Surinam Airways kampt met tekort aan plaatsen

28

PARAMARIBO, 2 dec – Surinam Airways kampt met een tekort aan vervoerscapaciteit op de Mid-Atlantische route. Dit zegt directeur Henk Jessurun. Van opzet is geen sprake. Passagiers die tekort worden gedaan, krijgen genoegdoening.

De passagiers die niet meteen weg kunnen ondanks reservering, worden anders geaccommodeerd. Het tekort is een kwestie van overmacht. “Als alles volgens plan was verlopen en de A 340 er was, zou er geen probleem zijn”, zegt Jessurun tegenover de Ware Tijd. Het toestel is nog niet door de administratie heen van luchtvaartautoriteit Casas. Dus moest een ander, kleiner toestel worden gehuurd.

Dat levert vaker ergernis op. Maar Surinam Airways probeert altijd een oplossing te vinden. Dat het bedrijf EU Claim nu roept om compensatie, heeft meer weg van een wervingscampagne. Om zoveel mogelijk munt te slaan uit de situatie. Surinam Airways laat zich niet uit het veld slaan. “De klant is koning en wij zullen alles afhandelen binnen het kader van de wet”, aldus Jessurun.

28 REACTIES

 1. nou 11 december komt mijn nicht naar nederland!
  ik hoop egt dat zij dat gedoe niet krijgt en dat zij moet achterblijfen op zanderij!
  maar ik denk dat de route amsterdam – suriname het meeste met het probleem kampt! en de route suriname – amsterdam zijn er minder mensen!
  tenminste dat mag ik hopen…..


  Maak melding

 2. Ik snap het niet helemaal. In de luchtvaartsector is tijd gelijk aan geld. Is Casas niet gebonden aan een bepaalde tijd van keuring? Of heeft SLM het 340 dosier te laat ingeleverd? Een der partijen loopt in ieder geval met de tijdschema te knoeien. Want als je het een keertje strak regelt dan lukt het wel.
  Het lijkt verdacht veel op 2 overheidsorganen die dankzij hun bureaucratie elkaar het leven zuur maken.


  Maak melding

 3. Een simpele vraag. Als de Airbus A340 niet op tijd kon worden ingezet, waarom er dan niet voor gezorgd dat het eventueel in te huren toestel van hetzelfde type was met minstens net ZOVEEL STOELEN ?

  En nu niet vertellen dat die NERGENS in de wereld te krijgen was.

  P.s En waarom kon de oude 747-300 dan niet even blijven door vliegen?

  Verder succes a/d SLM toegewenst met het vervolgtraject en dat de passagiers gauw van deze situatie verlost mogen zijn.


  Maak melding

 4. Planning!

  Planning is het allerbelangrijkste waaraan een vervoersbedrijf moet denken. Van A naar B mensen vervoeren wil zeggen dat je een sluitend schema moet hebben.
  Dit gaat weer heel veel geld kosten. Geld dat van de overheid komt en door de arme belastingbetaler moet worden opgehoest.
  SLM privatiseren is het beste wat de overheid kan doen. Met slechts 1 geleasd toestel op de midatlantische route is het steeds weer vragen om problemen.


  Maak melding

 5. Meneer jessurun, je kan het of je kan het niet. Waarom de 747 wegdoen zonder de nieuwe airbus eerst in huis te hebben? Wie is er nou dom? En wat CASAS betreft..wie of wat willen ze controleren??? Ze kunnen niet eens hun eigen fiets nakijken…hahahahahaha. Of denken ze soms dat ze beter zijn dan de Nederlanders???? Want die hebben al toestemming voor vertrek gegeven… CASAS is gewoon een lachertje…gewoon opdoeken!!!!!!


  Maak melding

 6. Terwijl men in Suriname (zoals gewoonlijk) zit te bekvechten in plaats van doen, heeft Curaçao/Antillen al hun zesde vliegmaatschappij!

  http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_65318.php

  Zelfs dat piepkleine Aruba, moet Suriname helpen met het bouwen van Hotels in Suriname.

  http://www.waterkant.net/suriname/2009/04/01/arubaanse-investeringsbank-investeert-in-suriname/

  En nog durven Surinamers op Antillianen en Arubanen neer te kijken. Het enige wat Surinamers beter kunnen is bekvechten met elkaar. En ondertussen crepeert het land.

