Gaarkeuken dicht, Surinaamse zwervers protesteren

25

PARAMARIBO, 25 okt – Milieu-inspecteurs krijgen toch nog hun zin. De gaarkeuken van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo gaat dicht. De inspecteurs heffen hun staking op. Hun gezag is terug. Bij de honderden cliënten van Somohardjo komt het nieuws harder aan.

Een groep zwervers wil zelfs een bond oprichten. “We nemen dit niet. Men weet niet wat ons wordt aangedaan. We zijn in één klap onze dagelijkse portie kwijt”, zegt Johan T. De bond moet met protestdemonstraties het oude leven terug zien te krijgen. De afgelopen maanden is het eten van Somohardjo een zekerheid geworden. En dat mag niet uit handen worden gegeven.

‘Wij kunnen er niet meer zonder”, aldus Johan. Kennelijk was dat ook de opzet van deze “puur sociale” onderneming. Niks geen politiek opportunisme of populisme. De inspecteurs interesseert dat maar weinig. “De tent moet dicht, het is een onhygiënische boel”, zegt David Bakker, voorzitter van de inspecteursvakbond. Vetputten voor afvoer van het bakvet ontbreken.

Ook is het grootste deel van het personeel niet getraind. Bovendien is de keuken grotendeels open omdat er op houtvuur wordt gekookt. Bij Somohardjo kan het er niet in dat de ambtenaren weigeren door de vingers te zien. Omwille van het grotere doel: de medemens dienen. Vetputten en een modernere keuken kosten veel te veel. Wellicht was de luxe van het genadebrood te hoog gegrepen.

25 REACTIES

 1. Zwervers moeten gewoon gaan werken.
  En als ze de kracht en de durf hebben een bond op te richten.
  Hebben ze ook de kracht en durf om een eigen gaarkeuken te beginnen.
  VERDER DE NPS MOET MENSEN DIE OP HEN LIJKEN BETER BEGELEIDEN.


  Maak melding

 2. als het om de gezondheid van mensen gaat is niets teveel, somo dit is een te goekope stunt om stemmen te trekken.het lijkt wel holland waar alles en iedereen een bond heeft.


  Maak melding

 3. Vroeger in de tijd van Pengel was het de overheid die de minderbedeelden van een bordje eten voorzag. Landsi Grong was toen de aangewezen instantie.

  Somo zou er beter aan doen en het zou hem sieren om tot nut van het algemeen en géén eigen roem, zijn goede bedoelingen op Bigie Jarie te staken en ook niet naar zich toe te trekken. Het lijkt mij net als vroeger een taak die voor de overheid is weggelegd.

  Het principe wiens brood men eet,diens taal men spreekt,hoort in mijn optiek hier niet thuis en mag geenszins tot één of ander politieke kleur behoren. Dankbaarheid om een bordje eten op grond van politieke doeleinden, is dan ook een schending van een morele en integere gedachtegang.

  Bovendien behoort zorgvuldigheid en hygiene bij de bereiding van het eten tot kwaliteit verheven te zijn en geen minderwaardigheids gevoelens bij de mens/minderbedeelden op te roepen.Immers met de betekenis van de woorden
  ”Pertjaja Luhur” het hoogste vertrouwen wordt anders geen recht gedaan.

  Mijns inziens zijn de bedoelingen van Somo met het geven van dit genade brood een politieke stunt maar ook tevens niets anders dan een farce als het op het menselijke aspect en de hygiene aankomt.

  Van de andere bezien maakt honger rauwe bonen zoet maar verlamd ook het kritisch denken van de minderbedeelden. Wat dit laatste betreft mag Somo best vergeleken worden met de Rattenvanger van Hamelen.


  Maak melding

 4. Vetput!

  Soms kan je er te licht over denken en weer soms ligt het zwaar op je maag. Een vetput!

