Suriname wordt slimmer tegenover multinationals

44

PARAMARIBO, 13 nov – Suriname wil zich slimmer opstellen in onderhandelingen met multinationals. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulbronnen, NH, zegt dat er dure lessen zijn geleerd. Een overeenkomst als met IamGold komt niet gauw meer.

Mee profiteren van bijvoorbeeld de steil stijgende goudprijs moet veel makkelijker kunnen. “De overeenkomst met IamGold is een les. Waar verbetering mogelijk was, hebben we geprobeerd te corrigeren”, zegt Rusland. Zo moeten heronderhandelingen mogelijk worden. Met IamGold gaat dit moeilijk, omdat de overeenkomst nu eenmaal is getekend, hoe beperkt ook.

Dus is ook het mee profiteren beperkt. Het moet radicaal anders met SurGold, de joint venture tussen aluminiumgigant Alcoa en goudmultinational New Mount. SurGold heeft het ertsrijke Nassaugebied op het oog. “We kijken richting twintig procent deelname. Wel zijn de omstandigheden in Nassau moeilijker. De investeringen zijn ook ruimer dan die van IamGold toen”, aldus Rusland.

44 REACTIES

 1. ik kan mij nog steeds niet indenken,dat de deskundigen op de verschillende ministeries nog met het idee rondloopt dat zei geweldig zijn.

  deze politieke bonzen denken niet in het belang van land en volk maar aan partij politieke belangen.de profiteurs moeten gewoon opgesloten worden.

  deze klootzaken houden uitverkoop met onze natuurlijke hulpbronnen.venetiaan is de man die verantwoordelijk gesteld mag worden.het is geheel en al een wakatyopu bende allemaal.

  geloof men nog in de tien schone vingers van de president.zelfs zijn tien tenen is reeds bevlekt en stinkt no hel.

  de tijd van comedy spelen is allang voorbij wie niet deugt moeten weg en plaats maken voor de waarachtige srananman,landgenoten die het beter kunnen.


  Maak melding

 2. LS,
  Ik zie een overeenkomst met de reclame op de Nederlandse tv “Nederland wordt slimmer” en de woorden van Gregory. Ik vind dit een mooie ontwikkeling om meer inkomsten te kunnen krijgen uit de natuurlijke hulpbron nen. Jammer dat men niet eerder “slimmer” was. Of was men al slim maar men gebruikt die niet. Misschien heeft men daarvoor gekozen om redenen, die het daglicht niet kunnen aanschouwen. Gaandeweg, door kritiek vanuit de gemeenschap, verandert men de strategie van niet slim (dom?) naar slim (niet dom). Meestal vermijdt men de tussenhaakjes geplaatste woorden, om nog de mislukking met de mantel der liefde te bedekken.

  Ik heb gesproken,


  Maak melding

 3. Alles is mogelijk. Deze zeer lucratieve “overeenkomst” als het een overeenkomst is dan, kan gewoon ontbonden worden! Weet men dit soms niet???

  Er kan pas niet veel gedaan worden als die goudmijn VERKOCHT is aan IMGOLG, wat ik eerder geloof, want anders kunnen ze niet voor maar liefst 95% eigenaar ervan zijn.
  Het is bijna een misdaad naar het volk toe door zo te handelen.
  Er is wel enige hoop, en dat is schadevergoeding voor vervuiling van de milieu elementen.

  Daarom moeten mensen met kennis van zaken aan de macht komen, mensen met kennis van bestuurskunde, vergunningverlening, en milieukunde, is al heel wat om ermee te beginnen.
  Je moet/behoort als bestuurder gewoon weten waarmee je bezig bent!


  Maak melding

 4. Een land krijgt een regering die ze verdiend!!!!!!Surinamers denken dat ze denken,maar dar dat “denken” ze alleen maar!!!!Terwijl het gras groeit,sterft het paard….En dit noemt men economische vooruitgang????Stabiliteit???Rust????
  Slapen jullie maar rustig door,terwijl de multinationals wakker blijven!!!


  Maak melding

 5. De onwetendheid is erger dan ik dacht.

  Onwetende (slappe) mensen aan de macht zijn als prooi voor slimme aasgieren.
  Deze zullen het land die je geërfd hebt door het harde werken van jou voorouders, als een citroen uitknijpen.

  En we leven in 2009. Dit is onvoorstelbaar!


