Surinaamse Nederlander hoort op verdachtenlijst

17

PARAMARIBO, 31 okt – De in Nederland wonende getuige Samuel Monsels hoort op de verdachtenlijst van het strafproces rond de Decembermoorden. De voormalige legersergeant zei dit zelf tegenover de Krijgsraad. Het is onbegrijpelijk dat hij van de lijst is afgevoerd. De verdediging is blij met zijn bewering.

“Ik ben zeer verontwaardigd. Het geeft aan dat het proces niet eerlijk is. Monsels’ verklaring stikt van de twijfels”, zegt advocaat Kathleen Brandon. Volgens Monsels kreeg hij in december 1982 opdracht één van de latere slachtoffers thuis op te halen. Hij deed dit ook samen met een collega. “Ik had dus op de lijst moeten staan. Ik heb nog gevraagd er weer op geplaatst te worden.”

Dat gebeurde niet. Volgens Brandon zegt dit veel van de kwaliteit van de strafvordering. Joyce Rahman, zus van de geëxecuteerde Lesley Rahman, is wel tevreden. Haar komst vanuit Nederland is niet voor niets geweest. “Ik ben blij dat het proces er is, er komt gerechtigheid.” Ook nabestaande Nirmala Rambocus ziet het proces wel zitten. “Ik ga met een goed gevoel terug naar Nederland.”

Als getuige heeft zij getracht de executie van haar broer Surinder verbaal te reconstrueren. “Ik heb de gelegenheid gehad aan te geven dat het een duidelijk vooraf opgezette zaak is geweest”, aldus Rambocus. Zij is samen met Monsels en Rahman naar Suriname gehaald als getuige a charge. Vanwege hun kort verblijf hield de Krijgsraad twee dagen achtereen zitting.

17 REACTIES

 1. Deze zelfde moordenaars doen nu een poging om weer in het machtscentrum te komen wat ik zelf onbegrijpelijk vindt, misschien zegt dat wat over de suriname van nu hoe ze moreel in elkaar zitten na een zeer brute en misdadige militaire regime om toch te kiezen voor deze moordenaars dan ben je echt de weg kwijt stelletje leeghoofden zijn de aanhangers van deze bloedgroep van de ndp onderleiding van massamoordenaar bouterse.


  Maak melding

 2. Snel!
  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel. Sammy deed vroeger de 100 meter in 10.9 seconden. Dat was heel snel voor die tijd. Maar waarom heeft hij er zo lang over gedaan om zich aan te geven en gewacht tot hij een ticket kreeg van mijn belastingcenten?
  Als dit alles is wat hij aan verklaring heeft afgelegd dan lijkt het meer alsof hij de zaak verdedigt door de wanorde in deze zaak aan te tonen. En dat op kosten van de aanklager?


  Maak melding

 3. Harmonika pree fu yu, tee yu weri yu so tantiri. Dit is voor het arme land wel een heel duur variant van 1 + 1 = 3. Grote groepen mensen in Suriname houden zich allang niet meer bezig met dit wanvertoon.


  Maak melding

 4. Een “getuige” die zegt dat hij eigenlijk “verdachte” hoort te zijn. Ik heb in mijn leven gekke dingen meegemaakt, maar dit slaat alles. Zou Monsels tijdens zijn atletiekcarrière teveel uit het verkeerde potje hebben gesnoept en zijn zijn hersens daardoor aangetast? Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

 5. Ik snap de rechtstaat van suriname niet,hoe is het mogelijk om zoiets te doen,als suriname ons niet erkend, hoe kan je surinaamse nederlanders naar suriname halen voor een verhoord of getuige,het is toch onmogelijk om deze praktijken uit te voeren, ik snap dat ff niet het verbaasd mijn heel erg,hoe kan ik het geloofd in de rechtstaat hebben als men zo denk,terwijl de regering van suriname de surinaamse nederlanders afschrijven, maar nu zij ze wel goed om jouw te helpen om bouta onderuit te krijgen wie hou wie voor de gek,het volk heeft hem geaccepteerd dus er was geen keuze voor de staathoofd om tot een besluit te komen.Het is iederdaad niet goed wat er gebeurd is maar dat is de geschiedenis van de revo.In andere landen gaat het nog harder aan toe,dus trekt je conclusie maar.
  Maar ik hoop dat het tot een goed eind mag komen,zowel voor de nabestanden en voor ons geliefd suriname en niet te vergeten het is een deel van onze geschiedenis,het hoor er ook bij. Tang Boeng


  Maak melding

 6. de groep (mensen) die zich niet meer bezighouden met de zwartste bladzijden in de geschiedenis van de republiek suriname hebben geen fatsoen moraal en normbesef.


