Tempo ontbossing in Suriname verrassend laag

10

PARAMARIBO, 16 nov – Het tempo waarin Surinaams bos verdwijnt is haast te verwaarlozen. Dit stelt de Stichting Bosbeheer & Bostoezicht, SBB. In tegenstelling tot andere landen, hebben economische activiteiten nauwelijks effect. Dat heeft weinig met toeval te maken.

Al decennialang wordt succesvol het zogenaamde Celos-systeem toegepast. “Er wordt vooral aan selectieve houtwinning gedaan, waardoor we wat ontbossing betreft niet in de gevarenzone terechtkomen”, zegt SBB-functionaris Rewie Matai tegenover De West. Exploitanten zijn verplicht alleen geschikte bomen te kappen. De rest wordt met rust gelaten. Het bos krijgt dan alle tijd te hestellen.

Anders dan in Brazilië, is er in Suriname niet echt behoefte aan steeds meer grond voor landbouw of veeteelt. De enige echte dreiging komt van de goudwinning. Omwille van het edele metaal worden aardig wat gaten geslagen in het boslandschap. Ook wordt flink wat kwik geloosd, dat onontbeerlijk schijnt voor het scheiden van het goud. Milieuvriendelijker methoden slaan nog niet echt aan.

10 REACTIES

 1. oh, gelukkig, dan is er dus niets aan de hand…

  ik vraag me af hoeveel ze bij bosbeheer hebben gekregen om de huidige regering zoveel pr te verschaffen


  Maak melding

 2. Traag!

  Heel de wereld weet nu ondertussen dat vele vergunningloze goudwinners onze binnenlanden verpesten met kwik. U weet het, ik weet het!
  Onze overheid weet het ook, maar doet geen sikkepit! Niks!
  Nu gaat het nog traag met ontbossing. En dan moeten we NU maatregelen nemen en niet wachten tot het snel gaat. Want er liggen kapers op de kust. Voor je het weet hakken Braziliaanse boeren in het zuiden van ons land grote stukken bos open voor veeteelt, hout en goud.


  Maak melding

 3. >>Milieuvriendelijker methoden slaan nog niet echt aan.<<

  Dus gaan "we" gewoon door met de mensonvriendelijke methoden. "We" hebben ook geen informatieplicht noch een onderzoeksplicht…
  "We" laten het maar gebeuren. "We" laten het kwik zich accumuleren in het lichaam van arme onwetende mensen en deze brengen gehandicapte kinderen ter wereld.
  Als "we" maar genoeg goud uit de grond weten te halen voor de multinational, die ons daarna met een kruimeltje beloont en daarna naar zijn natuurgebied in Canada afreist.

  "We zijn verantwoordelijk" bezig en zullen kost wat kost, aan de macht moeten blijven.
  Daarom verzwijgen “we” de waarheid. Er is “niks aan de hand,” gewoon doorlopen!

  “Het lot van de toekomstige generaties is niet ons probleem,” ze bekijken het maar.
  We kunnen goed vooruit zien, dat heet "regeren."
  Het woord "minister," bekt goed en geeft aanzien!

  Er is "niks aan de hand."


  Maak melding

 4. Niet te vergeten, wat weg is gestolen,weg is gemaakt,ding mang mekie dekie, dekie.

  De bosbouw oncessies van het volk,zijn toch in handen van een paar particulieren,die verkocht hebben middels vraag en aanbod.


  Maak melding

 5. Links om of rechts om, er is gekapt.
  veel of in dit geval weinig, er is gekapt.

  Toch willen hetnetwerk en de jongeren, die de NDP steunen, weten of er cijfers zijn, hoeveel weinig inkomsten dat heeft opgeleverd voor de staatskas.

  Alle beetjes maken een hoop, om de volksmonden allemaal te voeden ,in zo een rijk land.


  Maak melding

 6. Ja Het netwerk o.a. de oud NMR-leden hebben daar flink van geprofiteerd en bezitten grote consessies. Wist je dat niet? Ach natuurlijk komen ze het voetvolk niet vertellen welek wandaden ze zelf pleegde.

  “Milieuvriendelijker methoden slaan nog niet echt aan.” Zolang het niet veboden is en er een zware straf met hoge pakkans opstaat kiest iedereen de weg van de minste weerstand. Dus de oplossing is simpel: een algemeen verbod op kwik. Ik blijf dit herhalen, net zolang als nodig is.


  Maak melding

 7. 28

  Al wie heeft gestolen,front heeft beloofd die boeven van toen,met wortel en tak uit te roeien.

  Sa ding doe.

  Bigie ai nanga hebzucht,mekie ding fronters tekie toe foesie ding go soekoe foe-foeroe man,dat nu zoveel jaren na verdrijving van de NMR.

  Er is tijd genoeg geweest om de NMR en het Surinaamse kind Bouterse,op te pakken,alles af pakken, en daarna kijken,waar hij recht op heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.