Suriname zaait geduld bij uitbaten mineralen

12

PARAMARIBO, 6 nov – Suriname investeert vooral in geduld als het om de benutting gaat van zijn mineralen. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen wil vooral een beheerste benadering. Alle belangen moeten overwogen worden, vooral nu de markt aansterkt.

Waar het vooral op aankomt is de lange termijn. Het exploiteren per mijn moet zo lang mogelijk of het nu gaat om aardolie, bauxiet of goud. “De mijnleeftijd wordt goed bekken, zodat de staat ook langer mag mee profiteren”, zegt Rusland. Dit principe gaat mee bij onderhandelingen met maatschappijen. Bij Staatsolie is het vanzelfsprekend dat de lange termijn het perspectief is.

Dat is vooral van belang met het oog op de lokale afzet. Die moet in enkele jaren tijd al volledig in eigen handen zijn. Dat betekent vooral meer produceren en dus meer bronnen zoeken. “Je kijkt naar de reserves. We kunnen met wat we nu hebben ruim vijftien jaar produceren. We moeten dus steeds meer aardolie vinden. We leven niet op een eiland, dus moeten wij met alles rekening houden”, aldus Rusland.

12 REACTIES

 1. >Waar het vooral op aankomt is de lange termijn. Het exploiteren per mijn moet zo lang mogelijk of het nu gaat om aardolie, bauxiet of goud<

  Maar exploitatie vergunningen mogen nooit voor langer dan vijf jaren verleend worden. Een vergunning moet om de 5-6 jaren herzien worden en aangepast worden aan de tijd en omstandigheden! Weet men dit soort dingen soms niet???

  Als je voor meer dan 6 jaar een (uitbuit) vergunning verleent dan laat je jouw eigen volk onnodig in armoede leven!
  Stel je verleent een mijnvergunning voor 20 jaar, dit betekent dat een hele generatie de eigen rijkdommen aan zijn neus voorbij ziet gaan, zonder iets te kunnen doen!
  Elke vergunning moet om de 5-6 jaren herzien worden om gelijk in te kunnen grijpen om zo eigen volk vooruit te helpen.
  Stel de prijs van goud, bauxiet, en olie schieten met 100% omhoog, wat dan? Je zit dan aan een vergunning vast, die je op z’n vroegst pas na 20, 15, 10 jaar kan veranderen!
  Dit is nu ook gaande in de goudindustrie.
  Men zit machteloos toe te zien hoe mulitnationals het land leegplunderen, zonder iets tegen te kunnen doen. Zelfs tegen de vervuiling durft men niet te doen.


  Maak melding

 2. yvox heleeeeeemaaaaal meee eeens suris , doe eeens wat !!!!! ook d surineds !!! er is zoveel kennis in nederland van suris !!! ga naar je land mang , en DOE WAT !!!!!!EN HELP DE MENSEN DAAR


  Maak melding

 3. Op zich is de benadering van minister Rusland niet verkeerd. Kijk naar het verleden. Voor een appel en een ei zijn concessies verleend. Maar Suriname wilde cash money, en dat is ze duur komen te staan. Eigen schuld, dikke bult. Als je niet kunt onderhandelen, dan ga je de boot in. Voorzichtigheid is derhalve de moeder van de porseleinkast.


  Maak melding

 4. ach man law law sani lieg en bedrieg…geen geloof aanhechten…ook al komem geestelijken jouw dit vertellen één oor in ander oor d’r-uit.
  IK GELLOF NIKS VAN FRONT.
  Veels te veel rommel met een hoop gefrommel.

  Les maar langer termijn…I’am GOLD…IK BEN GOUD….mi nak din bun din domkoppen ….bun.


  Maak melding

 5. Goede,daadkrachtige,onbevooroordeelde,
  objectieve vakbonden die in de mineralen handel sector voor de belangen van arbeiders opkomen,moeten ongeacht poltieke kleur samenbundelen.
  Patleggen,daggeld aan de werkonderbrekers.

