Verbeterde samenwerking Suriname-Cuba logisch

26

PARAMARIBO, 5 dec – Verbetering van de samenwerking met Cuba is niet meer dan een logische stap. Dit zegt minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken. De Cubaanse ambassade in Paramaribo is al enkele jaren weer volledig actief. Dat alleen al duidt op een zekere intensivering.

Sinds de sluiting van de ambassade in de jaren tachtig, is er niet zoveel diplomatiek en personenverkeer geweest. “Er zijn Cubaanse artsen in Suriname en Surinaamse studenten in dat land. Als die zijn afgestudeerd leveren ze een goede bijdrage aan onze ontwikkelingsdoelen”, zegt Kraag-Keteldijk. Het betreft universitaire studies op kosten van de Cubaanse overheid.

Los van de directe belangen spelen internationale trends. Suriname gaat helemaal voor de Zuid-Zuidsamenwerking tussen ontwikkelingslanden. Bovendien is er regionaal sprake van een ontdooiing als het om Cuba gaat. “Iedereen is op de hoogte van het jarenlange handelsembargo, dat de VS Cuba heeft opgelegd. Op de laatste vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten is een motie aangenomen om de deuren weer open te zetten”, aldus Kraag-Keteldijk.

26 REACTIES

 1. Worden de arme Cubanen op het eiland die onder erbarmelyke omstandigheden in Cuba leven ook gered van hun embargo? Cuba is o zo goed, wonderful, en role model in de regio dat de Cubanen die alles in Cuba vry hebben (volgens de Surinaamse communisten tenminste) dat ze de zee trotseren om naar Miami te vluchten. Als alles in Cuba zogenaamd vry is (medische zorg, onderwys, sport, voedsel) vertrek ik echt niet hoor!


  Maak melding

 2. De bevolking willen zij nu belazeren zij hebben al het goud toch aan anderen gegeven en nu willen zij Cuba belazeren…..Het is niet goed NPS jullie zijn slechte mensen….Door toedoen van Opa Ronald heeft een van de Cubanen zich in Su verhangen.
  Omdat Opa Ronald deze mensen ooit de deur heeft gewezen als hond als BEEST.
  Maar nu anno 2009 staan zij met de staart tussen de benen.
  Maar kijkuit zij zullen blijven liegen en bedriegen dat is FRONT mi boi onderleiding van bigi moro don NPS.


  Maak melding

 3. ““Er zijn Cubaanse artsen in Suriname en Surinaamse studenten in dat land. Als die zijn afgestudeerd leveren ze een goede bijdrage aan onze ontwikkelingsdoelen”, zegt Kraag-Keteldijk. Het betreft universitaire studies op kosten van de Cubaanse overheid.”

  ‘Pronken met andermans veren’ heet dat mevr. Kraag, was het niet front die de Cubaanse artsen hadden terugsestuurd nadat Regering Bosje deze heel goede regeling had gesloten, weet je nog dat die Cubaanse arts zelfmoord had gepleegd omdat front de gasten zodanig had vernederd.

  De relatie had nog veel verder en uitgediept kunnen zijn als jullie niet zo achterlijk waren, front heeft geen vooruitziende blik, that’s the problem. Trouwens wilde front de chinese stratenmakers ook niet terugsturen zoals jullie dat hebben gedaan met Ballast Nedam toen die geen betalingsregereling wilden treffen, gelijk hadden ze want door de afspraken van Bosje werden de bruggen in 2 jaar afbetaald en plukken jullie nu de vruchten van, stelletje zwartkijkers.


  Maak melding

 4. @ na mi
  als die artsen zich houden aan hun beroep en hun taken mensen beter maken of genezen is er geen enkele vuiltje aan de lucht, maar als ze onder valse voorwendsel komen om de toenmalige regime van bouterse instuctie te geven hoe hij onze landgenoten moet onderdruken en dictatuur te vestigen in suriname dan geef ik front gelijk om dat soort mensen het land uit te zetten, je vind het wel erg voor die arts die zelfmoord zou hebben gepleegd maar je vind het niet erg voor de mensen die afgeslacht zijn in fort zeelandia. na mi je ben een liegen beest .