  In Suriname wil iedereen wil MINISTER of PRESIDENT worden.
  Het is in Suriname, net Congo!


  Maak melding

 7. DAS, helemaal correct. Een luchtvaartmaatschappij is gewoon hoe gek het ook klinkt, een vervoersbedrijf. Alleen komt er veel meer bijkijken, wat ook logisch is. Maar planning en logistiek is de basis bij een vervoersbedrijf.


  Maak melding

 8. Bala’s bala’s!!!??
  Waar is jullie grote mond nu gebleven?
  Men vond dat de A-combi geweldig werk heeft verzet bij de SLM.
  Dan hoe konden ze zo een grote, domme fout maken dan?

  Geweldig mijn schoen.


  Maak melding

 9. Het siert Surinam airways dat ze stelt alles volgens de wet op te lossen. In dit geval betekent dat verzorging (hotel, eten, vervoer, etc als er een overnachting was) + €600 per passagiers scahdeloosstelling als passagiers meer dan 3 uur te laat aankomen. Als alle maatschappijen dit voorbeeld volgen dan hebben wij geen bestaansrecht meer. Passagiers hebben schade geleden door een management beslissing. En daar is nu de wet voor. Bevestigt SLA dat ze inderdaad bovenstaande vergoedingen betaald hebben?


  Maak melding

 10. Ben het wel eens, is dit niet weer een kwestie van mangement miskleumen. Ik zou denken eerst een vervangend toestel en dan weg doen. Volgens mij weet casas ook dat er dan passagiers zullen bloeden voor deze torie. Waar gaat het steeds mis. Compensatie, overmacht, waar heb ik dat eerder gehoord?
  Wordt het nu geen tijd dat SLM onze nationale en misschien internationale trots wordt?????


  Maak melding

 11. Plannen is kennelijk een moeilijke aangelegenheid. Ik heb ook al eens meegemaakt dat een SLM toestel niet kon vliegen omdat het in onderhoud moest. Dat weet je toch van te voren.!!! Je moet dan voor die dagen of geen passagiers aannemen of een ander toestel inhuren. Maar dat schijnt te veel gevraagd te zijn voor de SLM. De passagiers zijn dan weer de dupe. Ik vlieg sindsdien met de KLM, die heeft in elk geval voldoende vliegtuigen om te vervangen.


  Maak melding

 12. Ja mensen het is weer zo ver ze krijgen die zogaamde nieuwe a340 dat al 15 jaartjes oud is nog niet in de lucht .
  Of hangt er ergens een vuiltje in de lucht dat ze met alle soorten woorden de mensen zand in het oog doen gooien .
  Ik denk en als je niet oppas dat die vliegtuig pas volgend jaar inzet baar is .
  En daT ze de monopolist de vrijehand geven om te vliegen eerst van drie vluchten en nu zijn ze op de vijf vluchten en als je niet oppas komer nog een vlucht er bij dan kunt je de slm alleen maar weg doen want het is water naar zee dragen .
  En wat ik ook denk men is nog niet uitgekomen wie het voor het zeggen krijg bij de slm politiek gezien en dat wordt erg lastig . If ie sap samie e takie .
  veel succes .


  Maak melding

 13. Ach, meneer Jasserun zal de “bijkomende kosten” wellicht compenseren met een cocaine deal”. Immers wie heeft nog inzage in het financiele gebeuren binnen S.L.M., want jaren bleef dit bedrijf in de “rode cijfers” en ineens zijn ze uit de rode cijfers “MAAR DE TARIEVEN WORDEN KUNSTMATIG HOOG GEHOUDEN.


  Maak melding

 14. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat CASAS het loopt uit te stellen, dat was ook het geval met de 2 737’s.

  Dit is niet de eerste keer dat de samenwerkerking tussen de 2 niet lekker loopt.

  Maar de SLM komt slecht in het nieuws, en CASAS blijft buiten schot.


  Maak melding

 15. Hoe zit het met de toelating van andere vliegmaatschappijen op deze lijn. De ene keer hoor je elke week iets en de andere keer wordt er over gezwegen en hoor je niets meer, alsof deze discussie nooit heeft plaatsgevonden.

  Naar mijn inziens is de monopolie positie van SLM/KLM nog steeds gaande. Of zie ik het verkeerd. En de Surinamers worden nog steeds voor het domme gehouden.

