Suriname kijkt ver voorbij bevindingen van IMF

25

PARAMARIBO, 5 nov – Suriname kijkt verder dan de economische bevindingen van het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Dit zegt minister Humphrey Hildenberg van Financiën. De aanbevelingen van het fonds worden dan ook niet blindelings opgevolgd. Dat geldt onder meer de ambtenarensalarissen.

De regering vindt een verhoging op zijn plaats. Het IMF roept gelijk inflatie en maant aan tot voorzichtigheid. Dat moet maar overwaaien. “Het IMF mag zeggen wat het wil. Ik heb hen ook gezegd dat zij mogen adviseren, maar als Paramaribo in brand staat, zitten zij in Washington en wij hier”, zegt Hildenberg. De regering heeft met meerdere factoren rekening te houden dan sec economische.

Sociale rust wordt minstens even hoog gewaardeerd. De Surinaamse formule werkt uitstekend totnogtoe. “Het IMF kijkt zuiver naar de economie en of de geplande overheidsinvesteringen geen inflatie veroorzaken. Maar het gaat om het totaal. Als hun advies past in het beleid volgen wij het op, anders niet. Soms zeg ik dat bepaalde zaken politiek niet haalbaar zijn”, aldus Hildenberg.

25 REACTIES

 1. # 1. Heeft u bewijzen voor het z.g. wanbeleid van Telting c.s.? Volgens mij is de economische stabiliteit van Suriname nog nooit zo groot geweest als heden.


  Maak melding

 2. hahahaha
  Het IMF mag zeggen wat het wil. Ik heb hen ook gezegd dat zij mogen adviseren, maar als Paramaribo in brand staat, zitten zij in Washington en wij hier”, zegt Hildenberg. Dit is het front ten voeten uit.

  Als het IMF front prijst is het oke en wordt het breeed uitgemeten in de krant maar owee als ze terecht gewezen worden. Het geeft te denken.


  Maak melding

 3. deze heer Hildenberg van finanacien lult precies een student die zegt dat hij het beter weet dan de docent die zijn vak doceert.Zegt genoeg over de kwaliteiten van deze regering.zoals no 4 aanhaalt: is het in het straatje van front dan is het ok.men dult geen advies of commentaar van wie dan ook.als ik gisteren las hoe men zonder een rechterlijk bevel, geen politie aanwezig, onder het toezient oog van een volksvertegenwoordiger een woning van een moeder met 4 kinderen laat afbreken en het commentaar daarbij,dan hebben we het dus over de Surinaamse “front” democratie.oweeee als het de NDP was die dit had gedaan.dan was het “zie je wel, weer dictatuur” waar zijn de zg. “mensenrechten vertegenwoordigers” in Suriname nu?no #2 slaapt nog.keep on dreaming!


  Maak melding

 4. @ nummer 1
  als dat beleid van telting een wanbeleid is in jou ogen hoe noem jij dat van bouterse goedschalk en bosje, graag jou eerlijke andwoord a.u.b


  Maak melding

 5. NDP’ers, want heeft het Bouterse regime gedaan met de adviezen van het IMF toen de koers byna 1 op 20 (soms zelf 1 op 30 was)? Er was tydens jullie rode en moordbewind niet eens een Rekenkamer actief. De Front-Regering heeft steken laten vallen, maar de economie is stabiel. Maar, er is goed nieuws als jullie aan de macht komen, want dan is de koers weer 1 op 20 and up. Voor my een goedkope vakantie in Suriname.Long Live Drs. Tutu, Desi Bouterse, en de domme econoom.


  Maak melding

 6. ja inderdaad; suriname kijk heel ver vooruit, dan kun je zien hoe de venezulanen die venetiaan voor 2 miljoen us dollars hebben uitgekocht en hoe alle schepven vol vis richting het westen terugvaren,,, en dan wachten ze nog braaf op een rating waar ze nog een schuld open hebben staan,, die parletariers zijn net wormen die over andermans lijken gaan, doel loos, sterf maar uit in jullie eigen shit front…


