Ex-minister Mungra: Suriname moet toch oppassen

15

PARAMARIBO, 29 okt – Suriname zal toch moeten oppassen voor de gevolgen van de economische crisis. Dit zegt oud-minister van Financiën Subhas Mungra. Het is eenvoudigweg te vroeg om te juichen. Zeggen dat de crisis goed is doorstaan, zou best wel eens verkeerd kunnen uitpakken.

De gevolgen rollen nog voort. De economie heeft het een en ander te verwerken, ook al vanwege de sterke afhankelijkheid van grondstoffenmarkten. “We voelen de gevolgen uiteindelijk wel. Het gaat langzaam wel doorsijpelen naar onze economie”, zegt Mungra. De basis waarop de economie vooral draait is uiterst smal. Slechts drie grondstoffen dragen echt noemenswaardig bij.

Goud, aardolie en bauxiet leveren bij elkaar zo’n tachtig procent van het nationale inkomen op. Dat maakt de economie uitermate kwetsbaar. Dus is er alle reden tot alertheid. “Als er morgen een fax binnenkomt dat de prijzen op de wereldmarkt zijn gedaald, is de grote inkomstenverdiener weg. We moeten de economische basis verbreden”, aldus Mungra. Toerisme ligt nog het meest voor de hand.


15 REACTIES

 1. Jammer maar een lelijke fout TOERISME is uit de tijd.
  Men ziet de wereld anno 2009 helemaal anders en vooral, nog erbij wij hebben geen strand.
  Maakt de boel nog moeilijker, verder als jij je goed laat informeren ga jij echt de bossen niet in.


  Maak melding

 2. Toerisme ligt voor de hand…… ja wanneer wordt er een strand aangelegd dan ? Want dat is iets wat bijzonder belangrijk ik voor het aantrekken van toerisme…. wij hebben geen strand in Su, ja White Beach is ten minste alvast iets….


  Maak melding

 3. Mooi gesproken.

  Ben het volledig eens met Mungra. Er is wereldwijd nog een economische dip te verwachten dus zal Suriname niet te vroeg moeten juichen. Een naschok verwacht men tegen eind van dit jaar. Het eerste kwartaal van 2010 zal aantonen hoe zwaar de schok was zeggen economen.

  Gelukkig gaan wij dan de verkiezingen in en hebben we andere zorgen aan ons hoofd.
  Hoe danook, de komende 7 maanden zijn zeer belangrijk voor de Surinaamse economie. Worden het na deze 7 maanden 7 vette, of 7 magere jaren?
  Het worden voor Suriname vette, toeristische jaren indien de overheid de infrastructuur snel aanpakt.


  Maak melding

 4. ben het eens met vanity,

  Want als al die toeristen nou naar white beach gaan is er geen plek meer.
  White beach is niet groot.

  Men moet nog meer van zulke stranden creeren en niet alleen daar maar overal in het land.

  Misschien ook een stukje nudistenstrand voor de liefhebbers moet kunnen toch?

  En inderdaad infrastructuur verbeteren en nog meer ressorts aanleggen in de natuur voor de rust.


  Maak melding

 5. Tourtonne strand?
  Ik bedien hierbij een aantal forumers.

  Achter Tourtonne 7 heb je na een paar kilimeters de Atlantische kust. Oerwoud, slangen, muskieten, bloedzuigers en nog vele andere bedreigingen leiden ons naar de Mangroven en de modder kust. Je zal eerst door deze bedreigingen heen moeten en onderweg ook veel mokko-mokko moeten snoeien, voor je het zeewater kan zien.
  En toch is het te doen!
  Matapica en Braamspunt zijn te ver, terwijl je na ontbossing en verharding een stukje tourtonne kan opspuiten met strandzand. Dat wil zeggen dat je met de auto in 15 minuten vanaf Sana Budaja, naar het Tourtonne strand kan rijden. Een mooie droom, maar wie niet droomt, slaapt ook niet. En als je nooit slaapt, ga je dood, toch?

