Suriname komt maar niet op alternatieve markten

12

PARAMARIBO, 23 okt – Suriname heeft nog de grootste moeite toegang te verkrijgen tot nieuwe markten. Dit zegt minister Clifford Marica van Handel & Industrie. Het besef dat onder meer Europa niet zaligmakend is, is allang doorgedrongen. Daar ligt het niet aan. Er wordt wel degelijk moeite gedaan alternatieve markten te vinden. Naaste buur Brazilië is nog het meest sprekende voorbeeld.

Het kost de grootste moeite die miljoenenmarkt te betreden. “Het lukt nog niet goed Surinaamse producten op de Braziliaanse markt te krijgen. Er is een complex aan factoren die het bemoeilijken”, zegt Marica. Een groot struikelblok is transport. Dat is nog veel te duur. Toch spelen ook aspecten die meer te maken met het lokale gebeuren. Het gebrek aan productiecapaciteit beperkt behoorlijk verkeer.

In omgekeerde richting is dit juist geen probleem. Brazilië kan elke gevraagde hoeveelheid leveren. “Schepen komen dan vol naar Suriname om leeg terug te gaan. Hetzelfde speelt binnen de Caricom. Schepen gaan leeg naar Trinidad om vol terug te keren. Onze ondernemers moeten voor elkaar zien te krijgen dat we naar een win-winsituatie toe gaan”, aldus Marica.

12 REACTIES

 1. Dream on, Clifford. De schouders eronder en het gaat lukken. Ga eerst eens de illegale goudexport naar Brazilië te lijf. Brazilië heeft, en dat zal je gerust wel weten Clifford, onnoemelijk meer potentie dan Suriname. Waar zit de buitenwereld op te wachten? Ga dat eerst eens onderzoeken. Dan pas kun je inspelen op de behoefte. En ga niet lopen zeuren over de vervoerskosten. Die lijken me naar Europa hoger dan naar Brazilië. Verdorie een buurland! Eerst zaaien, en dan oogsten, vriend!


  Maak melding

 2. O ja, en nog even dit, dat was ik vergeten. Brazilë heeft ALLES, Su-lui-name heeft NIETS, heb je daar wel eens over nagedacht? Brazilie is de grootste economische macht in Zuid-Amerika. Je zult dus echt wat in je mars moeten hebben om dit soort landen als zakenpartner te hebben en vooral te houden.


  Maak melding

 3. Is 5% voor Suriname en 95% voor de Canadese “Goldminers” een win-winsituatie??
  Deze win-winsituatie kan alleen een wiskundeleraar als (staats)hoofd van een regering uitleggen!!!!


  Maak melding

 4. Vloeken

  Ik wil niet vloeken, ik mag niet vloeken en ik zal ook niet vloeken! Wat een situatie in
  ons land. Het is er om van te huilen in plaats van te vloeken. Domheid, nalatigheid, ijdelheid en economisch onvermogen siert de meeste ministers in SME.
  Afgelopen maand liep men nog op te scheppen over export dit, export dat en EPA’s zus.
  We doen het beter dan Nederland was een van de kreten. M’n grote neus!
  Wat produceren wij in SME wat buurland Brazilie niet kan? Wat produceren wij wat Trinidad niet kan of Guyana of Colombia of Venezuela? Wat? Daarbij kunnen we nog niet beseffen dat de EU de subsiedies aan boeren en farmers in Europa niet gaat stopzetten.
  En dat Amerikaanse bedrijven tot in alle eeuwigheid gesubsidieerd zullen worden want de economie daar is in het slop geraakt.
  Ze produceren onze producten in grote, ozonlaag vernietigende broeikassen. Alles!
  We worden met allerlei afspraken en overeenkomsten staande genaaid en we vinden het nog lekker ook. Uilskuikens!

  Advies: produceer voor de lokale markt. Stop met het lossen van volle scheepsladingen uit Trinidad en Brazilie of Europa. Desnoods exporteer je niets op landbouwgebied.
  We zullen wel wat boze importeurs in SME krijgen maar trek deze vergunningen in. Dit zijn de mensen die de vooruitgang van ons land tegen houden. Ze zijn al rijk genoeg.

  Regeren is vooruitzien minister. En als ik dit een jaar geleden al wist, dan is het in mijn ogen grote nalatigheid van u. Domkop!
  En toch ga ik niet vloeken.


