IMF waarschuwt Suriname tegen royaal loonbeleid

7

PARAMARIBO, 29 okt – Het Internationaal Monetair Fonds heeft de regering gewaarschuwd niet te royaal te zijn tegenover ambtenaren. Volgens minister Maurits Hassankhan van Binnenlandse Zaken zijn vooral de economische gevolgen onderstreept. Ambtenarensalarissen zijn weliswaar al verhoogd.

Een groot deel van de ruim dertigduizend landsdienaren is al bedacht. Toch wordt niet zonder meer aan de waarschuwing voorbijgegaan. “Ik wil niet de geschiedenis ingaan als de minister die verantwoordelijk is voor economische problemen over pakweg drie jaar”, zegt Hassankhan. Het IMF vreest een extra negatieve impact met het oog op de afnemende inkomsten uit exporten.

De wereldcrisis kan zo een extra grote weerslag teweegbrengen. “De inflatie kan dan extra gestuwd worden en dat kan nooit de bedoeling zijn. We zullen alle gevolgen nog eens zorgvuldig bekijken”, aldus Hassankhan. De lonen zijn verhoogd via het nieuwe Fiso-waarderingssysteem. Volgens ambtenarenvakcentrale CLO was de kans op inflatie kleiner geweest bij een simpele loonronde.

7 REACTIES

 1. LEUK…heel leuk..in het verleden tijdens bewind Bosje was IMF nergens te vinden.
  Dan was het staken geblazen door Front vakbond.
  Nu haast 10 jaar later zijn de stakers niks wijzer nog rijker geworden.


  Maak melding

 2. Doorlichten

  Het zou verstandig zijn om het ambtenaren apparaat goed door te lichten. Aanpassen van salarisen gaat samen met de economische tred.
  In hoeverre de ambtenaren dit verdienen is een tweede vraag. Er wordt nog te vaak geklaagd over de soms lakse en ongeinteresseerde houding van vooral loket ambtenaren. Bij zo’n waarschuwinghoort men allert te zijn en stappen ondernemen. Deze waarschuwing onder in de la te gooien kan vervelende gevolgen hebben.
  Overheid pas op je tellen en je centen.


  Maak melding

 3. @ DAS
  Velen hebben geprobeert om het ambtenarenbestand terug te brengen tot normale proporties maar steeds doet de politiek een duitje erbij door mensen door te sturen die MOETEN worden aangenomen.
  Somo is zowat de grootste die jonge meiden doorstuurt.
  Recentelijk is hij vader geworden van een zoon bij een 23 jarige schone die nu een baan heeft en een huis heeft (eigendom) en een auto (Toyota mvp) en dit alles dankzij Somo. De ene dienst is de andere waard.


  Maak melding

 4. Afslanken die ambtenaren apparaat is precies wat er zou moeten gebeuren,. In mei 2005 vlak voor de verkiezingen heeft front nog 1700 mensen aangenomen als ambtenaar, na de verkiezing heeft SPA en NPS nog een paar van hun stonfutu’s op ministeries aangenomen aangezien ze de ministeries zouden kwijtraken aan partners, er wordt gewoon een nieuw ministerie onder front opgericht na de verkiezing om een partner te accomoderen.

  Aanbeveling Tjong a Hung wordt intussen gewoon niet uitgevoerd ergo het wordt niet eens meer besproken, wie houd wie voor de gek.


  Maak melding

 5. Het ergste is dat ambtenaren uit een vorige regeringsperiode plaats moeten maken voor ambtenaren van de nieuwe regering. De vorige ambtenaren worden dan gewoon doorbetaald.

  Hoe help je een land naar de knoppen.


  Maak melding

 6. Konkroe Te(3),

  Ik heb het begrepen. Het is te gek voor woorden maar ik weet dat het plaats vindt.

  In mijn werkbare tijd in NL hebben wij op ons bedrijf een extern buro ingehuurd om reorganisaties door te voeren. Iedere werknemer werd voor een gesprek uitgenodigt en moest daarin uitleggen wat hij deed en hoeveel tijd hij daarvoor nodig had.
  Toen hebben we 17 mensen overgeplaatst naar elders. Het is wel een dure zaak, maar het levert op de lange termijn zijn vruchten af. Tenminste, als de nieuwe regeerders niet weer gaan doorsturen.
  En het gaat precies zoals AHE ook zegt. Met meerdere ambtenaren voor een post help je een land naar de knoppen.


  Maak melding

 7. brada’s,
  jullie hebben voor een grotendeels gelijk.
  het is niet makkelijk om nieuwe mensen naar voren te schuiven. er zal vast wel een groepje zijn die het kan maar de meeste brainpowers zijn allemaal in het buitenland.
  nieuw bloed zal geen kans krijgen zolang de oude garde nog leeft, zo simpel is dat.
  dat somo jonge meiden doorstuurt dat zou kunnen. zie het als tijdelijk. ware aard op de werkvloer komt toch naar boven.
  power to the people


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.