Begrip in Suriname voor traag proces 8 december

36

PARAMARIBO, 30 nov – Dat het proces rond de Decembermoorden niet bepaald vlot, doet aan het geloof in een deugdelijke rechtsgang niets af. Dit zegt Betty Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid & Vrede, OGV. De kritiek is begrijpelijk. Zo moeten nabestaanden met lede ogen toezien dat verdachten en getuigen met de vreemdste verklaringen voor de dag komen.

“Het is goed te horen wat al deze mensen te zeggen hebben, wat voor waarde je er ook aan hecht”, zei Goede in het actualiteitenprogramma Welingelichte Kringen. Dat verdachten bijvoorbeeld zeggen zich niet alles meer te kunnen herinneren, komt best pijnlijk over. De andere kant van de medaille is dat op geen moment valt af te dingen aan de kwaliteit van het proces.

Daarom ook baart het tempo geen enkele zorg. Niet vergeten mag worden dat het zeker twintig jaar geduurd heeft voor het proces op gang kwam. “Als we zo lang gewacht hebben, maakt het niet uit hoe lang het duurt. Het kan soms heel langdurig lijken, mar je bent blij dat mensen komen en een verklaring afleggen. We gaan er vanuit dat er een uitspraak komt en dat duidelijk wordt wie wat gedaan heeft”, aldus Goede.

36 REACTIES

 1. Vandaag begint in munchen het proces tegen Demjanjuk een beruchte kampbeul hij is 86 jaar oud, het is ongeveer 60 jaar geleden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de meest verschrikkelijk misdaad tegen de mensheid.de beulen van fort zeelandia zullen hun straf niet ontlopen het recht zal zegevieren .


  Maak melding

 2. Bouterse heeft nog steeds heel veel macht en ontzag onder velen. De Boutersefobie is nog lang niet verdwenen, ook niet bij justitie. Als het iemand anders (hindoestaan, javaan, chinees, indiaan) geweest zou zijn dan had hij allang al levenslang gekregen voor de massaslachting of gelyncht door het volk.

  Iedereen weet dat onder zijn bewind de laffe moorden tegen ongewapende burgers heeft plaatsgevonden en misdaden tegen de menselijkheid zijn begaan. Toch worden er allerlei obstakels verzonnen om het proces te vertragen. Bouterse en Brunswijk zijn ondanks talloze vergrijpen, onschendbaar in Suriname.

  Ik ben bang dat Bouterse, gewoon als een vrije man, aan een natuurlijke dood zal sterven. Triest voor de nabestaanden, maar de klassen en rassen justitie in Suriname, is toch niet te voorkomen.


  Maak melding

 3. Met zo’n lamlendige President en een justitieel apparaat die voor geen meter deugt, probeer Desi maar achter de tralie te krijgen’, dacht ’t niet maar goed

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 4. Als hij nou wel of niet achter de tralies komt laat ik in het midden. Zelf denk ik van niet, omdat er zoals gewoonlijk weer spelletjes worden gespeeld. Maar ik hoop dat ik me vergis en dat het recht zal zegevieren, wat de uitslag ook moge zijn.

  Feit is dat dit gezeik een keer moet stoppen, en het liefst zo snel mogelijk. Er moet een uitspraak komen. Als ik dan lees, dat het niet uitmaakt hoe lang dit proces gaat duren. Nou, we weten allemaal dat dit gedoe de rode draad in de Surinaamse samenleving en politiek is, en dat het te vaak dan iedereen had gewild de aandacht krijgt. Dat is niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van land en volk.


  Maak melding

 5. Vandaag begint in munchen het proces tegen Demjanjuk een beruchte kampbeul hij is 86 jaar oud, het is ongeveer 60 jaar geleden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de meest verschrikkelijk misdaad tegen de mensheid.de beulen van fort zeelandia zullen hun straf niet ontlopen het recht zal zegevieren .

  DU
  …Wat weet je van Duitsland… woonde jij daar…. was jij in de jaren 40 daar….bemoei niet…no bemoei….yu law law du….. ga je bezig houden met jouw eigen land op te bouwen.
  Lawlaw Du yu…..gek mens.


  Maak melding

 6. Het ware blijkbaar beter geweest dat die militairen vanaf de rang van sergeant zich te dien dagen uit nesten hadden moeten laten lichten en afpaffen, aldus de aanleiding/oorzaak van deze tragedie. De coup van 11- en 12 maart 1982 is gewis ook een grote leugen.


