zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname wil biobrandstof exporteren naar VS

Suriname wil biobrandstof exporteren naar VS

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 2 nov – De perspectieven voor de export van biobrandstof zijn uitstekend. Dit zegt directeur Marc Waaldijk van Staatsolie. In de naaste toekomst wordt zeker honderd miljoen dollar geïnvesteerd in de opzet van een aparte industrie. De eerste investeringen zijn al gepleegd.

Onder meer is ruim tienduizend hectare grond gekocht van het voormalige rijstbedrijf SML te Wageningen, in Nickerie. “We zullen op te grote schaal bezig zijn voor de Surinaamse markt”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. Daarom wordt gericht op de Verenigde Staten van Amerika, Europa en buurland Frans Guyana. Weliswaar wordt rekening gehouden met bestaande productielijnen.

In de VS en Europa wordt al op grote schaal biobrandstof vervaardigd. In Wageningen zal suikerriet worden geplant, een goedkopere grondstof voor ethanol. In de VS en Europa wordt grotendeels graan gebruikt. “Wij gaan zeker succes boeken met dit project, omdat wij de duurdere biobrandstoffen van die landen kunnen beconcurreren”, aldus Waaldijk.

opening
Fernandes Express
BODO Party

23 REACTIES
 1. Zal het volk hier eindelijk iets van gaan merken?

  Weer een van de vele positieve berichten, weliswaar in de vorm van een toekomstplan.
  🙂

  Na dit mooie bericht kun je een ander bericht lezen over een benefietconcert in Osdorp voor het ophalen van schoolgeld voor middelbare scholieren uit een Surinaams dorp.
  🙁


  Maak melding
 2. Een idee over biobrandstoffen.
  De afgelopen jaren nam het aantal wereldbewoners jaarlijks met zo’n 100 miljoen toe; tien jaar terug lag de jaarlijkse toename nog tussen de 85 en 90 miljoen. De groei van de mondiale
  bevolking vindt bovenal in de armere ontwikkelingslanden plaats waar de gemiddelde
  voedselconsumptie per hoofd laag is. Veelal De groei van de wereldbevolking kan langzaam aan aangemerkt worden als een factor die tot de plotselinge scherpe prijsstijgingen van agrarische grondstoffen in de afgelopen jaren zou hebben geleid.

  De wereldeconomie heeft de afgelopen vier jaren opmerkelijk hoge groeicijfers laten zien. Het volume van het mondiale bruto binnenlands product steeg in de periode 2003-2007 gemiddeld met 4,6% per jaar. In de vijf jaren daarvoor lag de jaarlijkse groei gemiddeld bijna 0,7%-punt lager. Vooral in een aantal Aziatische en Afrikaanse landen versnelde de groei. In de meeste van deze landen is nog lang geen sprake van een verzadiging van de vraag naar voedsel. Als in
  de minimumbehoefte is voorzien, komt een stijging van het inkomen tot uitdrukking in een toename van de vraag naar luxe vormen van voedsel, zoals vlees. De verschuiving naar een vleesrijk dieet wordt nog eens versterkt door de toenemende verstedelijking, een ontwikkeling
  die eveneens gepaard gaat met een hoger vleesverbruik. Voor de productie van vlees is veevoer nodig, afhankelijk van de soort en de productiemethode kan die behoefte oplopen tot wel 7 kilogram graan (maïs) of graanvervanger (sojameel, cassave e.d.) per kilogram vlees. Van de economische groeiversnelling in een aantal ontwikkelingslanden is daarom zeker een extra
  opwaarts effect uitgegaan op de prijzen van voedsel en veevoedergrondstoffen. De plotselinge stijging in het huidige en het afgelopen jaar kan er echter maar voor een klein deel door worden verklaard.
  De stijging van de prijs van olie(brandstof) heeft het gebruik van agrarische grondstoffen voor energiedoeleinden een sterke impuls gegeven. Naast suikerriet, dat in Brazilië al lange tijd een
  rol in de energievoorziening speelt, worden sinds kort ook granen en plantaardige oliën op grote schaal als grondstof voor de productie van biobrandstoffen gebruikt. In 2007 ruim 8,5% van de wereldgraanproductie gebruikt voor de productie van bioethanol.
  Opmerkelijker dan dit aandeel is de sterke toename in een heel korte tijd. Bij de
  plantaardige oliën heeft zich een soortgelijke toename voorgedaan. Met een aandeel van bijna 9% van de wereldproductie is het gebruik als biobrandstof (biodiesel) verhoudingsgewijs zelfs nog groter dan van graan. De Europese Unie is veruit de belangrijkste producent van biodiesel,
  met kool- en raapzaad en zonnebloemolie als belangrijkste grondstoffen. Hoewel het prijseffect van de toenemende vraag naar plantaardige oliën deels is gedempt door de uitbreiding van de productie, is het kwantitatieve effect van de extra vraag zo groot, dat de prijs er per saldo
  opwaarts door zal zijn beïnvloed.-Varma R-


