Volk in debat met Nederlandse fractievoorzitters

10

PARAMARIBO, 25 okt – In het kader van het bezoek van zeven fractievoorzitters aan Suriname maakte Radio Nederland Wereldomroep, samen met de Surinaamse partnerstations Radio ABC, Radio Apintie en Radio 10 een programma waarin Surinaamse luisteraars vragen konden stellen aan de Nederlandse bezoekers. En dat deden ze in ruime mate.

‘De relatie met Nederland wanneer Bouterse president wordt’, ‘de 100 procent controles op Schiphol’, ‘de ingewikkelde garantstellingen die nodig zijn om op familiebezoek in Nederland te komen’ vormden de top drie in de vragen die door de luisteraars werden gesteld.

Surinamers zijn, of ze dat nu willen of niet, ‘benieuwd’ naar Nederland. De band is hecht, in liefde zowel als in vijandschap. ‘Nederland, help ons in onze machteloosheid tegen de corruptie in dit land’, ‘Waarom moeten wij nu opeens onze bossen behouden terwijl jullie Europeanen heel Afrika hebben kaalgekapt’, ‘Wanneer gaan jullie eindelijk weg?’. Geen onverschilligheid, maar betrokken bij de relatie tussen beide landen. Gesymboliseerd door de mooie samenwerking tussen de Wereldomroep in Hilversum en de partnertstations in Paramaribo.

Luister hier naar het gehele debat. Een verslag van RNW correspondent Harmen Boerboom.

10 REACTIES

 1. Apintie!

  Dit woord drumt een bepaalde naam in mijn oor. Een veelzeggende naam in de lange radio geschiedenis van Suriname: Harry Jong Loi!

  Aan de radio gekluisterd in de schommelstoel bij het raam, zit ik te wachten tot het 22.00 uur is. Dan weerklinkt de donkere stem van Harry in de ether “arkimang, in na foto, abra watra, a wans pe oen de, radio Apintie ee baar oen odi”. En dan volgt er een zeer gevoelig verteld Surinaams verhaal. Prachtig!
  Met dat verhaal ga ik naar bed en val ik in slaap.
  Maar elke dinsdagavond was het yorka-tori! Dan ging het raam dicht, de schommelstoel stond dan midden in de woonkamer en alle lichten in de woning waren aan. Voor alle zekerheid waren de deuren op slot gedraaid en was het muisstil in huis, op de donkere stem van Harry Jong Loi na: “tide-neti arkiman, na troe tori foe na Keng-Keng-dame”.
  “Sjorie, moi boi ‘f dada foe Combe, ben de freeri nanga wan moi oema sa den ben kari….
  Een kwartier later ga ik rennend naar bed en dan duurt het tot heel laat voor ik in slaap val. Dat was elke dinsdagavond prijs.
  Maar dat was radio toen. Vermaak en tegelijk ook educatief. Vandaag de dag zijn de meeste radiozenders muziekdraaiers en soms ook educatief bezig.

  Het vragenuurtje met de parlementariers heeft wederom aangtoond dat het gewone volk de relatie tussen NL en SME niet los wil laten. Op een enkele schreeuwlelijk na, die sommige politici na doet, wil ons volk de band met NL niet verbreken. Sterker nog! Sommigen vragen hulp tegen de corruptie in ons land. Dus als Harry Jong Loi nu nog had geleefd, kon hij daar op dinsdagavond zijn kwartiertje huiveringwekkende yorka-tori van maken: “arkimang, tide-neti, na corrrrruptie in Sranang……”.
  Een bestseller die tientallen jaren uitverkocht zou zijn.


  Maak melding

 2. ik heb geluisterd en ik ben het in grote deel eens met de antwoorden die zijn gegeven, ik wil wel wat aan toevoegen als de surinamers of de aanhangers van de ndp willen weten wat de rol van nederland is geweest bij de staatsgreep is bouterse gewezen persoon om daarop antwoord te geven maar hij zwijgt al jaren als een graf het enige wat hij doet is dreigen dat hij zijn boekje open gaat doen. en over de keuze voor bouterse ben ik het ook eens met de fractievoorzitters de gevolgen voor een keuze voor bouterse moeten de surinamer zelf dragen zo simpel is het .


  Maak melding

 3. Ze blijven dom doen toen men COUP COUP COUP zat te propageren eind jaren ’70.
  Was een ieder doof of ziende blind en nu moet Holland of Bouta het weten.
  De politie was te laf om het te doen…nu willen zij het wel doen……….. Maarrrrrrrrr i’ja velen hebben hun lees wel geleerd.
  Maar frappant is wel dat juist een radio station meedeed die juist COUP elke dag zat te propageren in de jaren 70………KOM EN LEG ME UIT.


  Maak melding

 4. wei wei wat dacht je ervan om die witte baard kerel nar suriname te laten komen zeg aan nederland dat suriname met zijn bevolking respecht heeft voor alle culturen en relegieen met name ook voor de moslims want bijna eenderde is moslim wij respecteren alle relegien en maken geen ruzie nog minder zaaien wij haat . daar kan nederland een les uit lezen. en als het mocht uitdraaien op democratie dan bij deze voor degene die niet geschoold is Zelfs de democratie kent beperkingen in het belang voor de vrede en veiligheid van een volk dus vul maar zelf in je mag groots praat hebben op nederlands grondgebied maar we leven in een werled met meer dan zeven miljard mensen
  hou daar rekening mee ook aan de hollander gericht deze boodschaap


  Maak melding

 5. Ik heb de hele uitzending met belangstelling gevolgd, en ik kan niet anders concluderen dat (en dat lag ook ten grondslag aan dit bezoek van de Nederlandse parlementarërs) er weinig of niets concreets is gezegd. Kan ook niet, want deze missie was uitsluitend oriënterend. Ik kan me alleen voorstellen, dat door het bezoek aan en de gesprekken met de Surinaamse parlementariërs de Nederlandse delegatie schuddebuikend van het lachen weer is teruggekeerd naar Nederland. Hij die weet en heeft geluisterd, weet waar ik het over heb.


  Maak melding

 6. here we go again.
  laat ze oprotten en idd hun rommel in die heilige 2e kamer maar gaan opruimen alvorens hier in sranang te blerren.
  wat heeft dit bezoekje nou allemaal opgeleverd? hebbeb de DNa en holland soms concessies afgesloten in het geheim?
  wat nou als ndp gaat winnen.
  isolatie suriname? give me a break.
  gaan ze bouterse afknallen voor de verkiezingen of tijdens zijn ambtsperiode?
  dat gaat niet lukken dames, dan gaan de poppen dansen.
  meeste onder ons weten wat er komen zal en houden wijs hun mond dicht.
  als ik terug kijk naar de afgelopen regeer periode is het geen wonder dat ndp gaat winnen. ik hoop dat ze echt wat ervan gaan maken. ( als ze gaan winnen, want volgens mij staat er ons iets groots te wachten voor de verkiezingen)
  brada nanga sisa laten we elkaar niet haten.
  ik praat makkelijk hier achter mijn computer maar eenheid is en moet er zijn bij ons sranang mangs.
  veel respect en brasa aan alle culturen in Mama Sranang…


  Maak melding

 7. als één ding mij en anderen deze week wel is opgevallen is het dat dit land nog een hele lange weg te gaan heeft. Een prachtig land, met ongekende mogelijkheden en natuurlijke rijkdommen. Maar ook een land dat maar niet in staat lijkt daar zelf iets mee te doen of het zelf zo te organiseren dat één en ander echt ten goede komt aan de eigen bevolking.

  Gebrek aan initiatief, een incompetente generatie politici en een algehele subsidieverslaving verlammen dit land. Suriname is daarmee een prooi voor landen en bedrijven die vooral op eigen gewin uit zijn en die daarvoor geen mogelijkheid onbenut laten.

  Als Suriname niet snel wakker wordt en er niet snel een nieuwe generatie politici op staat die het oude denken langs etnische patronen en het besturen via vriendjespolitiek en alles wat daar bij hoort achter zich laat, staat het land een nieuwe kolonalisatie te wachten. Een economische volgens de wetten van de markt van de 21e eeuw.

  Frits Wester


  Maak melding

 8. Frits Wester,

  De generatie politici die we nu in Suriname hebben is een product van de Nederlandse staat. Ze hebben zich na de door Nederland gesteunde coupe genesteld in de verzwakte, brose samenleving die alles beter vond dan de militaire machthebbers. Men kon niet anders kiezen.
  Je hebt gelijk, er moet een nieuwe generatie politici opstaan die meer aan het volk en ons land denkt dan aan zichzelf. En daar hebben we jou voor nodig. Zeur net zo lang je kan tegen het Nederlandse bewind dat ze jonge, in Nederland opgeleide politieke kandidaten van Surinaamse afkomst, in de gelegenheid stellen naar Suriname te gaan.
  Je zit in die positie die je goed kan gebruiken om Suriname te helpen, in plaats van ons land een nieuwe koloniale tijdperk in te praten. Zie dat dan als jouw bijdrage.

  De uitwisseling met artsen en medisch personeel is er en gaat gesmeerd. Onlangs is een prima uroloog van Surinaamse komaf voor een proefjaar in Suriname aangekomen. Dit soort uitwisseling zorgt voor een stabiele gezondheidsvoorlichting en behandeling.
  Zo ook zullen in Nederland opgeleide jonge politici voor goed naar Suriname moeten gaan en zich nationaliseren en de politieke arena
  bestormen met nieuwe partijen en ideeen.
  DOE is daar een van maar ze kunnen best een versterking en steuntje in de rug gebruiken.
  Leg de regering van NL voor om DOE desnoods financieel te steunen als je het met ons land meent. Op die manier heb je dan toch politiek je steentje bijgedragen als de bekendste politieke comentator/journalist.

  Tot slot.
  Suriname wil serieus genomen worden ondanks de door NL in ’t zadel geholpen incompetente
  politieke leiders. Dit soort delegaties die geen enkele bevoegdheid heeft, heeft zijn tropenreis plus toeslag gehad maar heeft ons land niets concreets opgeleverd. Nul komma nul! Terwijl ik en nog vele anderen hoge verwachtingen hadden. Ben telleurgesteld in de uitkomst van dit bezoek en neem het dat de Nederlandse overheid kwalijk.
  Je constattering dat er weinig of geen initiatief in het land getoond wordt is correct, maar is daarentegen en helaas voor jou, een gevolg van jarenlange kolonisatie.
  Een kolonisator die alleen bruggen en wegen in eigen land heeft gebouwd en niets in de kolonie zelf. En dat met de opbrengst van ons Goud en ons Hout.

  Beste Frits, het is gemakkelijk om als grote journalistieke comentator je te laten gaan op hetgeen je nu hoort en ziet, maar je zal als geen ander beter moeten weten dat, de geschiedenis ons vormt zoals we nu zijn.

  Ik hoop dat je dit mag lezen van Waarheden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.