Zorg over behoud maagdelijkheid Surinaams woud

14

PARAMARIBO, 28 okt – Er is reden tot bezorgdheid over de mate waarin Suriname zijn regenwoud ongerept kan houden. Dit stelt het Wereld Natuurfonds, WWF. Weliswaar gaat het land prat op zijn groene reputatie. Maar niets wijst erop dat de goudkoorts in het achterland ook maar enigszins wordt bedaard.

En het is precies deze geest van El Dorado die spookt door het hoofd van menige natuurliefhebber. Behalve de voortrazende kaalkap, is er ook de kwikvergiftiging. Maar bovenal regeert de wanhoop om de gelatenheid. “Dit is een ramp die de overheid op dit ogenblik nog niet genoeg beseft, denk ik, want anders zou meer actie zijn ondernomen”, zegt WWF-vertegenwoordiger Dominique Plouvier tegenover de Times of Suriname.

Dat actie nodig is, blijkt uit recent milieuonderzoek. In bepaalde kreken is de hoeveelheid kwik, gebruikt bij het scheiden van gewonnen goud, zowat verdubbeld. “Visbestanden zitten vol kwik. We krijgen straks een heleboel gehandicapte en misvormde mensen in het binnenland”, aldus Plouvier. Kwikimport moet verboden worden en het gebruik strafbaar worden gesteld. Er zijn schonere methoden.

14 REACTIES

 1. Al jaren een geschreeuw in de ruimte en niets houdt hen tegen. De kaalkap van ons regenwoud en de goudwinning tonen nu al de desastreuse gevolgen want feitelijk is er een ramp zich aan het voltrekken

  Het trieste aanblik blijft voor velen een vertoning die aan de realiteit en het oog van vele Surinamers wordt onttrokken.
  Geld en macht regeren en maken blind maar de rekening zal toch nader worden gepresenteerd

  De vergaarde rijkdom die in de zakken van een kleine groep zogenaamde elite verdwijnt zal op den duur ook niets anders blijken te zijn dan te meer een ruil voor ziekte en vele mismakingen onder het Surinaamse volk.

  De revolutie die nu haast dertig jaren bestaat hebben het volk niets gebracht dan slechts het voortbrengen van kopstukken / concessiehouders in de politiek en vooral achter de schermen, zij die gelieerd waren aan de militaire dictatuur. Nochthans wordt het land in een wurggreep houden.

  Ik verklaar hierbij en bijvoorbaat de schuldigen thans de oorlog voor de schending van ons gezegend land die ten fafeure van het eigen belang ons Suriname tot de rand van de afgrond brengen.

  Ik roep ons volk op om meer dan ooit deze realiteit onder ogen te zien en het s’landsbestuur verantwoordelijk te stellen en ook hiervoor te houden.

  Met de komende verkiezingen zal er dan ook afgerekend moeten worden met oude politieke partijen,de huidige garde maar vooral ook met de individuele concessiehouders en hun foetoe boi’s die de politiek met corruptieve praktijken manipuleren en daarmee feitelijk ook machtsbehoud genereren.


  Maak melding

 2. Dit is niets nieuw wat er wordt gezegd. De regering denkt alleen maar aan hun eigen zakken (Somo e.a.) met de gedachte “na mij de zonvloed”.
  De bewoners van Suriname, doch hoofdzakelijk de binnenlanders die leven (eten en drinken) van de rivieren die zullen het gelag moeten betalen. Maar ook deze zelfde binnenlanders doen mee aan het winstbejag namelijk ook schuldig zijn aan het verspreiden van kwik.
  Het is een grote schande dat de import en de handel van kwik niet aan banden (lees regels) kan worden gelegd. Ook de houtkap door Oosterse ondernemingen zorgen voor een bezorgdheid die zijn weerga niet kent.
  De Surinamers zijn als volk niet in staat voor zichzelf op te komen om het tij te keren dus zullen DIE landen die dat kunnen doen moeten ingrijpen.


  Maak melding

 3. Maar er rijden zoveel auto’s in de stad, iedereen heeft 2 cellulairs, de energiemaatschappijen kunnen de vraag niet aan….het gaat UITSTEKEND in Suriname…..dus wat komen jullie slavendrijvers nou zeggen over maagdelijk bos. Als jullie het zo belangrijk vonden hadden jullie je eigen bos niet gekapt.

  Een reactie van een ECHTE Surinamer:-)

  ps uiteraard ben ik het eens met deze kerel van het WWF. Helaas zijn we te kortzichtig. Onze regering heeft NOOIT wat gedaan aan Duurzaamheid.


  Maak melding

 4. Het komt door de zeer slechte wanbeleid van het huidige regering. Het vergiftigen van het land zal ook hun kinderen in de toekomst treffen. Als de kalf verdronken is dan is het al te laat om deze giftige put te dempen.

  Een toekomstvisie ontbreekt volledig. Alleen datravisie, witvisie, botrovisie enz. is bij hun bekend maar die zullen ook niet meer te eten zijn in de toekomst want ze zitten nu al vol met kwik.


  Maak melding

 5. We gaan de goede kant op, eindelijk, he he…
  Bewustwording van de gevolgen van de goudkoorts en dat hele El dorado gebeuren.