  Maak melding

 7. Optimisme mag.
  Brazilië staat al sinds enige tijd op het netvlies van Staatsolie. Dit omdat Suriname biobrandstoffen wil gaan produceren. Brazilië is een biobrandstof gigant. In principe gaat het dus om een deel van de landbouwproductie om te zetten in biobrandstoffen. Het is goed nieuws voor Surinaamse bedrijven en educatieve instellingen als Anton de Kom en de diverse NATIN’S in Suriname. Suriname heeft met biobrandstoffen een technologisch hoogwaardig product. De bananenexport is ook een goede ontwikkeling. De toekomst van de biobrandstofsector is beter dan die van bananen. Nog steeds twijfelt Guyana over de EPA deal. Guyanezen denken dat het mogelijk asymmetrisch zal uitpakken op termijn. China is overal in. China met haar relatief goedkope prijs van arbeid en een enorm arsenaal aan industriële productie (‘wereldfabriek’ is alom aanwezig in Suriname. Suriname denkt erover om ook een speler te worden op het gebied van toerisme. Nederland is inderdaad een land waar Suriname een bijzondere relatie mee heeft. Toch lukt het niet om stabiele vliegticketprijzen tussen Paramaribo en Amsterdam te krijgen. Veel van onze landbouwproducten kunnen wel via Nederland naar andere Europese bestemmingen. Hetzelfde geldt namelijk ook voor biobrandstoffen in de toekomst. Suriname ontwikkelt zich en doet haar best om een onafhankelijk land te zijn. Er is reden voor optimisme.-Varma R-


  Maak melding

 8. Maar dat zijn die dingen…de VHP begint met een rommel gefrommel….en kijk nu vandaag aan de dag wie de boel moet komen staan verdedigen.

  Een idioot…. hij geeft het gevoel of hij duidelijk pieterbaas wil spelen.

  Dan hoe ben jij Bigi moro ding……. als jij altijd zelf keihard werkt… om de stoep bij of voor anderen schoon te vegen…maar jouw eigen stoep laat je met poeptroep staan.
  Dan wie ben jij:::Ik zeg ..Yu lagi moro din…i’ja.


  Maak melding

 9. Beide partijen hebben gelijk. Hildenberg laat een redelijk stabiele economie achter en kan dus zeggen dat de uitvoering van zijn beleid zo slecht nog niet was. Natuurlijk in vergelijking mat coalities die in het verleden hebben geregeerd. Misschien heeft hij weinig proactiefs gahandeld, maar zijn pasiviteit is goed uitgepakt.
  Aan de andere kant werpt het IMF wel een blik op de toekomst en vind ik het feitelijk reeel om je rating daarop te baseren, temeer omdat deze administratie te weinig ambitie heeft om de bbp te vergroten. IMF zegt let op dat de vraag naar aluminium daalt en de prijs van aluinaarde ook. Nu vang je dat op met de grotere vraag naar goud, maar daar staat geen actiever regeringsbeleid tegenover. Dan suggereert IMF, ik zou daar lange termijn investeringen tegenover stellen om je participatie in de wereldhandel te stabiliseren of te verbeteren. Nu denk ik ook niet dat Hildenberg daarvoor zou moeten zwichten. Suriname is meer gebaat bij in vesteringen in directe partnerschap en heeft in de internationale beurshandel niks te zoeken. Investeren naar vraag en rendement.
  Indien je exploitatie kosten voor aluminium productie hoger uitvalt dan Australie, dan heb je niks te zoeken in China, India en de rest van Asean.
  In Zwitserland staat de kwaliteit van Surinaams goud hoog aangeschreven. Via oficiele kanalen (IMF mafia) heeft India 200 ton goud gekocht voor asset security. Ik weet, dus zullen anderen dat ook weten, dat de vraag naar goud in India nog steeds groot is, de bevolking blijft deze eeuw nog goudminded. Toch kunnen wij er nog geen grammetje kwijt. Want wij blijven die stomme bosaapjes die zich met 5% laat afschepen, terwijl de canadezen voor ons met 95% al het lobby en dikke sigaarwerk doen.
  Tell me what is wrong in this world?


  Maak melding

 10. Beste mensen,

  Hoe kunt U zich laten verleiden tot het reageren op iemand die zich als Drs. Osei Tutu uitgeeft.

  Zulke onzin gewoon negeren. Laat ons serieus blijvenen nietreageren tot lui die maar zomaar iets uitkraaien zonder enige motivatie.

  Een heel fijn weekend.

  De Sranangmang


  Maak melding

 11. Kan een van de front knap knoppen voor mij beschrijven wat een “stabiele economie” precies inhoud, waar moet een economie precies aan voldoen voordat het stabiel kan worden genoemd?

  Ik ben benieuwd, want al die mooie praatje zonder een motivering en precies te weten waar we het over hebben, brengt geen zoden aan de dijk, tok.


  Maak melding

 12. @Na Mi

  Blij dat je eindelijk erkent dat je kennis zeer beperkt is. Misschien een goed idee om eindelijk eens de lagere school af te maken zodat wij van een hoop onzin reacties verlost worden.

