Suriname bepleit Caribische bananenbelangen

0

PARAMARIBO/BRIDGETOWN, 4 nov – Suriname treedt op als vertegenwoordiger van de regio in de verdere onderhandelingen over de bananenexport naar Europa. De handelstak van de Caricom, Coted, heeft dit onlangs besloten. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie is officieel woordvoerder.

Coted wil orde op zaken stellen nu de Latijns-Amerikaanse concurrenten en de EU elkaar gevonden hebben. Bananen uit onder meer Midden-Amerika, Ecuador en Costa Rica mogen goedkoper worden ingevoerd. Dat zet de relatief kleinere bananenbedrijven in het Caribisch gebied danig onder druk. Suriname zit in hetzelfde schuitje, temeer daar de eigen industrie nog aan het herstellen is.

De onderhandelingen met de EU moeten tegen dit licht worden gezien. Het enkele jaren terug failliete Surland zit midden in de privatisering. De afgelopen jaren zijn miljoenen euro’s gepompt in efficiëntie en modernisering. Er zijn ruim tweeduizend banen geschapen en de export geschiedt weer regelmatig. Volgens Handel & Industrie is zeker nog vijftig miljoen euro nodig voor het saneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.