Surinaams staatshoofd: we zullen nooit vergeten

33

PARAMARIBO, 9 dec – “Nooit zullen we het vergeten.” Dit zegt president Ronald Venetiaan van de gruweldaden begaan op 8 december 1982. Het vermoorden van vijftien burgers is niet iets waar je zomaar aan voorbij gaat. Dat er nu een monument aan de vijftien is gewijd, is meer overdaad.

“De bitter herinnering gegrift in steen voor wie dat nodig heeft. Nooit zullen wij het vergeten”, zei Venetiaan in het Fort Zeelandia. Het monument moet ook de gedachte oprakelen dat er strijd is geleverd. Strijd voor democratie en vrijheid, maar ook voor het recht op leven. De plaat met de namen van de vijftien staat ongeveer waar de mannen zijn geexcuteerd.

Aan de muur van het fort zijn de kogelinslagen nog goed te zien. “Dit is voor de slachtoffers, maar meer nog voor hen die achterbleven met veel leed en al de mensen die iets te maken hebben met dit land”, aldus Venetiaan. Nabestaande Soeniel Oemrawsingh vindt dat de strijd doorgaat. “We moeten beseffen dat deze strijd voortdurend is. Suriname heeft meer helden nodig. Laat Suriname nooit meer een land zijn waar de staat haar helden doodt.”

33 REACTIES

 1. Het goede voorbeeld doet goed volgen!

  Vraag het maar aan de Dutchmen wat zij in Indonesia hebben uitgevreten.

  Door 08 december te bespreken pogen sommigen die daden te verzwijgen.

  Niemand heeft blijkbaar oog voor het leed, onze oorspronkelijke bewoners aangedaan. Wij overigen geimporteerde inboorlingen mogen wel uitkijken.


  Maak melding

 2. M.i. als je de nabestaanden iets wil teruggeven dan niet een monument plaasten op de plek waar hun diebaren zijn geexecuteerd en de kogelgatennog zichtbaar zijn.
  de slachtoffers zijn al voor eeuwig in de herinnering van de nabestaanden als het goed is en het is aan hen om de lek des onheils te zien of niet. Nu worden ze verplicht om ermee geconfronteerd te raken.
  goed bedoeld maar geen goede zet, m.i.


  Maak melding

 3. ..Strijd voor democratie en vrijheid, maar ook voor het recht op leven………hoe zit het met de mensen die bijna dagelijks sterven door (nachtelijke) roofmoorden????

  ….en hoe zit het met de slachtoffers die in het binnenland zijn gesneuveld waaronder ook veel militairen?????Politiek,politiek en nogeens politiek bedrijven.Ik heb het al meerdere keren geuit…..bij venetiaan gaat het niet om de 15 slachtoffer maar puur uit rancune vanwege de staatsgreep zelf.Hij heeft het toen persoonlijk aan den lijve ondervonden en zet er nog mee.Deze man pakt elke gelegenheid aan om zich te wreken!!!!!!In zijn blinde woede heeft hij zelfs Brunswijk toegelaten tot zijn gelederen ofschoon die ook niet “brandschoon” is!!!


  Maak melding

 4. Ppositief gebaar. Wel wat laat, maar desondanks niet minder belangrijk. De plek zal ook voor de daders als stille getuigenis dienen. Een andere plek zou wellicht emotioneel gezien kunnen, maar dit getuigt van moed en confrontatie. De nabestaanden leven en beleven hun verdriet toch. Niets zal deze pijn kunnen verzachten of doen verdwijnen. Maar door het zichtbaar een plek te geven, weten zij nog meer dat zij niet de enigen zijn die deze misdaad tegen de menselijkheid verwerpen.
  Woorden zijn nooit toereikend. Dit benaderd de realiteit.
  Hun verdriet komt zo ook uit de anonimiteit. Zo zal Suriname nooit vergeten en zullen generaties verder ook weten wat er gebeurd is.
  Ik denk dat zij hierdoor zich gesterkt voelen in hun strijd voor gerechtigheid.
  Power voor de nabestaanden.
  @ reaktie no. 1. Het gaat nu over wat er 8 december is gebeurd.
  Door iets anders bij te halen dat even verschrikkelijk is, vind ik dat de nabestaanden tekort wordt gedaan. Je ontkracht zo het feit.Ook zij hebben recht op aandacht voor hun verdriet.
  De rest gedenken wij ook, maar op deze dag speciaal deze slachtoffers.
  Geef ze ook de ruimte voor deze uiting van respect en erkening.


