Suriname als ijskoud proefkonijn onder de zon

17

PARAMARIBO, 14 nov – In Suriname zal proef gedraaid worden met zonne-energie als basis voor productie van consumptie-ijs. Verantwoordelijk zijn stagiaires van de Technologische Universiteit Delft, TU-Delft, in Nederland. Vooral het binnenland loopt warm.

Er wordt veel heil verwacht van het voorlopig nog in proeffase verkerende project. “Het product is specifiek ontworpen voor gebieden in ontwikkelingslanden die verlegen zitten om elektriciteit”, zegt stagiaire Bharti Girjasing tegenover de Ware Tijd. Girjasing heeft samengewerkt met andere studenten van Delft. Zogenaamde Solarbear-koelelementen hebben consumptie-ijs geproduceerd op zonne-energie.

De koelelementen zijn een uitvinding van Leonard Schurg en Jonas Martens, Master-studenten aan de TU Delft. Met een investering van hooguit vijftig euro kan de bezitter jaren thuis ijs maken. Consumptie-ijs is vaak nog een luxe voor het gros van de verafgelegen gemeenschappen in het binnenland. Energie, vaak alleen per dieselgenerator, is duur en schaars.

Slaagt de proef, dan is ook het opkomende natuurtoerisme uit de brand geholpen. De studenten willen tot begin 2010 proefdraaien om zo stevig mogelijke conclusies te trekken. “Dat betekent technisch experimenteren, de behoefte bij de bevolking onderzoeken en nagaan op welke manier de Solarbear bij kan dragen aan verhoging van de levensstandaard.”

17 REACTIES

 1. Mi boi zuiver juist daar………. tik din sma edi tja gwi….din boi koni…ondertussen…soso law…had je genoeg geld uit GOUD…..konden deze mensen zelf opgeleid worden of gewoon de boel zelf kopen….maar nu laten zien…. fa din gevaarlijk..fa ding geweldig…fa din bun…waarvan jij die hele rotzooi heel goedkoop uit Japen kan of kon kopen zonder jouw en de gemeenschap te laten manipuleren.

  GOUD prijs stijgt en stijgt en blijft stijgen maar Opa Ronald zat de bevolking uitteschelden dat zij niet zo hebzuchtig moesten zijn en de kwaliteit ook niet beschikken….Om iets zelf met goud te doen….(wel opa ronald olie is veel moeilijker te behandelen dan goud).
  Men moet gewoon dom en achterlijk blijven …..men mag niet STREVEN…naar vooruitgang…men mag geen toekomst.

  Laten wij eerlijk en duidelijk zijn…dit heeft Opa Ronald ons duidelijk laten zien en ook bewezen….NPS >>!!!!!!!…DIN SRANAN SMA NU MUZU FU HEBZUCHTIG ZO…Met andere woorden men moet DOM blijven.


  Maak melding

 2. Holy moly, wat een geld verspilling! ik kan wel iets beters verzinnen waar de binnenlnd bewoners meer profijt van zullen hebben, en de kinderen?
  misschien een beter onderkomen voor de lessen, een w.c die functioneert etc. maar faciciliteiten om een ijsco te kopen? Is men krankjorem geworden?
  grt. wakaman


  Maak melding

 3. Ja het komt mij ook een beetje vaag over, ik mag aannenem dat dit het opstapje is tot iets groters…. en dan bedoel ik geen ijssalon…wat ze al schreven ”op welke manier de Solarbear bij kan dragen aan verhoging van de levensstandaard.”

  Een school met airco?? Ziekenhuis met airco ?? ja ik denk dat die studenten Surinaamse onkruid hebben gerookt en idd krankejorem zijn geworden….


  Maak melding

 4. Ho ho niet zo negatief,dit is volgens mij een aanzet tot iets groters,een startpunt,het ligt nu aan de binnenlandbewoners om geduldig te zijn,de ogen en oren goed open te houden en vanaf het startpunt door te borduren op de ingeslagen weg.zo zijn de japanners ook begonnen sic.


  Maak melding

 5. ik snap een aantal surinamers niet, alleen kritiek en maar klagen maar zelf hun klauwen uit de mouw steken kunnen ze niet. lees de reaktie op nummer 1 is om moe van te worden en dan heeft hij over DOM blijven.


  Maak melding

 6. Jammer voor al die negatieve commentaren. Tot nu komt er zelf niets uit welke hoek dan ook. Zoals een gezegde luidt. De beste stuurlui staan aan de kant.
  Veel succes gewenst voor het ijs project.


  Maak melding

 7. Het gaat om de proef op zonne engerie om ijs te produceren en ijs smelt heel snel met hoge temperaturen ,je weet wat ik bedoel.
  EXPERIMENTEREN.
  Het is heel positief toekomst gericht en een gat in de markt op toeristisch gebied
  bv.schaatsbaan stadion in het binnenland.
  Wauwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.
  Bruin bakken kan altijd zonder zonne engerie op te wekken en daarnaast heel koude stadion met opgewekte zonne energie,schaatsen maar.
  BY POSITIVE AND EVERTHING GONE BY OKEEEEEEEE.

  SURI


  Maak melding

 8. DU,mang laat toch iedereen in zijn/haar waarden,je zeikt steeds maar op anderen,en jij noemt je zelf een democraat? Aan me hoela.Waarom ga jij niet naar Suriname om plaats te nemen in het getuigenbankje,hahahaah ding eh pratie gratis ticket.