  Maak melding

 7. Is Sammy gek geworden door er voor te pleiten dat hij alsnog op de verdachtenlijst moet worden geplaatst? Ik snap hem helemaal niet. Terwijl de andere verdachten in het 8 december strafproces er alles aan doen om van de lijst afgevoerd te worden, smeekt Sammy doodleuk om er weer op geplaatst te worden!


  Maak melding

 8. Ed Njew,

  Heb het intervieuw gelezen. Nu weet ik meer.
  Maar wat ik niet snap is dat ze de getuigen van mijn belastingcenten naar Suriname hebben gevlogen, terwijl ze hun verklaring op Schiphol hadden kunnen afleggen. Formeel afgenomen door de rechter commissaris.
  Wat een circus en geldverspilling.


  Maak melding

 9. Maar een lijst kan jij toch niet met willekeur samenstellen…er moeten nog meer mensen op de lijst voorkomen….maar men doet gewoon wat men wil en dan komen zij ons vertellen dit is recht en wet.
  Hoe kan jij als verdachte bewijzen als een man voor jouw staat te liegen.

  Zolang b.v Horp, Bhagwandas er zijn nog meer de anderen zijn ook nog in leven niet komen vertellen wat er gaande was komen wij er niet uit.


  Maak melding

 10. Vraag dat ook aan de Amerikanen,Duitsers,Nederlanders,Engelsen ,Portugezen etc.
  Die houden zich helemaal niet meer bezig wat ze miljoenen mensen hebben aangedaan,Negers uit Afrika,Indianen van midden-zuid-noord-Amerika.Al is het eeuwen geleden het blijft moorddadig.
  DU je doet alsof het de misdaad van de eeuw is wat er in Suriname gebeurd is,ga jij je 1x bezig houden met het dagelijks leven en zie niet om naar wrok.
  Want eerlijk is eerlijk dit proces is een poppekast,zelfs zoveel geld uitgeven om onbetrouwbare getuigen om te kopen,als het front maar kiezers kan winnen.
  Ga toch weg man,je hamert steeds op de revo,wat is je probleem eigenlijk,maak je je NU ook zo druk wat er in de wereld gebeurt?Onschuldige burgers worden gedood in een smerige oorlog in Afganistan en Irak,daar maak ik me zorgen over nu het heden vandaag or what so ever.
  Kom straks niet met je :gekke reaktie`s van je bent dom of je hebt geen normen en waarden, ik begin het nu voor je te doen.


  Maak melding

 11. ik heb meeleiden met jullie echtwaar en vooral die pinto en redding zijn jullie dom of kunnen jullie niet helpen? dus met andere woorden omdat amerika of rusland of isreal moord moet ik de moorden of massaslachting van 8 december op ongewapende burgers van mijn land goed keuren wat een zeer korzichtige en domme manier van redeneren we hebben het hier over 8 december begrijp jij dat niet ezel dat jullie zijn ai mi gado de mensen die beweren dat de aanhangers van bouterse ezels zijn geef ik gelijk.waneer bouterse voor de rechter staat laat hij dan tegen ze zeggen meneer de rechter ik heb die mensen vermoord omdat amerika en nederland dat ook doen, weet je wat de rechter zeg tegen de slager van paramaribo meneer iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden of misdaden .


  Maak melding

 12. Als je niets te verbergen hebt ga je toch even lekker van het mooie weer genieten.

  dusssss je verraadt jezelf door op een dergelijke wijze te reageren


  Maak melding

 13. Dat men refereert naar Amerika en Europa is helemaal niet zo vreemd. Fatsoen,moraal en norm besef lijkt al jaren te zijn uitgestorven in Suriname.! Is het niet zo dat ook de voorouderen die massaal op de grond van Suriname zijn gestorven dit zelfde verdienen? Dat er mensen in Suriname zijn die voorstander zijn van de president dat is niet eens zo vreemd. Sinds dat Suriname onafhankelijk is hebben we geen enkele regering gekend die aan het volk denkt.. Omdat het allemaal ratten van de Nederlanders zijn geweest. Men heeft niet geinvesteerd in het land om te groeien,en voor de mensen om hun leven op te bouwen. Men heeft jarenlang moeten leiden onder het juk van Leugenaars. Dat heb ni zoveel te maken met de revolutie maar omdat men het zat is zijn leven zo in te leveren bij de leugenaar. K ben geen voorstander noch een tegenstander van de Surinaamse president,ik ben voor degene die voor vooruitgang staat van Suriname en het Surinaamse volk. Zonder te kijken naar etnische afkomsten. Wees eerlijk tegen jezelf en kijk wat jullie leiders de afgelopen jaren hebben gedaan om van zijn problemen af te komen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.