  Maak melding

 6. Omdat deze regering niet anders weet dan BEDELEN en zo nu en dan van sommige landen “een lekkers” krijgt,denken ze dat ze economisch stabiel zijn.Dit is te vergelijken met een bedelaar die een lap grond bezit en druk bezig is om voor wat lekkers te bedelen en niet doorheeft dat er flink gebruikt wordt gemaakt van zijn grond waar er meer uit te halen is dan zijn vergaarde aalmoes.Time for a quickly governmentchange!!!!!


  Maak melding

 7. mop van het jaar:”Suriname wordt slimmer” dus geeft deze minister toe dat Suriname, met name FRONT dom was en is.eindelijk een minister die het toe geeft.nu nog het commentaar van uw aanhang op dit forum.kijken als zij ook DOM zijn.waarom ik de nadruk leg op IS nog dam?hij praat over 20% deal exclusief steekpenning komt op een 40% deal.vandaar dat de corruptie wet nog niet is behandeld in het parlement.kun je niemand vervolgen met terugwerkende kracht.


  Maak melding

 8. Eindelijk een minister die zelf toegeeft dat de contrcaten met Iamgold fout zijn.
  “NH, zegt dat er dure lessen zijn geleerd. Een overeenkomst als met IamGold komt niet gauw meer.”
  Hoe vaak heb ik dit niet hier opgemerkt.
  van insiders heb begrepen dat er ontzettend foute contracten zijn getekend omdat de ondertekenaars tjoekoe heben gekregen en gehandeled hebben naar perslk gewin en niet in landsbelang.
  Wat gaat zero tolerance man hiertegen doen of laat hij zijn selectieve aard weer blijken.
  Rusje for pres!!
  Suriname kan rijk worden met de aardolie en goud als je dat goed exploiteerd.


  Maak melding

 9. Alsmaar COMMENTAAR leveren lijkt de eigenschap die de meeste Surinamers het BEST bezitten. Niks zo makkelijk als immer maar commentaar leveren op Suriname en alles wat wie dan ook daar onderneemt.

  JA ,er zijn/worden fouten gemaakt. Nederland wordt immer opgehemeld want oh oh, wat hebben wij het hier in NL toch zo goed en PRIMA voor elkaar geregeld. . alsof sommige SURINEDS of Surinamers NL persoonlijk hebben opgebouwd.

  Kom eens verdomme met een positief advies.

  Als de kunst enkel bestaat uit het leveren van commentaat, enr concreet NIKS positief kunnen aandragen dan is dat zeer KLEINGEESTIG qua denken.

  Suriname is een klein ontwikkelingsland, met uiteraard ook armoe, maar als u een beter beeld wenst op te doen van “kwaliteit van leven” ga dan eens in Afrika kijken en laat dan eens weten of alles in SME er ZO SLECHT voor staat.

  Suriname eeuwig vergelijken met een ONTWIKKELD land is o zo DOM.
  Zo’n vergelijking slaat nerens op.

  Vergelijk het maar eens met Guyana, of Haiti. (Dichterbij huis)

  Zelfs AUTOCHTONE NEDERLANDERS die Suriname hebben bezocht vinden dat Surinamers veels te negatief reageren op zaken in ontwikkeling.

  Zij zien hun kansen nu schoon en schromen niet er naartoe te gaan en te ondernemen. Zij hebben moed en visie. Het is maar zo makkelijk commentaar te leveren vanuit een land waarvan je weet dat je in elk geval een UITKERING ontvangt ook als je HELEMAAL NIKS DOET.

  Probeer dus maar eens de switch te maken om eens POSITIEF mee te denken en te adviseren.

  Alsmaar reageren op zaken die niet goed gaan BRENGT ONS NIET VEEL VERDER.

  Een fijn weekend. De SRANAGMANG

  P.s Laat de Surinamers niet het volk wezen waar massaal de beste stuurlui aan wal blijven staan.


  Maak melding

 10. Alle contracten kunnen worden opengebroken. En als ze dat niet bevalt , dan donderen ze maar op.Wedden dat er weer 20 in de rij staan. Maar eerst moete alle corrupte elementen uit alle staatsorganen zoals regering en politie verwijderd worden, anders is het dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 11. Leiden 13 november,

  Raj, als het waar is wat je stelt moet je dat ook bewijzen. Als het waar is, is het erg.

