Ex-parlementsvoorzitter: Suriname is bedelland

30

PARAMARIBO, 23 nov – Suriname gedraagt zich als een bedelaar in de internationale gemeenschap. Dit stelt Emile Wijntuin, parlementsvoorzitter in 1975. Het vragen om financiering van allerlei is beschamend. En dat voor een land dat al vier en dertig jaar staatkundig onafhankelijk is.

Manipulatie door bijvoorbeeld een grote donor als China is dan niet ver meer. Hoe vrij en onafhankelijk ben je dan nog. Vanaf uniformen voor het leger tot het hoofdkwartier van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het gaat om een heel gevoelig ministerie. En dan geeft een vreemd land het gebouw cadeau. Wie weet wat voor toestanden allemaal plaatsvinden in het gebouw”, zegt Wijntuin tegenover Dagblad Suriname.

Het heeft er veel van dat de idealen van toen zijn vergeten. Productie is nauwelijks van de grond gekomen. Toch was dit één van de doelstellingen in 1975. De regering Venetiaan tracht nu meer variatie te krijgen in vooral de productie van delfstoffen. Het beleid heeft de afgelopen jaren al geleid tot een buffer in moeilijke tijden. Verliezen door dalende prijzen van bijvoorbeeld aluminium, zijn opgevangen door ruimere inkomsten uit aardolie- en goudexport.

30 REACTIES

 1. Schuld!

  Meneer Wijntuin was parlementsvoorzitter toen Suriname onvoorbereid, als een klein kind, door Joop den Uyl cs werd geduwd en gedwongen naar onafhankelijkheid. Hij heeft niets ondernomen om te zeggen dat we er nog niet klaar voor waren. Niets! Nada!
  De overheid was er niet klaar voor, de bevolking wilde het niet, behalve een stelletje dom trotse politici, waaronder meneer Wijntuin zelf.
  Vandaag de dag is kritiek leveren dan heel gemakkelijk meneer ex parlemenstvoorzitter.


  Maak melding

 2. ik ben echt benieuwd wat onze clown hierover gaat zeggen.

  de haatzaaier,dat niet kan inzien dat hij wordt misbruikt om anderen aan te zetten.
  als hij mijn broer was,had ik zijn hersenpan allang in elkaar geslagen.


  Maak melding

 3. Meneer wijntuin had je maar Lachman moeten luisteren.
  Maar aangezien vooruitgang betekent keihard zwoegen in de felle zon en soms droge rijst met peper eten. Dit is niet weggelegd voor een bepaalde groep die gewend is bruine bonen en rijst te eten en daarna 24 uur dansen en beesten.
  Wijntuin kijk maar naar afrika met al haar rijkdommen wat komt er van de grond geen moerrrrrrrrrrrr. En dat zelfde geldt ook voor suriname.


  Maak melding

 4. Het is weer zo makkelijk praten (achteraf) door dhr. wijntuin. Kreeg SME dan in de jaren 70 niet enkel geld van Nederland en kreeg men ook niet 3,4 miljard gulden als bruidschat mee?

  Hoeveel landen in de wereld ontvangen er geen steun terwijl zij volop in ontwikkeling zijn??

  Zeker geen abnormale zaak hoor meneer Wijntuin. Als hulp ontvangen inhoud “Aan de bedelstaf zijn”, dan zijn de meeste landen aan de bedelstaf.

  Zelfs de landen binnen de EEG (Oost Europa),dus waar heeft dhr. Wijntuin het eigenlijk over?

  Rijkere landen stellen geld beschikbaar om andere landen ook in staat te stellen diensten/producten bij hen zelf af te nemen zodat ook de werkgelegenheid (bij de geld verstrekker) daar baat bij heeft.

  Hulp verstrekken is niet enkel en alleen in het belang van de ontvanger, maar dat wist U zelf ook allang . . neem ik aan.

  Dus meneer Wijntuin, geniet maar verder lekker van uw ruime toelage als oud parlementsvoorzitter.


