Surinaamse oorlogsveteranen zijn bejegening beu

25

PARAMARIBO, 4 dec – Veteranen uit de oorlog tussen het leger en het Jungle Commando hebben publiekelijk gedemonstreerd tegen “onheuse behandeling door de regering.” Onder meer hun sociale uitkering zou niet veel voorstellen. Zo’n honderd mannen demonstreerden fel voor onder meer het parlementsgebouw.

Ook is het wegverkeer in bepaalde delen van Paramaribo gehinderd omdat de mannen op het wegdek gingen staan. Bovendien wordt maar niet voor werk gezorgd en is er te weinig aandacht voor hun traumatisch verleden. Dat verleden heeft alles te maken met de oorlogsjaren. “Een groot deel zit nog met trauma’s, maar we krijgen niet de behandeling die we nodig hebben”, zegt woordvoerder Stanley Fernand.

Toch wordt al een flink aantal behandeld sinds de protesten enkele jaren terug begonnen. Een deel van de ex-militairen is intussen in dienst van Defensie. Ongeveer veertig mannen worden opgeleid tot boswachter. Volgens minister Ivan Fernald van Defensie wordt wel degelijk gewerkt aan oplossingen. Alleen is meer tijd nodig. Dat geldt zeker de eis van de oudgedienden om een stuk land.

25 REACTIES

 1. iedereen moet gewoon zijn baan zoeken . ook ex militairen.
  straks krijg je ook ex-doktoren, ex-schoonmakers enz enz . die ook geld en werk gaan opeisen ..


  Maak melding

 2. Meld je gewoon aan bij meneer lonny brunswijk en/of meneer alendy die hebben heel veel macht inlvoed op alles in het land.

  Bovendien zijn ze alles in staat en heeft alendy ook nog tien tallen duizenden us$ gekregen van de chineze regering om onder zijn manschappen te verdelen dus zoethoudertjes genoeg..

  Vergis je niet de verkiezing is komende en dus kan in deze fase heel veel gebeuren..

  Bepaalde mensen gaan voor de hoogste ambt in het land sme en willen met minder geen genoegen nemen..

  Dus mensen ga er voor


  Maak melding

 3. Maar waarom wenden zij zich niet tot hun voormalige baas, genaamd Baas of Desie Bouta. Hij heeft genoeg doekoe gemaakt en kan deze loosers gemakelijk onderhouden totdat ze zelf (pro-aktief)een baan hebben gezocht


  Maak melding

 4. Rijk! Maar ook een win-win-situatie.

  In een rijk land zijn de armen rijk. In een arm land zijn de armen nog armer dan de rijken rijk zijn. Snapt u hem? Goed zo!

  We geven zo maar (een) vier miljoen weg aan rijke mensen die een ticket kunnen kopen om met de SLM te kunnen vliegen. Belastinggeld!
  Met dit bedrag hadden we prachtige banen kunnen creeren voor veel van dit soort voorzieningtrekkers. Hun sociale uitkering is te laag en een goede baan vinden ze niet.

  Geef ze een militaire uitrusting inclusief wapen, stuur ze de rimboe in en geef ze volmacht om de garimperos die onze mooie binnenlanden met kwik vernietigen te verjagen, desnoods met geweld. Als ze na twee maanden worden afgelost door een tweede groep dan houden we iedereen aan het werk en verdwijnt de kwik in ons oerwoud.
  Een betere win-win-situatie ken ik niet.

  Deze jongens hebben dan geld verdient en kunnen dan de kroegen in Paramaribo een paar weken onveilig maken waarna ze weer de rimboe in gaan. Als de garimperos verdwenen zijn dan hou je een aantal kampen in de rimboe die met aflossen worden bemand om het de kwikstrooiders te beletten terug te komen. Werk zat! De traumá verdwijnt dan zelf!


  Maak melding

 5. Jaa ja, hoe zit het met die brunsie boys dan die zogename jugle comando,s die zijn wel voorzien van geld huis, want hun hadden gedreigd met opblazen van wegen.enz.enz. vene,santhokie,en conzorten no mang shekie,
  nu die ex militairen wat willen dan moeten ze naar baas of desie bouta gaan.ik zou het anders aanpakken.want ik weet wat oorlog is.vooral als je 2jaar in irak hebt gevochten voor nl. dus ex soldaten go for it.1keer soldaat altijd soldaat,vergeten jullie dat niet….wordt vervolgd…..comando lucht en landmacht….
  was een korte inpressie???????????