  Maak melding

 5. Embargo!

  Suriname doet goed om de banden aan te trekken met andere ontwikkelingslanden. De jarenlange verbintenis met de rijke, gevestigde landen heeft nog niet veel opgeleverd, toch? Die willen alleen maar rijker worden door de arme landen arm te houden. Je kan alleen rijk zijn als anderen arm zijn, is hun motto.

  De VS heeft indertijd de mensenrechten geschonden en aan een kant geschoven door de mensonterende handelsembargo van Cuba uit te spreken. Een laffe daad in de strijd tegen de Russen.
  Daardoor vluchtten vele Cubanen hun land uit en werden ze bij de Amerikaanse grens aangehouden en velen zijn teruggestuurd. We kennen allemaal de kleine vluchtbootjes op open zee die zo velen niet hebben overleefd.
  Wat een domme embargo niet allemaal kan doen.

  Door snelle opheffing van het handelsembargo
  zal Cuba weer gaan stralen zoals vroeger en kan SME daar profijt van hebben.

  De politieke geschiedenis van Suriname kent naast de coupe en de decembermoorden twee andere belangrijke zaken: 1. de Bruggen van Bosje en 2. de medische afspraken met Cuba.
  Daarnaast is het herstellen van de democratie een zeer belangrijk feit, maar daarmee is er totnutoe niets noemenswaardig gedaan. Want als we twee kleine bruggen niet zelfstandig kunnen bouwen, dan gaat de winst van de twee grote bruggen van Bosje zwaarder wegen.


  Maak melding

 6. Amerika hoeft maar een puf te laten en het caraibisch gebied verschuilt zich achter de gordijnen. Jullie hebben de US niet nodig.
  Het tij is gekeerd.
  It’s time for the black people.
  Koers veranderen en neuzen richting India en overige aziatische staten.
  Us weet niet hoe snel ze India’s ballen moeten likken.


  Maak melding

 7. DU, Thank You, en ik weet echt niet waarover Embargo het heeft. Hy heeft een punt als hy stelt dat Suriname ook met andere landen dan Nederland en Amerika relaties moet onderhouden. Maar Cuba predikt toch dat ze socialistisch zyn en dat alles vry is. Me neus! Ik kom vaker op het eiland omdat ik er familie heb wonen. Een revolutie kent geen destabilisatie want het is een reactie op of tegen het kaptalisme. Conclusie, de embargo mag geen invloed hebben op Cuba. Also, DU Cuba is echt niet een Sinterklaas hoor die zomaar artsen en andere deskundigen naar andere landen stuurt. Ik ben het met je eens, want ze hebben een dubbele agenda “If you like it or not.” DU you are on the right track.


  Maak melding

 8. President Obama scoorde duidelijk met zijn uitspraken dat er geen eerste en tweederangsstaten konden zijn in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Zijn stelling dat hij absoluut gekant is tegen elke gewelddadige omverwerping van gekozen leiders, werd zeker goed onthaald door Chávez van Venezuela en Morales van Bolivia. Er kwam echter geen gemeenschappelijke verklaring. De presidenten van het Bolivariaanse Alternatief konden immers niet aanvaarden dat er geen oproep in voorkwam dat het embargo tegen Cuba veroordeelde, en de heropname van Cuba in de OAS eiste. Ook meenden ze dat er onvoldoende verwezen werd naar de mondiale financiële crisis.
  Anderzijds horen we zowel in Washington als in Havanna dezelfde klok van ‘dialoog’ luiden.
  Het lijkt erop dat de Zuid-Amerikaanse leiders graag hun relaties met de VS op een nieuwe leest schoeien, maar daarbij niet bereid zijn onderdanig op de knieën te gaan zitten. Het Zuid-Amerika van vandaag beleeft inderdaad al enkele jaren een ware breuk met het verleden. De tijd van absolute VS dominantie is voorbij. De socialist Obama zal een moment moeten aangrijpen om de Amerikaanse relaties met Cuba te verbeteren. Suriname geeft een goede voorbeeld.
  -Varma R-


