Nieuw soort ontwikkelingshulp bedreiging Suriname

25

PARAMARIBO, 26 nov – Nieuwe vormen van ontwikkelingshulp kunnen een bedreiging vormen voor Suriname. Dit zegt president Ronald Venetiaan. De soevereiniteit van het land zelf staat op het spel. Surinamers moeten dubbel zo goed opletten bij het aangaan van allianties.

“We zijn bereid het nieuwe te omarmen onder voorwaarde dat het nieuwe onze soevereiniteit respecteert”, zegt Venetiaan. Vooral de Nederlandse Twinningfaciliteit is vaker onder vuur genomen. Dat Den Haag via particulieren projecten financiert in Suriname is op zich niet slecht. De vrees bestaat wel dat het regeringsbeleid wordt doorkruist en doelen worden gemist.

Suriname is uiteindelijk de grote verliezer. Met onvermogen tot aanpassen heeft dit inzicht weinig te maken, integendeel. “Suriname beklaagt zich niet over deze ontwikkeling. We dienen er wel op toe te zien dat de regelgeving onze soevereiniteit niet tenietdoet. Hetzelfde geldt onze deelname in nieuwe donormodellen, nu sommige oude donorrelaties ten einde lopen”, aldus Venetiaan.

25 REACTIES

 1. Souvereiniteit!

  Jaren lang heeft den Haag projecten trachten te financieren via overheidswegen, ministeries en regeerders. Geen van die projecten heeft het daglicht ooit gezien.
  Den Haag doet goed het via particulieren te doen, het moet de overheid alleen in kennis stellen van de plannen. Dan komt er nog wat van de grond.
  Souvereiniteit is een mooi woord, maar daar is danook alles mee gezegd.


  Maak melding

 2. Ja, het wordt straks als “VERVELEND” ervaren als onze “bejaarde leiders wier houdbaarheids
  -datum is verstreken” niet hun “ZAKKEN KUNNEN VULLEN” als donoren via particuliere instellingen projecten zullen gaan financieren.
  Ik vind het “GEWELDIG” dat dit gaat gebeuren.


  Maak melding

 3. goedendag

  als ik dit leest,over het zogenaamde hulp,ben ik blij,dat de overheid van Suriname de
  verleiding de baas is.

  de Surinamers hebben geen hulp nodig,wij hebben alles,wat god heeft,alleen wij hebben ook een ding te veel,en dat is corruptie,dat soort verleiding kan de overheid niet het hoofd bieden.

  de verleiding van eigensoortig,kunnen wij niet het hoofd bieden,wij helpen de een met geld,
  en vullen wij onze zak,en hierdoor hakken wij de economie het hoofd er af,en snoeren wij de mond van de zwakkeren zonder geld en macht.


  Maak melding

 4. Venetiaan, waarom ga je geen ontwikkelingrealties aan met het land Rusland.Dit land heeft meer te bieden dan Nederland en de andere rijke westerse landen.


  Maak melding

 5. Wel een beetje vreemd dat papa Venetiaan hierover begint want in mijn beleving heeft hij dit allemaal mogelijk gemaakt. De Hollanders, onze voormalige slavenhouders, nemen weer helemaal over, en de hele elite profiteert mee. Welk land zal zijn meest strategische zaken aan buitenstaanders overlaten, zijn media, uitgeverij, museua; voor een paar duizenden euro’s. Het ergste is wanneer Surinamers claimen dat zij ‘redelijk’ zijn en naar alle argumenten luisteren, om vervolgens het Nederlandse standpunt te verdedigen. Vreselijk!


  Maak melding

 6. Net voor de verkiezing ziet Opa Ronald dit…Ik geef hem in deze gelijk 100%.

  Maar na de verkiezing als hij weer aan de macht komt gaat dit spel gewoon door.

  Daarom Opa ik kan jouw nu zeer moeilijk geloven…Dus gewoon niet geloven het gaat gewoon door onder FRONT.
  Regelrecht KATIBO.


  Maak melding

 7. met jouw wilt niemand onderhandelen omdat jouw onkunde bestaat uit; je zelf willen verrijken ten koste van andere arme surinamers en daarom helpen zij liever zelf de arme surinamers buiten jouw bemoeinis..