  Voor de ruim honderd zwervers die dagelijks voorzien worden van een portie “Sawawa”, is het dicht doen van de gaarkeuken levensbedreigend. Men is zelfs bereid een bond op te richten (waar heb ik dit eerder gehoord?). Maar beseft men niet dat het ook levensbedreigend is wanneer er onhygienisch voor hen wordt gekookt? Er is een oplossing.
  Hou de gaarkeuken dicht. Geef aan elke zwerver een bon voor een dagelijkse maaltijd die ze kunnen afhalen bij een kraampje aan de waterkant of in de keuken bij LPI.
  De overheid betaalt de maaltijd, totdat de gaarkeuken aan de hygienische eisen voldoet. Dit hoeft voor de kraampjes of LPI geen vetpot te worden.

  Er gaat geen werkgelegenheid verloren want volgens Somo gaat het om vrijwilligers.
  Nou, die vrijwilligers hebben dan een paar weken vakantie en trakteer ze op een weekendje Cola-kreek voor hun inzet, op kosten van Somo, de Partij of de overheid.

  Denk er niet te licht over. De vorige groep die een vakbond wilde oprichten heeft de toenmalige regering de kop gekost. Bezin!


  Maak melding

 5. Als dit goede doel projekt dicht moet wat o.a. bedoelt is voor de zwakkeren in de samenleving, dan moet de regering ervoor zorgen dat er een beter alternatief komt voor deze groep. En niet je ogen sluiten voor de behoeftigen en ze aan hun lot overlaten.


  Maak melding

 6. Wat goed dat die dicht is, regels zijn regels…ook voor Somohardjo.

  Maar pff…wat voor land is Suriname nou? Een bond voor zwervers? Dit is toch echt op de gekke na?
  Laten ze nou maar eerst van hun drugs afkomen, een werk gaan zoeken en dan komt de rest van zelf wel!


  Maak melding

 7. Nou, als Soemo het goed wil doen, zorgt hij voor een goede ruimte die aan alle hygienische eisen voldoet, kookstellen zoals fornuizen, en goed materiaal. Daar heeft hij geld genoeg voor.
  Waarom hier milieu nog meer belasten door op hout te koken, veel vet te gebruiken en onverantwoorde afvoermethoden te gebruiken.
  Soemo als je het echt meent,stop je geld in je zak, en ode het goed. Doe het niet alleen om de naam, en meen getriande mensen in dienst. Als zijn het zwervers, hebben ze ook recht op respect.
  En zag net als velen: Yes I can…

  lili


  Maak melding

 8. Nou, als Soemo het goed wil doen, zorgt hij voor een goede ruimte die aan alle hygienische eisen voldoet, kookstellen zoals fornuizen, en goed materiaal. Daar heeft hij geld genoeg voor.
  Waarom het milieu nog meer belasten door op hout te koken, veel vet te gebruiken en onverantwoorde afvoermethoden te gebruiken.
  Soemo als je het echt meent,stop je geld in je zak, en doe het goed. Doe het niet alleen om de naam, en neem getriande mensen in dienst. Al zijn het zwervers, hebben ze ook recht op respect.
  En zeg net als velen: Yes I can…
  Een tip: zwervers kunnen ook getraind worden om te koken: dan sla je twee vliegen in een klap…

