Suriname teleurgesteld in ‘magere’ rating Fitch

19

PARAMARIBO, 2 nov – Suriname is bepaald teleurgesteld in de laatste rating van kredietwaakhond Fitch Ratings. Dit zegt André Telting, president van de Centrale Bank van Suriname. Vanwege de economische prestaties en de bewezen veerkracht in crisistijd, was een hogere kredietrating verwacht. Mogelijk zit er meer achter deze conservatieve houding.

Anders valt niet te verklaren waarom de betaling van schulden zo weinig effect sorteerde. Schulden aan Brazilië en Spanje zijn keurig voldaan. Rest nog alleen de schuld voor tarweaankopen bij de Verenigde Staten. “Het vermoeden bestaat dat het Amerikaanse rating bureau niet hoger is gegaan omdat de schuld bij de Amerikanen nog niet is afbetaald”, zegt Telting tegenover De West.

Fitch had vorig jaar nog aangegeven dat Suriname behoorlijk presteert. Alleen de betaling van de buitenlandse schulden belemmerden een hogere score. Nu is het grootste deel van de schulden afgelost en nog blijkt dit niet voldoende. Suriname is behalve de lening van vijftien miljoen dollar, nog eens vijftien miljoen dollar aan boeterente verschuldigd aan de Amerikanen.

Fitch wil niet verder gaan dan een B-rating. “Onterecht, omdat Suriname vooral op macro-economisch vlak behoorlijke vooruitgang heeft geboekt”, aldus Telting. Een hogere rating, BB bijvoorbeeld, zou realistischer zijn. Volgens Fitch is de basis voor de economische opleving flinterdun, omdat die meer te maken heeft met de geloofwaardigheid van de monetaire autoriteiten van het moment dan met institutionele mechanismen.

19 REACTIES

 1. domme surinamers weer; ze willen nog beloond worden, ze zijn nog geld verschuldigd aan een ander, in plaats daarvan zelf graan te verbouwen. triesthoor zo,n achterbaks front generatie oude figuren die nog ergens hersen storing opgelopen hebben.


  Maak melding

 2. Beste meneer Telting,

  Ik wil u best uit uw dromen halen wat betreft beoordeling en plaatsing van een land in een bepaalde rating op de wereld economische schaal.
  Behalve dat men wel let of een land kredietwaardig doordat het haar buitenlandse schulden en rente daarover aflost, kijkt men ook naar de economische activiteiten dat een land ontwikkelt. Men beoordeelt een land aan de hand van de koopkracht en de arbeidsomstandigheden in de productiesector.

  Een Regeringen die haar economische ontwikkeling laat afhangen van schenken en leningen van andere landen staat echt hoog aangeschreven bij deze organisaties. Daarnaast kijken de beoordelingsinstituten naar de deugdelijkheid van en goedbestuur van een land. Uw regering en uw parlementairs zijn zo corrupt als het maar kan. Niet vergeten een corrupte overheidsapparaat ( douane, politieteam raakt coke kwijt, gronduitgifte beleid deugd niet, rancunes politieke besluitvorming enz.). Kortom de wereld beoordeelt u naar het spiegelbeeld dat u ze voorhoudt. Kort gezegd:” Wat zaait zult u ook maaien. Indien u niet zaait dan moet u ook niet verwachten dat u ook zal maaien”.


  Maak melding

 3. correctie
  Beste meneer Telting,

  Ik wil u best uit uw dromen halen wat betreft beoordeling en plaatsing van een land in een bepaalde rating op de wereld economische schaal.
  Behalve dat men wel let of een land kredietwaardig doordat het haar buitenlandse schulden en rente daarover aflost, kijkt men ook naar de economische activiteiten dat een land ontwikkelt. Men beoordeelt een land aan de hand van de koopkracht en de arbeidsomstandigheden in de productiesector.

  Een Regeringen die haar economische ontwikkeling laat afhangen van schenkingen en leningen van andere landen staat echt niet hoog aangeschreven bij deze organisaties. Daarnaast kijken de beoordelingsinstituten naar de deugdelijkheid van en goedbestuur van een land. Uw regering en uw parlementairs zijn zo corrupt als het maar kan. Niet vergeten een corrupte overheidsapparaat ( douane, politieteam raakt coke kwijt, gronduitgifte beleid deugd niet, rancunes politieke besluitvorming enz.). Kortom de wereld beoordeelt u naar het spiegelbeeld dat u ze voorhoudt. Kort gezegd:” Wat u zaait zult u ook oogsten. Indien u niet zaait dan moet u ook niet verwachten dat u ook zal oogsten”.


  Maak melding

 4. Hoe dan ook is Suriname op de goede weg, door zetten deze koers, aan houden , verbeteren en het belooft heel wat…. !
  Het wordt nog niet gegund door die schuld bij de VS, wacht maar tot die ook afgelost is dan komt het vertrouwen weer helemaal terug, nogmaals Suriname is heel goed bezig !!


