook geen kontrole heeft over wat er uit de grond wordt gehaald door die gasten…]

    @paraboi, dat is het slimste opmerking dat ik ooit hier gelezen heb!
    Ben hier helemaal mee eens.

    Ze zeggen dat ze “bauxiet” uit de grond halen maar wie kan bevestigen dat het hier alleen maar om bauxiet gaat en geen edele metalen? Wanneer zo’n lange buis de grond uitkomt kan er van alles erin zitten. Pas bij analyses komt men te weten wat er precies erin zit.

    Deskundigen moeten ontginningen voortdurend monitoren anders krijg je een soort van grondstoffen roverij. (als dit al niet gaande is).


    Maak melding
  9. Nr2 DAS

    Ben het gedeeltelijk met u eens.
    Heb zelf van bronnen vernomen dat er absurde agreements en commitments worden voorgesteld.
    Ja dat is nu eenmaal feit..
    A tabg so


    Maak melding
  10. Hoezo niet de know how? er zijn mensen die al 20 jaar in die sector werken du als je een eigen staatbaxiet bedrijf opricht en ze een goed loon bied en goeie werkomstandighden en tijden dan zijn er heus wel surinamers die daar voor willen gaan.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES