Surinaams parlement: douane door en door corrupt

17

PARAMARIBO, 16 dec – De douane is door en door corrupt. Dit concludeert het parlement kamerbreed. De samenleving is nauwelijks bekomen van het ene schandaal of er doemt een nieuwe corruptiezaak op. De prijs is te hoog.

Verrijking van een kleine elitegroep bezorgt de hele samenleving kopzorgen. “Toch wordt het korps de hand boven het hoofd gehouden”, zegt oppositielid Jiwan Sital. En die hand is ook nog onzichtbaar. Sital vindt het anders moeilijk te verklaren dat het parlement maar niet aan de behandeling toekomt van de zogenaamde anti-corruptiewet. Het wetsvoorstel ligt al jaren gereed.

Het voorstel belooft zware straffen voor corruptief gedrag. Maar volgens Jules Ajodhia is ook bij de coalitie de maat vol. Het kraken van het administratieve systeem en het uitgeven van valse accijnszegels geven aan dat het niet ophoudt. Corrupte douaniers staan duidelijk voor niets. Guno Castelen van coalitiepartner Nieuw Front ziet de beste oplossing in meer controlemomenten bij de douane.

17 REACTIES

 1. Duane Suriname: “Parlement door en door corrupt!”

  Wat moet je met zo een bericht? Wat je zaait zal je oogsten, toch? Als er in ons huidig parlement zoveel corrupte lieden zitten dan hoef je niets anders te verwachten. En als je Awaridomri wil spelen dan is dat het toppunt van kwelling van het Surinaamse volk.

  Jarenlang zit het voorstel van aanpak van de corruptie te wachten op de planken. Niemand die er haast mee wil maken omdat het tegen hem gebruikt kan worden.

  Gooi alle bevlekten, verkrachters, boeven, moordenaars en corruptelingen uit het parlement, dan pas kan je iets beters verwachten. Op dit moment is het “de pot verwijt de ketel dat die zwart is!”

  Ongelooflijk!


  Maak melding

 2. Corruptie kun je onderscheiden in twee groepen de eerste heet “Petit Corruption” en de andere “Grand Corruption” het geen de douane bezig mee is wordt tot petit corruption gerekend dat heb je gezegd vaak en ieder wil wat meer verdienen daar de salarissen laag zijn,daarover spreekt men vaak van.Grand Corruption wordt er niet vaak over gesproken het gaat vaak om grote bedragen geld.Als voorbeeld kan ik aangeven dat het verkoop van wapen en jachtvliegtuigen niet zonder enige grote sommen geld onder de tafel toegaan.Grote bedrijven als “Siemens” en anderen werden van Corruptie beschuldigt.


  Maak melding

 3. Vertel iets nieuws. Ze zijn allemaal corrupt bij de douane, maar wie heeft ze altijd de hand boven het hoofd gehouden? Die mannen leven ervan. Ik heb meegemaakt dat gesuggereerd werd dat alles te regelen valt. En dat werd zonder blikken of blozen gezegd. En wat nog mooier is, daarachter kwam het verhaal, “wij moeten ook leven, mevrouw”.
  Haal de macht tot beslissen weg bij die gasten. Maak de weg niet langer maar streef naar eerlijke efficientie. Zal wel een utopie of sprookje zijn, maar als we niet meer van een niet corrupte surinaamse maatschappij kunnen dromen….? dan hoe dan.


  Maak melding

 4. Gewoon een bende corruptelingen.
  Lopen blazen en jammeren…er gaat toch niks en ook niks gebeuren…GEWOON…..BIGI MORO DIN Blaf taal.
  Daarom laat de bevolking met rust….zij zullen toch gewoon door blijven pinaren.


  Maak melding

 5. Het feit dat men deze gasten nog niet goed aanpakt is onbegrijpelijk en moeilijk te verteren.

  Hoewel het voor de hand ligt moet het niet moeilijk zijn om na te gaan hoe hun levenstijl en relatiekring eruit ziet en hoe zij aan hun dure bezittingen komen. Ik zou zeggen ,,Kom je over de hond dan kom je ook over zijn staart”.

  Ik zie steeds vaker dat deze ambtenaren in paleizen wonen, twee of meerdere dure auto’s bezitten, grote feestpartijen houden en jaarlijks meerdere malen in het buitenland op vakantie zijn. Kortom een leven leiden als god in Frankrijk terwijl het salaris van hun er niet naar is.


  Maak melding

 6. Het feit dat de douane corrupt is, is reeds jaren bekend. De vraag is aan deze regeercombinatie: Wat gaan jullie concreet eraan doen in plaats van in de ruimte zitten zeuren?


  Maak melding

 7. corruptie is al van oudsher is suriname maar vrienden dienst moet niet bekeken worden als coruptie.douane doet het goed in suriname en wie ertegen is moet dat tegen een douane ambtenaar zeggen kijken of die lef heeft.
  THANKS


  Maak melding

 8. is de vakbond niet medeverantwoordelijk voor de vele corrupte handelingen bij de douane ambtenaar.
  of moet de regering/minister geen beslag laten leggen bij de bedrijven die zich hieraan schuldig maakt.


  Maak melding

 9. stuur die minister maar naar huis,hij deug niet…dit is al jaren gaande dat weet iedereen in sur…dit gebeurt alleen in sur.,dat de minister nog blijf zitten is wel raar..


  Maak melding

 10. Douaniers zijn met oneveredig veel goud omhangen in vergelijking met bikkelhard werkende ambtenaren bij vergelijkbare overheidsdiensten. Het zijn hier en daar gewoon een stelletj…………


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.