  Geen idee of er kandidaten waren die deze gouden route wilden vliegen maar gedwarsboomd werden door de regeringen, het lijkt me zeer sterk dat die er niet zijn.


  Maak melding

 16. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat de SLM te laat het papierwerk in orde laat maken.
  Bij de aanschaf van de 747 was precies hetzelfde probleem dat speelde. Ze zullen het helaas nooit leren en wij Surinamers hebben helaas allemaal een defect aan ons korte termijn geheugen. Dus als de 340 vliegt zijn we alle ellende weer vergeten.
  A tang so!


  Maak melding

 17. Is ik mij goed herinner is het bij de in dienst stelling van de B747 net zo verlopen. Toen werd de schuld ook bij Casas gelegd. Terwijl Casas gewoon de tijd moet krijgen om haar werk goed te doen. Het blijkt dus dat SLM nog steeds geen lerende organisatie is en weer dezelfde fouten maakt. Wanneer wordt de SLM nu eens een volwassen organisatie ?


  Maak melding

 18. ai baya, steeds hetzelde liedje daar aan de andere kant van de atlantische oceaan.
  Ze kondigen iets heel luidruchtig en vol bravoure aan, maar als de tijd daar is kunnen ze het niet waarmaken.
  Soso sarie wang ie kang sarie. Mie attie e broko, mie ay e long watra, mie moffo e poeroe skoema.


  Maak melding

 19. Het is dan toch wel leuk om over eigen alles te beschikken, maar wat baat het een carrier als wij in the end toch niet in staat zijn om het Surinaamse volk en anderszins voldoende vervoerscapaciteit aan te bieden. Kunnen we het of kunnen we het niet?


  Maak melding

 20. Kijk, als het waar is dat men dit niet had voorzien, dan kan dit gebeuren. Echter kun je ook stellen dat men niets heeft geleerd uit het recente verleden.

  Maar goed, zolang wij passagiers niet zelf iets ondernemen, en het kan zo eenvoudig, zullen we over tien jaar nog steeds klagen en SLM in haar vuistje lachen. Gelijk ook nu!

  Radja


  Maak melding

 21. Wat voor zin heeft het als het ene staatsbedrijf (Casas) het andere staatsbedrijf (SLM) in de wielen rijdt. Ik ben het eens met de reactoren die zeggen dat het een kwestie van organisatie is. Maar de traagheid en doortastendheid van de (overheids)instanties is spreekwoordelijk. Eigenlijk zouden zowel Casas als de SLM ter verantwoordelijk moeten worden geroepen. Dit kost de nationale carrier nodeloos veel geld extra.


  Maak melding

 22. Brengt mij toch op het idee dat je sommige zaken toch anders moet aanpakken. Waarom moet een land met zo een relatief kleine bevolking een eigen vliegtuig hebben?
  Ga aub charteren in de drukke tijd, dan ben je van dit gedoe af. het lijkt wel een status symboool. Wat niet kan, mag altijd anders. Who cares?
  Grotere landen doen het, en hebben er baat bij. Waarom zou SLM een uitzondering moeten zijn?
  Het kost alleen meer geld en djoegoedjoegoe met ene Casas.


  Maak melding

 23. Alles wat de SLM betreft is negatief, ik hoor niets anders!

  Tegen de tijd dat de Airbus gewoon vliegt, dan gaat het weer een slecht en oud vliegtuig zijn….er moet gewoon steeds iets negatiefs zijn…..WAAROM????

  Alsof de KLM perfect….er komen binnenkort veranderingen bij de KLM…..wat betreft naar Paramaribo vliegen….dan wil ik kijken of er ook zo negatief zal worden gesproken over de BLAUWE TROTS van vele Surinamers.


  Maak melding

 24. bij deze gegevens van de oude A340

  dit Reg Aircraft Type Airline Engines Config SELCAL Delivered Remark
  F-GLZG Airbus A340-311 Air France 4x CFMI CFM56-5C3/F C30Y261 GM-DF 08-04-1994 Leased from ILFC

  dit is de rede waarom de A340 niet vliegt.
  nog geen goedkeuring van de certificatie/registratie
  hieronder staat de nieuwe registratie
  en daar is men veel te laks mee geweest
  dus pbm nog even wchten aub

  PZ-TCP Airbus A340-311 Surinam Airways

  langa


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.