  Maak melding

 9. Beste Eduard Lupson,

  Embargo is de kop van een reactie van Das.
  Uw gedachten zijn niet slecht, maar vooral eenzijdig! U woont in de VS zo te begrijpen dus kan ik het u niet kwalijk nemen. De arme bevolking van Cuba neemt het u wel kwalijk, inclusief uw familie die daar woont. Meer dan 40 jaar heeft de Cubaanse bevolking in armoede en op brood met water geleefd, door de embargo. Terwijl u in de VS elk jaar een dikke kalkoen tot op het bot verslindt. Welk recht heeft uw Amerikaanse regering om zich met de interne politiek van een ander vrij land te bemoeien? Welk recht? Het recht van de sterkste? Als er een land ter wereld is met een dubbele agenda dan is dat de VS wel. Niet Cuba! De CIA vernietigt, manupileert en zet landen tegen elkaar op om de Amerikaanse burger van zijn rijkdom te laten genieten.
  Maar dat is nu afgelopen! Andere tijden!
  De kalkoenenbouten op thanksgiving zullen in nog geen tien jaar tijd veranderen in rattenbouten.
  De economische crisis waar de hele wereld mee te maken kreeg komt uit uw land meneer Lupson, uit gierigheid en hebzucht! Dat is het credo van de Amerikaan. En u hebt het van hen overgenomen. Maar daar komt een einde aan; einde aan de souvereiniteit van de VS. Andere economieen komen in zicht; China, India en zelfs een gedeelte van Afrika zal de VS overschaduwen.

  Ieder land heeft het recht om zijn staatsvorm te kiezen. Daar heeft Amerika niets mee te maken. Totaal niets!
  Eduard, de VS zit momenteel te stoken tussen Venuzuela en Colombia. Ze willen oorlog om zo hun wapens te kunnen verkopen aan de guerillas. Dubbele agenda’s genoeg bij jullie.
  De VS verstoord de handel tussen Chili en Peru, uit eigen winstbejag. De VS zet arme Afrikaanse landen tegen elkaar op, om de grondstoffen die de VS zo hard nodig heeft om hun eigen volk rijk te laten leven weg te halen. Tegen een beloning aan een corrupte regering aldaar, die ze zelf geplaatst hebben. De VS wil bepalen wie aan de macht is in een land, ook ver van huis.
  De VS is de grootste oorlogsvoerder de afgelopen 60 jaar. Soms terecht, maar vaker nodeloos! Met allerlei onschuldige doden.
  De VS zal vandaag bij het Klimaat congres in Europa met de billen bloot moeten, want zei is de grootste vervuiler. Ook dat is nu afgelopen! Daar gaan uw mooie daden.
  Suriname zal met Cuba een betere verstandhouding hebben dan het VS van u.
  Uw VS overheid wil domineren en Suriname wil gelijkwaardigheid. En dat vanaf nu!


  Maak melding

 10. weet u meneer op nummer op nummer 10
  je hebt over keuze dan vraag mij gelijk af over welke keuze jij het hebt als jou keuze al vast staat dan noem ik dat geen keuze, op 25 mei 2010 mag het surinaamse volk een keuze maken dat doe je of mag je doen in een democratie en niet in dictatuur,over jou kalkoenebouten gesproken de zogenaamde volksmisleiders van cuba, west westduisland,zimbabwe en toen in suriname die hebben alles wat hun hartje begeerd ook die kalkoenebout en die arme bevolking mag het doen met rattenbout om jou woorden te gebruiken.sorry hoor maar jou reaktie op nummer 10 noem ik koffie dik kijken.


  Maak melding

 11. Das,
  Zowel de positieve als de negatieve effecten van de Amerikaanse politiek zijn al decenia lang merkbaar. Dat weet iedereen,…..mag ik hopen. Tunnelvisie, oogkleppengedrag, indoctrinatie en vastgeroest zitten in oude denkpatronen. Daar doe je niets tegen. Het heeft wel tot gevolg dat jouw mening daardoor in verkeerd perspectief wordt geplaatst. Zo meteen ben je ook nog een Bouterse fan.


  Maak melding

 12. DU wanneer houd je een keer op ,om op anderen hun MENING te reageren,we leven in een democratie jij hebt je eigen democratie denk ik,houd je daar maar aan.
  Reageer genuanceerd op de artikelen,want je reageert steeds inhoudloos.
  Ja in 2010 heeft het volk de mogelijkheid te kiezen en dat wordt een MEGA uitslag.
  Je hebt de gehele dag niets te doen zeker en struint alle artikelen af ,om anderen hun mening onderuit te halen,ga werken joengoe.
  Reageerders ga gewoon door met je eigen mening te geven,laat DU baja ,a poti wan disi heeft totaal geen leven.

