Ambtenaren tarten Suriname’s parlementsvoorzitter

15

PARAMARIBO, 23 okt – Ambtenaren van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, weigeren zich neer te leggen bij het besluit de gaarkeuken van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo open te houden. “De keuken moet dicht”, zegt vakbondsleider David Bakker. De zaak is onhygiënisch bevonden. Somohardjo denkt er anders over.

Het sociale aspect mag niet uit het oog worden verloren. De milieu-inspecteurs van het BOG mogen dan vinden dat de keuken niet voldoet, magen moeten worden gevuld. “Wij koken op houtvuur, omdat we voor duizenden mensen moeten koken. Het gaat om de armen die het nodig hebben”, zegt Somohardjo in het actualiteitenprogramma In de Branding. De ambtenaren vinden dit niet steekhoudend.

Er wordt in de open lucht gekookt, een behoorlijke afvoer ontbreekt en het personeel is niet medisch gekeurd. Een andere onderneming was allang dichtgegooid. “Dat een sociaal doel wordt gediend, betekent niet dat men zich niet aan de regels hoeft te houden”, zegt Bakker. Het BOG-management is weliswaar bereid tot respijt. De inspecteurs pikken dit niet. Volgens Bakker gaat een aparte benadering ten koste van hun gezag.

15 REACTIES

 1. somo en de aanhangers van de ndp van bouterse reageren op de zelfde manier, je mag deze mensen overtuigend bewijs leveren met goed onderbouwde feiten toch zoeken ze naar de meest domme argumenten om hun gelijk te krijgen. ik kan mij herinneren dat een gerespecteerd forum lid een mooie vergelijking maakte met een olifant die op de aanhangers van de ndp zat.


  Maak melding

 2. Dit weer typisch een staaltje van machtsvertoon van Somo. Als parlementsvoorzitter moet je toch het goede voorbeeld geven?
  wat is zijn probleem??????
  Gelul, dat mensen moeten eten, voor deze poppenkast aten ze toch ook. Het belang van mensen voeden is een edel doel, maar het doel heiligt de onhygienische toestanden toch niet. Wie volgt er na somo’s gaarkeuken? Zo kan iedereen een belang hebben en gaat dit ten koste van de gezondheidszorg.
  Dit is echt onverantwoordelijk gedrag.
  waar blijft zijn raadsheer met goede raad. Is dat soms te duur voor de arme bevolking?
  Ik vind dat het belang van de samenleving hier niet mee gediend is.


  Maak melding

 3. “Ik heb begrepen dat één van de vrijwilligers TBC heeft en 3 anderen het A H1N1-virus”: effe dit gerucht verspreiden en de gaarkeuken loopt vanzelf leeg.

  Baja, ik heb medelijden met die suri’s als Somo pres wordt. Hoe zal zijn voedingsbeleid of eigenlijk zijn gezondheidsbeleid eruit zien? Suri’s die hun kip 3x wassen met citroen of azijn hahahaha…..

  “Duizenden hongerige armen”, nou ja overdrijven is een kunst. ik heb ze afgelopen zomer niet gezien!

  Het is niet te geloven! Is er nou helemaal geen flinke Javaanse jongeman in suri, die zijn opa tot orde kan roepen en de zaak overneemt. Een leuke ambitieuze Javaanse dame kan natuurlijk ook!


  Maak melding

 4. Uit etische overwegingen weiger ik om iemand dom te noemen. Op dit forum zal men mij ook niet daarop betrappen.
  Omdat ik vind dat niemand dom is, maar hooguit een gebrek aan kennis en scholing kan hebben.
  Mijn inziens heeft ook niemand weinig verstand, maar hooguit verstand dat niet met relevante informatie en gegevens gevuld is die nodig is om op deze wereld verstandig over te kunnen komen.

  Maar deze man spoort niet en is zo dom als het achtereind van een koe.


  Maak melding

 5. Als iemand een gaarkeuken wil beginnen moet de persoon of organisatie aan een aantal eisen voldoen. Als de gaarkeuken van Somo niet voldoet moet het worden gesloten. Het zou trouwens beter zijn, als Somo in de positie die hij heeft ervoor zou zorgen, dat het welvaartsnivo van alle Surinamers omhoog zou worden getrokken incl. alle sociale uitkeringen. Hierdoor zou de behoefte voor zo een keuken niet meer bestaan.


  Maak melding

 6. Aan de ene kant is het heel duidelijk:
  Een ieder dient zich te houden aan de door een ministerie opgelegde regel(s).
  Aan de andere kant worden door dhr Somohardjo veel monden gevoed.
  Mmm..ontzettend moeilijk geval.