  Maak melding

 7. Nr.8 Bushbushy

  Jou intellectualiteit zegt veel over de mensen die op Bouterse hebben gestemd. Jullie zijn letterlijk gebruikte stemvee of anders gezegd stemkoeien.


  Maak melding

 8. @DU,

  Jij denkt zeker dat jij je een alleswetende oppergod bent. Je beweert van alles en nog wat dat nog onderzocht moest worden.

  Iedereen behalve heeft door dat je rijp bent voor het gekkenhuis.


  Maak melding

 9. Paagal(13)jij bent een Santi(zand) in de ogen strooiende boef.

  Rot op jij, het moment dat jij geen moer te vertellen hebt zoek jij D.D.B. als excuus dit komt door jouw eigen dom achterlijkheid, idioot gedrag.
  Belazer, lieger, bedrieger….lawlaw du.


  Maak melding

 10. Wat weten jullie van Duitsland.
  Men heeft jullie verteld en verder waren geen van jullie daar.
  Maar door bemoeizucht hebzucht en domhied laten jullie je eigen land als domoren achter.


  Maak melding

 11. Ik ben het helemaal eens met pagaal.

  Als bouterse een een aziaat was, was hij allang berecht.

  Als een bosnegroide tiener verkracht zou worden krijgen we een burgeroorlog of de aziaten moesten het land uitvluchten.

  Maar eerlijkheid duurt het langst en gerechtigheid zal zeker zegevieren.


  Maak melding

 12. Nr. 17 Bushbushy,

  Het spijt me dat ik Bouterse erbij heb gehaald, hiervoor mijn excuus om jou als zijn stemvee in te herkennen.

  Eerlijk gezegd denk ik, aan jou bewoordingen te lezen, dat jij eerder een hersengenoot bent van Bruinswijk.

  De mensen die op Bouterse stemmen schat ik toch iets intelligenter als jou in.

  Bovendien ben ik erg blij dat de meerderheid van bestuurders in het land niet jou stijl van discussieren en denken heeft, anders gaan we weer terug naar een algehele destructie en primitiviteit. Daar zit niemand op te wachten hoop ik.


  Maak melding

 13. DU, heb je gelezen?Prins Bernard himself wilde een coup plegen in Indonesie,dat had jij met je dwaze intellingen zeker goed gekeurd.
  Die Nederlanders hebben zeker meer op hun geweten over coups plegen.
  En o ja wanneer worden de slachters ,Nederlanders,die in Indonesie zoooo veelll dood en verderf hebben gezaaid?Er is nooit 1 van je slavendrijvers berecht en niet te vergeten Srebrinca.
  Dus laat Bouterse met rust en ga je focussen op je meesters de Nederlanders,de Amerekanen hoef je niet te berechten blijf maar bij de Hollanders.

  De mensen in Suriname boeit het echt niet hoelang het proces zal duren,ze denken hoe te overleven met deze Front(ale)regering.
  Dus Goede spreekt enkel en alleen maar over de nabestaanden en niet over de MASSA,hun hebben maar kritiek het gewone volk kan het geen donder schelen.


  Maak melding

 14. Ik begrijp dat men tevreden is dat er een rechtsgang is ingezet. Hetzij snel of traag, de rechterlijke macht is onafhankelijk en dient recht te spreken ongeacht wie er president is.
  Maar stel nu dat er iets heel geks gebeurd en in de meest onwaarschijnlijke hypothetisch situatie, hoofdverdachte Desi Delano B wordt gekozen en geinstalleerd als president.
  Dan ben ik toch wel benieuwd in hoeverre men de trias politica respecteert als de rechter binnen de DDB’s ambtstermijn met een veroordeling komt.
  Geniet de president dan onschendbaarheid, en zo ja, waarom mag hij zich eigenlijk kandidaat stellen voor het presidentschap als hij hoofdverdachte is in een moordzaak?
  Is er geen fatsoensnorm of statutaire bepaling die zulks verhinderd?
  Misschien kunnen de juristen onder ons de rest even uitleggen hoe de vork in de steel zit.
  We benne benieuwd.


  Maak melding

 15. Ik snap Surinamers niet, dat we altijd weer met die racistische nonsens op de proppen moeten komen. Er is totaal geen empirisch feit voor zo een stelling. Volgens mij zegt Bouterse heel vaak dat hij Indiaan is. Bovendien zijn zn grootste kabels hindoestanen. Bouterse’s netwerk is echt systeem en met de rest speelt hij pure blufpoker. Hij is een master in poker letterlijk en figuurlijk. Ik durf zelfs te stellen, dat als bouterse directe omgeving uit creolen bestonden, den bo sjat eng foetoe somen langa!!


