Suriname wacht op uitkomst overleg Kopenhagen

10

PARAMARIBO, 15 dec – Suriname wacht gespannen op de uitkomst van het klimaatoverleg in Kopenhagen, Denemarken. Volgens minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, is het tijd voor compensatie. Suriname verdient waardering voor zijn natuurbeleid.

Tegelijkertijd is er geen ruimte voor het spelen van de slachtofferrol. Hoewel, voor het laatste is reden genoeg. Suriname behoort tot de tien landen in de wereld die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen. Des te meer reden voor met name de rijkere landen het behoud van zoveel natuur te waarderen. Suriname wil dan ook een heldere inbreng hebben op het overleg.

Compensatie voor behoud van de grote lappen natuurgebied in het binnenland is niet meer dan logisch. Jong Tjien Fa ziet het uiteindelijk goed komen. Mocht Kopenhagen niet meteen het verwachte resultaat opleveren, dan heeft Suriname in elk geval zijn zegje gedaan. De wereld mag de bijdrage niet vergeten van de landen die spaarzaam gebruik maken van hun natuur. Veelal ten koste van de eigen ontwikkeling.

10 REACTIES

 1. Niet liegen!

  “Suriname behoort niet tot de 10 landen in de wereld die het meest kwetsbaar zijn door enig klimaatverandering”. Dat is een leugen!
  Deze zin klopt van geen kanten.

  “Suriname behoort tot een van de 10 landen in de wereld die klimaatsverandering kan voorkomen, door het behoud van haar bossen”.
  Dat is een bij Suriname beter passenden zin.

  De gevolgen van de klimaatverandering door opwarming van de Aarde zullen eerst honderd andere kwetsbaar gelegen eilanden in de oceanen treffen alvorens Suriname aan de beurt is. Zelfs Zuid-West en West Nederland zijn kwetsbaarder dan Suriname.

  Of deze Top Suriname financieel wat gaat opleveren hangt veel van het standpunt van de vele Afrikaanse landen af die hun bos ook duur willen verkopen.


  Maak melding

 2. Belachelijk de woorden en het denken van minister Jong Tjien Fa.Hij smeekt of de rijkere landen zijn natuurbeleid moet waarderen.Jullie als regering waarderen het natuurbeleid zelf niet.Jouw ogen zijn alleen maar gericht op het geld.Je hebt haast,want je weet dat je de boot na de verkiezingen mist.Jullie helpen de natuur naar de kloten,door multinationals binnen te halen.En dan heb je het over spaarzaam gebruik maken van de natuur.Hoeveel hebben jullie niet door ongecontroleerde houtkap en goudwinning naar de mallemoer geholpen.Minister schaam je door deze woorden in je mond te nemen.Bij jou gaat het erom;hoeveel kan ik zo snel mogelijk zelf maken.De natuur interesseert jou niet.Dat heb je al door je beleid bewezen.


  Maak melding

 3. flauwe kul allemaal wat heeft suriname met het klimaat te maken. Het land wordt dagelijks vervuild en ineens worden ze klimaatbewust is gewoon een snoepreisje naar legoland die koebeesten van front.


  Maak melding

 4. “Compensatie voor behoud van de grote lappen natuurgebied in het binnenland is niet meer dan logisch”.
  Sommige mensen hebben in plaats van hersenen gewoon poep in hun hoofd.


  Maak melding

 5. Ach, als we eerst eens beginnen met het niet langs de weg gooien van plastic flessen zou dat al veel schelen voor het milieu. Verder vind ik dat Suriname het goed doet, respect voor de natuur, ik wil graag bij jullie komen wonen,nog drie jaar………zucht, duurt nog zooooooooo lang……


  Maak melding

 6. @ Das
  Ik ben het eens met je dat Suriname niet tot deze 10 landen behoort die gedreigd worden door het water van de zee.Is het zo dat men van Surinaamse zijden denkt dat deze rijke landen geld gaan uitdelen zoals Sinterklaas dat doet bij Sinterklaasfeest dan kan ik hun jammer meedelen dat zo niet het geval wordt.Deze rijke landen willen er zo goed koop van deze conferentie er van af komen en maar door gaan met de zelfde mengt CO2.Het wordt precies als voorheen zoals het op al deze conferenties geweest is veel praten weinig doen.Suriname moet zelf meer doen en niet zitten wachten op wie?


  Maak melding

 7. Smara,

  De woorden van een Nederlandse demonstrant in Kopenhagen nadat hij door de politie is opgepakt waren: “binnen gaat het om de economische belangen van het rijke westen en niet om het klimaat of armoede bestrijden”.

  Het rijke westen heeft het probleem veroorzaakt, dus zal het rijke westen het probleem moeten oplossen. De rijken willen dat de armen gaan mee betalen voor iets wat hen rijk gemaakt heeft.

  Een Keniaans gezin stoot maar 1% Co2 per jaar uit, een even groot Nederlands gezin 20% en een Amerikaans gezin 62%.
  En toch heeft het Keniaans gezin meer last van de apwarming van de Aarde. Oneerlijk!

  Ik weet niet of Suriname daar ook is vertegenwoordigd, maar we zouden samen met de andere arme landen een blok moeten vormen en weglopen, zodra de ministers van de rijke landen binnen komen. En dat is vandaag!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.