  Maak melding
 3. Alweer goed nieuws, ik kan gelukkig niet anders zeggen, Suriname gaat de goede kant op als het zo door blijft gaan. Er zal geen grote milieubelastingen plaatsvinden zeker niet zo veel als bij het mijnen. Duurzaam, groen en natuurbehoudend.

  Hopen dat de woorden ook daadwerkelijk omgezet worden tot daden. Er moet na deze stap verder gekeken worden naar andere mogelijkheden. Ook moeten alle bevolkingsgroepen deelnemen, betrokken worden aan het proces. Ik bedoel dat het ook voor binnenlanders gunstig zou zijn om zulke megaprojekten daar op te zetten met subsidie tot het draait. Goed voor de economie en iedereen geeft zijn bijdrage en profiteert ook mee, niemand moet zich uitgesloten voelen. Het zal ook meer eenheid scheppen.


  Maak melding
 4. Het is altijd goed en het is zaak voor Suriname,dat Surinamers opzoek gaan naar bedrijven die een bijdrage willen leveren aan de Surinaamse samenleving en daarmee aan de Surinaamse schatkist.

  Als je weet wie de bedrijven zijn en hoe en wat ze gaan doen, dan djie oenoe neks no fout.

  De jongeren willen geld en werk!

  Zo denken het netwerk en de jongeren die de idealen van de NDP een warm hart toedragen en die idealen ook willen leren gaan uitdragen.


  Maak melding
 5. Waalwijk heeft de situatie in de wereld niet goed bekeken want anders zou hij nooit met zulke plannen voor de dag zijn gekomen.Suriname moet zijn arealen grond gebruiken om rijst en groenten te verbouwen niet om suikerriet voor het herstellen van biobrandstof.Je verdient meer aan het verbouwen van landbouwproducten dan aan biobrandstof.Suriname gaat dan met Brazilie”en anderen concuerreren,om de verkoop van biobrandstof deze hebben veel grote afnemers dan Suriname.Eerst was het de bananen industrie die ging naar zijn moertje toe en nu wordt het de suikerriet voor het herstellen van biobrandstof ik zeg maar niets we moeten afwachten en zien wat er gebeurd.Onder George W,Bush zijn regiem ging men de mais gebruiken voor het herstellen van biobrandstof voor auto`s dat tot gevolg had dat de armoede in de wereld flink toe nam.Ik ben een tegenstander van biobrandstof uit landbouwproducten.Het is de verkeerde weg opgaan.Vergelijk een auto die op benzine gaat en een die op biobrandstof gaat dan zie je het verschil,je moet meer biobrandstof in je tank gooien om de zelfde aantal kilometers te rijden.Ze mogen doen wat ze willen maar men komt niet van het gebruik van benzine.De techniek bestaat er om auto`s te bouwen die heel zuinig rijden,auto`s die op biobrandstof rijden zijn niet zuinig.


  Maak melding
 6. Staats-olie moet alles doen ook behoorlijk geld voor het land verdienen.
  Maar laten zij ook houtkap oppakken denk ik zo…want FRONT die hele FRONT heeft nog steeds +/- 10 jaar geen moer voor de toekomst kunnen neerzetten.

  ALLEEN CHINESE WINKELS. om de weinige SRD’s aftegeven.
  Noemt men dit soort praktijken stabiele economie.

  Alles moet staatsolie doen…nog erbij opgezet in de jaren 80.


  Maak melding
 7. Ruim tienduizend hectare grond verkocht aan wie, en voor hoeveel?
  Onder de mom van “biobrandstof” wordt Suriname beetje bij beetje verkocht aan “multinationals”.

  Biobrandstof is niet genoeg om de wereldmarkt ermee te voorzien, je hebt voortdurend meer grond nodig!
  Kijk naar Brazilië. Daar worden arme boeren van hun vruchtbare land weggejaagd om die te gebruiken voor de productie van “biobrandstof”.
  En waar in Europa word biobrandstof “op grote schaal” geproduceerd?
  Europa investeert meer in zonnepanelen en windenergie!