  Maak melding

 5. ja Pinto, en zo is er steeds weer een smoes waar jij je achter schuilt, hetis altijd weer een ander bij jou. je hebt gelijk wat betreft indonesie maar omdat dat nu in het nieuws is ga jij het erbij betrekken hetgeen nergens op slaat. 8 december is een surinaams voorval mensen vermoord door hun eigen mensen (lees dictator)dit is anders dan het geval indonesie dat daar was min of meer een oorlogssituatie, ook misdadig van beyreffende hollandse officieren maar de siruatie vandaar is niet te vergelijken met die van Su. het feit dat jij steeds andere dingen erbij betrekt en/of andere de schuld geeft wanneer dit onderwerp aan bod komt betekend dat je heel goed weet dat je fout zit met bekrompen gedachte van je of dat gewoon jou geestelijke vermogen zeer beperkt is!!


  Maak melding

 6. Een regering die al de rijkdommen van het land voor een appel en een ei weg geeft aan buitenlandse bedrijven behoren het zelfde lot te ondergaan als de vijftien slachtoffers

  Theo


  Maak melding

 7. In een speech of een toespraak brabbelt de President altijd maar wat ook gisteren weer
  waar het omgaat en wat er moet gebeuren daar
  wacht het land al lang op, maar dat gebeurt niet, wanneer wel, wie o wie, maar goed Vene
  hopelijk ben je in mei 2010 voor goed verdwenen en behoort dat gezeur van jou tot het verleden


  Maak melding

 8. suriname mag nooit en te nimmer een figuur als de huidige president terug krijgen.deze man probeert met zijn pietlullige verhaal stemmen te winnen.deze man moet gewoon opgesodemieterd worden.stelt toch moer voor.


  Maak melding

 9. volgens een aantal idioten hier mag je niet reageren op reaktie die volgens mij de plank helemaal misslaan,als ik reaktie nummer 1 lees dan vraag mij echt af wat die man bezield? als jij niet wil herdenken hou dan jou revo smoel werk dicht ga lekker in jou hangmat liggen en lul niet dom wat een dome volk zijn die ndp-ers toch omdat de hollanders in indonesie tekeer zijn gegaan mogen wij onze helden niet herdenken die op zeer laffe manier zijn afgeslacht, pinto jij bent een nutteloos surinamer zonder hersenen.


  Maak melding

 10. Moet Opa Ronald ook begrijpen dankzij 8 dec heeft hij aan de macht kunnen komen.

  Zonder 8 dec. hadden zij hem zeker uit de NPS geschopt…precies wat hij met anderen heeft laten gebeuren daar op GRUNDJARI……wel ik vergeet dit nooit…door ruzie in GRUNDJARI is Drs.Ing.Frank Essed de weg helemaal kwijt geraakt en daar op straat Wanica straat morsdood gereden.

  Laten wij dit nooit vergeten…Pengel ging ook eraan door zijn gedrag en handelen….dit is Bosje ook bijna overkomen…..Opa Ronald laten wij eerlijk zijn.


  Maak melding

 11. Moet Opa Ronald ook begrijpen dankzij 8 dec heeft hij aan de macht kunnen komen.

  Zonder 8 dec. hadden zij hem zeker uit de NPS geschopt…precies wat hij met anderen heeft laten gebeuren daar op GRUNDJARI……wel ik vergeet dit nooit…door ruzie in GRUNDJARI is Drs.Ing.Frank Essed de weg helemaal kwijt geraakt en daar op straat Wanica straat morsdood gereden.