  Rusland vergeet een aantal opties.
  Ten eerste kan hij het contract gewoon opzeggen wegens onredelijkheid misschien zelfs onrechtmatigheid.
  Geen enkele rechter in Sur. kan de staat verplichten tot schadevergoeding als dit een besluit is van de Minister en of de President.
  Ten tweede word er hier door Rusland weer een finale fout gemaakt eigenlijk. Geen twintig procent maar 51 en vetorecht over alles. Rusland moet rustig blijven en afwachten. Ten tweede de clausule over heronderhandelen daar kun je altijd twee kanten mee op. Niks heronderhandelen direct eisen en direct betalen. Wat de zwakte is van sommige fronters, Ja ik kan het gewoon niet anders brengen, is dat ze zwak zijn. Sur heeft de grondstoffen, dus wij stellen de eisen.
  Een bezorgde surinamer.

  Mr.Drs Roy Siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 12. Minister, als ik u was zou ik niet met dit onderwerp in de publiciteit treden. Zelf hersenloze wezens zouden zo’n contract niet ondertekenen. De onderhandelaars namens Suriname lopen achter op de feiten. Anders gezegd: “ZE ZIJN GEWOON ACHTERLIJK”. Of hebben ze zoveel smeergeld ontvangen? Santokhi; er is weer werk aan de winkel. Laat alle rekeningen van de onderhandelaars blokkeren en onderzoeken. Ook nagaan of zij een rekening hebben in het buitenland. Suriname moet af van deze mensen, anders gaat het land naar de klote.


  Maak melding

 13. De Kuiken en de Uil

  “De investeringen zijn ook ruimer dan die van IAMGOLD toen”.

  Ik kan en wil dit niet geloven! Welke uilskuiken heeft de overeenkomst toen ondertekend? Hoe lang duurt die overeenkomst nog? Waarom laat de Kuiken zich altijd door de Uil opvreten? Onmacht, door gebrek aan kennis!


  Maak melding

 14. Geachte heer Rusland,

  Jammer dat ook u als kind uit het nest van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, zich politiek zo in de luren laat leggen, door een stel incapabele Front politici het, die t.a.v. de goudovereenkomst met IamGold, eerder kozen voor het ‘eigen belang’ (het aannemen van smeergelden van buitenlandse multinational belangen groepen), dan te kiezen voor het ‘Nationaal Surinaams Belang’.

  U stelt dat het nu “beter zal gaan”, daar blijkt dat de verkiezingen van 2010 voor de deur staan. Terwijl u eerder heel goed wist, dat deze overeenkomst met IamGold – 5% bruto voor de staat Suriname tegenover 95% netto voor IamGold – te belachelijk was voor woorden. En de huidige president van Suriname drs. Ronald Venetiaan en zijn IamGold partners u geen ruimte boden, om dat publiekelijk kenbaar te maken. U werd politiek gemeen het zwijgen opgelegd. Doch koos u NIET om de eer aan u zelf te houden door publiekelijk afstand te nemen van deze uitbuitingsactiviteiten van het Front en haar buitenlandse partners. Zelfs verkoos u niet om af te treden. Terwijl de huidige president Ronald venetiaan u in eigen bewoordingen publiekelijk sommeerde, alsof deze overeenkomst “typisch Surinaams” is , moest zijn en zo moest blijven. Met andere woorden: Hieraan wordt NIET getoornd, ondanks dat progressieve jongeren, ook van de Anton de Kom universiteit u erop wezen, dat deze overeenkomst uit den boze was. Zelfs de voorzitter van de NDP dhr. Desire Delano Bouterse werd niet tussen partijen of bij deze overeenkomst gedoogd.

  http://www.youtube.com/watch?v=BE29wYqNQqo&feature=PlayList&p=295C7401DB1B76EB&playnext=1&playnext_from=PL&index=24

  Des ondanks bleef u zich neerbuigend opstellen in het belang van deze Fronters en hun buitenlandse partners, waarbij zelfs hele woongebieden in Paramaribo regelmatig van elektriciteit werden onthouden, om IamGold 1X24 uur de ruimte te geven, haar activiteiten te kunnen blijven ontplooien, ten koste van de gemeenschap. Zelfs heeft u nogmaals geen enkel moment eraan getwijfeld, om afstand van deze uitbuitingsactiviteiten te nemen. Anton de Kom zou dit nimmer hebben toegestaan en ten minste wat van gezegd hebben.

