Nederlandse toerist potentiële griepbron Suriname

14

PARAMARIBO, 18 nov – De stroom Nederlandse toeristen vormt een potentiële bron van massale besmetting met het A H1N1-virus. Dit stelt het Bureau voor Openbare gezondheidszorg, BOG. Alertheid is geboden met het oog op de vergrote instroom in de kerstperiode.

De intussen in Nederland uitgebroken tweede golf geeft sowieso reden tot zorg. “We kunnen niet zeggen hoe groot de dreiging is van de situatie in Nederland. Maar er bestaat een reële dreiging dat de griep vanuit Nederland overkomt”, zegt BOG-directeur Lesley Resida tegenover de Times of Suriname. Ook buurland Frans Guyana kan in dit opzicht een bedreiging vormen.

Toch wordt vooral de mensenstroom uit Nederland extra in het oog gehouden. “We moeten alert zijn”, aldus Resida. De grootste inzet is voorlopig het bewustzijn van de samenleving. Daarom is een intensieve campagne gestart op onder meer scholen. Ook worden personen met een kwakkelende gezondheid gevaccineerd. Formeel zijn ruim honderd personen besmet sinds de eerste meldingen eerder dit jaar.

14 REACTIES

 1. Wat houdt de alertheid in die door het BOG gewenst wordt? Met alleen het uiten van de wens is er nog geen concrete actie ivm het grote aantal toeristen dat naar Suriname zal trekken. Je kunt nog zoveel scholieren, ouderen en minder gezonde personen vaccineren, maar zolang de buitenlandse toerist een potentiele dreiging vormt, is het dweilen met de kraan open. Voor mijn part staat een team van BOG alvast paraat op de JAP luchthaven op Zanderij met de spuitjes in de hand om toeristen te vaccineren.


  Maak melding

 2. En als jullie nou Geert Wilders hadden geconsulteerd, heren beleidsmakers in Suriname, dan begrijp ik wel dat jullie alle problemen in Suriname wijten aan de buitenlanders, en voornamelijk die uit Nederland:-)


  Maak melding

 3. De lusten en de lasten!

  Het spreekt vanzelf dat je niet alleen van de lusten kan genieten en de lasten buiten houdt. Het gaat altijd samen. Vroeg of laat komt er een epidemie. Onderzoek heeft uitgewezen dat je geen duizenden mensen nodig heb om een virus te verplaatsen. Een enkele persoon met de juiste kracht van het virus is al genoem om een epidemie en ook een pandemie te veroorzaken.
  De bezorgdheid is terecht, maar het kan ook zijn dat de vertrekkende toerist het virus in Suriname heeft opgelopen en het in zijn land gaat verspreiden.
  Je kan nu eenmaal geen hemelsmuur om je land bouwen.


  Maak melding

 4. Nederland had precies hetzelfde gedaan.
  Toen de Mexicaanse griep pas aan de orde was, werden mensen op schiphol reeds onderzocht,althans vluchten uit Mexico.
  Inderdaad,Suriname mag alert wezen,deze griep grijpt snel om zich heen in Nederland,dus als Suriname alertheid promoot,met recht.


  Maak melding

 5. op de luchthaven zanderij is men weer begonnen om het vliegtuig van binnen te desinfecteren.m.a.w.moeten de passagiers gewoon op hun plaats blijven zitten tot dat iemand langs komt met een spuitbusje om man en muis te besproeien.


  Maak melding

 6. aai baja,…..
  kondremang- kondremang,…
  zijn jullie niet blij met de komst van onze brada’s & en siesa’s uit holland met hun euro’s; dan in plaats met die zwakke orie’s die in de ruimte worden gezonden; denk-a-torie,…a- saa- de,….
  “barawood”


  Maak melding

 7. Bara
  Onze mensen zullen altijd klagen.
  Of het nou ook in hun voordeel is a tang so.
  Wat DAS zegt je kunt idd geen muur bouwen om je heen bouwen.

  Power to the People


  Maak melding

 8. Desinfecteren in een vliegtuig met gesloten deuren levensgevaarlijk!

  Ik heb dit laatst ook meegemaakt. Voordat de KLM vliegtuig in Suriname landde, ging laatst zo’n Nederlandse man (piloot?) onder veel gelach van de Surinaamse stewardessen met zo’n spuitbus rond.
  Ik hoorde de stewardessen nog aan hem vragen van: “ga je nu al spuiten?” Hij zei lachend “ja,” en begon als een bezetene door de gangpaden te lopen met die spuitbus.
  Men stikte bijna door deze smerige gaslucht, ik zag verschillende mensen van alle leeftijden, hierdoor even hyperventileren!
  Er werd ook niet van tevoren gewaarschuwd voor de gevaren. Er werd alleen maar gezegd van: “we gaan het vliegtuig desinfecteren omdat dit moet van de Surinaamse overheid.” En voordat het wist, zat je in die smerige zuurstofonttrekkende gaslucht.
  Ik dacht dat men pas mocht spuiten/ontsmetten na de landing, en nadat alle deuren open zijn gegaan.
  Dit gas ontrekt namelijk veel zuurstof uit de lucht in een vliegtuig.
  Ik vind dit onverantwoord en niet kunnen. Zo behandel je jouw klanten niet.
  Desinfecteren mag, maar wel wanneer het vliegtuig al geland is, en de deuren al geopend zijn!

  Bij aankomst in Nederland wordt er niet gedesinfecteerd.
  Volgens mij heeft Suriname last van smetvrees.


  Maak melding

 9. ik heb geen probleem daarmee, misschien moeten wij die slm vliegtuig ook meteen aan de ketting en ook met opzet weer op schiphol beschadigen, dus kan kunnen ze niet vliegen en verdien suriname ook geen geld aan de surneds, en ook dan blijf iedereen thuis in nederland eens een keertje. dan moet de baviaan eens voelen hoe het is minder geld te vangen van hun eigen surneds die geen geld meer komen uitgeven in hun geboorteland…


  Maak melding

 10. Typisch Surinaams gedrag,omdat ze naar Suriname op vakantie gaan met hun zg euro`s moet Suriname naar hun pijpen dansen.
  Komt het niet in jullie botte hersenen op,dat deze griep levensbedreigend is?Moet men maar alle ziektes accepteren alleen omdat jullie daar euro`s brengen?Het lijkt erop dat jullie je eigen volk liever zien kreperen.
  Stelletje hypocrieten zijn jullie niets meer en niets minder.
  Hoe kan men zijn eigen volk toewensen:Als er geen toeristen in Suriname komen,komen jullie om van de honger?Maar ja lees wie dat typt een neger.

  Toen er geen toeristen zo volop naar Suriname gingen ,is er niemand omgekomen van de honger en zo een geweldig inkomstenbron is het nou weer ook niet,dat een heel volk om zal komen van de honger als de toeristen ,nou ja zeg welke toeristen de famillie bezoekers bedoelen jullie,niet de blanken want die zullen alle begrip hebben als Suriname alertheid zal tonen ivm deze griep.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.