  Dan kan men zien of men wil luisteren dat uitbuiten ook de multinational straks duur komt te staan.
  Zijn kinderen gaan net als de onderdrukten niet van het rijkdom kunnen genieten.

  machteloos toekijken is een verliezers script en daar moeten we vanaf in Suriname.


  Maak melding

 6. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen zijn niet bang om zelfstandig te denken en ons kennis toe te passen in deze mineralen materie.

  Toen de minister aangesteld werd:

  Wat heeft de mineralen minister willen doen aan de Surinaamse vermogensmarkt vraag en aanbod visa versa mineralen Suriname?

  Kan de mineralen minister een masterclass geven, “vermogensoverdracht mineralen sector Suriname”, aan de eerste klassers mulo.ulo enz?

  Aan welke ondernemingen in Suriname zijn ondernemingen verstrekt, om over het bezit (mineralen) van het volk machthebber te spelen en tot persoonlijk eigendom te maken?

  Interest en aflossing zijn altijd schriftelijk bekend dus een bron van inkomsten voor de schatkist.

  Als je de reaktie van de mineralen minister nog eens doorneemt krijgen wij de indruk dat de mineralen minister zijn mineralen administratie en mineralen informatie verzameling niet in balans heeft, dus zijn huiswerk niet heeft gemaakt.

  Mineralen minister kan er met de mineralen waarde papieren gekocht worden (effecten)die de staat kan kopen en verkopen als aandelen.

  Fa a waka mineralen minister?

  Dat willen het netwerk en de jongeren horen.
  Er is geen tijd voor prive podia gesprekken van de minister,waar hij zijn gerepeteerde rollen nu aan het volk vertoont.

  Maar het is een saai stuk!Wai pasie snel.


  Maak melding

 7. Zodat de staat ook mee “MAG” profiteren?
  Van wie moet het dan “mogen” als alle Surinaamse rijkdommen van de Surinaamse STAAT zelf zijn?

  Surinamers hebben mensen gekozen om hun belangen te behartigen en niet de belangen van multinationals!


  Maak melding

 8. Zodat de staat ‘ook’ mee “MAG” profiteren?
  Van wie moet het dan “mogen” als alle Surinaamse rijkdommen van de Surinaamse STAAT zelf zijn?

  Surinamers hebben mensen gekozen om hun belangen te behartigen en niet de belangen van multinationals!


  Maak melding

 9. De filter!

  Strategisch zaken doen is voor sommige regeringsfunktionarissen een vreemde uitdrukking. Uitfilteren wat, waar en wat kost hoeveel in de wereld waarin wij leven werkt bij hen niet. Te lui of te hoogmoedig of te weinig kennis in hun team van adviseurs dat politiek wordt samengesteld.

  STAATSOLIE produceert maar de jaarlijkse cijfers kun je nergens vinden.
  IAMGOLD wint maar de jaarcijfers zijn niet te controleren.
  SURALCO mijnt maar vraag hen naar de juiste jaarcijfers?
  Dat kan alleen wanneer de pure kennis van zaken op deze gebieden binnen de overheid nihil is.

  De goudprijs zegt dat we NU zaken moeten doen. Dat weet iedere MULO leerling.
  De LME (aluminiumprijs) is op dit moment veel te laag om winst te boeken met Bauxiet.
  De prijs van goeie ruwe olie is niet in handen van de Surinaamse overheid, nog van Staatsolie. Daar moeten we de trend volgen
  want onze productiecijfer is nog niet zo hoog, anders stonden de kranten er al vol van. En omdat hr. Waaldijk van Staatsolie in andere inkomstenbronnen (biobrandstof) wil gaan inversteren, ben ik bang dat de jaarcijfers van Staatsolie binnenkort zullen tegenvallen. Dan zegt men als dekmantel te hebben geinvesteerd in Biobrandstof dus is het verlies goed gepraat.
  Strategisch zaken doen is de winst van deze tijd. En dat doen we nog lang niet in ons geliefd Suriname


  Maak melding

 10. Deze zwarte rus moet zich niet met zulke issues bezighouden daar heeft hij geen kaas van gegeten. Hij moet naar TMF en MTV kijken dat is zijn specialisme.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.