  Laten wij dit nooit vergeten…Pengel ging ook eraan door zijn gedrag en handelen….dit is Bosje bijna overkomen…..Opa Ronald laten wij eerlijk zijn.


  Maak melding

 12. En uiteindelijk zullen de Surinamers front en deze President herinneren als de man die alleen een monument heeft gewijd aan de 15 slachtoffers, verder zullen ze niets en helemaal niets van deze front kunnen herinneren wat voor goeds ze hebben gedaan in Suriname en voor de Surinamers.

  Als front verworvenheid zullen ze alszodanig in de geschiedenisboeken komen te staan “inwijding van een momument te Fort Zeelandia” wat karrig als je mij vraagt.


  Maak melding

 13. El vene in sme is ieder verdachte persoon achter slot en grendel van de lage kaste dan ook.

  Jij weet heel goed wat dat is.,en jij bent de enige die dat kan doen.

  Gewoon al die verdachte figuren van 8 december moorden oppakken en sluiten totdat de rechter uitspraak doet..

  Heb je ballen genoeg pak ze dan op en sluit ze..en lul niet verder..


  Maak melding

 14. Een heel goed initiatief en ook op de juiste plaats. Hier is het gebeurt, hier moeten we gedenken wat gebeurt is en hoe ongehoord wreed, onmensenlijk en ondemocratisch dit was. Hier moeten we gedenken welk offer zij en hun na bestaande hebben gebracht.

  En ja hoor de schoften roeren zich weer. Figuren als Pinto, Irsi, Theo en Brantimaka zijn werkelijk de meest lage idioten in SME. Een werkelijke schande voor ons land.


  Maak melding

 15. jij zalen bent het al vergeten venetiaan, jou zakken zijn gevuld en binnenkort ga je lachend de bananen bomen uit coronie onveilig maken, een zielig vertoning hoe jij verder je eigen onderdanen aan het lijntje hebt gehouden terwille van een rechtszaak en hen te schande hebt gemaakt omdat jij niet durft bouterse te berechten, wij wisten al lang dat je laf was, en dat heb je gisteren weer laten zien met je smoel.


  Maak melding

 16. Rambocus zei,

  Je mag me vermoorden,
  maar na mij zullen nog heel veel Rambocussen geboren worden.

  je eigen zonen doden is geen geweldigheid.

  maar je eigen zonen groot brengen.

  laat Suriname dit nooit meer meemaken.

  en gods molen draait langzaam maar zeker.
  de wolken hangen boven suriname.

  het net spreid zich.

  de tijd nadert voor echte gerechtigheid.

  dat zal geheel suriname vieren.

  zo uitbundig als het kan.

  we zullen het nooit moeten vergeten.

  precies wat Venetiaan zei.

  Gij zult niet doden.


  Maak melding

 17. Dezelfde Soeniel Oemrawsingh is weer bezig de nabestaanden en de huidige regering te bewerken om wederom tegen welke regering dan ook te strijden. Ook tegen de NPS! Dit blijkt uit zijn eigen woorden “We moeten beseffen dat deze strijd voortdurend is. Suriname heeft meer helden nodig.” Is hij weer bezig iets te beramen of heeft hij de NPS slechts gebruiken om zijn hachje te redden?

  NPS wees voorzichtig!


  Maak melding

 18. net zoals we de slavernij vergeten moeten we dit ook vergeten en de meesten die op 8 of 15 december omgekomen is waren ook geen zoete jongens.daarna is suriname in een diepe dal gekomen.EN KOMT NOG EEN PROCES TEGEN BRUNSWIJK DIE GEFANCIEERD WERD DOOR DE FAMILIES RAMBOCUS EN BABOERAM?