  Maak melding

 5. Verhalen!

  “We doen het goed” verhalen van de afgelopen tijd blijken toch een politieke klank en kleur te hebben. Wanneer de echte cijfers naar buiten komen dan blijkt gelijk hoe we ons danig hebben vergist. En dan zijn we erg telleurgesteld en droevig. Dus, we schieten een voetbal heel hoog de lucht in, gaan alvast in onze handen wrijven en ondertussen hopen dat de bal in het doel terecht komt.
  Die verhalen vallen onder de noemer: Sprookjes!

  Tarweaankopen bij de zwaar gesubsidieerde boeren van de VS? Volgens mij hebben we tarwe alleen nodig voor het bereiden van Parbo bier, toch? Wat doen we dan in God’s naam met tarwe? Vijftien miljoen? OK! Stel dat iedere inwoner van Nederland een Euro doneert, dan zijn we binnen een maand af van de Amerikanen, toch? Neen, nog niet! Want dan moeten we de rente van vijftien miljoen nog betalen dus zullen we de Nederlanders allemaal twee Euro moeten vragen. Daaaag!
  We geven anderhalve Euro zeggen ze, want de Euro staat veel hoger dan de dollar.
  Maar we kunnen die vijftien miljoen van de Nederlanders ook op de bank zetten en met de rente daarvan de vijftien miljoen rente van de Amerikanen aflossen. Win-win!
  Precies wat Nederland met de financiele Verdragsmiddelen heeft gedaan. We hebben steeds de rente ontvangen, niets anders!

  Telting, wat je zaait is wat je oogst. Ooit heb ik een sinaasappelboom geplant maar later bleken er citroenen aan te hangen.
  Tot mijn grote verbazing en geluk was de verkoopsprijs van citroenen toen veel hoger dan van sinaasappelen. Ik had geluk, maar daar moet je niet altijd vanuit gaan als bankier. Want je staat al gauw in je dure ondergoed, als je weet wat bankiers ons de afgelopen maanden hebben geflikt. Het blijken de grootste en onbetrouwbaarste witteboorden criminelen ter wereld te zijn.
  En probeer maar om verhaal bij hun te halen.
  Niet thuis!


  Maak melding

 6. “Vanwege de economische prestaties en de bewezen veerkracht in crisistijd, was een hogere kredietrating verwacht.”

  Aldus onze minister, Telting dat jullie sommige Surinamers dom proberen te houden door steeds aan te geven hoe goed het gaat in het land zonder dit met cijfers te staven. Internationaal kijkt men daarentegen naar cijfers, harde cijfers, niet het natte vinger werk van jullie front rommelaars.


  Maak melding

 7. Beste heer Telting,
  Ratings van dit soort instellingen geven slechts de monetaire status van Suriname aan.
  Terecht is de monetaire situatie van Suriname verbeterd( daar geef ik de heer Teling 100% gelijk), maar wat Finch bedoelt met de economische opleving heeft te maken met stijging van de koopkracht, de toename van de werkgelegenheid, economische productiviteit, investeringen, export, terugdringen van de inflatie en het ontwikkelingspeil van de bevolking.Zolang de door mij genoemde zaken onvoldoende ontwikkeld zijn, zal de economische opleving moeilijk gaan.


  Maak melding

 8. Als je “mager” bent dan ben je mager meneer de Bankpres.Als je (men) “dik” wilt worden dan moet je (men) harder werken. Makkie toch? of wil je ons doen geloven dat je miljarden op de bank heb zitten, dang “fiets” srefie joe no mang rij en joe e tang na wang “Gaba” (prasara oso).


  Maak melding

 9. Blijkbaar “ziet” Fitch dat onze groei NIET duurzaam is. En wat was nou net de slogan van Opa Ronald’s partij?

  Ipv “teleurgesteld” te zijn, moeten de Surinaamse bestuurders nog harder eraan gaan trekken. Want akkefietjes als met Somo en Brunswijk, ja, dat kan dus niet.


  Maak melding

 10. moe wordt je van de reacties hier. zoveel zelf haat. mensen get a life. een beetje nationaal gevoel zou op zijn plaatst zijn. ik kots van de voorspelbare reacties hier op de site.


  Maak melding

 11. Beste heer Telting,

  Optimistisch blijven.De situatie is in ieder geval ruimschoots!! verbeterd tov de periode Bosje
  Echte Surinamers zijn optimistisch en kijken daarom vooruit.
  Zet uw beleid voort!! en laat u niet afleiden door de dommen.


  Maak melding

 12. Dus meer vragen dan antwoorden.

  Er is geen toekomstgericht overzicht van onze centrale nationale bank Suriname,anders zou via informatie verzameling duidelijk zijn waarom de verwachte resultaten na het afbetalen van sommige schulden achterwegen blijven,zzijn gebleven.

