Water meest waardevolle inkomstenbron Suriname

20

PARAMARIBO, 10 nov – Water kan voor Suriname de meest waardevolle inkomstenbron worden. Dit stelt Rob Klomp, voorzitter van het Nederlandse Water Partnerschap, NWP. Het ligt er maar aan hoe zeer water als economisch goed gewaardeerd wordt. Dat kan al heel gauw van belang zijn.

Water wordt hoe langer hoe schaarser in de wereld. “Ik denk dat er een enorme potentie is voor de export van water om zo meer voordeel te halen voor Suriname”, zegt Klomp. Een missie van NWP naar Suriname is dan ook enigszins gericht op het aftasten van de mogelijkheden. Suriname wordt als land gezien vol kansen op het gebied van zowel water- als deltatechnologie.

Hoewel de overheid betrokken is, is het vooral de private sector die de mogelijkheden moet inzien en benutten. “Er zijn flink wat investeringen nodig”, aldus Klomp. De missie moet dan ook vooral vaststellen welke rol het Nederlandse bedrijfsleven kan spelen. Behalve exploitatiekansen, liggen er ook uitdagingen. De overstroming van enkele jaren terug heeft dat nog eens onderstreept.

20 REACTIES

 1. Hij bedoelt het met kwikgif besmette water?
  Trouwens de zee is erg goedkoop, SWRO?
  Als hij special watertankers wilt gebruiken wens ik hem succes. Deze mensen zijn van die enge deskundigen. Schreeuwen maar iets. Allergoedkoopste transport zal meer dan USD. 15,00 per metric ton kosten. Tegenwoordig met reverse osmosis kan je onder USD 1,00 per metric ton water maken. Als je zeewater hebt kan je schoon water maken!
  De technologie haalt hun rechts in.


  Maak melding

 2. Dat water belangrijk is in deze tijd heb ik allang ook gezegd. Er zullen in de toekomst zelfs wateroorlogen gaan uitbreken als het zo doorgaat. Woestijnvorming en verdroging rukken overal op.

  Maarrrrr, het water moet wel drinkbaar zijn, voor mens en dier, en de planten moeten ook van kunnen groeien.

  Wat heb je aan water, als dat water, dat essentieel is voor mens dier en planten zwaar vervuild is met giftige en chemische afval uit de mijnbouwindustrie? Het water wordt dan onbruikbaar, voor al het leven erom heen.
  Suriname is een gezegd land en dit moet het blijven. Niemand heeft het recht om dit schone land te vernietigen, om zichzelf te verrijken, over de ruggen van arme en onwetende mensen die geen kant op kunnen.
  Water is meer dan goud waard, geloof me.


  Maak melding

 3. Goede zaak. Ik hoop dat men er daadwerkelijk wat ermee gaat doen. Liever water als één van de belangrijkste inkomstenbron dan die vervloekte goud. Het zou niet slecht zijn om gebruik te maken van de kennissen van de Nederland op dat gebied. Betre i lagi ma i no don. Hoogmoed komt ten val. Wat mij betreft is een ieder welkom die bij kan dragen aan de ontwikkeling van Suriname. Yep, go for it.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 4. geen enkel land in deze wereld kan het redden zonder samen werking kennis die jij niet in huis hebt moet je inhuren dus nummer 3 jou oproep is meer voor eigen consumptie.


  Maak melding

 5. @ 4 Neus

  het netwerk en de jongeren die de NDP een warm hart toedragen, vinden dat je wel een goed punt hebt.

  Een ondernemer kan mss opstaan om de wateren in vervuilde omgevingen eerst te reinigen en daadwerkelijk het kwik opvangen en kijken welke industrie er belang bij heeft.


  Maak melding

 6. Water is zo van belang dat vele mensen ter wereld niet weten hoe schoon water smaakt.Ik heb een eigen waterput daarvan ik echt schoon water uit pomp,die ik voor alles gebruik, het kost mij geen cent ik heb geen gloor in mijn water het smaakt zoals water smaken moet.Suriname heeft altijd goed water gehad en de overschot kan men exporteren want er zijn vele landen die graag schoon water willen hebben.Laat de Hollanders niet met de buit er vanaf gaan,want dat kunnen ze heel goed


  Maak melding

 7. Bronwater? Hhaa okay en die doen wij in flessen? En aan wie gaan wij dat verkopen? De arme afrikanen? Hmm okay aan de Europeanen?
  Die hebben ook bron water. Als zij hun smeltende sneeuwwater opvangen dan heb je meer dan SME.
  De economische rentabiliteit om water over grote afstanden te vervoeren is al achterhaald. Schepen en brandstof is al behoorlijk duur. Reverse osmosis (zeewater van zout en ontdoen) is VEEEEEEEEEL goedkoper. Probleem is dat zij met concepten rekenen van vroeger, brandstof kostte niks en reverse osmosis stond in kinderschoenen.
  Nu is het omgekeerd, brandstof is duur en reverse osmosis is goedkoop en simpel technologie.
  Je kan zelfs je water prima conditioneren en bottlen!!!!


  Maak melding

 8. @Smara, ik hoop dat het grondwater bij jou in de put niet verontreinigd is zonder dat jij het weet. Onverantwoord mijnbouw, vervuilt niet alleen het oppervlaktewater maar ook het grondwater! Misschien wil je het liever niet weten…

  Trouwens, wat is volgens jou “schoon” water?
  Voordat water geëxporteerd wordt moet dit water aan zeer hoge eisen voldoen, anders krijgt Suriname een schade claim van miljoenen, of zelfs van miljarden!


  Maak melding

 9. op elke zandbank kun je water gefilterd omhoog krijgen met weinig middelen; zuurgraad(ph) van 9,3, maar landbouw gif en chemicalien zitter er ook genoeg in, dus jammer, residuen genoeg, water met verdampd technologie hoef je niets te zuiveren, meteen in de flessen en maar exporteren.


  Maak melding

 10. Letterlijk stijgt het water Suriname tot boven de tanden. Nog even en dan…………
  Ja kijk maar naar Aruba en Curacao. Daar wordt zeewater ontdaan van zout (verdamping) en smaakt best wel. Wel minder lekker dan de Surinaamse maar wel minder vuil (SME) en vooral controleerbaar hygiënisch dit tov Suriname


  Maak melding

 11. L.S.
  Het is allemaal mooi en waar dat men schoon drinkwater kan exporteren en daarme vreemde valuta kan verdienen (dollars en euros). Mijn inziens kan je pas gaan exporteren als ieder Surinamer toegang heeft tot schoon drinkwater. Dus : zorg eerst voor schoon en drinkbare water voor het volk. Maak eerst je huiswerk en als dat goed functioneert kan je denken aan een volgende stap. Laat einde lijk het gevoel voor algemeen belang op de eerste plaats komen. Dan sterf je misschien met een goed geweten.

  Ik heb gesproken


  Maak melding

 12. @16

  Ik woon nl niet in Suriname maar in het noorden van Scandinavie” en in mijn buurt wordt er geen mijnbouw gedreven.Schoon water is voor mij water met een ph waarde van(7,0- 7,4) zonder chemische substanties.Wij hebben ligt water geen hard water die je in Nederland vaak hebt.Het is heerlijk bronwater van de natuur,dit noem ik schoon water.Niet overal in Suriname wordt er mijnbouw gedreven dus heb je de mogelijkheid om schoon water te vinden als je er op uit gaat.Suriname heeft de mogelijkheid water te exporteren.Veder wil ik je zeggen dat mijn water om de zes maanden geanalyseerd wordt door een bedrijf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.