  Een stabilee economie is een economie met een groei die voldoende is om de bevolkingsgroei op te vangen, een jaarlijkse welvaarts groei voor de bevolking geeft, die weinig faillisementen kent, geen oververhitting of krimp kent, waar de inflatie tussen de 0 – 4% ligt, en nog enkele indicatoren.


  Maak melding

 13. Wat is de prijs van het Surinaams geld in het heden,lang na het verleden Bosje ,Bouta?

  Hoeveel gelsd heeft de overheid uitgeleend om inkomsten binnen te halen voor de schatkist?

  Lupson, waar zit geld,inkomsten vast dat in de Surinaamse schatkist hoort,lang na het verleden van Bosje en Bouta?

  Lupson, misschien kan jij vertellen hoeveel geld er in de schatkist is en wel gedekt.

  Lupson hoeveel vreemd vermogen is er in de schatkist?

  Lupson, welke geldbronnen zijn er om de sociale kant van de economie uit het dodenrijk te halen?

  Lupson, hoeveel geld heeft de overheid uitgeleend om middels rente inkomen binnen te halen voor de schatkist?

  Anders zien het netwerk en de jongeren die de NDP steunen dat de vragers van het geld , de consumenten,de Surinaamse bevolking geen genoeg geld heeft.

  Ze gaan massaal over tot persoonlijke leningen, kopen op afbetaling,er is geen geld voor kinderbijslag en noem maar op.

  Kortom:

  Geen evenwicht gekomen in de Surinaamse financiéle markt mechanisme!

  Dit allemaal is verifieerbaar en is al jaren observeerbaar.

  Zijn de NDP aanhangers daarom dom?


  Maak melding

 14. Lupson,

  Vraag en aanbod in de Surinaamse economie is niet in evenwicht,lang en nog lang na het verleden Bosje,Bouta.
  Het goudbeleid is een voorbeeld.


  Maak melding

 15. Het valt mij op dat er vele reacties (vooral uit Nederland) komen. Front dit, Front dat, allemaal gelul. Jullie hebben zelf niet eens het vermogen om jullie eigen broek op te houden daar aan de andere kant van de oceaan. Welk recht hebben jullie om kritiek te uiten op een regering die op dit moment Suriname opstuwt en economische en monenaire stabilieit heeft bewerkstelligt? Nee, alleen maar kritiek. Bla bla bla, Surinamers eigen. Als ik het merendeel van de reacties lees, denk ik dat er mensen bij zijn die al decennia lang niet in Suriname zijn geweest. Dit land verdient een meer optimistische benadering. Hou eens een keer op met die negatieve benadering. Bovendien blijkt uit sommige reacties dat er nauwelijks kennis van zaken is. Ga studeren, doe iets nuttigs en lul niet om het lullen. Daar word ik boos en moedeloos van. En ga je niet met de Surinaamse politiek bemoeien, want daar hebben jullie (Surineds) de ballen verstand niet van. Ga lekker stemmen op J.P. of welke andere partij. Jullie zijn Nederlanders. En vooral die zogenaamde doctorandus Osei Tutu. Wat een farce, zeg. Ga lekker terug naar Afrika, misschien geloven ze je daar wel. Je bezoedelt de naam Desmond Tutu, een man die ik heel hoog heb zitten. Loser!


  Maak melding

 16. Blaka bakra = boos omdat de andersdenkenden zich richten op het ontdekken en stimuleren van bewustwording,zelfverantwoordelijkheid en echtheid persoonlijk en als volk.

  In ieder geval zijn er in het buitenland door de overheden meer voorwaarden voor burgers geschapen ook als ze hun broek moeten ophouden en ook gedragen surineds zich beter in het buitenlandsverkeer dan Surinamers in Suriname en hardhorend dat jullie zijn.

  Skyradio.sr roept al jaren op dat jullie luisteren.Wie is bewuster
  Begin jij blaka bakra maar een reis europa te maken om manieren te leren en wij die hier al ervaring hebben gaan terug en zullen jullie wijzen hoe afwezig sommigen van onze Surinamers nog zijn.

  Hoeveel zwarten hebben een goudsmid in Suriname en in het buitenland blaka bakra?

  Wie doet grote drugstransacties en wie waagt het middels de lichamelijke koffer?

  Zoek aub dit even uit.

  Het netwerk en de jongeren gaan ook verder om zaken die verifieerbaar en observeerbaar zijn te onderzoeken.

  En wat als het uit holland,wij hebben kwalitatief goed speelgoed in bijv holland jij accepteert broko gevaarlijk speelgoed met kort duurzaamheid en dodelijk gevaarlijk uit china.

  In Het buitenland worden de kinderen omgeven door onderijsmateriaal op de scholen al moet de moeder haar broek ophouden.
  Ze krijgen veel materiaal voor de computer om het zelfstandig denken en werken te stimuleren. Gratis

  De overheidsbegroting is daarop gebaseert in jou Suriname niet blaka bakra.

