Suriname mag onbeperkt rijst uitvoeren naar EU

13

PARAMARIBO/BRUSSEL, 7 dec – Suriname mag vanaf 2010 onbeperkt rijst exporteren naar de Europese Unie. Dit meldt de Ware Tijd. Het besluit viel tijdens een speciale bijeenkomst van vertegenwoordigers van de EU en de ACP-groep van ex-kolonies. Het is nu tijd thuis orde op zaken te stellen.

De productie is nog ver beneden peil. “Ik hoop dat de sector de kansen niet voorbij laat gaan”, zegt George Sewradj, leider van de Surinaamse delegatie. Dat betekent onder meer dat landbouwgebieden beter moeten worden benut. Vooral in de traditionele rijststreken als Nickerie is de benutting nog benedenmaats. Boeren klagen vaak dat de opkoopprijs te laag is.

De prijs inspireert nauwelijks. Toch is de export toegenomen de laatste jaren. Weliswaar is Suriname nooit in staat geweest het maximum te halen van door de EU aangeboden ruimte. Tot nog toe mag maximaal tweehonderd en vijftig duizend ton rijst invoerrechtenvrij naar de EU. Die hoeveelheid mogen Suriname en Guyana samen opbrengen. Geen van beide is dat nog gelukt.

13 REACTIES

 1. En nu de luilakken aan het werk zetten..

  En niet blijven speculeren met de gronden van de staat..

  Somo laat je tanden nu eens zien,,je hebt al zoveel gestolen van de zelfde staat aan grond,zet je mensen aan het werk,dan kunnen ze zoals je zelf zegd nu wel op je stemmen..

  succes..


  Maak melding

 2. Ik hoop dat de boeren die de gronden hebben gehad om rijst er te planten dat werkelijk doen en zelf voor de financieen zorgen om de gronden in cultuur te brengen en niet denken dat ze de samenleving in hun eigen vet gaan bakken. Het is niet de bedoeling dat de overheid de produktie gaat financieren en dat de boeren het overgrote deel van de winst op hun vette buitelandse rekeningen laten bij schrijven.Dit is de reinste vorm van diefstal.


  Maak melding

 3. Euforie!

  Pas op voor te grote euforie. De ruimte is er, de produktiecapaciteit nog niet en de afnamezekerheid ook niet.

  Zoals het er nu voorstaat in de wereld hebben Amerikaanse, overgesubsidieerde rijstboeren de wereldmarkt veroverd.
  De meeste oorsprokelijke rijstexporterende landen kunnen hun produkt alleen maar tegen de bodemprijs kwijt. Vraag het maar aan Thaise en Indonesische rijstboeren.

  In 80% van de Afrikaanse landen is Amerikaanse rijst verkrijgbaar, terwijl de arme rijstplantcultuur in die landen wordt vernietigd. Tijdens het aanstaand WK voetbal in Zuid Afrika eet men rijst uit Amerika, (VS)en niet uit Zuid Amerika of Azie.

  Er wordt nu al geklaagd over het nut van de WK in Zuid Afrika als de kleine man er niet beter van wordt.

  In Suriname moeten we op de voet de wereldgebeurtenissen volgen alvorens we berichten met veel euforie lanceren.


  Maak melding

 4. Geen enkel gek wil gaan produceren en verkopen onder de kostprijs. Terwijl de ander bijna alles gratis krijgt.

  Zoals ik al in vorige forums heb gezegd, de regering zou landbouw tijdelijk moeten subsidieren zoals de rijke landen dat doen. Als het eenmaal zijn loopje heeft dan komen er inkomsten genoeg binnen.

  Ook moeten werklozen die momenteel afhankelijk zijn van subsidies en staatssteun aan het werk gezet worden. Je kunt ze niet levenslang gratis blijven steunen laten ze er maar iets voor terug doen. Er is land genoeg om te bewerken. En veel vraag naar landbouwprodukten.


  Maak melding

 5. Ja eindelijk een kans voor Suriname .laat zien Surinamers dat de Europeanen ons ook nodig hebben.ze voelen het al aankomen.we kunnen niet zonder de Surinaamse rijst denken ze nu
  Top heer Sewradj


  Maak melding

 6. Vergeet a.u.b de binnenlandse mark niet de tijd dat die brokobroko alesi voor de binnenlandse mark was en die goede rijst voor export was omdat er geen valuta in het land was die tijd is gelukkig voorbij.


  Maak melding

 7. Ja hallo .

  Niet alles versturen .
  Ook voor de Surinamers goeie kwaliteit rijst achter laten en niet het 2e rangs .
  En de prijs voor de Surinamers mag 50 a 60 % omlaag .
  Kijk in de winkels wat de Suries moeten betalen !
  Niet de buitenlanders buiten ons uit , maar onze eigen rijst producenten.

  Denk daar maar over na


  Maak melding

 8. Nu hebben jullie de kans rijst te exporteren in grote hoeveelheden.Vroeger at ik veel rijst maar op grond van de hoge belastingen die de EU op het import van rijst uit landen die niet tot de EU behoren gelegd heeft is het veel duurder geworden.Ik hoop dat door deze mogelijkheden rijst nu wat goedkoper wordt.Suriname moet meer geld in de landbouw steken want daar zijn de gelden te verdienen en niet in de mijnbouw want men begrijpt er niets daarvan,dat heeft gebleken uit de onderhandelingen die men gehad heeft met grote mijnbouw bedrijven.Verder zou ik ook willen zien dat men wat meer deed in de visserij en niet het vis weggeven voor een stuivertje aan Chavez.


  Maak melding

 9. Suri rijstboeren voeden het hele land,Suralco en I am Gold (met gesubsidieerde stroom)mogen invoerrechten vrij diesel en alle grond en hulp- stoffen importeren om 100 den miljoenen dollars winst te maken en weg te sluizen naar eigen land.En de rijst boeren lijken niet op venetiaan dus moeten ze keihard hoge kosten betalen maar vene’s achterban moet wel goedkope rijst krijgen.Vene is futuboi van het buitenland tevens racist.


  Maak melding

 10. En nu!!!……………..werk aan de winkel!!!!!!!!!!!!!!!! snel gebruik maken van de situatie en nniet afwachten en denken dat het vanzelf gaat!!!

  @8 je hebt helemaal gelijk!


  Maak melding

 11. Wat stom zeg, het geld ligt hier voor het rapen en er wordt geen gebruik van gemaakt. Zeker omdat er niemand staat te zwaaien met foute en corrupte contracten!.
  Al de klaplopers van suriname, zet ze verplicht in de rijst industrie. taakstraffen uitdelen en verkeersdelinquenten 6 maanden geen auto laten rijden en 6 maanden ( 1 seizoen) in de rijstsector laten werken, de mensen van de overvolle gevangenissen ion de rijstsector laten werken, met het geld dat binnenkomt goede bussen kopen om de delinquenten te vervoeren en je rijstareaal vlucht onvriendelijk maken en zie!! een wonder is gebeurt.
  Surname heeft dus geel goud, zwart goud en witgoud. en ook groen goud, want exporteer ook de kouseband,bananen, fruit ect. en zwemmend goud: de vissen. Maar No No we wachten op corruptie en foute deals.!!
  Thanks vene.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.