  Nu enkele maanden voor de Surinaamse verkiezingen van 2010 wil u proberen dit goed te praten, door te roepen dat t.a.v. het ertsrijke Nassaugebied, “we richting twintig procent deelname kijken. Is dit uw onderhandelingsstrategie, door nu alvorens u de onderhandelingen ingaat, aan te geven aan deze multinational waar Surinames onderhandelingsgrenzen liggen? Bedoelt u dat de Surinaamse gemeenschap dit als een “verbetering” moet accepteren, daar 20% bruto meer is dat 5 % terwijl de Surinaams gemeenschap tenslotte ook nog opgescheept wordt met goedkope gevaarlijke ‘restproducten’ en een verontreinigde bodem? En dat 95% netto buitenlandsbelang zodoende een verbetering inhoud t.o.v. 80% voor de nog onbekende multinational ? WIE HOUDT WIE VOOR DE GEK!

  http://www.youtube.com/watch?v=csObfMkl_KI&feature=related

  M.a.w.: stel dat deze multinational 40% belang voor de Republiek Suriname als grens in gedachten hebben m.b.t. de toekomstige onderhandelingen over het Nassaugebied, hoe denkt u dan met uw ‘voorbarige’ uitspraken over 20% het tij te willen keren? Waar bent u met uw superieuren feitelijk mee bezig. En dat is precies wat Anton de Kom mee bedoelde dat:

  “GEEN VOLK TOT VOLLE WASDOM KAN KOMEN, DAT ERFELIJK MET EEN MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL BELAST BLIJFT.”

  Jammer, zeer jammer, dat juist u zich zo heeft laten ‘besmetten’ door een incapabele groep politiek avonturiers en uitbuiters van het Surinaamsvolk, waarbij het ‘neo-koloniale virus van minderwaardigheid’ in hun denken blijkbaar nog sterk actief is. Politici die geen idee hebben hoe sterk dit virus hun hersenen als ook hun gedrag aangetast heeft, met alle gevolgen van dien voor de Surinaamse gemeenschap. Een tot de bot verziekt neo-koloniaal zooitje, die de Republiek Suriname in feite in de uitverkoop gedaan hebben, onder het mom van ‘economie’ en ‘ondernemerschap’. Met aan het hoofd een president die heilig in gelooft, dat hij slechts een product is van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace evolutie theorie van de Oorsprong, die suggereerden dat: diersoorten door de jaren heen veranderden door de werking van een soort “natuurlijke selectie”. Dat diersoorten evolueerden tot Homo sapiens (mens) en dat hij Venetiaan daar een schepsel van is. En zoals men zegt: “je bent zoals je over jezelf denkt, met je gedrag en houding evenredig daaraan.”

  http://www.youtube.com/watch?v=btzUvOS7_dY&NR=1

  En ergens op de erebegraafplaats te Loenen op de Veluwe in het Koninkrijk der Nederlanden, ligt een overleden Surinaamse held onrustig in zijn graf te wriemelen, zich verbijtend over het wangedrag van sommigen binnen zijn gemeenschap, over vooral datgene waar hij zich tijdens zijn leven juist zo tegen verzet heeft en zelfs voor gestorven is. Helaas, hij kan niet meer spreken. En zijn ogen, die kunnen geen tranen meer laten.
  Vandaar dat wij de huidige generatie namens hem het woord zullen blijven voeren tot ergernis van sommigen onder ons.

  http://www.youtube.com/watch?v=LHPt8y7xOqE


  Maak melding

 15. “We kijken richting twintig procent deelname”.

  Wat een zielige gedoe. Waarom richting 20%, als je het voor bijna 100% ZELF kan laten doen?
  Hou toch op met dat onderdanige gedoe!


  Maak melding

 16. Goh da’s pas goed nieuws. Suriname is slimmer aan het worden, is dit een opmerking of is dit realiteit?????
  Als IAM gold niet kan worden overgehaald de overeenkomst aan te passen dan moet nu reeds kenbaar worden gemaakt dat IAM gold niet in aanmerking komt voor verlenging en of andere gunsten (zoals gratis elektra leveren).
  Maa ik heb er een hard hoofd in omdat de tjoekoes van enkele miljoenen voor enkelingen gewoon doorgaan en IAM gold redeneert “5 miljoen smeergeld levert 30 miljoen winst op dus blijven wij tjoekoes betalen”.


