Liesbeth Venetiaan bij opening kindermuseum

1

PARAMARIBO, 15 nov – Na driekwart jaar van intensieve voorbereidingen opent kindermuseum Villa Zapakara eind deze maand de poorten. Op vrijdag 27 november verricht presidentsvrouwe Liesbeth Venetiaan de officiële opening in het bijzijn van sponsors en genodigden. Vanaf zondag 29 november is het publiek en vooral de Surinaamse jeugd welkom in het nieuwe museum. Het scholierenprogramma gaat vervolgens van start op woensdag 2 december.

De tentoonstellingsruimtes, de mediatheek en het café van Villa Zapakara naderen hun voltooiing. In de fraai betegelde en vrolijk beschilderde kleedkamers zijn kleding, sieraden en andere attributen van het Ashanti-koninkrijk uitgestald. De eerste tentoonstelling in het kindermuseum staat namelijk in het teken van Ghana en de stad Kumasi.

Technici zijn druk in de weer met geluid, verlichting en videoapparatuur. Op het buitenterrein verrijst een omheining en de grond zelf wordt opgehoogd en verstevigd. Na de zware regenval van bijna twee weken geleden bleken zowel het terrein als het gebouw nog niet geheel waterbestendig zodat in opdracht van het Bisdom, de eigenaar van het complex op Ons Erf, reparaties aan het dak worden uitgevoerd.
Tussendoor gunt decorbouwer Thijs Bake zichzelf een korte pauze. Hij is voor twee maanden overgekomen uit Nederland om de tentoonstellingsruimte te bouwen en in te richten. Een prachtklus, vindt Bake, al was het wel flink aanpoten: ‘Maar ik heb hier een fantastisch team van medewerkers om me heen. Iedereen werkt zich uit de naad en eigenlijk is alles van begin af aan aardig volgens schema verlopen. Ik vind het een hele eer om hieraan mee te werken, vooral omdat er in Suriname nooit eerder zoiets is gebouwd. Eigenlijk smaakt het naar meer. Het is dat ik verplichtingen heb in Nederland anders zou ik hier blijven om meer van dit soort projecten te helpen realiseren.’
Ook inhoudelijk loopt alles volgens plan. Het scholierenprogramma is zo goed als afgerond zodat vanaf woensdag 2 december de eerste schoolklassen een museumtour kunnen krijgen. Villa Zapakara is de eerste maanden van haar bestaan al volgeboekt met basisscholen waar het museum elke woensdag-, donderdag-, en vrijdagochtend voor is opengesteld.

Inmiddels zijn de trainingen van de nieuwe museummedewerkers van Villa Zapakara in volle gang. Onder leiding van actrice Helen Kamperveen, directeur van theaterschool On Stage, wordt volop gerepeteerd voor de kindervoorstellingen. Die vormen straks de afsluiting van elk museumbezoek waarbij kinderen zelf de hoofdrollen vervullen.

Liesbeth Ruben, die de Ghanese landententoonstelling “Paleisgeheimen” heeft bedacht en gerealiseerd voor het Tropenmuseum Junior in Amsterdam, is zeer ingenomen met de snelle ontwikkelingen in Paramaribo. Via foto’s en verslagen blijft Ruben op de hoogte van de voortgang: ‘Het ziet er fantastisch uit allemaal en tegelijkertijd ook heel vertrouwd. Het lijkt wel een tweede geboorte van “Paleisgeheimen”. Wij beschouwen het als een geweldige eer dat de tentoonstelling is overgenomen in Suriname.’

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.