Surinamers in NL willen visumvrij naar Suriname reizen

18

PARAMARIBO/ROTTERDAM, 8 dec – De Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) en de Socialistische Partij (SP) bieden de commissie MVP (participatie) vandaag het rapport ‘Afspraak is Afspraak’ aan. In dit rapport doen deze organisaties verslag van een enquête onder ruim 2200 Surinaamse Nederlanders, onder wie veel Rotterdammers, naar hun kennis en opvattingen over de Toescheidingsovereenkomst die Nederland en Suriname sloten in 1975.

Uit dit rapport blijkt dat de afspraken uit de Toescheidingsovereenkomst niet worden nageleefd. Surinaamse Nederlanders die onder de overeenkomst vallen zouden onvoorwaardelijk tot Suriname moeten worden toegelaten en zij zouden daar in alle opzichten als Surinamer moeten worden behandeld.

Concreet betekent dit dat Surinaamse Nederlanders die vóór de onafhankelijkheid in Nederland woonden en kozen voor het Nederlanderschap, thans geen visum nodig zouden hebben om naar Suriname te reizen. Helaas komt Suriname die afspraak niet na.

Lees verder op de site van de SP.

18 REACTIES

 1. Er bestaat geen land als Suriname-Nederland. Deze mensen zijn Nederlanders. Punt! Zij hebben dus voor Nederland gekozen en als ze een ander land willen bezoeken dat voor een visum vraagt kunnen ze niet verwachten om zomaar zo dat land binnen te stappen gewoon omdat ze er mischien in geboren waren. Je hebt je keuze gemaakt, dus leef ermee.


  Maak melding

 2. Keuze of discriminatie?

  Ben je in Suriname geboren en voor 25-11-1975 naar Nederland gekomen dan had je de vrijheid om de Surinaamse of de Nederlandse Nationaliteit te kiezen. Eigen keuze!

  Ben je in Suriname geboren en pas na 25-11-1975 naar Nederland gekomen dan had je geen enkele keus. Niets! Je kreeg de Surinaamse nationalitiet of je het wilde of niet! Klaar!

  Dat wil zeggen dat de toescheidingsovereenkomst discrimineert.
  De kinderen die de onafhankelijkheid in Suriname hebben meegemaakt kregen de Surinaamse nationaliteit zonder eigen keuze.
  Kwamen ze na onafhankelijkheid naar Nederland dan moesten ze 500 NLG aan Beatrix betalen voor de Nederlandse Nationaliteit.
  Is dit discriminatie of onverschilligheid?
  Nu behoren ze weer tot de vergeten groep kinderen die in hetzelfde land geboren zijn.

  Gelijke behandeling voor iedere voor 25-11-1975 in Suriname geborene.
  Ook ik wil visumvrij naar Suriname reizen, zo vaak ik maar kan. Anders wil ik mijn 500 NLG terug!


  Maak melding

 3. ‘willen visumvrij reizen’ moet dus volgens deze overeenkomst zijn ‘behoren visumvrij te reizen’

  Krijg ik ook mijn ‘visumgeld’ terug van de vorige keren ? Want je maakt niet voor niets afspraken.


  Maak melding

 4. Schaf dat hele visum gebeuren af en de toeristen zullen dan vanzelf Suriname binnenstromen. Dat visum gedoe is gewoon een belemmering voor vakantiegangers, zowel voor Nederlanders als voor de SuriNeds. Iedereen zal er beter van worden in Suriname.

  Laat de vakantiegangers bij vertrek uit Suriname gewoon belasting betalen zoals op de Antillen.

  Maar ja, doen ze toch niet.
  Ze moeten eerst zo’n 3 jaar erover debatteren met heel veel geschreeuw en gedoe a la bakabana republiek.


  Maak melding

 5. Natuurlijk komt Suriname die afspraak niet na want dit is hun enigste inkomstenbron om de tientallen “ambassadepersoneelsleden” te betalen. Harde euro’s vangen voor een stempeltje..makkelijker kan niet!


  Maak melding

 6. In India wordt voor thuiskomers de rode loper uitgerold. Suriname is wat dat betreft maar een bananenrepubliek gebleven. Surinamers van buiten Suriname mogen een voorhamer tegemoet zien.


  Maak melding

 7. There we go again………
  Jeemig, jullie zijn toch Nederlanders ?Jullie slaan je steeds op de borst zo apetrots zijn jullie om dat donker rode boekje te hebben?Nu opeens willen jullie ook Surinamers zijn ?Surinamers staan graag heel graag voor een dubbeltje op de 1st rij.
  Neem een voorbeeld aan de Nederlanders die geemigreerd zijn naar Canada,Amerika,New-Zeeland en Australie,die zijn of waren echte Nederlanders en blank ook nog wel,die zeuren nooit om gratis visum als ze naar hun geboorteland willen,jullie zijn behept in het naapen van Nederland,dit is jullie kans.

  Waarom moeten ex Surinamers gratis visum en ex-Nederladers,de Surinamers,niet?
  Ik roep hierbij de regering op dit rapport de prullenbak in te gooien.
  Waarom zou Nederland wel geld voor visum van de ex-Nederlanders incasseren en Suriname niet van de ex-Surinamers?Zijn de ex-Nederlanders dan minder dan de ex-Surinamers?
  Afspraken of niet.
  Weer een bewijs dat de blaka bakra`s hun broeders en zusters in Suriname het licht in de ogen niet gunnen.


  Maak melding

 8. de mensen die hier klagen moeten zich eerst afvragen hoe die visumplicht is ontstaan en als ze erachter zijn komen moeten zich ook afvragen wat ze willen zijn want ik heb het gevoel dat sommigen surinamer willen zijn waneer het ze uitkomt en ook nederlander wilen zijn waneer het ze uitkomt.sommige surinamers zijn kampioen om alles bij elkaar te rapen waneer het in hun straatje past nu is india hun voorbeeld maar ze vegeten wel erbij te zeggen dat india de rode loper voor hun diaspora uitzet waneer ze wat te bieden hebben en anders niet .


  Maak melding

 9. Laten wij niet klagen…. maar….vraag jouw familie in Su. ervoor zorg te dragen die FRONT voorgoed weg te stemmen….werken voor land en volk willen deze gasten van FRONT niet.
  Was het I’am Gold dan waren de zaken in een wip en een zucht geregeld.


  Maak melding

 10. Alleen dhr./mevr. Das heeft wat zinnig uitgesproken recht voor een of recht voor allen. Vertrokken voor 25-11-75 of what ever.
  Iedereen die geboren is voor de data moet
  V.V. kunnen reizen vind ik.
  Dus ook de mensen die nu in Suriname wonen,
  moeten vrij kunnen reizen zo simpel is dat.
  Laat de Sp. in Nederland ook hierover nadenken.

  Tang Boeng.


  Maak melding

 11. Gaan we weer! Wat een gezeik steeds weer over hetzelfde. Voor wie dat nog steeds niet kan begrijpen. Zet alle emoties, drogredenen en andere randverschijnselen even aan de kant, want het gaat nu om niets anders dan gewoon een afspraak na komen. Niet meer en niet minder! Is dat zo moeilijk voor een regering of land? Willekeur en subjectiviteit is altijd al het handelsmerk van de Surinaamse regering geweest, dus zal het ook in dit geval niet anders zijn. Waarom denk je dat men steeds minder vertrouwen krijgt? Waarom denk je dat Surinaame regeringen altijd ongeloofwaardig overkomen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.