  Consumptie-ijs in het binnenland?Leven we nog in de middeleeuwen soms?Laten ze gewoon zeggen hoe dat ding is,het is gewoon een experiment mang.En die arme kindertjes daar blij maken met een ijssie ,komt echt over als toen de blanken Afrika bestormden om slaven te stelen.


  Maak melding

 9. Du jij bent een slimme …jij denkt dat een lekkere baklucht …ook een heerlijk product moet zijn om te vreten…….zie parfum ruikt lekker….. stop in je mond.(jij komt er achter dombo ..drink)
  Men moet met iets tastbaar komen…. de mond gewoon dicht houden en als ze klaar zijn…moeten zij mee komen en de wereld laten zien.
  Dat doen echte landen…met producten…daarom jij bent een domoor omdat jij geen moer weet maar zit te lullen als een kleuter…NIKSNUTTER.


  Maak melding

 10. @ nr.6
  Er gebeurd heel wat positiefs, zeker vanuit Nederland hoor japanie! Kijk wat Combiwel gaat opstartten in Suriname! Daar is de gemeenschap wel bij gebaat, maar een ijsje kopen in het binnenland?? Das flauwe kul! Of het Combiwel lukt is weer een andere torie, maar goed,
  groet,
  Wakaman


  Maak melding

 11. Het is een begin mensen.Er is zoveel zon in Suriname.Waarom geen gebruik van maken.het is een eenmalige investering tegenover jarenlange gratis energie.Geen gedoe met uitval van stroom.Ik zag een Engelse programma over een winkelstraat waar er alleen maar Pakistaanse en Indiërs de winkels daar hadden.En er werd aan een de mensen en de winkeliers gevraagd waarom er geen zwarte ondernemers zijn.Ieder keer kwam weer hetzelfde antwoord.De zwarte bevolking kan niet samenwerken.Er is geen eenheid.En als het eentje lukt te slagen wordt die door jaloezie naar beneden getrokken door eigen volk.Als ik de negatieve reacties hierboven lees,zie ik een vergelijking met het programma die ik heb gezien.De chinezen en Hindostanen lukt het wel in Suriname en daar worden ze ook uitgescholden dat ze de boel overnemen maar blaka sranangmang, jullie doen het zelf.


  Maak melding

 12. Binnenland bewoners, laat je niet beet nemen, met allerlei dure ijskoude praatjes, maak niet de fout van uw voorouders.Ja, elk student uit nl, denkt dat ie de baas is voor de wereld, bah , zoo 1 vieze Geert Wilders, gedachte.hier hebben ze peper dure hypotheken, 30 jaar als werkslaaf , alleen belasting betalen.Leer liever mensen goedkope en deugdelijke huizen te bouwen.


  Maak melding

 13. Palulu,

  Ik heb dat programma ook gezien betreft Soho Road. Het is zo dat aziaten een ontwikkelingsdrift hebben dat zie je ook wereldwijd, het is inherent aan de cultuur.
  Het antwoord van een van de winkeliers was dat de zwarten harder moeten werken.
  Dat zei ook de zwarte eigenares van de bakker in plaats van dat ze hard gaan werken gaan ze feesten en beesten zij heeft dit niet gedaan omdat ze vooruitstrevend is en dat is ook de rede dat ze haar bakkerszaak nog steeds heeft. Ik bedoel zo kan het ook.


  Maak melding

 14. DU jij moet jouw smoel dichthouden, want als wij klagen dan hebben wij daar een reden voor, die hypocriet verleent geen permanenten verblijf status voor surneds in suriname, dus hij discrimineert(tegen) mensen die in nederland hebben gewoond, hij is bang dat mogelijk mensen als parmissar en ndp zijn stoel zullen inpikken en meer burger in suriname mondiger en slimmer gaan maken, dus jij DU jij bent net zo achterlijk als die dictator die nu voor de 3e termijn zijn stoel warmt houdt en alle surinamers dom houdt inclusief jou.


  Maak melding

 15. hahahaha een aantal zijn op hun pik getrapt
  ik begin bij nummer 9, over baklucht gesproken dat krijg je genoeg van de ndp en van bouterse daar hoor ik jou niet over klagen ook niet van die luchtballonen die van ocer komen, als je kritiek hebt op wat dan ook kom dan met betere voorstel of oplossing maar lever geen kritiek om het kritiek dan ben jij in mij ogen dom, en aan die andere idioot op nummer 16 wil ik dit kwijt je moet niet liegen want tijden van het militaire bewind van bouterse moesten heel wat surineds en suriname vluchten voor hun leven andere werden beschuldig dat ze spion van nederland zijn.dit bedoel ik met velen van jullie hier jullie weten niet waar over jullie praten als je over dictator praat is het alleen van toepassing op bouterse en niemand anders voor 1980 is er altijd verkiezing geweest in suriname en na feb 1980 niet, dus lekker hou jou smoel dicht over achterlijk zijn de mensen die aanhagers zijn van de ndp zijn achterlijk en dom want mensen hun geschiedenis spreekt boekdelen,over parmessar gesproken hij heeft zijn zakken ook gevuld met geld dat voor de arme en zieken bestemd was academisch ziekenhuis weet jij dat nog de ndp staat vol van oplichterse dieven moordenaar en drugs criminelen. lekker ga maar lekker slapen want de ndp-ers kunnen nooit de discussie voeren over oprechte en eerlijk zaken eerst moeten jullie afstand nemen van de ndp en bouterse dan pas kunnen jullie je smoel open doen over normen en waarden democratie mensen rechten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.