  Eco toerisme is tegenwoordig in. Niet alleen Suriname, maar Costa Rica en andere landen hebben ook parelse plekken in hun binnenland.
  Waar wij het op moeten gooien in Suriname is Eldorado. Je boekt je eco vakantie en krijgt (natuurlijk inbegrepen in de prijs) een stukje Eldoradogoud mee. Zo, vanaf hier moet iemand anders op dit forum er iets moois bij bedenken anders ga ik alles voorkauwen. Gaat uw gang!
  Weet dat niet iedereen strand nodig heeft om zijn/haar vakantie door te brengen. Wij, donkergekleurde Suri’s, gaan met kleding en schoenen op het strand paraderen, dus voor ons is dat chickys en billen checken. En ze hebben ons al door, dus kleed je uit, of blijf weg van ’t strand.

  In ieder geval, voor de mensen die perse een strand willen, is het Tourtonne strand de meest voor de hand liggende mogelijkheid.
  Het zal veel werk en geld kosten, maar het is de moeite waard om er in te investeren.
  Want van algeheel belang is dat de wegen er naar toe breed, goed en veilig zijn.
  En daar hebben we onze overheid voor nodig.


  Maak melding

 6. Strand vakantie is uit de tijd idioten . de mensen moeten het bos in om te zien en te horen wat zinvol is in deze wereld.Strand is voor luilakken,en liefs voor witte.Suriname is goed op weg,en ze zullen er komen.


  Maak melding

 7. Het tourisme moet dan wel gestimuleerd worden en colakreek en white beach zijn de mensen al uitgekeken.Je moet je richten op gezinnen met kinderen.Een water pretpark of zoiets in die geest trekt wel touristen.En het moet betaalbaar zijn want als je een bom geld moet neertellen voor een ticket,kan je geen trip maken naar het binnenland want ook die is verschrikkeleijk duur.In Indonesie maak je al een trip over Java naar Bali van 13 dagen voor 600 euro.En daar zit inbegrepen alle overnachtingen in 3 en 4 sterren hotels met ontbijt en ook de bezoekjes aan touristische bezienswaardigheden.


  Maak melding

 8. palulu
  Om je een indruk te geven van de binnenlandse reizen deze liegen er niet om.:
  Tarieven
  Tarieven Tours – 2009
  in Euro(€), per persoon

  METS Tours

  Tour Gebied/Activiteit Aantal dgn Tarief incl.
  8% bel.
  Palumeu* Natuur/Indianen 4 535.00
  Palumeu* Natuur/Indianen 5 535.00
  Awarradam* Natuur/Marrons 4 535.00
  Awarradam* Natuur/Marons 5 535.00
  Kasikasima** Jungle-riviertocht/indianen 5 702.00
  Kasikasima* Jungle-riviertocht/indianen 8 729.00
  Combinatie* Palumeu & Awarradam 8 1070.00
  Combinatie** Kasikasima (5 dgn) & Awarradam 8 1237.00
  Combinatie* Kasikasima (8 dgn) & Awarradam 11 1264.00

  Overige Tours
  Tour Gebied/Activiteit Aantal
  dgn Tarief incl.
  8% bel.
  Brownsberg Natuurpark 1 80.00
  Overbridge – Brownsberg Recreatie Strand & Natuurpark 2 185.00
  Bigi Pan/Nieuw Nickerie Nickerie 2 180.00
  Galibi Indianen/Zeeschildp. 2 145.00
  Galibi Indianen/Zeeschildp. 3 180.00

  Savanne Gebied
  Kunstnijverheid/Colakreek Sightseeing & Zwemmen 1 56.00
  Jodensavanne/Blakawatra Sightseeing & Zwemmen 1 75.00

  Paramaribo/ Overige Sightseeing Tours
  Paramaribo City Sightseeing 1 28.00
  Commewijne Plantage Tour Sightseeing & Boottocht 1 62.00
  Peperpot Fietstour Plantage/Fietstocht 1 45.00
  Frederiksdorp Fietstour Plantage/Fietstocht 2 149.00
  Batavia Sightseeing/Geschiedenis 1 85.00
  Commewijne River Cruise Boottocht 1
  60.00

  Culinaire Tour Koken 1 75.00
  Culinaire Tour Koken 2


  Maak melding

 9. Hij heeft wel gelijk. Niet te vroeg juichen want Su is net als andere landen simpelweg ook afhankelijk van de wereldeconomie.
  En natuurlijk is het handig om op meerdere paarden in te zetten. Toerisme is er één van en misschien wel de belangrijkste.