  Maak melding

 6. als je in opdracht van het land mensen moet vermoorden; in dit geval je eigen landgenoten, met het risico anders zelf gedood te worden in geval van weigering, dan ben je getekend door de samenleving als moordernaar of je hebt zelf later problemen mee, want je kunt moeilijk met de waarheid mee omgaan, dan heb je hulp nodig. De huidige regering is dan verplicht de mensen via dagbehandeling weer als normaal mens weer te laten terugkeren in de samenleving of door een baan aan te bieden. het is al moeilijk genoeg voor deze groep. maar je wordt gewoon in de kou gelaten en je mag het zelf gaan uitzoeken. misschien vind de regering het een beter plan om zelf straks het slachtoffer te worden van een woedende los geslagen militair die een karabijn oppakt en het assemblee binnentreedt en alles neer maait. want dan gaan de hersen cellen weer geactiveerd worden van de niets nutters uit het parlement….gewoon doen, 8 december is een mooi datum daarvoor venetiaan..


  Maak melding

 7. Deze mensen die onschuldige mensen hebben vermoord zoeken hulp bij de overheid (dus wij en nabestane. Tijdens de revolutie tijd wilde jullie toch geweldig doen. Mensen zonder enkele vorm van rede mishandelen. Weten jullie nog. Gaan jullie werk zoeken en hard werken en geen gelul. Vele van deze lieden hadden drie en vier vrouwen en reden in de duurste auto’s. Laat ze maar oprotten.


  Maak melding

 8. @lekker

  In het licht van jouw reactie is ook heel belangrijk dat bij het lopende proces aan waarheids vinding gedaan wordt en dat die militairen eens eerlijk gaan vertellen wat zij weten.

  SME als natie en ook de individuele SME kunnen dit stuk geschiedenis pas verwerken en achter zich laten als ze eerlijk en volledig alles vertellen.


  Maak melding

 9. Beste Das,

  Leuk voorstel, maarrrr..
  Ik denk dat deze heren te oud zijn voor een jungle-avontuur? Tenminste als ze “bijna” even oud zijn als oom Desi dan is dat ongeveer tussen de 50 en 60jr.
  Beetje moeilijk om die garimperos met hun “goddellijk” lijf op te jagen.
  Ik denk dat het meer een projectje is voor de jongeren van het Netwerk! Hoogstwaarschijnlijk nazaten!


  Maak melding

 10. Die mannen hebben trauma’s vanwege de oorlogsvoering in de jungle.Hoe kan je in Godsnaam die mannen gaan opleiden tot boswachters.Je stopt ze in een nog grotere ellende, tenzij de regering het ziet als therapie om van de trauma’s af te komen.Ik vraag me af waarom de volgelingen van Brunsi al allemaal onder de pannen zijn. Sommigen bij Defensie op de afd. Inlichtingen Dienst.Deze regering heeft garnalenhersenen.Vene succes.


  Maak melding

 11. 13 Reacties op “Surinaamse oorlogsveteranen zijn bejegening beu”…zij hadden tijdens de onderhandelingen terug naar zogenaamde Democratie……die schurken die zich nu beroepen op recht en wet, democratie te grazen moeten nemen.
  Dan hadden wij nu zeker geen liegers en bedriegers aan de macht.

  Maar dit soort zaken zijn zeker en typische NPS…belazeren de boel, in de maling nemen domhouden, achter en achterlijkhouden…zie Domein nooit aangedacht de boel eens ordelijk te maken…. aanvragen 20…30…jaar tot jouw dood blijft jouw aanvraag daar liggen einde van de rit komt een ander die nog erbij niet eens op jouw lijkt……en pikt alles in….dan wat doet NPS een bek vol tanden…..BIGI SMOEL MORO DING……NIKS gewoon NIKS dan blijkt de NPS een stel blaffende honden die graag de kar voor anderen voorttrekken als koloniale werkers….zichzelve achter en achterlijk houden.
  DAT IS NPS MI BOI…BIGI MORO DIN DON DON SANI SAN DIN DI DU