  Maak melding

 16. @ ADMIN

  Postings #15 & #16 zijn van een nickname dief. Wilt U zo vriendelijk zijn deze onbeschofte postings te verwijderen en het IP adres van deze dief, intrigant en onrust stoker te blokkeren?

  Bij voorbaat vriendelijk bedankt voor de medewerking.

  Hoogachtend de echte “neus”


  Maak melding

 17. Jaja jaaaaaa !!!!!!!Voor een stuiver sluiten zij Gilds op.
  Mister herstel RECHT en WET.

  Maar als een idioot auto en huis koopt of laat kopen bij rover moordenaar Segebai dan blijft men lekker stil.


  Maak melding

 18. iedereen die voorstander is van deze beest bouterse is tegen de democratische rechts-staat in suriname.in relatief korte tijd vaagde deze beest bouterse alle democratische fundamenten in suriname weg. als je de reaktie van de aanhangers van bouterse op dit forum leest dan zegt dat genoeg over deze (mensen) hoe ze zijn hun drijfveer neem nummer 8 en 9 als voorbeeld twee figuren die echt hulp nodig hebben ze leven in een waan vol dogma.de nieuwe wereld-orde laat zien dat iedereen die zich schuldig maakt aan genocide massamoord grove mensenrechten schending nergen meer veilig is. radovan karadzic, charles tylor bouterse en nog meer van deze monsters.


  Maak melding

 19. DDB is de enigste persoon die Suriname kan redden en Suriname van de opas af te komen.Deze opas zijn machtsdronken en zullen nooit en te nimmer terug treden.


  Maak melding

 20. Du je hebt het over de reactie van mensen die aanhanger van bouterse zijn , maar wat mij op valt jou taal gebruik over deze man laat ook zien hoe ongeschoold jij bent , jij hebt echt hulp nodig volgens mij lijdt jij aan het bouterse schindroom . volgens mij schrik je wakker in je slaap en heb je het idee dat hij voor je staat volgens mij als deze man voor jou zou staan doe je het echt in je broek.DU een vraag voor jou wat is het verschil tussen bouterse en brunswijk . du weet je dat somo hier in ned faieet verklaard is somo hier in ned een straf blad heeft voor wapen bezit een ex burger meester hem komt advieseren terwijl deze een faja is hier in ned. Hoe zou men reager als een kamer lis van uit naar suriname zou gaan en bouterse zou advieseren bij de verkiezing en deze kamer lid zou zeggen ho ho mensen deze man is verdachte en hij is nog niet schuldig bevonden dus ik mag hem bij staan , wel holland zou klein zijn en jou mond zou aan de zei kant open schuren van wege dat je er niet mee eens zou zijn


  Maak melding

 21. @fara
  Wat een eenzijdig en hupokriet stukje van een ongeschoolde DDB aanhanger die de feiten verdraait.
  – Ongeschoold gezien het feit dat je ‘dure’ woorden als syndroom, falliet, adviseren, etc. niet kunt spellen.
  – Ongeschoold omdat je een misdadiger die verantwoordelijk is voor volkeren moord en ‘moord op onveroordeelde en ongewapende gevangenen- let op ze waren zelfs nog niet verdacht -‘ op één lijn plaatst met bv iemand die failliet verklaard is.

  Overigens gezien je nieuw nickname en de inhoud en stijl van je posting vraag ik mij af of jij soms de boven genoemde nickname dief bent?

  Wanneer leren die domme NDP-ers eens dat ze met hun inhoudsloze lage acties hen zelf voor schut zetten.


  Maak melding

 22. @ nummer 29,
  de door mijn zeer gewaardeerd heer neus heeft al veel gras voor mijn voeten weegemaaid.
  de reaktie op nummer 29 laat weer duidelijk zien dat de aanhangers van bouterse dom zijn, zelfde geld voor reaktie nummer 21, jullie hebben allemaal een zeer beperkte manier van redenering. het enige wat ik doe is waarschuwen voor de wolven in schaaps-kleren (mensen) die in het verleden hebben laten zien dat een mensen leven niets waard is bij hun en vooaral als het gaat om macht en rijkdom, de vergelijking waarmee jullie altijd komen zijn dom en te kort door de bocht en niet doordacht.


  Maak melding

 23. Het wordt steeds duidelijk dat DU en zijn holmaat neus in het luchtledige zeuren,een bewijs dat men hen niet serieus neemt.
  Deze 2 doen niets anders dan anderen willen verbieden hun eigen mening op na te houden,en die denken dat ze democratisch bezig zijn?
  Ze hebben nog steeds niet door ,no matter what mensen reageren naar hun eigen inzicht.