  Als je een breed scala aan toeristen wil trekken is een (kunstmatig) strand onmisbaar. Tourtonne 7, weg naar zee? Suriname is uitermate geschikt voor Eco toerisme maar daarmee bereik je alleen maar die doelgroep. De massa houdt van zon, zee, strand en een mooie boulevard met palmboompjes, waar ze overdag na een paar uren te hebben gezond gezellig kunnen slenteren, windowshoppen en s’avonds lekker kunnen eten. Deze massa stelt weinig eisen en hoeft ook niet altijd azuurblauw water en wit zand te hebben.

  De hotels en resorts zullen er vanzelf komen. Zodra de basisvoorzieningen er zijn zulllen buitenlansdse investeerders geïnteresseerd raken.

  De infrastructuur mag achteraf aangepakt worden en zal van de overheid automatisch een hogere prioriteit krijgen als gevolg van de drukte die de toeristen ook met zich meebrengen. De autoverhuurbedrijfjes etc. zullen dan als paddestoelen uit de grond komen. Verhuur van waterscooters, surfplanken en andere watersport attributen zal daarna niet lang op zich laten wachten.

  Alleen zijn we dan minimaal 20 tot 25 jaar verder, maar het kan.
  Met een heleboel toeristische locaties is het ook zo aan toe gegaan. Kreta, Cos, Lesbos zijn maar een paar voorbeelden hoe snel het kan gaan. 25 jaar geleden stond het toerisme op deze eilanden in de kinderschoenen en moet je nu zien. De Griekse overheid heeft het goed gezien en meteen aangepakt. Voorheen waren deze eilanden een paar ondergeschoven kindjes van de Grieken totdat ze wakker werden en plotselingt “het licht zagen”.

  Eerst investeren, dan gaat het vanzelf, als je maar gezegend bent met veel zon en een gastvrij en vriendelijk volk.

  In Su zie ik het al helemaal voor me!


  Maak melding

 10. crisis crisis iedereen gilt om crisis , suriname heeft altijd crisis gekend volgens de meeste , er is genoeg voor iedereen in het land , je moet alleen goed gebruik van je grondstoffen maken, die canadezen verdienen ook genoeg aan goud , doe het dan zelf met een goed beleid .suriname vergeet gewoon dat ze een heel rijk land zijn , maak het dan waar en laat je mensen er goed van leven ,het is maar een handje vol .dus maak er het beste van , en begin de oude garde naar huis te sturen , er zijn genoeg jongeren die een betere regering kunnen vormen.
  cobra


  Maak melding

 11. Ben helemaal eens met kala.

  Waarom ook geen naakstranden ergens in de rimboe. Ik bedoel onder ons zijn ook wel mensen die op een nudistenstrand willen genieten van de natuur.

  En ik bedoel in je eigenland notabene dat is toch geweldig en als je terug bent in holland lekker gezellig de foto’s en film bekijken.


  Maak melding

 12. Jullie zijn viezerikken.
  Waarom een naakstrand.
  Er zijn genoeg bomen ,bossen ,watervallen ,dieren etc om van te genieten in Suriname.

  Ga toch ergens anders, maar verpest de jeugd van Suriname niet.
  Er zijn genoeg naakt stranden in europa en omstreken en ook saunas.

  alfa


  Maak melding

 13. Leuke ideetjes van allen!
  Suri heeft een grote kans op vergroting van het toerisme: de wereld is op zoek naar nieuwe oorden, die “bomvrij” zijn, vrij zijn van natuurrampen en bosbranden, geen guerilla en vooral veilig voor het vrouwvolk tegen een leuke prijs.

  In principe voldoet suri hier wel aan, zonder enige moeite te hoeven doen voor “neppe stranden”. Het amazonegebied is voldoende. Je moet doen waarin je goed bent en je “specialiteiten” promoten.

  Maar…deze dromen hangen zeer zeker af van de toekomstige leiders. Ik hoop niet dat de geschiedenis zich herhaald, want dan wordt suri in de toekomst een soort van “droomeiland” in verweghistan helaas. Afgesloten en afgezonderd van de buitenwereld.


  Maak melding

 14. hahaaaaaaaaaa
  naaktstrand, ai mang. ik hoef niet zonodig perse op de film met mijn goddelijke lichaam brada lareco.
  ik was er nog niet opgekomen. but members only!
  goeie ideeen hier boven.
  ik denk wel dat het te realiseren is maar hangt natuurlijk weer sterk af van de $$$.
  maar a san de!
  respect and peace my brothers


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.