  lili


  Maak melding

 9. Som doet zich voor als Filantroop maar wij weten toch allemaal dat het een wolf in schaapskleren is.De man was uit Sur gevlucht heeft in Rdam de boel opgelicht met zijn opvang huis voor ZIJ DIE OP HEM LIJKEN.Voor de rechtzitting is hij gevlucht naar Sur om zich met de politiek bezig te houden, er is geen grotere draaikont als SALAAM PAUL SOMOHARDJO, steeds maar opzoek naar eigen voordeel. De man denkt zo de meeste stemmen te halen om straks President te worden en we weten allemaal in Sur geldt wiens brood men eet diens woord men spreekt en dat weet dhr P.S.SOMOHARDJO donders goed.Hij krijgt al de stemmen van zij die op hem lijken en van zij die dankzij hem en Tjong Tjie Fa vanuit China in Sur terecht komen en een betere bestaan kunnen opbouwen ten koste van wij de echte surinamers, deze lui komen binnen en hebben op zanderij hun paspoort rijbewijs en vergunning voor winkel hoe kan dat allemaal??
  Op elke hoek van de straat winkels de man en vrouw spreken geen woord surinaams of ned of wat dan ook maar ze hebben wel een vergunning, als wij een vergunning aanvragen moet je aan zoveel eisen voldoen dat aanvragen geen zin heeft.Ik roep in de herinnering de brutaliteit die Somo had inzake de ontruimde winkel van de chinees achter het Revo monument pas geleden, de man belde met de politie om te vragen wie opdracht gegeven had tot ontruiming terwijl er een rechtelijk uitspraak ligt.
  Mensen sluit je ogen niet voor een zakkenvullers en mooi praters


  Maak melding

 10. Wedden dat de NDP er achter zit????? Wie anders???? David Bakker is toch een meeloper van de moordenaar!!!!!

  Krepie…. de domoor was jij daar Krepie tijdens de moorden stond jij erbij en keek jij ernaar.
  Laat Somo of wie dan ook met rust regels zijn regels niks meer en ook niks minder..Maar jij blijft als een soort PIETERBAAS dom en achterlijk doen.


  Maak melding

 11. Heeft niemand eraan gedacht dat het vanuit de NPS komt??? ze kunnen pae niets doen dan maar zo, rancune is een bekend fenomeen binnen de NPS.


  Maak melding

 12. Een Zwerversbond? Het lijkt wel een echte democratie…..
  Deze zgn bond wordt natuurlijk gearrangeerd uit de hoek die het meest gebaat is bij het geklaag en protest van deze mensen.
  Think!


  Maak melding

 13. Goed bedoeld gelul allemaaal. de keuken moet dicht.
  Vervolgens zorgt de overheid voor een alternatief (de keuken van LPI wellicht?
  geeft niet hoe of waar, maar het kan.
  De zwervers moeten opgevoed worden, want er zit potentie in, ze kunnen immers een bond oprichten.dan kunnen ze vast ook voor werk worden ingezet. zoals al eerder is opgemerkt.
  Ondertussen gaat Soma als de wind zijn gaarkeuken in orde maken.
  Zijn partij heeft immers geld genoeg, zo niet dan gaat hij een sponsor zoeken.
  Zijn zogeheten raadgever Peper weet vast en zeker wel iets of iemand. Als je de held wil uithangen, doe het dan zo als het hoort.
  Maar dat die vieze rommel moet ophouden is een feit.
  Geen gedoe met tje potie. Regels zijn regels speciaal voor iemand die zogenaamd het voorbeeld moet geven.
  En de onhygienische toestanden kunnen toch geen stunt van wie dan ook genoemd worden. Het gaat verdorie om mensenleven!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Het gaarneukengebaar van deze kermisklant is van elke oprechtheid ontbloot. Eerst gronden van niets vermoedende burgers afpakken om daarna terug te komen met allerlei judasachtige sinterklaas activiteiten.
  Time will tell.


  Maak melding

 15. Het is opvallend dat ik vandaag door meer bedelaars ben lastig gevallen dan een week geleden. Oorzaak en gevolg? Lastig hoor, maar ieder moet zich aan de wet houden, geen gezeur. Alternatieven? Ja, maar kom dan niet bij de regering aan. Die hebben zogenaamd geen geld. Ik ga voor verplichte arbeid van deze zwervers in ruil voor een portie. Dan doen ze er ook nog wat voor. In het overgrote geval zijn het jonge, goed uitziende kerels, die best een hark of een bezem in hun handen kunnen nemen. Socialisering heet dat. Deze ’s lands schande moet een keer ophouden, anders houden we in de toekomst geen toerist meer over!!!!


