Suriname betaalt importen Frans Guyana en Guyana

14

PARAMARIBO, 23 okt – Suriname financiert ongewild een groot deel van de importrekening van zijn buurlanden. Dit stelt bankdirecteur Jim Bousaid. Guyana en Frans Guyana varen wel bij de onderlinge goudsmokkel. Het goud wordt goedkoop aangeboden in Suriname.

Het betreft dan edelmetaal dat is gewonnen in beide landen. Goedkoop kan omdat in Suriname weinig tot geen royalty’s betaald worden. Concurreren vanuit de buurlanden is dan relatief eenvoudig. ”Dit is gevaarlijk, omdat het een verhoogde vraag betekent naar onze vreemde valuta”, zegt Bousaid. Met name de vraag naar dollars neemt enorm toe. Dat zet de wisselkoers behoorlijk onder druk.

De verkoopopbrengsten gaan terug om daar importen te betalen. Uiteindelijk betaalt de Surinaamse economie het gelag. Dollars raken schaars en producten worden duurder. “Deze situatie is bekend bij bepaalde autoriteiten, vandaar ook de roadblocks de afgelopen tijd op verkeersaders vanuit de buurlanden”, aldus Bousaid. Toch zijn meer maatregelen nodig. Uiteindelijk wordt de situatie onhoudbaar, als die het niet al is.

14 REACTIES

 1. Dit verhaal weerlegt al dat gejammer over de buitenlandse maatschappijen die legaal het goud e.a. winnen. Zij dragen keurig hun deel af aan de Surinaamse overheid.De ontwrichting van de Surinaamse economie gebeurt dus door smokkelaars, gauwdieven, illegale gouddelvers en meer van dat gespuis. Ze halen illegaal goud uit de grond en verkopen het in Suriname (onder de prijs, dat wel) voor harde valuta. Het zou mij niet verbazen als in sommige gevallen Suriname zijn eigen goud koopt. De hebzucht van sommigen kent (letterlijk) werkelijk geen grenzen.


  Maak melding

 2. begrijpen nou jullie waarom ik surinamers haat die het front regering vertegenwoordigen; en wat ze de arme stakkers aandoen.. gewoon 8 december herhalen in het parlement…


  Maak melding

 3. Zwerver, je bent onzinnig bezig. Lees goed wat er staat: het goud wordt in harde valuta verkocht, dat wil zeggen euro’s of beter nog US dollars. En om de beste bankdirecteur van Suriname een idioot te noemen, gaat me te ver. Je weet zelf niet eens waarover je praat, man.


  Maak melding

 4. Deze stelling heeft nadere uitleg nodig, meneer bousaid…want goud vertegenwoordigt veel geld als je het verkoop op de wereld goudmarkt. wat kost 1 ounce goud.


  Maak melding

 5. Onmacht en onwetendheid.

  Deze meneer weet niet hoe het precies zit.
  Op landbouwgebied zou het wel kunnen dat Suriname de Guyana’s ontlast, maar niet vwb het goud. Dat is een smerige, medogenloze interne handel die sommige inwoners van ons land heel erg rijk maakt. Laat de directeur de grote en kleine Gambio’s in ons land onderzoeken dan zal hij al het goud vinden wat hij zoekt.


  Maak melding

 6. blaka bakra,

  Bedoel je die directeur die nu aan het kontlikken/slijmen is bij het front om de nieuwe gouveneur te worden v/d Centrale-bank?

  Onzinnig?

  Jij bent waarschijnlijk een betere lezer …

  Groeten,

  Zwerver


  Maak melding

 7. Een ontmoeting met Sammy.
  Het zweet druppelt langs zijn gezicht naar beneden. Sammy wrijft met zijn handrug langs zijn voorhoofd. Hij staat stil bij de markt in Nickerie, het grensdistrict van Suriname. Hij kijkt om zich heen, en zwaait naar de groep jonge mannen die hem aan de ingang van de markt opwacht. Ik heb het gevoel dat iemand van de groep achter me staat te zwaaien. Ik vang een gebaar op als ik mij in een reflex omdraai. Het Guyanese Engels galmt door mijn oren. Als eventjes de ogen van de stevig gebouwde kerel op mij gericht is vraag ik naar zijn herkomst. ‘Sammy is my name’, Zegt hij. Sammy is een Guyanees. Hij is onbeschut Suriname binnengekomen. Dit doet hij al meer dan twintig jaar. Zijn moeder vertelt hij komt uit Nickerie. ‘Ik heb het gevoel dat ik gevangen zit tussen de Corantijnrivier en dichtgegroeide stukken bos aan beide kanten van de oever’, Zegt Sammy.
  Ik mag met de groep vrienden van Sammy de reis naar de oever van de Corantijn rivier maken. De grijze Toyota bestelbus waarin we gepropt worden lijkt betrouwbaar.
  In de verte zie ik langs de Surinaamse oever van de Corantijnrivier een licht branden. De bewoonde Surinaamse werelds laatste licht, denk ik. Mijn voeten houden mijn verlangen om bij het licht te zijn niet bij. Ik nader het licht vol goede hoop. De wind glijdt tussen de bomen door, door mijn haren en langs mijn rug. Het lichtje dimt maar gaat niet uit.
  Ik knijp mijn ogen half dicht, tracht iets te zien in deze duisternis. Het stuk bos dat me omringd is een stuk dichter dan dat van de ingang van het pad naar de oever.
  Met trillende handen duw ik takken opzij die een obstakel vormen. Steeds kom ik dichterbij de plek waar eerst dat lampje brandde.
  Ik hef mijn hand omhoog om een laatste tak opzij te duwen.
  In een snelle, onverwachtse beweging wordt mijn pols omsloten door een stevige mannenhand. Het is Sammy. Twee ogen, goudkleurig als de maan en verscholen achter wilde slierten haar, kijken me vriendelijk aan. Ze stralen somberheid uit, maar geen angst of kwetsbaarheid.
  Al snel vind ik de bron van het licht; Een lantaarn, met roestige hanger bevestigt aan een gehavend houten huisje, verlaten in het Surinaamse bos.
  Gemengde gevoelens over een korte vriendschap met Sammy vullen mijn hart. Ik voel echter het verdriet in de stem van Sammy. Hij hoort al op de rivier te zijn hoor ik iemand uit de groep zeggen. In een seconde neem ik de boot die op Sammy wacht waar. Er komt een krakend geluid van een buitenboordmotor die aan wordt gezet. Tot ziens zegt Sammy, volgende keer drinken wij wat. Het boot glijdt langzaam weg. Varma R


  Maak melding

 8. he zwerver je kan een bank directuer niet uitschelden die man bedoelt het zo wie zo goed
  hij kijkt naar het belang van de staat suriname
  dus je zal sorry moeten zeggen bij deze
  ik vergeef je ook voor je ontwetend heid
  als je het goed hebt ,met je moederland begin je anders
  verander de wetten die de buitenlanders als zee rovers ons land plunderen
  die somo is ook verkeerd bezig want geen enkele blanke houd van ons en nog erger heeft ooit van ons gehouden reden omdat onze rechten er niet zijn zo eenvoudig is dat details zal mik je een ander uitleggen de recessie heeftde waarheid naar voren gebracht


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.