Annemarie spreekt mooiste Nederlands in Suriname

14

PARAMARIBO, 28 okt – Radio- en televisiepresentatrice Annemarie Sanches spreekt het mooiste Nederlands in Suriname. Dit meldt de Nederlandse Taalunie. Volgens de deelnemers aan een enquête is Sanches verreweg het meest thuis in officieel taalgebruik.

Die conclusie heeft vooral betrekking op haar radioprogramma The Happy Familiy Show. “Dit is de kroon op mijn werk”, zegt Sanches tegenover de Times of Suriname. Het werk moet zich in haar ogen dan vooral kenmerken door een correcte uitspraak en zelfverzekerd spreken. Het programma is iedere zaterdagochtend te beluisteren op Radio Apintie.

Het luisterpubliek denkt kennelijk hetzelfde. “Daarnaast is het feit dat ik een zwaardere stem heb misschien van belang. Vrouwen met een zwaardere stem vallen ook meer op”, aldus Sanches. De resultaten van de enquête worden gepubliceerd in Taalpeil, het officiële orgaan van de Taalunie. De krant wordt verspreid in Nederland, België en Suriname.

14 REACTIES

 1. Goed zo, Annemarie, gefeliciteerd. Het moge duidelijk zijn dat u als een van de weinigen in Suriname een presentatie-opleiding hebt gevolgd. Nu die andere bijna onverstaanbare en uh-uh-presentatoren nog, vooral op televisie en dan specifiek die verschrikking die de Champions League-highlights van zijn nietszeggende, amateuristische, ondeskundige en onverstaanbare commentaar mag voorzien. Kunt u die niet overnemen? U werkt voor dezelfde baas, heb ik begrepen.


  Maak melding

 2. Ontmoeting met Regi, Remi en Jay
  Regi zat samen met Remi op een houten kruk aan de bar. De bar zag er uit als elke andere Surinaamse bar; misschien was het wat groter dan gewoonlijk het geval is en had men hem met iets meer smaak ingericht. Op de achtergrond kon je radiomuziek horen. Het duurde niet lang of ik wist wel zeker dat het radio Apintie was die luid aanstond. Er stonden zes eenvoudige tafeltjes van hout allemaal; daaraan kon men zitten met aan de ene kant een bankje en aan de andere kant stoelen. De houten tafels bewaarden allemaal vlekken van een lang vervlogen tijd. De betimmering in het café was overal van dezelfde soort hout of iets, dat er veel op leek; misschien wel triplex. De sfeer was besloten, intiem. Dat kwam ook door het indirecte licht, van een neonbuis, die niet te overvloedig licht verspreidde. Een enkele schaduw van een pilaar versterkte de schemersfeer. Ramen waren er niet. Wel een grote deur die half open stond. Mijn blik bleef staan op een uurwerk in de hoek achter de toonbank. Naast het uurwerk was er een lege ruimte. ‘Eens was deze ruimte een keuken geweest’. Zei Regi. En inderdaad een vrij grote keuken was het waar mijn blik op viel. Mijn ogen bleven het keukenruim in alle details volgen. Wat mij het meest intrigeerde was een vitrinekast, vol met reclameglazen die bewaard was gebleven. De foto’s in de vitrinekast vertelden een overleveringsverhaal. Regi vroeg de barkeeper om nog een borrel. Langzaam kwam hij los. Hij had de eigenares gekend. De eigenares had ik begrepen was jaren geleden in Nederland overleden. In deze bar, waar de oude familiefoto’s nog boven het hoofd van de barkeeper en in de vitrinekast hingen was de geschiedenis bewaard gebleven. Nu werd de whisky ingeschonken door Jay een keurige, gladgeschoren man, wiens krullende haar eens zwart moest zijn geweest, maar dat nu al aardig aan de grijze kant was. En dat was merkwaardig, omdat hij naar zijn gezicht te oordelen niet ouder dan een jaar of vijf-, zes en veertig kon zijn. Van het harde werken dacht ik, want zijn bar ging elke dag vroeg open tot diep in de nacht, een enkele uitzondering daargelaten. In zekere zin had deze bar een heilig vertrek van de vroegere eigenares: hier kwamen alleen de families, vrienden en ingewijden vertelde Regi mij. Het was vroeger allemaal wel anders geweest, maar het veranderde toen de eigenares naar Nederland vertrok. Ook Remi’s introverte glimlach was niet opvallend meer toen hij zijn derde borrel nam. Deze mannen, die de merkwaardigste, schokkendste geheimen met zich meedroegen, hadden de vreugde niet verloren. Wat dat betreft, had Jay de barkeeper het dus nog niet zo slecht dacht ik.-Varma R-


