Vermoorde Rambocus Surinamer in hart en nieren

17

PARAMARIBO, 30 okt – Luitenant Surinder Rambocus is op 8 december 1982 geëxecuteerd omdat hij Surinamer in hart en nieren was. Dit zei zus Nirmala Rambocus tegenover de Krijgsraad. Rambocus moest kort na de coup van Bouterse in 1980 emigreren vanwege zijn verzet.

“Mijn broer is na de militaire coup in 1980 van Desi Bouterse met een zekere regelmaat opgesloten geweest door de militairen. Hij vond namelijk dat militairen geen politieke functie konden bekleden”, zegt Nirmala Rambocus. Surinder werd dan ook vaker gevangen gezet. Uiteindelijk ondernam hij in 1982 een couppoging. Die mislukte en hij werd door de rechter veroordeeld tot een celstraf.

Rambocus is uit de gevangenis gehaald en overgebracht naar het Fort Zeelandia. Daar is hij samen met dertien burgers en een andere militair vermoord. “We krijgen na de moorden te horen dat mijn broer op de vlucht was neergeschoten. Wij wisten toen al meteen dat hij vermoord was. Hij had ons namelijk van te voren verteld dat hij nooit zou vluchten of zelfmoord plegen”, aldus Nirmala Rambocus.

17 REACTIES

 1. wat denk je datjou broer zou doen niermela ,na dat zin coup was geslaagd . hij zou de idie a mien van suriname worden. hij zou de macht niet over dragen , hij zou de bevelheber van hetleger worden en zijn familie verrijken. dus niermela aan de ene kant goed dat ze jou broer van kant hebben gemaakt hij was op macht belust . zelfs hebben ze een moske willen gebruiken om deze man bouterse te vergiftigen


  Maak melding

 2. Wie met vuur speelt wordt door vuur verbrandt.

  Als mens vind ik het heel erg voor niermela dat zij haar broer op zo,n wrede wijze verloren heeft.

  Het had anders kunnen lopen, dan zat de zus van bouterse of zijn dochter hier/daar, om het zelfde verhaal te vertellen, dat Bouterse een surinamer was in hart en nieren.

  wij zijn dat ook allemaal hoor.??
  we zijn in nederland om ons te ontwikkelen en dan gaan we terug om ons geliefd suriname op te bouwen.

  Nogmaals heel veel sterkte Niermela in deze moeilijke tijd.
  alfa


  Maak melding

 3. In mijn beleving was tot aan 8 december 1982 de vrijheid van meningsuiting in Suriname een verworven en dierbaar recht. Op deze beruchte dag werd pijnlijk duidelijk dat de toenmalige machthebbers daar absoluut geen respect voor hadden. Iemand vermoorden, omdat hij een (andere) mening had, was ondenkbaar.Ik vroeg me toen al af waar mijn voorouders voor gestreden en geleden hadden.
  Wat we weten is hoe het is gelopen. Hoe het had kunnen gaan, is fantasie.
  Moge de democratie winnen!


  Maak melding

 4. Cato uw mening is uw mening

  Maar goed dat Rambocus nooit de kans gehad heeft het land over te nemen, anders was het een hele andere staat geworden en was het aantal geexecuteerden zeker wel meer als 368 personen geweest.
  Ik werk met zeer oude documenten op dit moment en wat ik aldaar aan info gevonden heb is niet pluis. En zo zuiver waren de geexecuteerden van 8 december echt niet.


  Maak melding

 5. @ nummer 5
  jou reaktie zegt alles, al die andere verwijzingen en veronderstellingen en van horen zeggen is voor mij dom gelul waar het om gaat is er mensen zijn omgebracht zonder enige vorm van proces en op zeer brute wijze mensen waar praten over ieder mens met met een beetje moraal in zijn mars moet dit veroordelen suriname was voor 1980 een vredelievend land daarom hebben mense de militairen het voordeel van de twijfel gegeven, wat ik frappant vind aan dit hele gebeuren is dat dit ales is begonnen met een vakbondsstrijd en is afgelopen met dictatuur en deze zelfde mensen doen zich nu voor als democraten wat een gedaante verwisseling deze mensen zijn niet te vertrouwen geloof mij maar de hele ndp heeft bloed aan hun klauwen.


  Maak melding

 6. Als zijn couppoging van 11- en 12 maart 1982 succesvol was verlopen had hij wel kunstwerk gemaakt van overigen. Sweef teki is 1, blijven hangen is 2.