  Maak melding

 8. Ik denk dat Suriname altijd moet letten op de belangen van land en volk bij samenwerkingsrelaties in welke vorm dan ook. Speelt hier ook een rol dat bij hulp via particulieren en niet voor via de regering er niets of minder blijft hangen aan de strijkstok? Er minder tot geen tjoekoes of geld verduistert kan worden of wegvloeit naar de kas van enkelen die er van profiteren en niet volledig ten goede komt aan land en volk? Ik hoop van niet!


  Maak melding

 9. Geachte redactie,

  Jammer dat sommige parasiterende zogenaamde ”ondernemende kondremans en uma’s”, door de jaren heen in principe verslaafd zijn geworden aan wat “ontwikkelingshulp” genoemd wordt.

  En daar waar evaluatie aangetoond heeft, dat “ontwikkelingshulp” weinig zoden aan de dijk gelegd heeft, zowel in Suriname als in menig Afrikaanse landen, lijkt het alsof sommige zogenoemde hoogopgeleiden binnen onze gemeenschap het niet “laten kunnen, laat staan afleren.

  Zogenoemde ‘hoogopgeleiden’, die het in o.a. Europa niet anders gedaan of geleerd hebben en het kennelijk dus ook niet anders kunnen of willen bij het werven van inkomsten ter bevordering van Economische ontwikkeling in hun land van herkomst. Ze weten wel hoe geld uit te geven, maar NIET hoe inkomsten te genereren.

  Afgestudeerden afkomstig van de zogenoemd EZS-Universiteit” (Economische Zuidoost Subsidieschool), die momenteel massaal hun weg naar Suriname gevonden hebben, op zoek naar een nieuwe “uitdaging”. Die het genereren van inkomsten en/of kapitaal slechts vertalen aan de hand van een Europees subsidiecultuurpatroon. Wat in de Republiek Suriname de bedelcultuur genoemd wordt vanwege de toentertijd 3.4/10 miljard Nederlands ontwikkelingshulp, welke de Republiek Suriname was toegewezen ten tijde haar onafhankelijkheid in 1975.

  Deze hebben zich in het bijzonder in Amsterdam Zuidoost d.m.v. heren en dames clubjes, verbonden aan of participerende in witte politieke partijen, door de jaren heen schaamteloos laten prostitueren, ten koste van hun waardigheid en dat van hun gemeenschap. Dit door te teren op een subsidie pot van ongeveer 25 miljoen euro. Om vervolgens uitgekotst en met haast lege handen, een uitdaging richting Suriname aan te gaan.

  http://www.youtube.com/watch?v=D1SEM0N6d0E&feature=related

  In de media vernamen wij bijvoorbeeld, dat ene mevrouw die kandidaat is om gekozen te worden bij de Deelraadsverkiezingen van 2010 in Amsterdam-Zuidoost, ‘beroemd’ is geworden vanwege het organiseren van ‘buurtfeestjes’.

  Na onderzoek bleek, dat deze kandidaat die een middelbare schoolopleiding genoten heeft en tot één van de ‘dames clubjes Zuidoost’ onder supervisie van de huidige Stadsdeelvoorzitter behoort, een Rekenkamer-Onderzoek heeft weten te ontwijken. Wier subsidie aanvragen voor buurtfeestjes nimmer van kanttekeningen werd voorzien of aan enige controle werd onderworpen.

  Intussen heeft het racisme in Amsterdam Zuidoost deze subsidies betiteld als te zijn “Etnische Subsidies”, zich verschuilend achter een andere gekleurde collega-kandidaat uit dit zelfde clubje. Een teken hoe het heden nu nog ons verleden dicteert.

  http://www.youtube.com/watch?v=Gjz8K-yJpJc&feature=related

  En aan het eind van de rit, zijn het deze zelfde corrupte kliekjes, die vervolgens gepakt met hun gezin richting Paramaribo vertrekken, met in hun achterzak een” indrukwekkende” Curriculum Vitae (CV) uit ‘Holland’. Hun verraden achterban in de getto’s van Amsterdam gedesillusioneerd achter latend in armoede, verpauperingen en in een cultuur van zelfvernietiging. Opzoek naar een nieuwe Amsterdams avontuur in Zuid-Amerika hartje Paramaribo. Een avontuur welke gebaseerd is op Nederlands ontwikkelingshulpgelden. Alwaar zij intussen met een dubbele nationaliteit hun ‘stekkie’ aldaar nostalgisch omgedoopt hebben in ‘Het Leidse Plein’.