  Suriname kan beter zaken doen met Cuba,Venezuela,Bolivia enz. dan met die duivelse Nederland en Amerika,want die zijn bezig nog steeds Suriname als mariorette te mis-gebruiken.En DU dat is mijn DEMOKRATISCHE MENING.


  Maak melding

 13. @ nummer 13,
  gekke zieke en achterlijke mensen zijn mensen die een dictator onderdrukker moordenaar drugsdealer aanbidden, iemand die in commewijne aan die domme massa vertelt dat een ontwikkelde volk een vrije volk is hoezo vrije volk terwijl deze beest het surinaamse volk jarenlang hun vrijheid heeft ontnomen zelf jou brieven uit nederland werden in de jaren 80 geopend jou telefoon gesprekken werden afgeluisterd onafhankelijk kranten en radio stations werden in brand geschoten dan moet je toch hele grote ezel zijn om deze beest bouterse te geloven gezien zijn achtergrond, hij leerd het niet af want hij kan het niet laten om mensen te verwijzen naar zijn moordadige verleden wat hij in commewijne heeft gedaan,hij zei in de jaren 80 zou de rood witte van sommo het nooit durven om hun luid speakers heel luid open te draien toen moordenaar bouterse aan het woord was.bouterse is een wolf in schaaps kleren ik waarschuw mijn echte landgenoten voor deze BEEST en zijn knechten of zijn kontlikkers.


  Maak melding

 14. @Bombel

  Opvallend altijd dat er steeds weer van die nieuw gasten op het forum zijn die niets anders kunnen dan schelden en mensen beledigen.

  Bommel vertel eens.
  Ben je soms gewoon die onbeschofte Na Mi onder aan andere nickname OF ben je de zoveelste idioot die graag wil aantonen dat de NDP haar aanhang vooral heeft bij de domme, achterlijke en onbeschofte stakkers in SME?


  Maak melding

 15. Du, DAS heeft helemaal gelijk. Wat kan jij toch zeuren, Du.
  Du snapt de wereld politiek niet en wil dat alles bij het oude blijft omdat DU het zelf niet durft of kan.

  Du wilt eeuwig met zijn zwarte nuit, aan de blanke tiet blijven hangen.
  Die tijden zijn echt voorbij domme, DUh.


  Maak melding

 16. Du wil altijd met zijn zwarte SNUIT aan de blanke tiet blijven hangen.

  Schaam je je soms niet, Du? Ze lachen je uit, man. Het is tijd om op eigen benen te staan. Of heb jij last van slappe knieen?
  Of ben JIJ geboren met minder hersenen dan de blanke?

  Je wordt van alle kanten geschopt en toch blijf jij als een hond met hoge pijngraad, terugkomen.

  Lachwekkend.


  Maak melding

 17. Du, wist jij dat de grootste tempels en Piramides in de ‘derdewereld’ staan? Ze staan in Afrika, Azië en Midden en Zuid Amerika!
  Tot de dag van vandaag weet niemand hoe deze enorme tempels en piramides gebouwd zijn.

  Dus Du, twijfel maar niet aan je bruine hersens. Leer jou bruine hersens gebruiken net als vroeger, je kunt het, Duh.

  Laat die blanke tiet maar waarvoor het bestemd is. Die blanke tiet is niet voor Du’s bruine mond bestemd, hoe graag je er ook naar snakt. Het is niet anders.


  Maak melding

 18. “Ben je soms gewoon die onbeschofte Na Mi onder aan andere nickname OF”

  Zoals jij misschien die gekke du bent die af en toe de nickname neus gebruikt, of is het echt toevallig dat jullie allebei dezelfde symptonen vertonen. Zou dat de reden zijn waarom jullie allebei onmenswaardig worden behandeld.