  Maak melding

 16. Zo! Snel even eten en alles (bakje, lepel en cup) op de grond gooien. En vervolgens
  snel alles wat los en vast zit stelen.
  Motto; Een dag niet voor niets en niemendal gegeten, is een dag niet in staat te stelen.

  Ik woon in de binnenstad en ben dagelijks
  meerderen spullen kwijt. Die spullen worden echt niet door PL simpatisanten gestolen.
  Maar door goed gevoede boeven.

  Geef ze te eten, maar eerst de stad dagelijks
  reiningen. Wie wil in het leven alles voor niets? Waar blijft je eergevoel?


  Maak melding

 17. Tja die zwervers weten ook niet beter,kan hun dat wat schelen als ze onfrisse eten voorgeschoteld krijgen?
  Niemand wordt zwerver zonder redenen,niet schelden op de zwervers sommigen hebben een vreselijke trauma meegemaakt ,bombadeer ze aub niet als uitschot doen ze hier in Nederland ook niet.Inbraken worden meestal gepleegd door gewone mensen die veel te lui zijn op te werken en zeker niet door zwervers.
  Ik vind het erg ,hoe sommige Surinamers met mensen omgaan die aan de onderkant van de maatschappij leven, en over ze spreken,wat dat betreft kunnen jullie bij de bakra in de leer gaan.Ik heb het idee dat een beetje sociaal gevoel ver te zoeken is bij sommige Surinamers voornamelijk die zg SurNeds.

  Somo als je inderdaad zonder bij bedoelingen die gaarkeuken wil doorzetten, doe een oproep aan de Surinamers voor een donatie in Suriname en Nederland,mijn donatie heb je zeker,en ga die keuken weer draaien volgens de geldende regels.


  Maak melding

 18. Het is wel een goede opening. Arbeid voor eten als het gaat om jonge, zichzelf goed verplaatsende zwervers. Dan maar werken voor je maaltijd zoals Blakka Bakra, Sonny en Whome voorstellen.
  Geef ze een bezem en schep en een bepaalde route per persoon dan wordt Paramaribo vanzelf schoon.


  Maak melding

 19. Met zwakkeren, zowel lichamelijk als geestelijk en behoeftigen bedoel ik niet mensen die gezond zijn en kunnen werken. Das logisch. Die moeten inderdaad aan het werk gezet worden voor hun kost.

  Voor de echte behoeftigen ertussen, kun je ook toetsen, die zijn er ook ongetwijfeld, moet er wel een sociale alternatief komen. Een beschaafd land al Suriname kan niet zo met zijn zieken en armen omgaan.


  Maak melding

 20. Ik denk eerlijk dat die man de laatste tijd weinig tot niks verdiend heeft met Domeinen en verhandelen van Visa’s…dus a fromu pa kon bloot.

  En maakt nu dankbaar gebruik van om voor eind streefdatum 25-05-2010…DE TENT DER HALFGAREN TE SLUITEN.


  Maak melding

 21. Brada, Sisa ,
  Ik hoop dat wie er ook aan de macht komt in 0509 ons mooie Land daarna niet bergafwaarts gaat.
  Suriname is helaas verdeeld. Het lijkt wel soms een Nl dorp.
  Think forward please.
  Iedereen weet dat de wereld gaat veranderen.
  Helaas allleen maar in negatieve zin.
  Klimaat , Voedsel tekort, water tekort , over populatie etc etc etc, nog veel meer.
  We kunnen SR stabiel maken maar dat kan alleen als er eenheid is en verstand.
  Het zal een keertje tijd worden voor een frisse wind in politiek SR.
  Maar dat zal denk ik alleen maar een droom zijn zolang de oude garde nog leeft.
  Dus nog 30 jaar volhouden..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.