  Maak melding

 19. Bakramang gapoepe hoor. 08 december 1982 wordt als issue aangevoerd maar is slechts een trailer van wat zich hier in dit land stelselmatig heeft voltrokken. Teveel om hier op te sommen. Daar vul je eenvoudig een boekenpil mee. Je denke maar aan het bloedbad te Marienburg/Zoelen. Het radbraken en vierendelen was ook gemeengoed. Look who’s talking.


  Maak melding

 20. Rambocus

  Wan dja dja Srananman
  i stre bin de’f stre
  A no bin frede
  A feti te na dede
  Ini unu ede so a tan
  A bin de wan tru tru dja dja man

  Ala sa Rambocus taki
  De wortu fu kar tru
  So meni suma taki
  O meni sari mus kon ete
  Bifo wi e go leri

  Dja dja man wi mu lespeki


  Maak melding

 21. Een heel goed initiatief en ook op de juiste plaats. Hier is het gebeurt, hier moeten we gedenken wat gebeurt is en hoe ongehoord wreed, onmensenlijk en ondemocratisch dit was. Hier moeten we gedenken welk offer zij en hun na bestaande hebben gebracht.

  En ja hoor de schoften roeren zich weer. Figuren als Pinto, Irsi, Theo en Brantimaka zijn werkelijk de meest lage idioten in SME. Een werkelijke schande voor ons land.

  neus
  ………………………………………………Altijd neus weer…………. altijd met zijn dom en achterlijkheid…..natuurlijk vindt niemand 8 dec leuk of geweldig…..daarom mij medeleven.

  Maar nu het binnenland dan……….DAT ZIJN JULLIE DOELBEWUST VERGETEN…… waren het geen mensen…weet jij wat het betekend om de plek waar jij dagelijks je voedsel vandaan moet halen voor vrouw en kinderen enz… enz…maar door toedoen van de zeer wrede bevrijdings Raad van jouw van de honger moet streven.

  Alles moeten achterlaten want die domkop(DOMBO RAMBO) kwam om land en volk te vernietigen met wortel en tak…..Neus wees wijs ik heb behoorlijk moeten lijden i’ja……behoorlijk !!!! door die wreedheden van jouw mensen….alles hebben die roof djoeka’s van jouw meegenomen tot koelkast aan toe ……DAAROM LOPEN ZIJ NU MET EEN VLOEK VANDAAG AAN DE DAG…door jullie toedoen zullen deze schurken generaties blijven roven, moorden en verkrachten….vervloekt is de boel incl. jij NEUS.


  Maak melding

 22. Vertel de lezers hoe jij en de ndp-ers bouterse gaan herinneren? de één aanbid jij om zijn moorddadige karakter, en de andere veroordeel jij om zijn integriteit.


  Maak melding

 23. Een heel goed initiatief en ook op de juiste plaats. Hier is het gebeurt, hier moeten we gedenken wat gebeurt is en hoe ongehoord wreed, onmensenlijk en ondemocratisch dit was. Hier moeten we gedenken welk offer zij en hun na bestaande hebben gebracht.

  En ja hoor de schoften roeren zich weer. Figuren als Pinto, Irsi, Theo en Brantimaka zijn werkelijk de meest lage idioten in SME. Een werkelijke schande voor ons land.

  neus
  ………………………………………………Altijd neus weer…………. altijd met zijn dom en achterlijkheid…..natuurlijk vindt niemand 8 dec leuk of geweldig…..daarom mij medeleven.

  Maar nu het binnenland dan……….DAT ZIJN JULLIE DOELBEWUST VERGETEN…… waren het geen mensen…weet jij wat het betekend om de plek waar jij dagelijks je voedsel vandaan moet halen voor vrouw en kinderen enz… enz…maar door toedoen van de zeer wrede bevrijdings Raad van jouw van de honger moet sterven.

