Surinaamse religieuzen ook bij ruzies thuis

15

PARAMARIBO, 6 nov – Religieuze leiders zullen zich meer inlaten met huiselijke ruzies. Althans, minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken verwacht een meer zalvende benadering. Vooral huiselijk geweld is het mikpunt. De religieuzen hebben alvast wat vaardigheden opgedaan.

Dat gebeurde tijdens een tweedaagse training in interventie. Hoewel het maar twee dagen duurde, moeten de heren en dames wel al redelijk kunnen bemiddelen. Uitgangspunt is dat het mensen betreft die veel vertrouwen genieten. “Het is daarom van belang dat deze leiders ingezet worden bij veranderingsprocessen”, zegt Hassankhan. Die processen gaan zeker het gezin niet voorbij.

Het is dan ook handig als ergens handvatten worden aangereikt voor en pleger en slachtoffer. “De overheid erkent de belangrijke plaats die de religie inneemt in onze samenleving en zal daarom ook ondersteuning blijven geven aan het goede werk”, aldus Hassankhan. Het toenemend geweld binnen gezinnen vraagt om een integrale aanpak. De religieuze invalshoek is tot nog toe vrij onderbelicht geweest.

15 REACTIES

 1. Hasankhan is slim bala. Zolang het de belastingbetaler niks meer kost, heb je een goede deal gemaakt. Bovendien hebben al die dominees, imams en pandits op hun gat zitten toekijken terwijl het land in een moreel verval raakte. Ze speelden telepoppie, alsof ze in de samenleving betrokken waren, maar ze waren er niet echt. Laten ze eindelijk iets doen voor de samenleving dan alleen maar kerkje spelen.


  Maak melding

 2. Als er echt een veranderingsproces in gang wordt gezet, dan ben ik het ermee eens dat deze mensen een rol toebedeeld krijgen. En ja, de tijd van kerkje spelen is achterhaald. Op maatschappelijk gebied is er veel werk te verzetten, en deze mensen moeten zich breder gaan inzetten.


  Maak melding

 3. Greetings,
  Ik ben predikant in een gemeente in Amerika, en een groot deel van myn werkomschryving bestaat echt niet alleen uit kerkje spelen. Er gaat veel tyd zitten in counseling, begeleding, zorg voor de homeless people and so on. Echter, na myn predikantenopleiding moest ik wel drie lange jaren praktyk opdoen in een ziekenhuis, bejaardentehuizen, gevangenissen, jeugdtehuizen, en ga zo maar door. Een training van twee dagen is een goed begin, maar er moet nog veel gebeuren.


  Maak melding

 4. Het netwerk en de jongeren die de NDP steunen vinden dat de geestelijken,rabbi’s,imam’s het menselijke gedrag op een rationele manier gaan benaderen.

  Niet bang maken dat dader de hel in komt.

  Een manier van benaderen dat tot nadenken stemt en die de meeste mensen moeten kunnen begrijpen.

  De hulp moet gebaseerd zijn op de veronderstelling dat elk individu kan leren zich zelf te vertrouwen,kan leren zelfstandig te denken,kan leren zijn eigen beslissingen te nemen (niet gecomformeerd raken ja en amen zeggen, ondertussen zit de dominee aan de jongetjes),en kan leren zijn gevoelens te uiten.

  Kortom:
  het netwerk en de jongeren die de NDP steunen denken aan het bevorderen van de persoonlijke communicatie tussen de affectieve en intellectuele componenten van de persoonlijkheid.

  Dus de ethische mensen moeten zich bewust zijn van hoe zij zich gedragen en voelen.

  Is de helper zelf niet vervreemd van bepaalde aspecten van zich zelf, van intellect, van zijn gevoelens,van zijn lichaam of van bepaalde aspecten van zijn gedrag.

  Met dit allemaal in de hand is er voor het netwerk ,de jongeren en de andere aanhangers van de NDP niets fout!!!!


  Maak melding

 5. Nu zij het liegen en bedriegen, bedonderen belazeren aan de bevolking geleerd hebben.
  En haast uitgeput zijn met het bedonderen

  Denken zij dat bepaalde processen door een of ander God opgelost kan of gaat worden.

  Niet wetende dat het aan hen ligt….FISO…fiso 1 .2 .3 .4 .5.6 komt op den duur geen einde aan….de nullen zijn bij de gulden door SRD vervangen verdwenen……..maar de boel wordt duurder en nog duurder… let maar op…crisis gaat de schuld krijgen hoor….goud weg voor een stuiver….bij 600 miljoen USD winst voor I’am GOLD krijgt Su…30 miljoen….Zelf een ezel zou zeggen nee geef 300 mil of 4oo mijo. maar bij 2.5 miljo….wij zijn dom geweest ..maar bij 30 miljoen mi Gado daar heb ik zeker wel een geestelijk nodig het liefst een psychiater om pilletjes te geven om de zenuwen te kalmeren……….wat een ezels zeg…wat een stel domkoppen onze eigen leiders…..deze mannen moeten cumaciosie gaan ledigen…dommer werk heb ik niet voor ze.