  Maak melding

 19. interesant om te lezen dat sommige woorden als democratie in hun smoel durven te nemen terwijl ze een dictator aanbidden rara hoe kan dat ? wees blij dat je jou mening vrij mag geven zonder bang te zijn voor jou leven op 8 dec 1982 zijn onze landgenoten als beesten heeft afgeslacht om hun mening de vrijheid van meningsuiting is op zeer grove wijze vertrapt door de man die jij heel hoog hebt zitten de slager van paramaribo bouterse dus over. redding je bent te zwak om met mij in discussie tegaan wat krom is kan je onmogelijk recht praten.


  Maak melding

 20. AHE,

  Door jarenlang op de voet volgen van de gebeurtenissen in de wereld ga je als mens je eigen mening vormen, zonder klakkeloos over te nemen wat de kranten schrijven en de radio en TV berichten zeggen. De massa wordt belazerd en daar hebben we in het westen een handje van.
  Hollywood liegt ons al decennialang voor met hun Rambo verhalen. Ooit was ik trots op minister Powel, tot hij de wereld heeft voorgelogen met vervalste beelden van Iraks kernwapenbezit. Vandaag weer 160 doden op een gewone markt in Irak, als nasleep van de nodeloze Amerikaanse inval in dat land. Niemand in het westen hoor je daarover.
  Nu ben ik trots op Obama, al weet ik dat hij ook maar een marionet is. Obama heeft ons plechtig beloofd Guantanamo Bay op Cubaans grondgebied te sluiten. Daar wacht ik op!
  En het andere waar ik al heel lang op wacht is het einde van de Handelsembargo van Cuba.
  Dan krijgen de mensen daar weer een beter leven. Want de rijkdommen die MickelJackson en cs in de VS hebben vergaard, daar hebben de nu reeds arm overleden mannen van de Buena Vista Social Club, naar mogen dromen.

  Jij weet dat ik DOE stem en geen DU en ook geen Bouta. Groet!


  Maak melding

 21. hahhahahaha DU,lees jouw reaktie`s en de mijne,kom me dan vertellen dat ik zwak ben hahhahahaha,want jij zal falen op die koeterwals die je neer typt,soso brokabana hollands dat is niet zo erg,maar miegee je haalt steeds alles uit hun contexten,dus ga eerst een opleiding volgen jere.
  Jij slaaf ik sta ver boven je ,dat durf ik te wedden,jij kan geen gezonde discussies voeren,want je hersenen gaan niet verder dan Bouterse en de revo,je blijft maar op 1 punt steken hahaahha.
  Ik spreek over demokratie ja omdat ik precies weet wat demokratie inhoud,kan men niet over jouw zeggen,vraag maar na aan de reageerders hahahaha weet zeker dat 99,9% dat zal beamen.


  Maak melding

 22. btw,ik ben niet echt een Bouterse fan,maar ik haat het dat de ene misdadiger met de mantel der liefde wordt bedekt en de andere de goot wordt ingetrapt,ik heb het over je evenzo geweldadige idool Brunswijk.
  Brunswijk heeft ook gedood tijdens de zg illegale junle-commando oorlog,vertel mij wat is het verschil tussen Brunswijk en Bouterse?En daarmee is het grote deel van de Surinaamse bevolking eens,daarom eikel DU,steunen ze massaal Bouterse,liever Bouterse dan Brunswijk vinden zij,klaro daar kan jij en je andere meelopers niets tegen beginnen,ga naar Suriname als jij het niet gelooft spreek met de mensen overal waar je komt,DOEN HE,als je je het kan veroorloven,ze geven gratis tickets btw,voor mensen die kunnen getuigen jij kan het want je was erbij en keek er naar toch?


  Maak melding

 23. @ leila en redding
  waneer houden jullie op met allerlij excuses te verzinnen om die illegale en moorddadige regime van bouterse goed te praten. raadpleeg de grondwet van suriname over een staatsgreep tegen een wettig gekozen regering kijk wat het wetboek van strafrecht zegt over moord met voorbedachten-raden op onschuldige en ongewapende burgers van suriname en het onderdrukken van onze landgenoten. DE EEN heeft het over grote tempels en piramides , de andere over indonesie weer de andere over irak, anderen gaan tot de slavernij abaisa komt ook om de hoe kijken allemaal voorbeelden die helemaal niets met de massaslachting in suriname te maken hebben jullie zoeken naar drog-redenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.