  Maak melding

 17. Weet je,
  ik vind dit ronduit SCHANDALIG!!

  4 of 5 jaar lang gewoon volhouden dat er niks mis is met deze IAMGOLD deal, en nu de verkiezingen voor de deur staan, lijkt het opeens alsof iedereen binnen het Front, verstand heeft gekregen.

  Zelfs Somohardjo zegt alleen goede dingen (zie DWT), de laatste tijd.

  Het is SCHANDALIG dat onze politici ons zo van achteren nemen (of dat wij ons zo van achteren laten nemen)


  Maak melding

 18. Ik zou graag willen weten waarom de minister denkt aan 20% deelname. Ik zou op grond van een voorstudie mijn deelname bepalen en niet anders. Als hwet project erg winstgevend is moet su overwegen het alleen te doen. Bij Iam gold dacht su ook dat het project niet veel zou opleveren, hetgeen nu anders blijkt.


  Maak melding

 19. Adam Smith en de economische vrijheid

  Een inleiding over het ontstaan van multinationale ondernemingen.
  De industriële revolutie begon in Engeland en Schotland in de tweede helft van de achttiende eeuw. Vooral de uitvinding van de stoommachine zorgde voor een verandering van de productiewijze. Voor de grootschalige productie was er behoefte aan een afzetmarkt.
  Het boek van de Schotse econoom Adam Smith (1723-1790) ‘Inquiry into the Nature and the causes of the Wealth of Nations (Onderzoek naar de aard en de oorzaken van de rijkdom van de naties, 1776) is een pleidooi voor het afschaffen van handelsbeperkingen en voor een zo groot mogelijke economische vrijheid. Het verwerpt het mercantilisme, dat zijn hoogtijdagen beleefde in de periode van het absolutisme in Frankrijk. Volgens Smith is de primaire bron van rijkdom de arbeid.
  Voor productiviteitsverbetering is het belangrijkste middel arbeidsverdeling. Tegelijkertijd moet gestreefd worden naar een zo groot mogelijk omvang van de markt. Daarvoor is vrijhandel noodzakelijk. Eigenbelang, vooral geldelijk gewin is de voornaamste drijfkracht bij het economisch handelen. Indien iedereen zijn eigenbelang nastreeft, zorgt een ‘onzichtbare hand’ voor het algemeen belang.
  De staat dient zich te beperken tot vier taken:
  •bescherming tegen buitenlandse vijanden;
  •handhaving van de rechtsorde;
  •het uitvoeren van de publieke werken;
  •het opleggen van belastingen..
  De ideeën van Adam Smith zijn door de liberalen in de negentiende eeuw overgenomen en terug te vinden in de nachtwakersstaat.
  -Varma R-


  Maak melding

 20. Impliciet heeft de minister toegegeven dat wij erg dom zijn geweest.Ik neem aan dat de regering niet alles heeft kunnen overzien,maar wat deden de dure consultants en al die hoge ambtenaren die de hele dag bijna niets doen ? Wordt het geen tijd dat deze personen opstappen en plaatsmaken voor jonge ,dynamische en hoogopgeleide personen?


  Maak melding

 21. het zijn altijd de zelfde soort mensen die hier klagen, deze minister geeft toe dat er fouten zijn gemaakt in het verleden laat dat een wijze les zijn voor de toekomst voor land en volk.


  Maak melding

 22. @sranangmang, ik vind het zeer flauw van jou om Suriname te vergelijken met een land als Haïti en andere Afrikaanse landen een waar men nauwelijks naar school kan gaan. Het Surinaamse volk is veel beter geschoold dan de Haitianen, en Afrikanen.
  Surinamers hebben toegang tot het Internet etc. om ZELF te kunnen uitzoeken hoe het vork in de steel zit. Maar veel Haitianen en Afrikanen kunnen dit helaas nog niet!

  Trouwens, eenieder kan de woorden IMGOLD Suriname, intypen in google, om zelf het een en ander op de website van IMGOLD Suriname, te lezen!
  Door te reageren en kritiek te leveren houden wij ‘jullie/bestuurders’ scherp!

  En dit is democratie.