  Maak melding

 3. Ik had het moeten weten

  Als dit de Annemarie Sanches is van het lied met bovenstaande titel, dan zeg ik een 10.
  Zo niet, geef ik toch ook een 10.
  Van harte gefeliciteerd!


  Maak melding

 4. wie spreekt dan het mooiste nederlands in nederland?

  zijn dit alle nederlanders,als dit zo is dan zijn alle surinamers na-apers/papegaai de naam van de taal is een grote misleiding/ mislukking tegenover de surinamers.zoniet is
  annemarie een kopie van het nederlands uit nederland.
  kunt u mij volgen?

  dit zelfde probleem hadden de amerikanen ook met de engelsen van engeland.

  dus niet te vroeg juichen want onbewust of bewust probeert men de surinamers belachelijk te maken.vraag dit maar aan de amerikanen.


  Maak melding

 5. Ik had het moeten weten

  Je keek me aan
  en ’t was gedaan
  ik stond daar als betoverd
  je kwam je zag, en hebt veroverd
  voor mij was geen weg terug

  Je stralende lach
  verdreef de nacht
  er kwam weer zicht op morgen
  ik voelde me bij jou geborgen
  maar jij ging weer weg
  onrustig als je was

  Prachtige liedjestekst van Annemarie


  Maak melding

 6. Goh wat zijn mensen hier trots op!

  Een taal die staat voor onderdrukking staat , een taal die met zweepslagen is onderwezen, een taal die onze eigen taal, cultuur en geloof heeft uitgeroeid.

  Ongelofelijk zeg¿¿¿¿

  van Randwijk


  Maak melding

 7. @Fariel,

  Ik vind persoonlijk dat Lucien Vriesde van 1 en 1 = 3 heel mooi gracieus surinaams spreekt, bijna zonder nederlandse woorden, prachtig om naar te luisteren.


  Maak melding

 8. Fariel,

  Lieve Hugo, helaas overleden.
  Harry Jong Loi, helaas overleden.
  Harold Bram, helaas overleden.
  Domine Polanen, helaas overleden.
  Wat dacht je van Desi?


  Maak melding

 9. Gefeliciteerd !

  Wie het mooist Surinaams praat ?
  Dat wordt niet makkelijk hoor !!!
  Je weet het niet op waarde in te schatten fariel. En het is jouw mening dat Su geen eigenwaarde zou hebben, dat hebben ze nl wel.


  Maak melding

 10. @ everybody:

  Desi praat surinaams? ik dacht toch meer engels hahaha. Wanneer ik zeg Surinaams bedoel ik ook Surinaams, wat ik niet kan, en 90% van de Surinamers niet, we kunnen taki taki dat is geen Surinaams. Wanneer zal men echt trots zijn van eigen cultuur en het land tweetalig maken? wanneer zal men surinaams onderwijzen op school. Wanneer zullen surinaamse kinders door hun leraren gezegt worden dat ze geen sranangtongo mogen praten op school maar alleen abn?

  Als dit onder eigen waarde hoort, vanity, dan ja dan is su een voorbeeld voor de wereld, en dan heb ik het niet eens over de rest, van wat uit holland komt is altijd beter, tegenwoordig zelf wat uit china komt, vervaldatum voorbij en al.


  Maak melding

 11. Blaka bakra waar heeft Annemarie Sanches dan die presentatieopleiding gehad?
  Bent het mee eens dat die hakkelende, uuuuh, over de eigen woorden struikelenden wanne be sportpresentatoren van de radio moeten worden geweerd.
  Heb er een tijdje met KROMME TENEN en samengeknepen billen naar geluisterd. Maar daarna zocht ik steeds een ander station op als dit soort clowns zich aandienden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.