  Milieu en natuur zijn meer dan goud waard!
  Al het leven hier op aarde is afhankelijk van het milieu om ons heen. De drie milieuelementen zijn: lucht, bodem en water. Als deze drie elementen sterk vervuild zijn dan is het gedaan men het leven van de mens.

  Men kan zonder goud leven maar niet zonder een schoon milieu. Zonder een schoon milieu om ons heen is leven onmogelijk.
  De mens zal dan abnormale kinderen voortbrengen net als het beschadigde milieu en natuur. De cirkel is dan rond. Zonder een schoon milieu, geen natuur en gezonde mensen.

  Maar ja. In Suriname gaat het om plukken/graaien en wegwezen. Zolang ze er zelf niet in die shit die ze overlaten hoeven te leven. Daarom zijn er overheidssancties noodzakelijk, desnoods via het Internationale recht. Het Internationale gerecht gaat over milieudelicten van deze omvang. Suriname kan dit niet alleen aan!


  Maak melding

 6. Waarom komen ze suriname niet tegemoet als het zo belangrijk is voor de wereld dan is het een schijntje voor hun om dat geld op te hoesten wat suriname aan al die actieviteiten ontvangt.


  Maak melding

 7. De enige verantwoordde en onvermijdelijke houtkap legt een belangrijk fundament voor land en volk tot in lengte van dagen. Dat is een wegverbinding naar Brazilie. Verder blijft men met hun poten van het woud af.


  Maak melding

 8. Oorlog!

  Ik verklaar de verantwoordlijken de oorlog net als Tell me. Jarenlang wordt hier over geklaagd maar de verantwoordelijke overheid doet niets! De goudzoekers en de overheid zijn vanaf nu mijn grootste vijanden.
  Is de overheid bang om militairen of politie het bos in te sturen om deze mensen te verjagen? Is men bang voor alweer een binnenlandse oorlog? Worden er vieze politieke spelletjes gespeeld door mensen die zich met dit illegaal gewonnen goud verrijken? Stuur een bataljon wie-dan-ook het oerwoud in om deze vernietigers op te pakken en op te sluiten. Kan dat niet?
  Overheid doe wat! Zit niet te kijken en wachten tot het te laat is. Ik stel u allen persoonlijk aansprakelijk voor deze gebeurtenis en zal alles in het werk stellen om u te vervolgen.
  Dit is oorlog!


  Maak melding

 9. Er zijn geen maagden meer in suriname!!!

  boskapper

  boskapper, je bedoelt vermoedelijk dat de maagdelijkheid van het Surinaams oerwoud jaren geleden verloren is gegaan.
  In dat geval ben ik het met jou eens.

  Enkel de Marrons en de Indianen wisten en weten nog steeds hoe ze met dit zeer rijke, mooie en levendig oerwoud moesten en moeten omgaan.
  Zij hebben respect voor de natuur, daar mogen de andere Surinamers een voorbeeld aan nemen.

  Door de jaren heen heeft geen enkele regering zich de moeite getroost heel zorgvuldig om te gaan met de 1 van de rijkste bezittingen, de flora en fauna, van Suriname.

  Nu het bijna te laat is, gaan de ogen pas ogen. Alsnog kan met een goed beleid het oerwoud gespaard worden.
  Deze regering maar ook de toekomstige(n), zullen zich goed moeten laten informeren hoe dit te realiseren.

  Wees niet zuinig met het uitgeven van geld en schakel deskundigen op dit gebied in, vooral Surinaamse deskundigen, ook zij die in het buitenland wonen, want die zijn er zeer beslist.

  Nu inversteren in de natuur betekent later oogsten voor de komende generaties Surinamers.


  Maak melding

 10. In ieder geval is het zo, dat het bewustwordingsproces in gang is gezet. Alleen, en dat is met alles zo in Su, veel te laat. 15 hectare bos deze week in vlammen opgegaan door onvoorzichtigheid en onverschilligheid van enkele jagers en vissers (uit de stad). Er is op het punt van milieuverontreiniging geen enkel beleid laat staat uitvoering daarvan. Desnoods gewapenderhand. En onze volgende generatie(s) zullen daar de wrange vruchten van plukken. Maar ja, en ik ben het eens met de bovenstaande reacties: men denkt “Na mij de zondvloed”. De overheid is eindelijk wakker geworden, maar ze moeten het zand nog uit de ogen wrijven. Is Clean Sweep IV al in voorbereiding?


  Maak melding

 11. Het is niet te laat, WNF zal weer met succes de volgende actie afronden, na 2020 geen boskap meer. Door dit raken er al apensoorten op uitsterven, hiermee wil ik alleen maar de ernst ervan aangeven…. De natuur weet zich elke keer weer te herstellen, zo ook nu weer, maar de Surinaamse regering moet de ERNST er wel van in zien.


  Maak melding

 12. Er bestaan geen maagden meer in suriname dit klopt helemaal boskapper.

  Mij was ook beloofd dat mijn toekomstige maagd was maar na het huwelijksnacht bleek dit niet het geval.
  Ben er ingetuind en ben heel veel vermogen kwijt aan al dat huwelijksfeest.

  Maar jah kakarie sab l….hre mein milaige.

  Ma na so a libie de no wang enkrie sma mie ne bribie moro.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.