  Maar persoonlijk zou ik kiezen voor de adviezen/verboden opgelegd door de milieu-ambtenaren.
  Het verdient aanbeveling dat dhr Somohardjo op zoek gaat naar alternatieven.

  Voorts vind ik dat de milieu-inspecteurs prima werk verrichten…maar hun totale aanpak kan nog een tandje hoger.


  Maak melding

 7. Even een update: Volgens een inspectie van de Milieu-politie sinds 28 mei van dit jaar op Bigi Djari is gebleken dat 15 (!) hygienevoorschriften worden genegeerd. Somo zegt dat hij onmogelijk de 70.000 US dollar kan ophoesten om aan alle aanbevelingen te voldoen. Laat me niet lachen. Volgens Somo ontbreekt slechts een vetput en een keuringscertificaat. De milieu-inspecteurs van het BOG hebben inmiddels het werk neergelegd. Als ik als eerzaam burger hetzelfde zou hebben gedaan, had ik inmiddels al in Santo Boma gezeten! Deze krontjong moet zo’n gigantische schop onder zijn hol krijgen, dat zijn mars als vetput kan dienen. Meer kan ik er niet over zeggen. Ik hoop het niet, maar als de eerste dode valt door die onhygienische toestanden daar, dan wil ik nog wel eens zien wat het gevolg is. Hij is volgens mij de meest asociale klootzak die er in heel Suriname rondloopt.


  Maak melding

 8. Vroeger in de tijd van Pengel was het de overheid die de minderbedeelden van een bordje eten voorzag. Landsi Grong was toen de aangewezen instantie.

  Somo zou er beter aan doen en het zou hem sieren om tot nut van het algemeen en géén eigen roem, zijn goede bedoelingen op Bigie Jarie te staken en ook niet naar zich toe te trekken. Het lijkt mij net als vroeger een taak die voor de overheid is weggelegd.

  Het principe wiens brood men eet,diens taal men spreekt,hoort in mijn optiek hier niet thuis en mag geenszins tot één of ander politieke kleur behoren. Dankbaarheid om een bordje eten op grond van politieke doeleinden, is dan ook een schending van een morele en integere gedachtegang.

  Bovendien behoort zorgvuldigheid en hygiene bij de bereiding van het eten tot kwaliteit verheven te zijn en geen minderwaardigheids gevoelens bij de mens/minderbedeelden op te roepen.Immers de betekenis van de woorden
  ”Pertjaja Luhur” het hoogste vertrouwen wordt daarmee geen recht aangedaan. Mijns inziens niets anders dan een farce.


  Maak melding

 9. TyphwidMarie (TiffusMarie)

  Heeft in Atlanta 37 mensenlevens op haar naam staan. Ze was beroemd om haar kook en bakkunst. Tot men ontdekte dat ze onhygienisch was. Ik bespaar u de details.
  Maar ze mocht nooit meer voor anderen koken.

  Trouwens, moet de perlementsvoorzitter zich hiermee bemoeien? Heeft hij geen andere prioriteiten? Is dit een zuiver staaltje van Bananarepubliek-politiek?
  En dan wil het BOG-menagement water bij de wijn doen? Onder politieke druk? Kan toch niet! De inspecteurs moeten hun poot stijf houden en bij hun standpunt blijven. Dicht! Totdat iedereen is gekeurd en hygienisch gewerkt kan worden.


  Maak melding

 10. Hij slaat adviezen en waarschuwingen van een gezondheidsinstantie in de wind en is op solotoer voor eigen belang. Stelt alles in het werk om zijn zin te krijgen en gaat over lijken.

  Deze man heeft geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel en vertoont trekken van een potentiële dictator in spe.
  Geef hem de kans en je zult zien.


  Maak melding

 11. kan mij niet voorstellen dat deze man nog gedoogd wordt. er kunnen nog doden gaan vallen. de kleine man moet zich aan de regels houden, hij niet?


  Maak melding

 12. Ik heb net een week geleden gelezen in de Ware tijd dat de honger in Sur.zodanig is teruggedrongen dat Sur. volgens Duits onderzoek van de 50 ste plaats in 2008 is gestegen naar de 3de plaats op de wereld ranglijst. Hoe zijn er dan nog zoveel mensen
  wiens magen Somohardjo moet vullen.Help die mensen aan een werk of geef hun een goed advies hoe zij hun toekomst kunnen verbeteren
  dan pas leg je de basis voor een betere sociaal evenwicht.Dit is gewoon een verkiezingsstunt. Te doorzichtig.

  Mr.Khan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.