  Om tenslotte interlokaal geïnformeerd te blijven worden, omtrent de “zaken” in de Bijlmer: “Ay man, ma Sranan lekker yere” ??????????????? . Afwachten op een receptie met bitterballen op de Nederlandse ambassade aldaar, alwaar een gulle gift (subsidie) niet uitgesloten wordt.

  http://www.youtube.com/watch?v=VKf6p1_ebUo&NR=1


  Maak melding

 10. Met uitzondering van criminaliteit is veel toegestaan en is er heel veel mogelijk, zolang je je maar binnen de vastgestelde grenzen en kaders blijft bewegen. En daar maken particuliere ondernemers gebruik van. Maar als de president van mening is dat de soevereiniteit moet worden behouden, en bang is dat het regeringsbeleid wordt doorkruist waardoor er doelen worden gemist, dan moet daarop geanticipeerd worden met daden. En niet achteraf gaan zeuren. Nu moet er een onderzoek gestart worden om er voor te zorgen dat de huidige kaders en grenzen worden aangepast met als doel het regerinsbeleid te kunnen waarborgen, zonder afbreuk te doen aan deze nieuwe soort van ontwikkelingshulp. De monitoring/controle op deze nieuwe vorm van economische ontwikkeling zou een belangrijk aspect hierin moeten worden, en zou in het onderzoek ruime aandacht moeten krijgen. Dit moet gewoon een aktiepunt op de politieke agenda worden, en een paar ambtenaren moeten nu ietsje harder gaan lopen. Succes.


  Maak melding

 11. Meneer Telting heeft volkomen gelijk. Je kan niet meer uitgeven dan je eigenlijk verdient. De inkomsten uit onze export is niet toereikend om alle ambtenaren salarissen en lopende/toekomstige projecten te financieren. Geen discussie: we hebben genoeg grondstoffen om te exporteren en de staatskas financieel te versterken. Het probleem ligt zoals bekend bij de regering die de binnenlandse productie nog veel meer moet gaan stimuleren. Maar ja, ik heb helaas grote twijfels aan de capaciteiten van onze politici (uitzonderingen daar gelaten).
  Sierra


  Maak melding

 12. Wat heeft deze “engel ” van Canada ( Iamgold deal ) eigenlijk gezegd ? Dat hij niet te spreken is over het feit dat hulp via het bureau van een politieke opponent/ex-nps’er( door vene opzij geschoven intelligentie wegens blanke huidskleur )loopt ? Jaja, want de zakken van de corruptelingen en de partijkas lopen vele euro’s mis op deze manier. Hopelijk zal nooit meer ontwikkelingshulp via de politiek lopen.


  Maak melding

 13. De grootheid van de eerste president van Suriname die zich hard maakt om remigranten op te vangen en via de IMF hetzelfde te bewerkstelligen zoals Nederland met migranten heeft gedaan en nog steeds doet, dat zal een president zijn die aan ontwikkeling van Suriname denkt!!!
  WIE DIE DURF HEEFT ZAL GROOT ZIJN.


  Maak melding

 14. Ontwikkelingswerk moet meer worden dan kortetermijndenken’, dat vindt ook Ban Ki Moon de baas van de Verenigde Naties. Dit jaar krijgt De Nederlandse Minister van Ontwikkelingssamenwerking minder geld binnen dan vorige jaren. Politici schrijven dit toe aan de economische crisis. Toch lijdt een deel van de niet gouvernementele organisaties de NGO’s niet aan tunnelvisie. Ze hebben heldere doelstellingen. De Nederlandse en Belgische NGO’s willen dat er steeds meer geld en hulp terecht moet komen bij de armen, ‘in een directe vorm naar partners in de derde wereld’. Partners die ze zelf uitzoeken. De NGO’s vinden dat geld niet besteed moet worden aan lobbywerk. Ontwikkelingshulp moet zichtbaar zijn en ontwikkelingsprojecten duurzaam. Ontwikkelingssamenwerking stuit politiek gezien op haar grenzen. Ontwikkelingshulp is hulp, het moet op termijn gaan leiden naar minder afhankelijkheid, dat is een Europese standpunt. -Varma R