  Maar ja. We geven (‘verkopen’) de vruchtbare gronden weg voor de productie van “biobrandstof” voor de rijken, en sturen onze mensen die grond nodig hebben om hun eigen gewassen/voedsel te verbouwen naar de Surinaamse voedselbank.


  Maak melding
 8. Eerst Waterloo naar zijn moer geholpen door onkundige vakbondsleiders voor eigen gewin. Toen Marienburg; deze had nog gered kunnen worden met steun van het buitenland.Mn een aziatisch land heeft nog financiele middelen en knowhow aangeboden, maar werd door de frontregering afgewezen.Van zelf sprekend;ze zouden niets ondro tafra krijgen.Het is een goed project met een behoorlijke verdienste.Zonder een behoorlijke knowhow, niet aan beginnen.Want de investering van ruim 12000 ha is ruim 130 miljoen euro.Dit soort projecten worden door amerikaanse investeerders over de hele wereld opgezet waar het politiek stabiel is.


  Maak melding
 9. staatsolie directeur marc waaldijk heeft een heel goed plan.maar zal eerst met de heer directeur manglie moeten uitvechten.volgens mij heeft de sml een schuld lopen van een aantal miljoenen amc dollars bij deze man.dus ik weet niet hoe staatsolie aan de zo velen duizenden hectare land is gekomen.of heeft de staatsolie een regeling met manglie getroffen.de sml is een heel groot probleem en bestaat volgens mij ook niet meer.

  laat directeur marc waaldijk ons komen vertellen hoe hij aan die duizenden hectare land is gekomen en bij wie heeft hij dit gekocht.is het de regering of bij manglie.
  of is dit een politieke stunt
  directeur marc waaldijk ik verzoekt u aub laat de staatsolie ver van de politiek weg blijven, anders is het gedaan met dit mooi bedrijf.


  Maak melding
 10. # 11 Brantimaka. Mis ik iets? Het bedrijf heet niet voor niets STAATSolie, dus de staat Suriname heeft wel degelijk invloed op het bedrijf. 100% zelfs. Dus je kunt Staatsolie niet los zien van de politiek. En politieke stunt of niet, Staatsolie heeft zijn waarde al lang bewezen. Als Staatsolie biobrandstof wil produceren en exporteren is dat alleen mogelijk met medewerking van de staat. That’s all. SML is dood en begraven, en misschien kan met deze “deal” Wageningen en omstreken nog worden opgestuwd in de vaart der volkeren. Niet zo moeilijk om te bedenken dat de staat een groot aandeel heeft gehad in het vergeven van die ruim tienduizend hectare. Misschien, heel misschien, kan het iets betekenen voor de werkgelegenheid in Wageningen e.o. Of je nu vóór of tegen biobrandstof bent. Maar laten we daar eerst maar weer een paar studies op loslaten. De intenties zijn in ieder geval goed.


  Maak melding
 11. Dit is een gewoon een politieke stunt betreft komende verkiezingen in 2010.

  Men heeft al de bruine bonen en zoutvlees opgekocht om stemmers om te kopen.

  Men gaat van die bruine bonen die geconsumeerd zijn de biogassen opvangen en deze verhandelen op de wereldmarkt.
  Aangezien er velen productielijnen zijn voor biobrandstof is de surinaamse kwalitatief beter daar deze gassen in speciale aluminiun tanks zijn opgeslagen ander soort materiaal kunnen exploderen. Dus met andere woorden surinaamse bruine bonen biogas is zeer brandbaar en explosief.

  Nps gefeliciteerd het mes snijdt aan 2 kanten.
  Ten eerste stemmen kopen met bruine bonen en zoutvlees en ten tweede de biogassen van de bruine bonen opvangen en opslaan en deze verhandelen knappe prestatie van de nps.


  Maak melding
 12. Als deze marc waaldijk staatsolie maar niet kapot maakt.

  Dit is Eddy Jharap zijn levenswerk!!

  Want velen wilden dit bedrijf verkopen aan het buitenland om kassa te ontvangen.


  Maak melding
 13. Mensen er bestaat allang een ander goedkoper brandstof maar wat denkt u dat met de grote olie multinationals gaat gebeuren??

  En dat de olie opraakt is de grootste flauwekul want dit hoorde je al in je jaren 70.

  De reden dat landen opzoek gaan naar alternatieve brandstof is dat de olieprijs kunstmatig omhoog wordt gehouden. Landen die afhankelijk zijn van olie hebben geen andere keus.

  In bepaalde landen in het midden oosten is een liter brandstof goedkoper dan een liter water.