  Maak melding

 5. Wat dat betreft hebben Nederlanders een andere kijk op het “leven”…Zodra een kind in Nederland de volwassen leeftijd van 18jaar heeft bereikt moet het op zichzelf gaan leren leven.O.a wordt de kinderbijslag stopgezet.Wij Surinamers zijn gewoon onze kinderen tot in de eeuwigheid thuis te houden waardoor de meesten niet weten wat onafhankelijkheid is.Mede daardoor heeft Suriname de “bedelmentaliteit” overgehouden.Zelfwerkzaamheid is zoek bij de meesten.Terwijl de oude politiekeleiders van weleer het nog steeds voor het zeggen hebben in Suriname,zijn er veranderingen in b.v. Nederland doorgevoerd voor wat betreft leeftijd en denkwijze in de Nederlandse politiek.Suriname heeft teveel eigen potentie om aan de bedelstaf te blijven hangen!!!!!!!


  Maak melding

 6. Misplaatste trots.

  Hr. Wijntuin, who….?
  aub een link met info van deze meneer…

  Zelfs de leiders van de machtigste landen op aarde vragen om hulp. En waarom Suri niet? Met misplaatste trots bereik je niets.

  Je moet lobbyen, netwerken om iets te kunnen bereiken, het heeft absoluut niets te maken met bedelen.
  Zelfs Obama gaat op “bedeljacht” in China… in Brussel wordt er flink gelobbyd en alles draait om geld.In Rome wordt er ook flink gelobbyd.
  Alle grote landen die getroffen zijn door de crisis hebben hulp gevraagd aan diverse internationale organisaties.

  Waarom zou Suri moederziel alleen het land ontwikkelen en proberen opnieuw het wiel uit te vinden.
  Dit is de 21e eeuw heel anders dan de Wijntuin -tijd…..sorry.

  Suri doet het goed, het kan beter en het wordt ook beter.

  Niet al oude mannen zijn wijs!!!!


  Maak melding

 7. De kritiek van de heer Wijntuin riekt naar willekeur. Was hij niet degene die er mee instemde zonder enig voorbehoud een land aan de piraten van onafhankelijkheid uit te leveren?
  Ook toen functioneerde het parlement niet naar behoren. Hij weet vast ook waar een groot deel van het geld dat het land toen kreeg naartoe gegaan is. Waarmee niet gezegd is dat hij dat meegenomen heeft, maar zoals het hem betaamde, altijd meesmuilend meekijkend en onmerkbaar meeknikkend.
  Ik geloof niet dat deze kritiek enige invloed heeft op de ontwikkeling van een land dat door de toenmalige heersers in een vrije val gelokt is.
  Ondanks alle negativiteit is er gelukkig ook weldegelijk vooruitgang te bespeuren in het land.
  Of het de juiste manier is waarop, tja daar is veel discussie voor nodig.
  Had toen maar krachtiger je stem laten horen, dan was de Surinaamse wereld vandaag misschien aan een ander p[arlement overgeleverd.
  Dus Wijntje pre ie pokoe, wij dansen wel.


  Maak melding

 8. iemand heeft weer mijn betoogd al keren hier op het forum gelezen en komt ook tot de conclusie dat ik een leek helemaal gelijk hebt en die bedelaar(venetiaan) is en was op reis in italie en nu in rotterdam; hij betaald die reizen niet met zijn salaris, dat staat vast…


  Maak melding

 9. Volgens mij beweerd Wijntuin hetzelfde wat de meeste van ons hier op dit forum vaker hebben gezegd. Onder front is Suriname gewoon een bedelland, geen enkele ontwikkeling, geen productie niets hebben ze verwezenlijkt en toch wordt gewoon met droge ogen beweerd dat front stabiliteit heeft gebracht in de economie, terwijl het meer geluk is dan wijsheid, dat de grondstof prijzen de laatste paar jaar zijn gestegen.