  Maak melding

 15. telkens weer verbaas ik me over de uitspraken van deze hoogopgeleide analfabeet.
  zou zijn tekstschrijver de zelfde zijn als van santhokie?.
  het kan niet toevallig zijn dat vlak voor de verkiezingen deze 2 valse profeten het evangelie volgens vene lopen te prediken.
  na al die jaren zit vene nu zon beetje op het niveau van brunsje.
  ik heb 10 schone vingers zei de duizendpoot vene, tegen ali baba santhokkie.
  we trappen er niet meer in


  Maak melding

 16. Land genoten , laten we niet gaan discrimineren en awari gedrag vertonen.
  Moeten we de joden,moslims,afrikanen naar de ruimte schieten?
  Sommige van ons zijn volgens mij extreem rechts. Wil je hoofd wel links draaien if i wani. Probleem no de.
  Elk volk heeft rotte appels ertussen.


  Maak melding

 17. bosje heeft bewezen dat het wel kan meer uitgeven dan je verdiend de gevolgen zijn nog steeds te zien en ook voelbaar in suriname.

  DU

  Lieg niet één bedrijf..jaja uit de jaren ’80…..één…één maar! “”””Staatsolie “””” heeft alle schulden alleen staan betalen.

  Men wist en had de hoop in de jaren ’80 dat dit bedrijf iets voor Su zo betekenen, er was nog één heel goeie…maar ja die vrienden van jouw incl. jij zelf en Dombo Rambo hebben Palmolie staan vernietigen met wortel en tak tot de grond….zo geweldig is Front….Maar goud weggeven daarin zijn jullie de beste…..Waarvan de oppositie van alles gedaan heeft(incl Bosje die jij nu haat)
  Jullie erop de wijzen niet zo’n domme deal te sluiten….Maar deze coaltie is dom en achtelijk….zo’n domme deal afsluiten….5 % van de winst…… maar ..nu…nu.anno 2009 BIGI MORO DIN…heeft Su in een nog grotere BIGI DONG gestopt.

  En de GOUD prijs blijft stijgen en stijgen en stijgen en de US dollar zakt en zakt verder weg….BIGI MORO DON…i’ja….lawlaw dong dong DU …mi boi.


  Maak melding

 18. aan alle reakties kan je zien dat suriname(rs) het spoor volledig bijster is. We zijn verscheurd achtergelaten door de kolonisator en hebben zelf nooit moeite gedaan om op eigen kracht to ontwikkeling te komen.
  Suriname is echt synoniem met de arbeider die bij suralco werkt en blij is dat hij uiteindelijk tot de twee-wekelijkse salarisgroep is gaan behoren. Hij komt thuis gaat op de stoep voor het huis een koude parbobier drinken zoadat een ieder kan zien hoe goed hij het heeft. Als hij honger heeft koopt hij een sawawa en dat is het.


  Maak melding

 19. @ nummer 20
  weer zo een zinloos en domme reaktie van jou, jij hebt de klokken horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt.
  eddie jharap is de pionier en de grondlegger van staatsolie en niemand anders geen bouterse en ook geen klote revo,als jou algemene kennis goed is dan had jij moeten weten dat bosje alles aan heeft gedaan om staatsolie te verkopen om aan geld te komen om zijn zakken te vullen en zijn wanbeleid te financieren. ga eerst jou huiswerk maken voor je stom lul ok.


  Maak melding

 20. @Krabada

  Staats is ook geen verdienste van Bosje. Die wilde Staats zelfs verkopen!!

  Probeer liever de wekelijkheid eens onder ogen te zien dan al die stompzinnige OCER-leugens. Staats is de verdienste van de directie van Staats, heeft geen f.ck met Bosje te maken.


  Maak melding

 21. Wat heeft iemand zijn mening of reaktie te maken met de kolonisator?
  er zijn volkeren in de wereld die oorlogen en burgeroorlog en dictators moesten overwinnen om tot ontwikkeling te komen suriname is jonge democratie die onderweg van zijn ontwikkeling zwaar is vestoord door een stelletje avonturies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.