Nederlandse politici in Suriname: blik op toekomst

17

PARAMARIBO, 24 okt – We moeten vooral naar de toekomst kijken als het gaat om de relaties tussen Suriname en Nederland. Dit zegt Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer. Beide landen hebben nog veel aan elkaar en dat moet gekoesterd worden. Het verleden is meer van historische waarde.

Dat bijvoorbeeld Nederland ervan beticht wordt een rol te hebben gespeeld bij de militaire coup van 1980 is niet relevant. En dat al helemaal tijdens het bezoek van de Nederlandse parlementaire missie aan Suriname. “De delegatie heeft zich gefocust op de toekomstige relatie met Suriname. Ik ga niet in op die vraag”, zei Verbeet tijdens een persconferentie. President Ronald Venetiaan wierp wel een balletje op.

Over de Nederlandse rol valt wel degelijk het een en ander te zeggen. Volgens Venetiaan is die rol beslist nog een pijnpunt. Hij wil het daar nog een keer over hebben met Den Haag. De Nederlandse parlementariërs hebben Surinaamse collega’s gesproken. Volgens zowel Verbeet als parlementsvoorzitter Paul Somohardjo moet de precieze vorm van de relaties nog uitkomen.

17 REACTIES

 1. Het zijn dezelfde mensen, die Bouterse en andere militairen onder uitermate valse voorwendsels hebben weggetroggeld, om het maar niet te hebben over weggelokt bij de Nederlandse krijgsmacht. Een hoop lulverhalen, die nooit bewaarheid zijn geworden. En wat krijg je dan als je militairen uiteindelijk gaat uitmaken voor oranje das’ers? Rotsooi natuurlijk! Hoe zo anders kon er een BoMiKa zijn ontstaan? Overal ter wereld beschikken militairen over een overlegorgaan. In Suriname is dat nog steeds taboe. Het leven van surisoldiers is er bepaald niet op verbeterd. De gemiddelde auto van een officier zal ook geen APK-keuring kunnen doorstaan. In zulke wrakken rijden zij nower days rond.

  Dat is het hele eiereneten, meer niet.


  Maak melding

 2. Ach ja als er nog steeds 20 elke week komen .dan moet we ons afvragen of de controle niet naar 1000% moet gaan
  en ja Surinamers hebben altijd wat te zeiken
  dan dit dan dat en zo en zus
  Hou je aan de regels en je wordt goed behandeld


  Maak melding

 3. Nooit meer!

  Het mag nooit meer gebeuren. Medewerking verlenen aan een militaire coupe. Het past niet, het mag niet in een monarchie dat zich democratisch noemt. Het ten val brengen van een democratisch gekozen regering en de bevolking een ongewisse, roerige, harde tijd tegemoet sturen hoort niet, dus moet Nederland veel goed maken. Alles wat er toen vernietigd is (ik denk vooral aan de Surinaamse Munteenheid), moet hersteld worden door NL en dan moeten we heel gauw vooruit gaan kijken.

  Vanaf nu moet de militair zijn plaats kennen en dat is in de kazerne. Niet in de regering.

  Vooruit kijken en de verstandhoudingen laten zoals ze zijn of verbeteren. We zijn aan elkaar verpand, ook gezien de vele honderd duizenden Surinamers en hun nakomelingen die in NL wonen. Er komt een tijd waarop deze groep een zeer voorname rol in SME gaat spelen en daar moet Nederland aan meewerken.
  Geen loze kreten, maar daden. En vooral: nooit meer interne politieke bemoeienis.


  Maak melding

 4. zeker weten moeten wij naar de toekomst kijken maar de nederlandse politici weten ook dat zonder verleden er geen toekomst is.sorry ik kan het niet laten om te reageren op reaktie nummer 1 wat ben jij een hele grote DRAIKONT mi boi, jij beweerd nu dat bouterse en de andere militairen zijn weggelokt uit de nederlandse krijgsmacht ik heb sterk de vermoedens dat jou kennis over de staatsgreep nihil is, het ging om een militaire vakbond naar nederlands model en voor 1975 hadden de militairen allemaal een keuze of in nederland blijven of in het surinaams leger dienen sterker nog ze hadden een betere salaris dan hun surinaamse colega meneer pinto waneer ga jij stoppen met leugens te verkondigen jij denkt dat iedereen met grote gat in zijn voor hoofd loopt of je hebt vroeger veel gekeken naar james bond films.


  Maak melding

 5. ik hoop heel erg dat de relatie tussen nl en sranang goed gaat alleen ben ik van mening dat suriname een zelfstandig land is met heel veel kwaliteiten dat het zichzelf kan ontwikkelen zonder ontwikkelingshulp van nl en de VS ik bedoel als we heel eerlijk met elkaar moeten zijn nietwaar.


  Maak melding

 6. ” Beide landen hebben nog veel aan elkaar en dat moet gekoesterd worden. Het verleden is meer van historische waarde.”Nl is er aleen maar op uit om onze grondstoffen te jatten


  Maak melding

 7. hij wil het daar nog eens hebben met Den haag.
  De vraag is wil Den Haag het daar met hem over hebben?neen dus!zeg dan standvastig dat je er niet mee eens bent en dat zo duidelijk blijkt dat nederland van haar veranwoordelijkheid afziet.