  Waarom betalen wij hier het tienvoudige daarvan.


  Maak melding
 14. Kritiek!

  Dit bericht een beetje kritisch bekijken is de plicht van iedere Surinamer. Daar begint de controle op staatsbedrijven en politiek.

  Smara, Yvox en Ramsey en ook anderen stellen vragen die met dit bericht niet beantwoord kunnen worden. Gelijk hebben ze in mijn ogen, want ook ik ben niet blij hiermee. Ben wel trots op Staatsolie, maar dit bericht is erg verontrustend.
  Meneer Waaldijk zegt zelf dat de VS en Europa de grootse producenten zijn van Biobrandstof. Even later zegt hij dat hij wil exporteren naar deze twee continenten en Frans Guyana en dat hij onder de prijs kan gaan verkopen. Hoe komt hij daar nu bij?
  De planters in VS en Europa worden zwaar gesubsidieerd en de export vanuit Suriname gaat zoveel kosten dat wij nooit onder de prijs van die landen kunnen leveren. Larrie!
  Dan blijft alleen Frans Guyana over. Die doen goede zaken met boeren uit Frankrijk dus is voor ons ook die weg afgesloten.

  Sommigen zullen dit kritiek noemen, maar ik noem het helder en vooruit denken. De wereld is groter dan Suriname alleen.
  We moeten uitkijken dat met dit project geen SML, Marienburg, Apoera of een Waterlooachtig
  verval bereikt wordt en de Hr. Waaldijk vooraf waarschuwen om van de plannen af te zien. Het wordt dus weer “Het vat der Kanaiden vullen”, of water naar zee dragen.

  De landbouwproducten die hiervoor nodig zijn groeien allemaal in Suriname (mais, casave, soja, maar daarnaast ook in al onze buurlanden, Azie, Afrika en dus ook in VS en Europa. Wij zijn niet de uitverkorene.
  Deze investering is dus zinloos.
  Investeer inen subsidieer liever kippenfarms en koeienfarms of in varkens. Desnoods eten we die zelf op dan hoeven we die in ieder geval niet te importeren. Want dat kost ook geld.
  Wat ik wel prachtig vindt zijn de steeds weer positieve reacties van Paagal. Met zoveel positiviteit moet het wel een keer goed gaan met Suriname. Ik hoop het samen met Paagal.


  Maak melding
 15. @ 11 Brantimaka

  Juist ze moeten komen vertellen.
  Maar er is weinig tot geen commisie die daadkrachtig voor het volk kan en wil optreden om helderheid in het hoe, wat, waar van het plan.
  En niet plannen om het plannen zo vlak voor de verkiezingen.

  Dus het volk moet meer ruggegraat gaan organiseren.


  Maak melding
 16. we draaien door in onze kritiek.
  we weten niet meer hoe we kontrole op de zaak kunnen krijgen.
  kijk naar wat staatsolie onderneemt en hoe het zich ontwikkeld.ik bergijp dat we achterdochtig zijn maar zie door het moeras
  de parel in ontwikkeling.het staatsolie receptuur is de meest stabiele zelfontwikkeling. geloof in eigen kunnen.
  het door jharap gegeven stille boodschap
  wordt alleen bij staatsolie gepraktiseerd
  de surinamers herkennen het maar handelen er niet naar.de enige weg naar welvaart is door suriname door surinamers te ontwikkelen ala staatsolie.
  dit soort leiderschap hebben we nodig.


  Maak melding
 17. Staatsolie, aanjager c.q. motor van de Surinaamse economie!!!

  nmr 14, uw niveau komt duidelijk naar voren, denkt u dat Eddy Jharap niet op enige wijze nog verbonden is aan Staatsolie, misschien als adviseur en deze stap zelf heeft geopperd!?!


  Maak melding
 18. Eindelijk een beetje diversiteit dan alleen maar rijst planten.

  in Mauritius leeft het land op een industrie gebaseerd op suikerriet.
  als suriname een les wil mogen ze daar gan kijken.

  en alles is machinaal.
  geen hand aan te pas.

  dus nu ook een grote indutrie op suikerriet.

  dan kunne we naast het inzaaien van rijst ook alles volplanten met suikerriet.

  dit is echt een pluimpje waard.

  Papo


  Maak melding
 19. Aan de staatsolie: onze hoofdvoedsel is nog steeds RIJST! Met de opbrengst van de bio-branstof,rijst uit het buitenland importeren?
  Wat een verkeerde wereld!!
  Wageningen,Nickerie word wakker!!
  Rijst..ipv alcohol(dharoe..!)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES