Suriname wil ‘groene’ economische ontwikkeling

10

PARAMARIBO, 27 okt – Suriname wil zich in de komende jaren economisch op een ‘groene’ manier ontwikkelen om een van de groenste landen in de wereld te blijven. Dit heeft president Ronald Venetiaan maandag aangekondigd bij de presentatie van ‘de Groene Suriname Strategie’, meldt de Volkskrant.

Deze strategie moet de leidraad worden voor een milieuvriendelijke ontwikkeling van het land. Suriname, voor 90 procent bedekt met bos, wil onder andere op zoek naar andere inkomstenbronnen om niet afhankelijk te zijn van de mijnbouw.

‘Dit is uniek in de wereld’, zegt directeur Annette Tjon Sie Fat van de milieuorganisatie Conservation International. ‘Zonder vooraf internationale compensatie te vragen, wat andere landen doen, zegt Suriname: wij gaan hoe dan ook onze bossen behouden.’

10 REACTIES

 1. Goedzo!

  Toekomstige generaties na ons, moeten ook kunnen leven in Suriname. Men moet ook kunnen leven van het water, schone lucht en van de Surinaamse bodem.
  Het milieu staat centraal.
  Men moet bij alles wat men doet, rekening houden met het milieu en de toekomstige generaties.
  “We” mogen toekomstige generaties niet opzadelen met onze milieuvervuilingen door “onze” onverzadigbare materiele hebzucht. De huidige generatie moet ZELF voor de milieusaneringen zorgen. De vervuiler saneert!
  Toekomstige generaties hebben ook RECHT op een schoon milieu.


  Maak melding

 2. En hoe is dit te rijmen met:
  het gebruik van kwik nog steeds toestaan in het binnenland
  het uitgeven van goudconcessies in een natuurgebied (brownsberg)
  toestaan dat het bakhuys gebergte een grote open bauxietmijn wordt (idem voor het nassaugebergte met unieke diersoorten)
  etc etc etc : wordt tijd voor geen woorden maar DADEN!!!


  Maak melding

 3. Sorry hoor maar in 3e wereldlanden is dit niet mogelijk!!

  In suriname is het overleven en dat maakt niet uit hoe, al gaat het ten koste van de natuur.

  Bedoel deze diklip is zelf hieraan debet.


  Maak melding

 4. Mooi zo, toch geluisterd naar mij. Hopen dat het niet alleen bij woorden blijft maar dat er ook daadwerkelijk aktie wordt ondernomen.

  Een groene economie heeft het voordeel dat je het land niet vergiftigd voor je nakomelingen maar dat ze ook in de toekomst duurzaam inkomsten hebben. Landbouw is niet uit te putten, mijnen wel. Elke bevolkingsgroep moet zijn bijdrage hieraan leveren. Ook in het binnenland moeten er projekten opgezet worden. Er moet machinaal en massaal geteeld worden.

  Er is wereldwijd erg veel vraag naar rijst, groente, fruit, graan, veevoer, soja, biodiesel, eetbare olie, peulvruchten, etc.etc…. Subsidieer het evt. uit de staatskas, dat doen de rijke westerse landen ook, zonder deze steun zal het moeilijk worden.


  Maak melding

 5. Wijze woorden.

  Dit zegt de president van Suriname heel mooi.
  Maar zeggen en doen zijn twee verschillende handelingen. De vernietiging is al volop op gang, maar onze overheid handelt niet. Kwik verspreidende goudzoekers verpesten grote delen van ons binnenland en niemand durft ze uit het bos te verjagen. Wie moet dat doen? De overheid!
  Al tientallen jaren maken Suralno en IAMgod
  grote kraters in ons binnenland met toestemming van: De overheid!
  Suralco wil nu ook goud gaan winnen in hun bauxietgebied met als gevolg nog meer kraters en wie geeft daar toestemming voor: De overheid!
  Als leider van de Surinaamse overheid is dit mooipraterij van grote belazerende klasse.

  Voeg de daden bij het woord en de regering na jou neemt weer andere bosvernietigende beslissingen. Hoe gaat de president dit project begeleiden als hij zegt dat hij volgend jaar wil stoppen met politiek?
  Maak ons alstublieft niet blij met loze woorden want u weet nog niet eens wat dan onze economie moet doen groeien.
  Toerisme? Zorg voor een goede infrastructuur en wegennet.
  Export? Wat? Waar naar toe? Wie zit er op onze kroepoek te wachten?
  Kennis? Ik denk van niet!
  Techniek? Ook niet!
  Drugs? Grootste kans!
  Daarmee zijn onze kansen verkeken president.
  U kunt het beter aan uw opvolgers over laten
  dan doe ik net of u dit niet gezegd heeft en stop ik onmiddelijk.


  Maak melding

 6. En de realiteit is dat ons binnenland vol met kwik zit, stropers het bigi pan natuurreservaat gewoon kunnen laten verdampen, multinationals ons bos voor een appel en een ei kunnen slopen.


  Maak melding

 7. als er toch voldoende oliewinning is de naaste toekomst, moet de regering die hele goud en bauxiet circus maar op een laag pitje zetten. er is dan genoeg inkomen om het land te regeren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.