  Maar deze mensen moesten het weten…..NO MONEY NO LOVE….hoe hard het ook zou zijn en klinken …zondro money ….lobi traga fu kiesi….ZWEEP HAAR…als zij je geld opmaakt…laat t’hm als hij zonder geld thuis komt.libing…aiboi aiboi Su…anno 2009…FRONT waarmee zijn jullie al die jaren en tijd mee bezig geweest en nu geestelijken voor jullie karren spannen….geven jullie ook geld dat zij het woord voor jullie moeten voeren om de bevolking nog dommer te maken.

  Jaag die mannen weg die zich geestelijken noemen.
  En met een dubbele agenda op jullie afkomen…jaag weg die lieger en bedriegers…LAAT DE GEESTELIJKEN EEN EIGEN POLITIEKE PARTIJ BEGINNEN.
  Dan kun wij die schurken ook beter begrijpen………zelfs de bonuman met zijn wonderen die nooit en never komen zal.
  DAN ALLEEN MAAR VLOEK.


  Maak melding

 6. langer dan driehonderd jaren is suriname bezig met de religie en het wordt steeds slechter.ligt echter niet aan de volgelingen,maar aan de partijdige voorgangers.

  het beste is,dat wij moeten afrekenen met deze kwakzalvers.echt een stelletje politieke partijdige misleiders en niks anders.

  we zijn eeuwen door deze mensen misleid geworden.het is nu genoeg.
  we hebben geen leiders nodig die ons wilt terug leiden naar de stenen tijdperk.

  of begint alvast een peet voor jou huisdier te zoeken,want tegenwoordig worden deze ook door voorgangers gedoopt.
  de mensen zijn volkomen doorgedraaid of zijn reeds verzadigt.


  Maak melding

 7. De Stem
  De moskee was vol, ik zat er stil
  De Imam reciteerde vol hart de gebeden
  die naar een troostend God verlangen,
  zich wendend naar Zijn liefdevolle wil.

  Bij de Hindoes was de tempel open,
  er drongen muziekklanken in mij door
  en aan Zijn roepstem gaf ‘k gehoor,
  ik moest er wel naar voren lopen.

  In de kerk klonk luid de domineesstem
  Daar knielde ik, ontving ik brood
  en mocht ik uit de beker drinken
  om in het hart van God te zinken.

  Ik sprak met God van vreugd’ en nood,
  Hij legde zijn hand op mijn hoofd:
  Kijk uit voor de Pandit en Pastoor
  Pas op voor de Taliban en de Mariboe
  -Varma R-


  Maak melding

 8. Laat dit soort mensen niet bij jouw in huis.
  Er is duidelijk een maatschappelijk probleem, dan hoeft hij geen geestelijke voor jouw te sturen…wie weet wat voor figuur dat is.
  Als jij niet oppast wordt de boel van kwaad tot erger.
  Daarom vraag de Min. eerst de social maatschappelijke problemen eerst optelossen…..Dan wanneer hij klaar is gaan wij verder.


  Maak melding

 9. Verkeerde woning.

  De minister stuurt de religieuse leiders naar de verkeerde woningen. Binnen de regering en in de Staten van Suriname zijn de vechtpartijen niet niks te noemen. Pure showdown! Begin in eigen huis en pas als dat lukt mag je bij een ander in huis kijken.
  Trouwens; begin nou niet religieus te betuttelen want het gevaar voor wegjagen of wegslaan van de religieuze is behoorlijk aanwezig. Huiselijke ruzies kunnen ook komen door verkeerde politieke leiderschap.


  Maak melding

 10. Helemaal mee eens met Brantimaka.

  Weg met deze schurken en charlatans van de eerste orde.

  Deze schurken naar probleemgezinnen sturen is de kat op het spek binden. Binnen de kortste keren worden de emotionele jonge kinderen seksueel misbruik en verkracht door deze geestelijke criminelen. Weg met deze schurken en oplichters.


  Maak melding

 11. Dear Rev. Eduard Lupson,

  Mijn opmerking betrof hier niet uw arbeidsdrift als dan wel de effectifiteit daarvan. Wat is per saldo het rendement van uw vlijt gemeten in de levens die er door uw werken ten goede zijn veranderd. Dat u een hardwerkende man bent wil ik graag geloven, de meeste geestelijken zijn harde werkers. Echter de activiteiten die uw collegaas ontplooien strekken zich uit naar noch meer farizeerschap, nog meer bijbelstudies en nog meer conferenties i.p.v. een systematsche outreach en input in uw samenleving.
  De cijfers zijn momenteel dat de US de grootste ontkerkelijking in de wereld doormaakt. Het moreel verval gaat duidelijk hand in hand met de uitstroom uit de christelijke kerken. Geweld, criminaliteit en seksuele uitbuiting neemt alleen maar toe in de USA. Dit zijn reeele cijfers! En feitelijk gemeten! Wat gaat u doen om dit verval te keren? Bent u van plan om uw verantwoordelijkheid hierin te kennen?
  This is a wake up call!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.