  Maak melding

 10. De heer Wijntuin levert hier veel kritiek, als de vos die de passie preekt. Hij moet zijn hand in zijn eigen boezem steken. Hij was het die tot in de Tweede Kamer had gepleit voor de onafhankelijkheid van Suriname. Frappant was het dat hij niet lang daarna – als voorzitter van het parlement – de grondwet en de andere wetten had verkracht door de heer Koorndijk tot lid van het parlement toe te laten ZONDER QOURUM, na het overlijden van het lid Zalmijn. De oppositie (VHP /KTPI/PL) begon uit protest hiertegen alle parlementsvergaderingen te boycotten. Chaos was in het land. De militairen die in conflict was met de regering, zag het moment aangebroken – omdat het volksvertegenwoordigend orgaan niet functioneerde – om een coup d’état te plegen. Wijntuin was dus één der veroorzakers van de coup van 1980, en de huidige ellendige situatie. Nu speelt hij mooi weer om anderen de schuld te geven van de situatie in het land. Foei toch man. “If yu sori wan finga tap wan man, dan drie finga sori tap yu”.


  Maak melding

 11. En mensen die beweren dat bedelen hetzelfde is als hulp krijgen bij de ontwikkeling van je land heben het totaal mis.

  Als voorbeeld, Als Suriname 2 miljoen bedelgeld krijgt van Venezuela om visrokerijen te bouwen en Venezuela in ruil daarvoor toegang krijgt tot Surinaamse wateren om te vissen, heeft dit niets met ontwikkeling te maken.

  Die 2 miljoen zou Suriname zelf moeten ophoesten om rokerijen te bouwens desnoods 1 rokerij per jaar en dus smeer je die 2 miljoen over 5 jaar. Het gaat om de tje potie mentaliteit van front, geen enkel vertrouwen in eigen kunnen hebben deze gasten, hun ontwikkelingsbeleid is helemaal gericht op donoren en hulp van buitenaf, dat is wat Wijntuin bedoeld.


  Maak melding

 12. Wijntuin heeft Suriname helpen onafhankelijk maken. Wijtuijn is verwijderd uit het macht centrum.

  En nu oud en lult hij nog steeds. Is het niet beter dat ´´a man hange ing srefie´´.


  Maak melding

 13. Die man Wijntuin heeft niets te doen. Hij zou het graag nog eens willen proberen, vandaar die zogenaamde analize van hem om wijs voor te doen.Hij mag het vergeten, want hij kan zijn eigen partij niet eens groot maken. Moet je het gebouw zien van zijn partij. Emile no miki sma lafoe yere


  Maak melding

 14. Meneer Wijntuin…sang joe prani…dat jo finie…..gelukkig zijn je ouwe ogen nu open…te laat! te laat voor het surinaams volk…maar je zit wel goed met je maandelijkse inkomen voor meeloperij…geniet ervan,,kijk niet naar links/rechts naar de armoedige medeburgers!tek wang djogo..proost!


  Maak melding

 15. emiletje je moest in de jaren 80 jou grote smoel open doen toen bouterse onze hele land kapot maakte, je was te band om jou grote bek open te doen stelletje klootzakken.wacht tot die moordenaar weer aan de macht komt dan gaan jullie deze keer niet op de rand van de afgrond maar erin.


  Maak melding

 16. Die man liegt niet….. koloniale tijd kon en mocht men haast geen moer voor land en volk doen(betekenen)…altijd wachten op de witman.
  Maar anno 2009 zoeken bepaalde figuren het bewust op alsof zij niet van KATIBO willen af komen….gewoon vragen zij weer en meer Katibo… hoe dom kan een land incl. volk zijn.

  Daarom kijk waar jij je stem neerzet nu heb jij nog de kans iets te doen…maar tamara ti yu lati…soso bari….maar je zal erin moeten blijven……………pinaren.. zwerven als hond…zij zullen jouw over laten tot occupatie….in eigen dorp of plek waar jouw voorouders eeuwen geleefd hebben.