  Maak melding

 23. Ik kan mij de houding van Rusland, welke door onervarenheid is ingegeven, wel voorstellen.

  Echter toen in Ecuador een nieuw regime werd gekozen riepen die gewoon alle multinationals bij elkaar om aan te geven, dat alles andes zou worden. Het resultaat was, dat alle oude contracten werden herzien en dat alle door de multinationals aangestelde functionarissen een andere functie kregen. Niks aan de hand.

  In Suriname kan ook het contract met de goudmaatschappij worden herzien, omdat die maatschappij toch al grof geld verdient.

  Weglopen zullen zij heus niet, want daarvoor zijn er te veel kapers op de kust.

  Als Alcoa met een ander bedrijf zaken wil doen, mag Suriname best wel een groter aandeel opeisen. Het betreft multinationals die over de hele wereld bezig zijn en al meer dan genoeg verdienen.

  Zij willen enkel uitbuiten het corrumptieve gedrag welke Suriname zich eigen heeft gemaakt, maar ik denk dat deze lui al genoeg hebben verdiend. Alcoa is al sinds jaren een grote speler op de wereldmarkt, dus mogen zij wat minder ontvangen.

  Bovndien hebben zijn zij al sinds jaar en dag bezig onze rijkdommen te stelen. Er is toch geen controle geweest op wat zij meenamen tijdens de bauxietexploitatie.

  Ik denk overigens niet, dat als Suriname een groter deel claimt, dat Alcoa wegloopt, omdat zelfs dan de pot nog goed gevuld zal zijn.

  Rusland moet en mag gewoon een groter aandeel willen of anderszins bepaalde, in geld waardeerbare voorwaarden opstellen.


  Maak melding

 24. Je kunt zeggen hij heeft zijn lessen geleerd ten koste van het land.Wie gaat met zulke grote bedrijven in zee,dat doen internationale bedrijven die zich gespecialiseerd hebben om het op te nemen tegen zulke giganten.Betaal je goed dan wordt er goed onderhandeld voor jou dan krijg je heel goede contacten.Suriname moet niet zelf onderhandelen geeft de opdrachten aan deze bedrijven.


  Maak melding

 25. Het is in dit geval zeer verleidelijk om te reageren op deze publicatie vanuit de media. Reden hiertoe is de uitspraak gedaan door de heer Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen in Suriname. Ik ben voorstander om objectief (feitelijk) te reageren op gepubliceerde artikelen en dergelijke in de media maar ook in het algemeen. In een artikel ongeveer twee maanden geleden heb ik op deze site ook een reactie gegeven waarbij ik ondergetekende de heer Minister Gregory Rusland haast de hemel in prees, dit was puur mijn reactie op dat moment, over toen desbetreffende artikel.
  Op een degelijke positie als minister binnen een samenleving plaatsnemen heeft consequenties. Als het gaat om een ministeriele post dan kunt u beseffen dat de consequenties menselijkerwijs heel groot of enorm en desastreus kunnen zijn, gezien de omvang van belangen. In geval van een minister betreft het een heel volk dat zo iemand vertegenwoordigt. Zo’n achterlijke uitspraak het is kortom niet meer dan dat, vooruitlopend op of tijdens onderhandelingen is op z’n zachts uitgedrukt erger dan dom. Het lijkt net wat vroeger (misschien nu ook nog) werd gespeeld, namelijk broko-bana. Maakt niet uit if ie skop a trawan broko ing foetoe of panja ing enkel ma je go doro (opportunisme). Hier wordt door de heer Rusland, enkel, scheenbeen, bowtoe en van alles kapot getrapt tijdens hett broko-bana spelletje en allerhande schade aangericht, maar desondanks gaat men gewoon door alsof er niets aan de hand is oftewel alsof er niets schadelijks gezegd is. Bij zo’n meer dan domme en dwaze uitspraak of beter gezegd uitglijder, is er maar een enkele oplossing. En dat is zonder pardon: WEG WEZEN!!! Percentages en dergelijke worden bekendgemaakt indien gewenst, pas als de uitkomst van een dergelijke onderhandeling of een patstelling (situatie waarbij men geen mogelijkheid meer ziet tot verdere bespreking) daaromtrent, 20% is maar in geen enkel ander stadium. De verkiezing met luchtkastelen beinvloeden op een dergelijke wijze, is meer dan te gek voor woorden. Een RODE Kaart (in voetbaltermen uitgedrukt) door een waarachtige president zou hier niet misstaan en op z’n plaats zijn. De heer Rusland verschiet hierdoor al z’n kruit en plaatst zich door een dergelijke uitspraak uit alle mogelijke onderhandelingen namens het volk, in dit geval het Surinaamse volk, als minister. Bij dergelijke mega deals kan een (1) procent tientallen of wie weet, zelfs honderden miljoenen impliceren.