  Of je kwekie pikien toe foe vernietig.

  In Suriname hebben de kinderen alleen de voorwaarde om misbruikt te worden om aan een behoorlijke kinderbijslag te komen.

  Voorwaarden ontbreken op blaka bakra en front cs publieke toneel podia.

  De minister heeft het over het plan om te plannen wat hij wil gaan doen,inplaats om te vertellen hoe hard hij gewerkt heeft om bijv schade padvinders te repareren, na zoveeeeeeeeeeeeeel regeringsperioden front.

  De publieke podia van de huidige front volksleiders laat op het toneel zien:

  1. eenzame verwaarloosde ouderen, die veel voor het land Suriname gedaan hebben en van on en min vermogenkaart gezondheidszorg mogen genieten.De ouderen hadden allang geholpen moeten orden ,want ze hebben het zwaar en maakt niet uit NDP oudjes of NPS oudjes.
  Waar is hun wijkcentrum waar ze lief en leed kunnen delen,waar er hoop,geloof en liefde is.
  Hoeveel multifunctionele ijkcentra voor jong en oud ,rijk en arm slim en dom blij en boze mensen uit de verschillende buurten?

  Die onderwerpen spreken het netwerk en de jongeren aan die de NDP een warm hart toedragen en de idealen die de NDP nastreeft ook willen leren gaan uitdragen.

  2.grote tegenstellingen grote huizen en rijke mensen aan de ene kant en aan de andere kant krotten en arme mensen.


  Maak melding

 17. neus ik heb jou altijd al gewaarschuwd om van die drugs af te blijven, ook nu weer laat je blijken dat je ze ziet vliegen.
  Aangezien je jezelf ziet als een van de frontknapkoppen kan ik niet anders stellen dat het met de kennis in front heel droevig gestemd is, vandaar de reacties van hildenberg.

  Lees je braaksel over stabiele economie terug en probeer het te plaatsen in de Surinaamse context.


  Maak melding

 18. @ nummer 21
  als de ideolgie sterft, sterft ook zijn aanhangers.jij bent een onbetrouwbaar persoon die liegt alsof het gedrukt staat vertel de lezers en de jonger hoe bouterse aan zijn rijkdom komt zijn dure huizen boten helikopter terwijl het volk in de velle zon moest staan om aan hun eerste levensbehoeften te komen de groep mensen rond bouterse hadden niets tekort vertel de jongeren hoe deze mensen zich hebben verijkt over de ruggen van de arme bevolking ik kan een hele lange lijst met namen noemen van militairen en burgers die zich schandelijk hebben verrijkt ten tijde van de zogenaamde revolutie van bouterse, voor dat soort bedriegers boeven schurken maak jij hier propaganda je verwijst naar sky radio ook zo een radio station die het volk zand in de ogen strooit. suriname is nu bezig de schade van bouterse en zijn revolutie te herstellen.over andersdekende gesproken de man die jij hier aanbid heeft laten zien wat hij met mensen doet die een andere mening hebben hij heeft ze afgeslacht. bosje en bouterse en goedschalk hebben laten zien hoe je de economie van een land kapot kan maken daar hoor ik jou nooit over jij ben een demagoog van het ergste soort, de ideologie van de ndp is verderfelijk.


  Maak melding

 19. Wat heeft men aan een domme Du…FRONT is lieg en bedrieg jonge.
  Tien jaar in alle rust aan de macht…maar niks en ook niks voor de toekomst kunnen neerzetten.
  Begin uitteleggen waarom het niet gelukt is een brug bouwen kunnen deze ezels niet eens…dan wat wil FRONT…10 jaar FRONT.

  Zij/Wij mogen blij zijn dat ernog iets van de jaren ’80 overgebleven is om nog te kunnen vreten en gemaakte schulden te betalen.

  Alles uit de jaren ’80 hebben zij vernietigd alles dat goed was…en nu zitten zij zich te verrijken onder de ogen van BIGI MORO DIN….maar hij ziet niks te DOM.


  Maak melding

 20. @ nummer 24
  yu kaw, als maar verwijzen naar twee bruggen vertel ook wat met onze economie is gedaan vertel hoe die stelletje oplichters zich hebben verrijkt met de steekpennig van balas nedam die bruggen zijn betaald met belasting geld van het volk en niet uit de zakken van bouterse nog bosje, front is bezig die puinhoop van bouterse en bosje en koetie op te ruimen yu kaw iedereen die terug willen naar de jaran 80 zijn gestoord negre nanga don.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.