  Maak melding

 17. een gehandicapte die dagelijks bedelt in het centrum van paramaribo is een bekende persoon, bij kersten en kirpalani. ik heb hem verscheidene keren ook gedoneerd. ik sta er niet van te kijken als venetiaan na zijn ambsttermijn ook vermomd als bedelaar in paramaribo door het leven gaat..


  Maak melding

 18. Emile Linus Alfred Wijntuin is in september 85 jaar geworden. Er zijn op die leeftijd heel veel mensen die dementeren en aan geheugenverlies lijden. Heeft Wijntuin in 1975, toen hij parlementsvoorzitter werd, ook gezegd: “Jongens, hou je poen maar, we gaan het nu zelf doen”? Nou, ik dacht het niet.


  Maak melding

 19. Yep nr. 19 wij kunnen soms ook wel verschil van mening/inzicht hebben, maar het ook eens zijn hè? En zo hoort het.

  Helaas jammer dat er steevast toch lieden tussen zitten die van die loze/niks zeggende, niet gemotiveerde regels uitkraaien. Daar snel doorheen skippen.

  (Nr. 3 gaat helaas op de raciale toer. Laat ons daarmee een keer ophouden.

  Wij zijn sranangmangs of niet ?? of eerst Hindoestaan, Creool, Javaan, Chinees, etc. etc. en daarna Surinamers? of zoals sommigen in NL zeggen: “Ik kom uit India”.)

  Die moesten maar eens een goed kijkje gaan nemen waaraan wij (ook ik) ontsnapt zijn door die contractanten hun stap in 18 xx uit India en Java richting Suriname.

  Suriname is geen paradijs, maar een reis rond de wereld zal inzicht verschaffen dat het niet de slechtste plek is om geboren te worden/te vertoeven.

  Het is geen plek waar je kansarm wordt geboren, en dat zijn legio plekken wel.

  Odies van De SrananGmang


  Maak melding

 20. ik had gedacht dat wij de beesten waren en geen nummer 17.

  judas ik ben nog wachtende.ga zo door,je bent toch een binnenshuis slaaf op waterkant net.na so jo tang

  jong geleerd oud gedaan.
  doe de groeten aan je opvoeders.


  Maak melding

 21. Zo, behalve de heer Wijntuin verklaard een econoom hetzelfde. Zullen al deze mensen die de situatie ter plekke meemaken en tenminste kunnen analyseren het beide verkeerd hebben.

  Ik denk dat de meeste mensen die negatief reageren op Wijntuin zijn statement, in een ontkenningsfase leven.

  Enne de meeste zijn typische achterbakse front reacties, niet reageren op hetgeen hij stelt maar direkt op man, front brokobana.

  “Manipulatie door bijvoorbeeld een grote donor als China is dan niet ver meer.”

  bovenstaande klopt als een bus en de meeste front dieven hebben inmiddels bekend dat ze geld van China hebben aangenomen.


  Maak melding

 22. Ik geef de heer wijntuin volkomen gelijk.
  De selfde bedel houding heeft het volk ook
  zie maar als ze naar Nerderland bellen en als je in Su aankomt.
  aalleen naar geld en wat ze voor ze mee heb genomen.
  foi tog.
  ik weet dat er mensen zijn die zich geraakt voelen maar het is de pure waarheid.


  Maak melding

 23. ik wil de lezers aan herinneren dat na 8 december 1982 de geldkraan is dichtgedraid door nederland en terecht vind ik zelf.maar wat mij het meest opvalt aan de reaktie van de aanhangers van bouterse is dat zei deze regering een bedelaar is in hun ogen maar toen bouterse naar libie cuba ging om te bedelen dat wel goed was.ze hebben een groote smoel over de china maar ze zijn vergeten dat eertste ambassadeur in china een ndp-er was niemand minder dan henk herrenberg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.