  PS Het zou van durf en moed getuigen als men/personen die reageren op dergelijke belangrijke berichten, niet een psedoniem, maar hun echte of bekende naam gebruikten. Laten zij die vooral en vaak democratie prediken en/of proclameren het door zo’n handelswijze bevestigen en staven. Of helpen wij die (onze)nep-democratie een handje? Ik bedoel in Nederland en Suriname.
  Un tan bun, zo u wilt oeng tang boeng.

  T.R.Sleur


  Maak melding

 26. “Suriname wil zich slimmer opstellen in onderhandelingen met multinationals.”

  Waar heeft deze man het precies over en wat bedoeld hij precies met “Suriname” hier. Front is geen Suriname , in dit geval NPS, vereenzelvigen jullie je niet met Suriname stelletje landverraders. Er lopen genoeg slimme Surinamers rond, als die niet structureel werden/worden buitengesloten omdat ze bij de tegenpartij horen, hadden jullie zeker een betere deal.

  IAMgold deal is exclusief onderhandeld door NPS, Mini-ster Demon, mevr.Sumter en de nps super advocaat. De oppositie heeft altijd gezegd dat het een heel slechte deal voor Suriname was, de president heeft het verdedigd als zijnde goed voor Suriname.

  Als de oppositie die hele Bruynzeel deal niet kenbaar had gemaakt, was ook dit bedrijf verkocht aan een kwakzalver inclusief Surinaams grond die hij gewoon de volgende dag door had verkocht en een paar miljoenen rijker was geworden.

  Jullie fronters worden nooit meer slim, laat Suriname voor wat het is, er lopen genoeg slimme en waarachtige Surinamers rond, die het land uiteindelijk met vereende krachten willen ontwikkelen.


  Maak melding

 27. hier is de kans om in suriname in een klap de armoede te elimineren.
  door onze grondstoffen zelf te exploiteren.
  het staatsoliereceptuur zo boeng toe te passen.
  onze leiders zijn onderhandelaars die ons winde eiren leggen.
  hoe moeilijker de onderhandelaar zich opsteld hoe hoger de smeergelden.
  aan het eind zwicht een ieder voor de bedragen die door de multinationals geboden worden.ik volg rusland al lang hij stelde zich heel patriottisch op bij de onderhandelingen over nieuw te ontginnen bauxiet gebieden.toen hij 50% van de smelterij wilde gaan overnemen dacht ik kijken hoe groot zijn bereik is.
  nu hij over goud praat met dezelfde mensen
  zie ik hoe ad hoc hij is.
  ik wil zijn buitenlandse rekeningen onderzoeken.
  wij moeten ons nog bevrijden van ondeskundige
  corrupte leiders.
  suriname is zo klein dat we ons van onze bloed eigen mensen moeten bevrijden.
  zo is mijn mening


  Maak melding

 28. Suriname wordt slimmer tegenover multinationals….Begrijp dit goed en heb het door.
  De Min..zegt wij waren dom maar zijn daardoor wijzer en ook slimmer geworden.

  Stem jij als domoor weer op ons, dan kunnen wij weer DOM en IDIOOT en achterlijk gaan doen…………i’ja


  Maak melding

 29. Laat me niet lachen.In Suriname worden ze net als de “domme idioot” Chavez van Venezuela.Negentig procent van alle vruchtbare grond in Venezuela is in handen van 1600 rijke families in dit land.Een grote groep uit deze rijke families is in dienst als adviseurs van de grote buitenlandse multinationals in Venezuela.Deze rijke families bezitten de beste radio- en televisiezenders en kranten van Venezuela.Chavez wil opkomen voor de arme sloebers in zijn land.Hij wil de rijkdom van het land meer aanwenden voor de arme sloebers.Zijn hon ogen open gegaan door de “idioot” Chavez


  Maak melding

 30. Domme neusje dat jij het verschil tussen participeren en verkopen niet weet, nemen we je allang niet meer kwalijk.

  Het klopt dat Bosje een belang wilde verkopen aan Samsung, wat is je probleem daarmee? Met zo’n participatie breng je een rijke partner binnen die goed van pas kan komen wil je uitbreiden enz. enz.