  Maak melding

 12. Dit probleem is zo opgelost. Deze mensen hebben het over oorlogsjaren. Waren het werkelijk oorlogsjaren. Ze kosten Suriname niet alleen overlast en veel geld dus kunnen ze liever aan het werk.
  Suriname kan ook helpen aan de weder opbouw van Afganistan en tegelijkertijd van Suriname.
  Steun Amerika en laat deze gasten mijnen opruimen. Problemen opgelost. Stuur daarbij Bouterse en cowboys er ook achteraan.
  Deze gasten zijn NOOIT maar dan ook NOOIT oorlogsveteraan geweest. dat is een beeld die zijn zich wanen. De geschiedenis heeft naar mijn weten, nog nooit OORLOGS Veteranen benoemd en geëerd die het eigen volk in eigen land heeft vermoord om niets. En zeker niet het eigenland naar zijn malle tante heeft geholpen onder het mom van de VIJAND. Dit zijn zulke medogenloze idioten. Roepen dat er oorlog is terwijl het onderwijs naar zijn verdoemenis ging. Straten nog kapotter gingen, staatskas geplunderd werd, wapens gekocht werd, sociale omstandigheden verslechterden.
  Als dat niet mooi genoeg is hebben deze ex-cowboys op pantserwagens het gore lef om te roepen, naar de overigens te voorzichtig en vaak lui overkomende regering, dat zij niets doen. Maar al 22 jaar moet troep van deze schoften worden opgeruimd. Ik snap niet dat Fernald niet door denkt. De ultieme kans aan deze minister deze gasten de kans te geven te laten zien dat ze echt militair zijn. Het zijn zulke laffe dieren, dat zij binnen de kortste keren voor 2 kamelen leverstukken moslim worden en zich aansluiten bij de Taliban. Geeft niet in eigen land waren ze al “Tali – baldadig”.
  Wegwezen met deze gasten. Of riolen opschonen en kadavers opruimen. Oorlogs veteranen die eer willen HEBBEN GEEN EIGEN LAND STUK GEMAAKT EN GEEN EIGEN MENSEN DOODGESCHOTEN. PUNT BASTA.!


  Maak melding

 13. Deze militairen die zoals de Surinaamse grondwet voorschrijft de landsgrenzen hebben verdedigd tegen huurlingen en andere gespuis worden als oud vuil behandeld door deze front regering, de JC’s die de Surinaamse economie hebben vernietigd hebben inmiddels allemaal een ambtenaren baan gekregen door dezelfde regering.

  In elke andere beschaafd land zouden deze militairen een onderscheiding hebben gehad behalve Suriname.

  Onderstaande eist neus van de militairen
  “dat bij het lopende proces aan waarheids vinding gedaan wordt en dat die militairen eens eerlijk gaan vertellen wat zij weten.”

  Waarom niet zo een eis aan de JC’s, brunswijk, somo en alle anderen die omwille van NL belangen een zogenaamd verzet vormden terwijl er al verkiezingen in het vooruit zicht waren gesteld.

  Tuurlijk eis je dat niet, omdat je een landverrader bent van het laagste allooi.


  Maak melding

 14. Sommigen maken telkenmale een kardinale fout door voor te gewennen als zou die vuile oorlog een treffen zijn tussen sec de militairen en de terroristen in voornamelijk het oosten des s’lands.

  Ronnie en de zijnen zouden immers nimmer in staat zijn om langdurig stand te houden.

  Van hogerhand en anderszins waren klinkende namen gesignaliseerd, die niks van doen hadden/hebben die z.g. jc’s. Prominente delen van nazaten van het 8 december debacle hebben achter coulissen ook een significante brijdrage geleverd. Dat gehuichel moet een keer ophouden. Van Tusenbroek, Zeisterzending etc., etc..


  Maak melding

 15. Vene moest die zg jungle-commando`s aan werk helpen geschoold of niet.Zie wat die uitvreten ,vanaf Brunswijk in het politike centrum zit is de misdaad,veelal gepleegd door Brunswijk zijn soort overmatig gestegen.Het ergste is,dat ze niet te arresteren zijn hoe zal dat nou komen?Ja door Santoki .deze djoeka`s moeten met rust gelaten worden want anders stapt Brunswijk uit de grabbelton.
  Hoe kan het gebeuren dat militairen,geen vrijwilligers of ongeschoolden,maar dienstplichtigen zo aan hun lot worden overgelaten?
  Venitiaan laat weer zien dat hij een president van lik me reet is.

