Suriname wedt op multilaterale groenvergoeding

12

PARAMARIBO, 12 nov – Suriname blijft lobbyen voor financiële vergoeding van zijn bosbeleid. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. De recente groene deal tussen buurland Guyana en Noorwegen is geen reden voor andere inzichten. Het geld moet van de geïndustrialiseerde landen en masse komen.

En niet van één land. Als het enigszins meezit kan dat al op de Klimaattop in Kopenhagen. Suriname gaat dus niet op de Guyanatoer. Als rijke landen de eigen verantwoordelijkheid erkennen voor het vernietigen van hun natuurlijk milieu, wordt het stukken makkelijker. “Als je bedenkt dat we ons bos bewaren en er toch geen erkenning voor krijgen, dan vraag je je af hoe onrechtvaardig dat is”, zegt Van Ravenswaay.

De rest zal dus over de brug moeten komen. “Het moet nu echt wel monetair vertaald worden”, aldus Van Ravenswaay. Met meer landen erbij, is de kans op een redelijke vergoeding veel groter. Noorwegen zal Guyana ruim vierhonderd miljoen dollar schenken de komende jaren. Volgens Oslo is het de beloning voor programmatisch geleid bosbehoud.

12 REACTIES

 1. We bewaren ons bos….ha ha ha, grappenmaker.

  We bearen ons bos voor die goudzoekers, om het te vergiftigen met kwik…..grappenmaker.

  Echt een mini-ster.


  Maak melding

 2. Wat voor groenvergoeding wil van Raavenswaay.Hij laat het oerwoud vernietigen door de chinezen en indonesiers.En what about al het kwik in de binnenlanden.Deze man is niet goed wijs.De geindustrialiseerde landen moeten eerst naar suriname om te kijken, wat voor misstanden er allemaal plaatsvinden, voordat ze met wat geld over de brug komen.Het zal me benieuwen wat ze zullen aantreffen.


  Maak melding

 3. wat een hypocriet en achterlijk houding van deze front lui lakken..werken hebben ze nooit geleerd, bedelen daartegen altijd gedaan, en hulpeloos opstellen..


  Maak melding

 4. meneer Van Ravenswaay pak ff de dikke van Dale en zoek op:”progammatisch geleid bosbehoud” weten jullie daar in de coalitie wel wat dat inhoudt, hoe het wordt uitgevoerd en hoe het wordt vergoed? of denken jullie dat de rest van de wereld netals Nederland toen voor Sinterklaas speelt?
  keep on dreaming en keep on sleeping.
  jou hele gezicht lijkt op “moet monetair vertaald worden”.wat een arrogantie……….bahh


  Maak melding

 5. Behoud!

  Soms is het beter je mond te houden dan iets te willen zeggen omdat je wat wil zeggen.
  Zo behoud je je eigenwaarde in plaats van domme dingen te zeggen. Wat is er mis met die 400 miljoen aan Guyana? Wlt u zeggen dat u slimmer bent dan hun?


  Maak melding

 6. Tot de dag van vandaag…BAKLUCHT…en 100 het zal baklucht blijven……….mmmm hhhh,mmmm het ruikt lekkerrrrrrrrrr…..maar tot daar…………MEER NIET.


  Maak melding

 7. Niet geschoten, altijd mis. Haal het geld waar het is, en neem de risico’s. Het is het proberen waard. Suriname is niet een emmer en we zijn geen krabben, toch? Succes gewenst voor de Minister!


  Maak melding

 8. CARICOM/ CSME en de onderhandelaar Jagdeo

  De CARICOM (Caribbean Community en de Common Market) is op 4 Juli 1973 in Chaquaramas, Trinidad bij het Verdrag van Chaquaramas opgericht. Dit verdrag trad inwerking op 1 Augustus 1973. De oprichtende landen zijn: Barbados, Jamaica, Guyana en Trinidad and Tobago.
  Paragraaf 1.1: Lid landen van CARICOM
  De CARICOM heeft natuurlijk een aantal lid landen deze zijn: Antigua and Barbuda, The Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haiti, Jamaica, Monsterrat, Saint Lucia, St. Kitts end Nevis, St. Vincent and the Grenadines, Suriname en Trinidad and Tobago.

  Paragraaf 1.2: Doelen van de CARICOM
  De CARICOM landen hebben zich op 3 doelstellingen gericht namelijk:
  1. Economische samenwerking;
  2. Coördinatie van buitenlands beleid; en
  3. samenwerking op gebieden zoals: gezondheid, onderwijs, cultuur, communicatie en industrie.