  Er wordt duidelijk gezegd dat men het er niet over wil hebben en daar kan de president niks beter tegen inbrengen,dan ik wil het nog over hebben in Den Haag? zwak niet scherp en ondaadkrachtig antwoord van een surinaams leider.


  Maak melding

 8. iK VIND DAT MAAR STRUISVOGELPOLITIEK, ik bedoel als Nederland er een rol in heeft gespeeld is dat wel RELEVANT, het is nl niet de bedoeling dat er weer zo’n geintje wordt geflikt !!!! Beetje het in de doofpot stoppen…… nou dan mag Ned. wel flink over de brug komen….. ik vind dat ze dat zo wie zo MOETEN .


  Maak melding

 9. Sorry Nederland blijft een PIRAAT, het waren de grootste piraten ooit, een vos verliest niet zijn streken. Dus ja ik ben bang dat het alleen maar uit eigen belang is….. Suriname moet er beter van worden dan dat Nederland er beter van wordt zeg…….

  Suriname heeft veel wat andere landen willen, dus ze hebben een FLINKE VINGER IN DE PAP dat moeten ze zo houden en niets uithanden geven…….

  En ja hoor de mooie dingen kunnen we koesteren, zorg maar eerst voor die mooie dingen OM te koesteren….. want wat valt er nu te koesteren…….stelletje grapjassen !


  Maak melding

 10. he surinaamse politici laat die nederlandse politici zien dat de bruggen zijn gebouwd met surinaams geld en niet met ontwikkelingshulp van nederland(die drie en een halve miljard guldens van toen wat hebben ze gebouwd voor suriname schamen ze zich er niet voor heden ten dage
  zelfs een milimeter brug hebben ze niet gebouwd
  maar nu er goud en andere edelstenen worden gewonnen houd een oud burgemeester van rotterdam plotseling van suriname vreemd he die rover wil nog een keer roven kijk maar naar zuid afrika eerst 30 jaar lang geroofd per jaar 55 miljard aan goed en diamanten en daarna een straat arm land terug gegeven aan de bevolking w


  Maak melding

 11. ja suriname hou van je moederland want rovers zijn er zat
  voor het eerst hoor ik in mijn leven dat een oud burgemeester van suriname houd
  wat een slijmbal zeg wij zijn een kleine vn alle rassen en geloven en niemand beledigd de ander
  wij respekterenalle relegieen wat is er in nederland die baard man op zijn kop beledigd een relegie en iedereen is plots stil waar is de democratie je mag geen haat zaaien nog minder aanstoot geven later meer reactie


  Maak melding

 12. was het niet nederland die suriname en de jaren 80 via bouterse
  naar de klote heeft proberen te helpen.
  toen bouterse die tai kroi had weg gewassen
  die die die witmangs regering voorhem had gezet en zijn ogen open gingen mog hij ook naar de klote.


  Maak melding

 13. Het is Suriname zelf, die een leger in huis heeft gehaald, zonder te beseffen wat zij ermee wilden. Wel jere djaso, een leger is geen Jan Klaasen en Kartrijntje. Daar zijn we met z’n allen gauw genoeg achter gekomen.


  Maak melding

 14. als één ding mij en anderen deze week wel is opgevallen is het dat dit land nog een hele lange weg te gaan heeft. Een prachtig land, met ongekende mogelijkheden en natuurlijke rijkdommen. Maar ook een land dat maar niet in staat lijkt daar zelf iets mee te doen of het zelf zo te organiseren dat één en ander echt ten goede komt aan de eigen bevolking.

  Gebrek aan initiatief, een incompetente generatie politici en een algehele subsidieverslaving verlammen dit land. Suriname is daarmee een prooi voor landen en bedrijven die vooral op eigen gewin uit zijn en die daarvoor geen mogelijkheid onbenut laten.

  Als Suriname niet snel wakker wordt en er niet snel een nieuwe generatie politici op staat die het oude denken langs etnische patronen en het besturen via vriendjespolitiek en alles wat daar bij hoort achter zich laat, staat het land een nieuwe kolonalisatie te wachten. Een economische volgens de wetten van de markt van de 21e eeuw.

  Frits Wester


  Maak melding

 15. De geschiedenis heeft wijlen jagernaht lachmon gelijk gegeven deze man had een vooruitziende blik hij heeft altijd gewaarschuwd voor een te vroege onafhankelijkheid van suriname en ook gewaarschuwd voor een leger in suriname na de onafhankelijkheid.een beruchte lid op dit forum heeft het over janklaassen en katerijn, een leger is om zijn land en zjn bevolking te beschermen en te verdedigen en niet om ze te onderdrukken oen.ik zelf denkt dat suriname veel meer gebruikt moet maken van de kennis van de surinamers in het buitenland om dit prachtige land tot ontwikkeling te brengen anders vrees ik het ergste het is nu vijf voor twaalf, laten wij a.u.b niet de zelfde fouten maken als 1975 en 1980.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.