  DU je reageert wanneer het je uitkomt,maar over die couppoging van prins Bernard reageer je niet?Een teken dat je je echt slaafs gedraagt tov de blanken.
  Je zeikt maar over de minimale daden van Bouterse,maar wat je blanke meesters hebben aangericht ,en nooit veroordeeld zijn,in Indonesie houd je wijselijk je kop zo bang ben je voor je broodmeesters.
  Bouterse is een lul de behanger tov van je Nederlandse afgoden die dood en verdef ,op een zeer wrede manier hebben gezaaid in Indonesie,maar hun daden bedek je met de mantel der liefde.

  Neus en DU,maken anderen steeds uit voor dom en achterlijk,maar ja wat men zegt is men ABSOLUUT ZELF,nemen jullie ze aub niet kwalijk en verlagen jullie zelf niet tot hun niveau,beste reageerders.En neus over anderen hun spelling verbeteren ,begin bij je holmaat DU,want die typt nou een hap bagger,zijn spelling is miserabel,ik moet wel zeggen ,dat nadat ik hem een aantal malen daarover aangesproken heb is ie lekker gaan googlen hoe dat moet,of hij laat het eerst lezen door een goed opgeleid persoon.


  Maak melding

 24. @ nummer 33
  ik ontken niet dat geen fouten maak, maar jij ontkent wel dat bouterse een misdadiger en moordenaar is sterker nog je komt met voobeelden van prins bernhard, indonesie op de proppen om die misdaden van bouterse goed te praten, we hebben het hier niet over bernhard of over indonesie, we hebben het over de massamoorden die hebben plaatsgevonden in onze geliefde suriname. op 25 feb 1980 zijn alle democratische fundamenten in suriname weg gevaagd door dictator bouterse niemand mocht een eigen mening hebben wie dat wel deed was zijn leven niet meer veilig in suriname.het heeft geen zin om een discussie met jou te voeren omdat jij korzichtig dom en beperkt ben in jou algemene-ontwikkeling. a.u.b


  Maak melding

 25. hahahahahah DU,jij mag dingen te berde brengen die er niet toe doen en ik niet?Think again jere.
  Jij brengt zelf de 2e wereld oorlog ter sprake over de jodenvervolging,en dat is totaal niet te vergelijken met de revo,dat is pas echt laag bij de grond van je.Want die paar mensen die door eigen schuld gedood zijn (tijdens de revo)is maar een peule schilletje met wat je slavenmeesters hebben geflikt in Indonesie.
  Die Nederlanders hebben nog ergere dingen geflikt ook tegen je eigen zwarte soort,maar dat vind jij allemaal best,sang a witmang eh doe boeng en sang joe eige soort eh doe no boeng,ga fietsen jere.
  Ik blijf er bij de coup in Suriname was heus niet zo heftig,jammer dat er een paar hun graaigedrag wilden veilig stellen ,maar al met al door toe doen van Nederland moest er een coup gepleegd worden en zoals altijd blijft de wittenman buiten schot.
  Daarom DU,blijft het overgrote deel van het volk van Suriname Bouterse steunen,dat zal je merken in 2010.

  Ik maakte die vergelijking met Bernard ,omdat het altijd zo geweest is ,Nederland heeft nog ergere dingen geflikt op deze aardkloot.
  Erg voor je he DU dat er nog ergere beesten bestaan dan Bouterse geef dat 1x toe ja,want het is gewoon zo,daarom zal ik je nooit serieus nemen,die splinter in Bouta zijn ogen zie je,maar die balk in je slavenmeesters hun ogen vertik je te zien.


  Maak melding

 26. @ redding
  met ezels als jou is het niet mogelijk om serieus over de militaire periode in suriname te discussieren dus laat ik het hierbij.een volk die moest leven onder brutale miltaire regime die hun heeft onderdrukt vernederd vermoord avondklok ingesteld en verhongerd, als zo een volk de man kiest die hun dit allemaal heeft aangedaan dan zegt dat meer over de mensen die achter deze massamoordenaar lopen dan over mij en ook over jou redding dat betekend dat jullie zeer ondankbare misbaksels zijn, onze landgenoten hebben met hun bloed en hun leven betaald voor de terugkeer van democratie in suriname zodat jij en de jongeren vandaag in vrij democratisch suriname kunnen leven, iedere (mens) die kiest voor de BEEST die hiervoor verantwoordelijk was heeft een zieke geest dus dat betekend dat een vrij grote deel van suriname kleingeestig is en achterlijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.