  Paragraaf 1.3:De transformatie van de Common Markt
  Wanneer, waarom en door wie is het besluit genomen de Common Market te transfomeren naar de CARICOM Single Market and Economy (CSME)? Het besluit om de “Common Market” te transformeren naar de “Caricom Single Market and Economy” werd in 1989 tijdens een staatshoofden vergadering genomen. Dit besluit werd genomen als reactie op de bedreigingen en de mogelijkheden die de steeds verder globaliserende wereld met zich meebrachten. Deze transformatie heeft plaats gevonden door het verdrag van Chaquaramas te reviseren door middel van 9 protocollen. De 9 protocollen zijn samengevoegd tot de “Treaty of Chaquaramas establishing the Caribbean Community Including the CARICOM Single Market and Economy”. Dit document is door 9 lidlanden waaronder Suriname ondertekend(1995). Het ratificatieproces in Suriname dient verder ingezet te worden. Deze transformatie zal wijzigingen met zich mee brengen zoals:
  1. Het vrije verkeer van personen;
  2. Het vrije verkeer van een gedefinieerde categorie arbeiders;
  3. Het vrije verkeer van kapitaal;
  4. Het vrije verkeer van goederen;
  5. De vrijheid (Het recht) een dienst te verlenen; en
  6. De vrijheid (Het recht) een bedrijf op te zetten.

  Paragraaf 1.4: Wat is de CARICOM Single Market?
  De CARICOM Single Market is een arrangement die CARICOM goederen, diensten, personen en kapitaal de gelegenheid geeft vrij te kunnen bewegen. Centraal staat het realiseren op het economisch gebied, dat gebaseerd is op een gemeenschappelijk economisch en handels beleid.

  Paragraaf 1.5: Wat is de CARICOM Single Economy?
  De CARICOM Single Economy is ook een reglement die zorg dient te dragen voor verder harmonisatie van economisch, monetair en fiscaal evenals maatregelen die samenhangen met duurzame ontwikkeling binnen de lidlanden. Dit betekent ondermeer:
  -De coördinatie van “foreign exchange” en “intrest rate” beleid;
  -De harmonisatie van belasting regiems en wetten;
  -Het samenbrengen van economische prestaties en overige maatregelen.

  Paragraaf 1.6.1: Wat is de noodzaak van de CSME?
  De CSME creëert mogelijkheden voor toename van werkgelegenheid, investeringen, productie en handel. Het is namelijk zo dat er meer economische en politieke macht uit een groep van 15 landen gaat dan 1 enkel land. Er zijn betere perspectieven voor de lidlanden om op te treden als CARICOM bij onderhandelingen met handelsblokken en financiële instituten. De huidige voorzitter van de CARICOM is Bharrat Jagdeo. Zijn onderhandelingen met Noorwegen hebben Guyana tot 2015 US dollars 250 miljoen opgeleverd. De econoom Bharrat Jagdeo hield vol dat Guyana het geld hard nodig heeft om de gevolgen van ontbossing op te vangen.Mr Jagdeo has listed a range or projects that could be financed in Guyana from Redd funding – including sea defence systems, hydropower plants, and education and health improvements. “Saving the world’s remaining tropical forests is a crucial element in the battle against climate change,” said Norwegian Environment Minister Erik Solheim.
  Jagdeo heeft meer in het vooruitzicht:’It’s a start but still some way short of President Bharrat Jagdeo’s aim for his country to be paid an annual fee of up to $580 million’,Zegt een van Jagdeo’s medewerkers.-Varma R-


  Maak melding

 9. Dat de wereldgemeenschap subsidie geeft aan landen die hun regenwoud (of andere voor de wereld waardevolle natuurgebieden) in stand houden lijkt mij een prima idee. Het is net als de Nederlandse overheid die boeren betaalt om natuur op hun land te beheren. Anders zou dit onrendabel zijn, met als gevolg dat zoetjesaan alle natuur verdwijnt. Dit geldt ook voor het tropisch regenwoud. Wat natuurlijk wel gaat gebeuren is, dat internationale organisaties gaan controleren of het regenwoud inderdaad wel goed wordt beheerd. Ze zullen (hoop ik) niet zo naief zijn en zo maar geld sturen aan Suriname.
  Groeten, Evert


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.