  Ex-Militairen:Stand-up For Your Rights.


  Maak melding

 16. Leerrijk!

  Laat dit een les zijn voor alle jongeren. Dit staat je dus te wachten als je je aansluit bij een bepaalde “groepering”, je wordt op je oude dag als oud vuil weggezet.
  Dus neem het heft in eigen handen en zorg voor je eigen toekomst, wil je niet na 20jr aan de bedelstaf bij het parlementsgebouw.
  Je eindigt dus met trauma’s zonder een rooie cent!


  Maak melding

 17. Blakka bakra,

  Fijn dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Maar de overheid weet dit ook! Ze weten het, ze zien het en negeren het!
  Waarom?
  Een coalitiepartijgenoot heeft heel veel belangen bij het illegale goudzoeken. Daar wordt de partijkas mee gespekt. Veel van die partijleden wonen in het binnenland en komen bij succes met klompen goud naar Paramaribo, spekken de partijkas een beetje en kunnen alles opkopen wat ze willen door het goud aan de Chinese onderwereld te verkopen.
  Bij tijd en wijle laat men een beetje goud vallen waar een coalitiegenoot bij is. Die hoeft het alleen maar op te rapen, zie je?

  Beste Esmerald,

  Onderschat de man tussen de 50 en 60 niet!
  Dat zijn ervaren militairen die met de juiste voeding wel tien Garimperos aankunnen.
  Als je een Garimpero ziet dan vraag je je af hoe lang die nog te leven heeft. Vel op bot, of “back and neck” Zou mijn oma zeggen. Ondervoed en zelfs ook aangetast door het kwik dat in hun systeem zit zijn ze een gemakkelijke prooi. Waar je wel last van kunt hebben zijn de andere illegale goudzoekers van een bepaalde partij. Die komen zich om de zoveel tijd bevoeden in Paramaribo en bewapenen.

  Ik ken de jongeren van het Netwerk niet zo goed; hopelijk hebben die een “Goddelijk lijf!”


  Maak melding

 18. Ex-Militairen:Stand-up For Your Rights.

  leila

  Die Opa Ronald incl. die hele NPS is een zeer wrede bende.
  Maar men moet goed opletten de NPS is geen partij voor vooruitgang of samenwerking het is een Partij van tegenwerking…Zelf mensen willen zij vooral met wortel en tak uitroeien…..Maar zie vandaag aan de dag die hele Blakaman partij van Opa Ronald incl. soort genoten hebben geen moer in het land……het meest dat men ziet…. zijn zwervers…allen met ouders en/of voorouders van de NPS…geen moer hebben zij…..maar tegenwerken, dom doen daar staat NPS als Nr.1 in Su…..club zeer wrede mensen…..pieterbaas spelen voor de Sint…op kerstbrood zitten wachten inplaats van de klauwen in modder te steken en het land op te bouwen…Alleen stink adem lucht UNU BIGI MORO DIN…ja met wreed zijn wraaknemen..domhouden…de boel belazeren met zaken waar alleen anderen wijzer van worden.i.p.v. zichzelve…verfoeilijk die hele NPS.


  Maak melding

 19. grappig dat vele mensen of bouta of vene de schuld geven van de wanorde in su.
  helaas is vene alleen pres. in naam.
  de werkelijke macht ligt in de handen van sardjoe ,parmessar en consorten.
  vene is niet bij machte om ook maar ergens in te grijpen .
  vene is onze nationale chimpansee annex katvanger met een riant zwart salaris.
  ook de winst van de ndp bij de volgende verkiezingen zal hier geen verschil in kunnen brengen.
  bepaalde lieden in su hebben zich door de handel in o.a. coca zo rijk en machtig gemaakt dat welke democratisch gekozen pres. niets meer of minder word dan een stroman.
  dit gegeven was duidelijk zichtbaar toen wijdenbosch pres. was .
  meneer reed zelfs rond in een in nederland gestolen mercedes.
  net als m.linscheer.
  was een geschenk van p.wortel.en schubert.
  vraag santhokkie maar hoe hij aan zn supermarkten en huizen komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.