  Alles moeten achterlaten want die domkop(DOMBO RAMBO) kwam om land en volk te vernietigen met wortel en tak…..Neus wees wijs ik heb behoorlijk moeten lijden i’ja……behoorlijk !!!! door die wreedheden van jouw mensen….alles hebben die roof djoeka’s van jouw meegenomen tot koelkast aan toe ……DAAROM LOPEN ZIJ NU MET EEN VLOEK VANDAAG AAN DE DAG…door jullie toedoen zullen deze schurken generaties blijven roven, moorden en verkrachten….vervloekt is de boel incl. jij NEUS.

  Pakosie


  Maak melding

 24. Brada anga Sisa,

  So fara fu unu kumba te, so krosbe, ma so menie, taki
  Tak e taki tak a parti fu tja wan swetie kondre peh un kumba te beri.

  8 december ,
  15 man dede ghi san un ab tiede,
  3 man beri somen langa kaba;

  kodjo, Mentor en present; ooktu fitie mang lek den mati fu mi, dede ghi wan boeng kousu.

  Phe, un beng tidie sondru Kodjo, Mentor, Present, en alla den boeng sranangman: vrouw.

  Mama hati e kree altijd, papa hati tranga, maar e kree tu,

  Sang a hebi fu taki,

  Ja, den 15 man sang dede,

  Tjari sranan, un sweet lobi kondre phe a de tidi.

  Lespekie, e taki ghi ing srifie.
  De kracht zit hem in de eenvoud.

  Panchu


  Maak melding

 25. @ pakosie,
  waarom vertellen jullie de dingens niet in de juiste volgorde waarom moeten jullie altijd liegen en bedriegen? iedere rechtgearde surinamer heeft het recht om zich te verzetten tegen een illegale brute militaire bewind die met behulp van het buitenland de democratisch gekozen regering in suriname naar huis heeft geschoten en zijn eigen volk standsrechterlijk executeerd onderdrukt en vernederd, de binnenlandse oorlog was een drugs oorlog tussen bouterse en brunswijk die uitgemond is tot het verzet tegen bouterse anders was deze BEEST niet naar zijn hok gegaan.het is niet het verzet maar het leger van bouterse die een wrede bloedbad heeft aangericht te moi wana er zijn duizende surinamers gevlucht naar frans guyana en naar nederland door te doen van die monster bouterse.neus geeft het goed weer hoe jullie zijn, jullie zijn stuk voor stuk een schande voor suriname.


  Maak melding

 26. Du jij blijft een domoor…jij ziet met één oog en luisteren doe jij ook met één oor…..maar tegenwoordig is het SURROUND…ik ben echt geen één oog koning…mi no law mi anno ruiten koning…PIER YU AI BOI….en kijk hoe de boel daar dommer en nog dommer aan het worden is……………..bejaarde achterlijke bende.


  Maak melding

 27. lesje yu etaki ete,jij hebt zeker je mars vol met allerlei rotsooi.begin ons hier uitleg te geven over de dood van jou broertjes en hoe een van deze eerst een kapotte oog heeft opgelopen.en de brand op de lagere school waar jij zat aan de drambrandensgracht

  is dit bouterse of venetiaan zijn schuld.


  Maak melding

 28. @22 Pinto wat ik al zei, je bent een haatzaaier, kijkt teveel naar het verleden zodat je toekomst niet kan zien, je blijft lullen terug in de tijd dus klopt mijn stelling van de vorige keer: Je bent dom en kortzichtig en zit lekker vanuit je luie stoel waar je waarschijnlijk je dikke luie mars niet meer vanaf kan krijgen alleen maar commentaar te leveren op andere inplaats van daar te gaan helpen want je bent bang om moe te worden


  Maak melding

 29. @ nummer 29,
  klopt ik ben het met jou eens dat een aantal surinamers dommer en dommer worden als ik sommige reaktie hier leest dat 99% van de surinamers voorstanders zijn van bouterse dan klopt jou bewering dat ze dommer en achterlijker zijn geworden geld zeker ook voor jou pakosie?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.