  Controleleer en verbandscontrole ontbreekt deze erudieten ,wijsgeren,top-dog,weldenkenden.

  Handig voor het netwerk en de jongeren die de NDP steunen is om van de bigie dagoes wijsgeren te horen wat de strategische plannen zijn van de centrale bank van Suriname om het geld van de Surinaamse staat uit het slop te halen.

  Geef het volk samengevatte informatie waarom het niet gelukt is vreemde valuta in het land Suriname te houden.

  Geef het Surinaams volk aan wat de tactische doelstellingen zijn van de centale bank de afgelopen jaren,om het geld van de staat Suriname goed te beheren en niet altijd op een non-profit bedrijf te laten zijn.
  Zoveel goud uit de grond en geen bar goud willen wegleggen om surinaamse deviezen te dekken.

  Tot slot mag telting zeer uitgebreid vertellen welke operationele doelstellingen de centrale bank van Suriname heeft met het geld van de staat.

  Mag het voor wc papier doorgaan?
  mag vals Surinaams geld als vanzelfsprekend betaalmiddel doorgaan in onze Surinaamse maatschappij?
  Vanzelfsprekend omdat het anders een chaos gaat worden in SU.
  Voor elke dalla,euro vals money voor terug. vuile boeven.


  Maak melding

 13. Meneer (Kenap) knap van no.11.

  Wil je een ons vertellen waarom jij jezelf wel intelligent vindt t.o.v van de andere reacties.
  Graag een toelichting met argumenten (monetaire, economische financiële ontwikkelingsvisie op het beleid van Suriname) waarom jij het een goed beleid vindt.

  Alvast bedankt en groet


  Maak melding

 14. Alleen opletten op observeerbaar en verifieerbaar gedrag.(publieke podia,niveau van de mens,de spelers, de huidige volksleiders en al het andere geboefte.

  Handel en wandel kijken tijdperk.


  Maak melding

 15. Was 2 weken geleden voor een aantal weken in Suriname ivm met mijn studie bedrijfseconomie.
  Hierbij heb ik ook de ABS statistieken bekeken en qua financiën zit het wel goed volgens mij.
  Suriname had al een soort Dubai kunnen zijn als ze het een beetje slim aangepakt hadden en genoeg kennis van expats hadden aangetrokken om hun grondstoffen in eigen beheer te exploiteren ipv goud en bauxiet weggeven aan een stel buitenlandse oplichters.

  Het monetaire systeem is niet ontworpen om arme landen die veel grondstoffen hebben te helpen. Het is door de grootste amerikaanse banken ontworpen om toegevoegde waarde af te romen en van arme landen naar rijke landen te transporteren en dan binnen rijke landen van de middenklasse naar de (bancaire) elite.

  De Verenigde Staten heeft een schuld die ze nooit af zal kunnen betalen, staat er economisch slechter voor dan Suriname en zou dus een rating van triple ZZZ moeten hebben.
  Zo’n ratingbureau is een instrument van de bancaire elite en zal alleen de rating omlaag halen als dat in het belang van het amerikaanse empire is, dus als je maar weer een nieuwe lening in usd aangaat.

  Daarom is het voor minder rijk land belangrijk nooit leningen te accepteren van rijkere landen of corrupte instituten als World Bank of IMF (en zeker niet in USD!), grondstoffen zelf te exploiteren en in eigen valuta te laten betalen. Een gezamelijke, onafhankelijke Caricom-munteenheid zou ook een enorme stap de goede richting op zijn.


  Maak melding

 16. ben het eens met Manuel dit probleem is duidelijk te zien in afrika waar er enorme grondstoffen aanwezig is in de bodem maar deze wordt door multi nationals ge-exploiteerd. Terwijl de landen aldaar op hetzelfde niveau zitten als 100 jaar geleden.
  Armoede en nog eens armoede.

  En venetiaan heeft dezelfde trekken van dat continent vandaar dat hij de rijkdommen verkoopt voor een peanut.
  Kennelijk toch een genetisch probleem.


  Maak melding

 17. Reactie #14 met inhoud:
  November 3rd, 2009 at 10:31 pm
  Misschien is dit het werk van DU de Duivel

  Neus

  ==============================

  Deze reactie is afkomstig van de nickname dief. Vermoedelijk afkomstig uit een zekere politieke hoek waar het normaal is om intrigantje te spelen en elk moreel niveau ontbreekt.
  @ Lezers. Gelieve deze reactie te negeren.
  @Moderator. Gelieve deze poster via zijn IP te bannen.

  Getekend de enige echte Neus.


  Maak melding

 18. @Manuel

  Wat een klets verhaal. Je komt met allerlei ongefundeerde uitspraken en geeft er blijk van weinig van monetaire economie te weten. Doe je soms de instap cursus bedrijfseconomie via een schriftelijke cursus?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.