  Maak melding

 7. Hallo Niermala Rambocus, dit verhaal vertel je nou je hele velen al, weet je ook iets beters te vertellen om je broers naam te zuiveren???????
  Hij had nooit een tegen Coup mogen plegen tegen het Militair Regime. Hij was een beetje dom.


  Maak melding

 8. Ma Trude, mijn grootmoeder, zei regelmatig:
  “De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen. De naam des heren zij geprezen.” Bouterse is de heer niet. Of heb ik wat gemist!?


  Maak melding

 9. Brada , Sisa,

  het is tijd om te gaan rusten.. het leven is veel te kort om in haat en neid te leven.
  is geen makkelijk praat.
  oude garde blijft niet voor eeuwig.
  iedereen gaat een keertje rotten. zo simpel is dat. laten we voorruit denken en niet onze natie te schande brengen.
  we hebben mooie culturen die best wel samen kunnen leven en werken.
  alleen het systeem is goed ziek. en oud.
  tijd voor upgrade en jong materiaal.
  ik zie hoe die polas wekelijks in sarina aan het vreten zijn en lulkoek in de dna bespreken.trouwens de zonen van rambocus hebben een discotheek in holland. heb je ze ooit gehoord dat ze iets gedaan hebben.
  hebben ze het lef om een advocaat in de armen te nemem en een zaak aan te spannen?
  ga verder met uw leven in nl en kom niet lullen in Sranang tenzij je bijdrage zinvol is voor de maatschappij. heb ik het niet over pakket of money.klein mooi voorbeeld mijnheer janki.
  Sranang mang bondru


  Maak melding

 10. in sommige hun ogen is bouterse wel de heer hij word aanbeden lees de reaktie hier ze proberen met drogreden de misdaden van deze BEEST bouterse goed te praten. kom met bewijzen dat er een coup poging op handen was aan wilde verhalen en geruchten hebben wij niets.


  Maak melding

 11. Ik acht Bouterse niet schuldig en ook niet verantwoordelijk.
  Men moest eerst weten hoe de structuren in elkaar zat.

  Dan kom je er achter hoe gevaarlijk het daar binnen kon zijn als de een links wilde en andere rechts….(het is geen democratie)liegen en bedriegen elkaar bedonderen en dom houden…nee dat was het niet…geen democratie …daarom..juist…maar één fout en de ballen gaan eraan…..niemand gaat met je ballen spelen of vasthouden….denkende het is democratie het is Wet en Recht….daar in zulke situatie is de kogel wet bij een staatsgreep…weet dit….laat men jouw niet gek maken….de kogel is rechter ….Men moet weten dat deze mensen in een staatsgreep(oorlog)waren verslagen en daarom de dood hebben gevonden, niemand moet het in zijn kop halen met COUP… COUP rotzooi één keer was genoeg toch kreeg je steeds meer en meer hebzuchtigen daarom zijn ze nu dood …..vooral die coup van Rambocus de kogels vlogen gewoon dwars door je woning is dat wet en recht….zulke idioten moet je opruimen en geen enkel wet kan jouw stoppen als militair…wat denken deze gasten anno 2009 …gaan ziten wachten op kogels van anderen als je weet wat deze gasten weer zaten te bekokstoven…unu libi mi en het hele proces ook nog……door HEBZUCHT.
  Zit men de waarheid op een zeer verkeerde weg te zoeken men wil het gewoon niet weten…..Wat nu …denk jij dat een behoorlijk mens zich in moeilijkheden wil laten brengen door de heren recht en wet die zelf niet op zoek zijn naar de waarheid maar willen veroordelen, en de waarheid het liefst aan de kont plakken.

  Ik zelf ben blij….. de nabestaanden moeten mij niet verkeerd begrijpen.
  Dat het maar 13 waren…want hoe men bezig was kon naar alle waarschijnlijk heel Par’bo in vuur en vlam komen te staan.

  Dan hoe dan…..denk over na mensen.

  De slachtoffers vielen helaas door deze zelfde domheid in het binnenland….dus u moet nu wel gaan inzien dat deze mensen voor alles gaan en zelfs heel Su wilden vernietigen alleen om de militairen weg te krijgen.

  DAAROM GEEF IK NIEMAND SCHULD ALLEEN DOMHEID IS HIER VAN TOEPASSING GEWEEST.


  Maak melding

 12. Vermoorde Rambocus Surinamer in hart en nieren.
  Jawel meestal weet de fam. ook niet alles.
  Men weet dus echt niet waarmee deze man zich altijd bezig hield…..die man wilde vanaf de schoolbanken COUP plegen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.