  Waarom denk je dat bedrijven naar de beurs gaan, dombo?

  Als klein landje moet en mag je multinationals laten participeren, maar je moet weten te onderhandelen, je moet mensen hebben die dat kunnen en juist dat ontbreekt de fronters nou eenmaal.

  Was jij niet die domme ezel die met cijfers hier probeerde aan te tonen dat de Iamgold deal goed was voor Suriname.

  De mini-ster spreekt je tegen?


  Maak melding

 31. @ Na Mi,

  Uitnodigen te particperen? Uit strategische overwegingen? U bent nog naiever dan het 15 jarige buurmeisje.

  Het woord is uitverkopen, en de daders zijn corrupte criminelen. Wie verkoopt aandelen tegen een onwerkelijk lage prijs, voor wat hoort wat… WAKKER BLIJVEN. Ze lopen allemaal nog rond, maar kunnen nu geen hand in de geldpot steken.

  Wij zijn gewaarschuwd !!!


  Maak melding

 32. Ondertussen dat hij uit zijn keel staat te kletsen….stijgt… stijgt de prijs van GOUD en het zal blijven stijgen en Su,,,moet rustig wachten tot dat anderen klaar zijn met berekenen….dan krijgt Su een dun laagje 5% van de winst…omzet 4 miljard….100 miljoen winst zeggen zij doodleuk aan die domme gekken die krijgen 5 miljoen…en nog erbij staan zij de boel uittelachen…en daar staat Opa Ronald een zeer hoogopgeleide jongen zegt men(ik zie alleen domhied) als kleuter 5 miljoen voor het heel land in ontvangst te nemen….door eigen domheid anderen achterlijk houden en ze nog erbij uitteschelden voor HEBZUCHTIG VOLK….wat een PRES.

  Citaat::::A SRANAN VOLK NO MUZU FU HEBZUCHTIG SO…zij moeten dom en achterlijk blijven en mogen ook niet streven…dom blijven…kijk en wacht de Buitenlander komt…en zo belanden wij weer in KATIBO…door eigen leiders daarheen toegezonden of gebracht.


  Maak melding

 33. Ik snap iets niet van deze man. Een paar dagen geleden las ik in deze krant dat hij vondt dat ALLE mijnexploitatie, zo lang mogelijk, mogelijk moet geschieden. En nu zegt dezelfde man, dat er niets meer gedaan kan worden tegen IMGOLG doordat er dezstijds een overeekomst getekend is.

  Met andere woorden, je weet best wel hoe het kan verlopen maar wil toch alles bij dezelfde systeem houden.
  En dan zeg ik, wat velen hier ook gezegd hebben, STAP OP!

  Bij elke beslissing die een bestuurder neemt moet hij zich goed beseffen dat hij aan het onderhandelen over de gemeenschappelijke bezittingen van het volk die hij ‘vertegenwoordigd’.


  Maak melding

 34. “Het woord is uitverkopen, en de daders zijn corrupte criminelen. ”

  John ik hoop van harte dat je met bovenstaande naar front verwijst anders is je reactie de wereld op zijn kop. Naivelingen zijn pas de mensen die in de front leugens geloven, daar hoor ik gelukkig niet bij.

  Trouwens wat vind je van de iamgold deal, is het uitverkoop of niet.


  Maak melding

 35. hahahha die na mi krijgt het moeilijk
  hij heeft het over de wereld op zijn kop jij zet iedere dag de wereld op zijn kop je aanbid moordenaars en veroordeeld anderen die een beter voorbeeld zijn voor suriname in binnen en buitenland.


  Maak melding

 36. Het is handig nu de mogelijkheden te bekijken,dat de staat voor elke geboren, ingezetene, van Suriname aandelen grondstoffen ,over een aantal jaren te kopen, tegen een vaste prijs die wordt vestgelegd.
  Je hebt altijd periode van koersstijging, als je op lange termijn aandelen grondstoffen koopt/verkoopt.

  Op gegeven moment verkopen tegen hogere prijs.

  Net als nu hadden veel Suri’s doekoe gemaakt.

  Omdat het geld voor een aantal jaren vast gelegd is, is er een bron van inkomsten voor de staatskas.

  Zo , denken het netwerk en de jongeren die de NDP steunen.

  Als dit alles mogelijk is, dan ervoor strijden met woorden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.