  Maak melding

 5. Wat is er met Cliffy aan de hand? Is this guy for real? Misschien moet hij gaan praten met een student van de handelsschool. Schepen komen vol van Trinidad en Brazilie en gaan weer leeg terug. Wat betekent dat????hmmmm?? weet iemand dat??? Meester, meester, ik, ik..
  Je bent te duur, jo Marikoe op zondag. Dat betekent het. Je arbeidsloon ligt hoger, je infrastructuur, maakt je interne transport te duur, je grondstoffen moeten uit beide landen komen. Kennistechnologie hebben de beide landen beter dan Su. Kortom je bent geen partij in deze concurrentie slag. En dan nog die commissies (tjoekoes) aan diverse ambtenaren voordat je je spul het land uit krijgt. Dat is een economische toegevoegde waarde, waar de klant niet voor wil betalen. Alleen de exporteur ziet zich gedwongen om mee te doen en zijn winst aan dit soort kosten te zien verdampen, alvorens zijn spullen zijn ingeklaard aan de andere kant.
  Minister Clifford Maricon, probeer de slimme suri’s niet voor de gek te houden. Je wekt alleen maar ergernis en frustratie op. We vinden het goed als je in een hoekje gaat zitten, voor spek en bonen mee mag doen. Dan mag je die kaarten stafferen voor ons potje troefcall. Voor de rest: hou liever je mond dicht, dan kraai je geen nonsens uit. We weten al jaren hoe het systeem werkt.


  Maak melding

 6. Dit is een urinaams probleem dus, deze minister geeft zichzelf hiermee een brevet van onvermogen.

  Hij was ook nog baas van TCT, dus van de SLM…..en heeft geen ene M gedaan aan die hoge tarieven.


  Maak melding

 7. Weet iemand wat de studie achtergrond van deze minister is? Het zou me niet verbazen als hij alweer zo’n poppetje op de verkeerde plek is.

  In ieder geval moet niemand de illusie hebben dat we een Surinaams product als nieuw product gaan afzetten in Brazilie of ieder ander Caribisch land.

  Marketing:
  Onze producten zullen puur als uitbreiding op bestaande vergelijkbare producten in een bestaande markt gaan dienen.

  Handel:
  Oke, so what. Maar dan vereist dit een andere handelswijze.

  En wéér alles op een schip en dan de zee op.
  Welke regering gaat ooit samen met Brazilie in een tijdelijke Joint Venture ervoor zorgen dat er een goede wegverbinding tussen deze twee landen komt? Dwars door het amazone gebied.
  Dit moest al 30 jaar geleden gebeurd zijn dan konden we nu de vruchten ervan plukken, maar we lopen zoals vaak altijd achter de feiten aan.
  Regeren is vooruit denken en anticiperen op toekomstige zaken. Brainstormen, visualiseren en mijmeren hoe je het land in de toekomst wil zien. Maar in Su doen ze helaas alleen maar aan korte termijn planningen. 20 jaar vooruit denken? Ho maar dan ben ik al dood als die weg afgerond is, want dit is een heel groot project. Grote leiders zijn grote mensen, leggen een groot en goed fundament en maken plaats.

  I have a dream!


  Maak melding

 8. meeste van mijn bradas hier hebben wel gelijk.
  persoonlijk vind ik dat de arrogantie bij de surinaamse ministers nog hoger dan de euromast. bij networking krijgen ze de kans om in aanraking te komen met investments.
  maar steeds wordt dat verprutst.
  misiter , je hebt een heel apparaat achter je die je advies en power geeft.
  maak daar gebruik van. er zijn genoeg capable people op het ministerie.


  Maak melding

 9. En Venetiaan heeft vorige week nog gezegd dat hij de haven wil vernieuwen of renoveren om al die grote, volle schepen te kunnen ontvangen om ze leeg terug te sturen. Overleg en samenwerking schijnt bij ons een vloek te zijn.


  Maak melding

 10. blaka bakra, thanks dat je mijn mening deelt. Er valt zo veel te doen en ik weet dat Keulen en Aken ook niet in een dag zijn gebouwd. Maar wat ik merk in Su is dat er na het Apoera drama er weinig regeringen zijn geweest die durf hebben gehad om één langlopend project op te starten die misschien wel voor twee generaties werk zorgt. Van fouten moet er toch geleerd worden? Zo een project kan nl doorslaggevend zijn en het verschil gaan maken t.o.v. concurerende landen. En natuurlijk begrijp ik dat de laatste 25 jaren erg rumoerig zijn geweest.

  Alleen een degelijk plan dat nog niet eens ten uitvoer gebracht hoeft te worden zou heden ten dage al goed zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.