Onderwaterbeelden van Marron dorpen in expositie

5

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam opent woensdag een grote expositie over de Marrons in Suriname. Onderdeel daarvan is de omvangrijke fotoserie van onderwaterfotograaf Willem Kolvoort (72) uit Hattem. De foto’s geven vooral een bijzonder sfeerbeeld van de verdwenen dorpen van de Marrons in Suriname.

Begin jaren zestig moest een groep van zeker 5000 gesettelde Marrons opnieuw vertrekken door de komst van het Brokopondo stuwmeer. Eind vorig jaar was Kolvoort een van de vijf expeditieleden die op zoek ging naar dit stuk verloren geschiedenis.

De onderwaterbeelden zijn niet het hoogtepunt uit zijn duikerscarri√®re zegt de Hattemer onderwaterfotograaf in De Stentor. “Maar het was wel een bijzondere ontdekkingstocht. Ik maak graag esthetische beelden die meer vertellen. De Marrons zijn schandelijk behandeld. Ik hoop met mijn foto’s een klein puzzelstukje van hun ingrijpende verleden op tafel te leggen.”

Marroncultuur in Suriname. Van 5/11 t/m 9/5 Tropenmuseum Amsterdam. Naast foto’s en de expeditiefilm meer dan 700 voorwerpen van de Marrons.

5 REACTIES

 1. dankzij het verraad van de NPS regering (Pengel) toenterijd, zijn de ex-bewoners van Lombe en koffiekamp ontheemd en kan het KIT 40 jaren later pronken met deze tentoonstelling.


  Maak melding

 2. Stop aub om iedereen in te delen bij een bepaalde bevolkingsgroep,geen marrons,indianen,hindoe”s,javanen,creolen enz.wij zijn allemaal suri”s,daar horen wij vanuit te denken.oen moes sitty kondre boeng,door elk ons steentje bij te dragen.
  is dit een goed begin of niet?

  multatuli.


  Maak melding

 3. Wat toen gebeurd is, is niet goed om te praten. Alleen vraag ik mij af waarom men het woord marron nog gebruikt terwijl zelfs een bewoner van het binnenland op de tv had aangegeven dat het betekent; weggelopen vee, weggelopen dieren. Voor mij zijn ze allen creolen.

  =Dat ze tot vandaag nog steeds als “achtergesteld’ groep worden gezien moet men de schuld niet steeds bij de regering gaan zoeken, maar bij hun tradities. Dit omdat een man meerdere vrouwen mag hebben en maar kinderen maken. De vrouwen werken op het land en ontwikkelen zich niet verder. Hoe kan je zoveel kinderen verzorgen????

  =Ik zou zeggen laten wij de geschiedenis niet vergeten en iedereen zien als de creolen van Suriname. Ik hoop ook dat deze groep opkomt om de traditie te grond te maken zodat de vrouwen zich gaan ontwikkelen en een beter toekomst krijgen.

  =Zie maar dat hetzelfde als toen nog steeds gebeurd. Dit vanwege de economische belangen zullen allen vroeg of laat toch moeten verhuizen, omdat de grond van de staat is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.